Diskurzus 2.0 - Az élőszó metamorfózisa a 21. században, különös tekintettel az oktatásra
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Diskurzus 2.0 - Az élőszó metamorfózisa a 21. században, különös tekintettel az oktatásra

on

 • 367 views

 

Statistics

Views

Total Views
367
Views on SlideShare
367
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Diskurzus 2.0 - Az élőszó metamorfózisa a 21. században, különös tekintettel az oktatásra Diskurzus 2.0 - Az élőszó metamorfózisa a 21. században, különös tekintettel az oktatásra Presentation Transcript

 • DISKURZUS 2.0Az élőszó metamorfózisa a 21. században,különös tekintettel az oktatásra Károlyi Renáta – Bakó Béla Információs Társadalom. XII/ 3., 92-103.oldal http://www.infonia.hu/infotars/arch_2012_3.html
 • Hipotézisek A digitalizáció korában szükség van-e az emberek közötti üzenet-visszacsatolás típusú kommunikációra? Melyek ennek a megjelenési módjai az internet világában? Szükség van-e az ismeretek megszerzéséhez az emberi kommunikációra a 21. század hajnalán? A globális világháló digitalizált világában milyen szerep jut az élőszónak az emberek közti interakcióban?
 • Iskola és oktatás reformja tudás alapú társadalom megteremtése IKT eszközök segítségével.Élőszó jelentőségének csökkenése és okai.A negatív hatások hordozói: a mediatizáció, a 21.század kultúrájához való viszony, globalizációs ártalmak, az irodalom hattyúdala vagy az oktatás és tudomány gondjai.
 • A két véglet„Sokan vélik úgy, hogy az új kommunikációs formák valamilyen oknál fogva felmentést adnak az igényes és helyes fogalmazásmód, valamint a helyesírás szabályai alól. Ez a szemlélet a magyar nyelv halálos ítélete” (Smitt 2010). „Az emberiség történetében most először van lehetőségünk arra, hogy egyszerre embertársaink millióival kommunikáljunk, és megvitassuk a nemzet problémáit és ügyeit” (Pogonyi 2006).Mit érdemes megőrizni és mit kell átformálni az internet koránakdiskurzus formáiban?
 • Egyén és diskurzus Kommunikáció Dialógus A diskurzusok az emberi megismerés legérzékenyebb visszacsatolási mechanizmusai. Megteremtik a folyamatos minőségellenőrzés lehetőségét és értékelik azt az új tudást, amivel a régi gyarapodott.Oktatás és nevelésGondolkodás Az emberi gondolkodás fejlődése az egyén gondolatvilága nélkül nem hordozza magában az újítást.
 • Közösség és diskurzus Társadalom Tudástárs. Információs társ. Polgári társ. DIALÓGUS TÁRSADALMA (?) (kommunikáló, problémamegoldó, gondolkodó, fejlődő)Az alapok gyengébbek, a produktumokon (tudás, információ)van a hangsúly.Tudásunk nagy része a társadalmi egyetértésen és bizalmon múlik.Hétköznapi ismereteink főként közlésekből állnak, tudományos tudásunk pedig egészen.Megvitatás = ahhoz, hogy valamit elfogadjunk, közösségi mechanizmusok szükségesek.Olyan, emberek által létrehozott értékek, melyek áthatják és befolyásolják egy közösség életét.Adott társadalom és tudományos közélet függ az adott kortól és tértől,
 • A diskurzus szerepe azoktatásbanA tudatosan oktatási módszerként alkalmazott diskurzus kevesebb szerepet kapKritikusan gondolkodó, önálló véleményüket képviselni tudó, meggyőző kommunikációra képes, figyelmes, megértő felnőttek képzése egy EREDMÉNYES TÁRSADALOM érdekében.Különbségek és hasonlóságok felismeréseKözösségi tevékenység(értelmi fejlődés elősegítése- Piaget)Brainstorming irányzatProblémák sokoldalú vizsgálataFelszínre kerül a megértés vagy annak hiányaKollektív ismeretszerzés, mely fejleszti a kifejezőképességetMegfelelő nyelvi tudatosság kialakítása
 • Értelmiség 2.0Szubjektív fogalom, mely nem ragadható ki az adott kor szellemének, kultúrájának kontextusábólÉrtelmiségi = magas intellektuális képességű/tanult/jó és gyors felfogóképességű/műveltGondolkodás alkotó jellege=kreativitásEmlékezésInternet= személytelenség+véleménynyilvánítás szabadsága diskurzus társadalma(?)
 • A diskurzus társadalmaTudásközlés és közvetítés új lehetőségeiLexikális ismeretek helyett készségeket, gondolkodási képességeket igényelÚj kérdéseket feltenniPosztindusztriális társadalmak magas IQ+ képzelet, motiváció, bátorság,energia, vállalkozóképesség, érzelmi intelligencia, kommunikációs tudás, improvizáció képesség, alkalmazkodás, köznapi bölcsesség = „kiművelt fők” (Palánkai 2007)Tudás alapú társadalmak igénye => az oktatásból minél több önállóan gondolkodni tudó ember kerüljön ki. DISKURZUS a legjobb módszer erre!
 • Köszönöm a figyelmet!