La xarxa un espai de participacio.

493 views

Published on

Activisme a la xarxa.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
493
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
9
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Presentació: Amparo Bernad Dones en Xarxa: una entitat que es dedica a lliutar contra la fractura digital de gènere. Neix a 2004 i ha arribat a Sant Boi ara, aquest any.
 • Com a entitat, a Dones en Xarxa ens dediquem activament: a incloure les dones a internet . >>>>Fem tallers per que les dones que no sàpiguen connectar-se es connectin. a fer que la nostra opinió sigui a internet >>>Publicant a la web articles propis i de dones d’arreu Catalunya i Espanya. a crear xarxes locals de dones >>>>Connectant entitats i webs de dones d’arreu Catalunya i Espanya.
 • 5 minutos Vinc a parlar de xarxes mitjançant un petit passeig per l’internet de les dones. Permeteume que comenci fent cinc minuts d’història. LA FRASE: Això ho diu Sadie Plant , una doctora en filosofia considerada una de les més importants ciberfeministes del mon. D’ón ve el ciberfeminisme : principi anys 90 Dones de l’àmbit de la cultura que no podíen exposar la seva obra. - aprenen i aprofiten a fer servir Internet (format electrònic) com espai lliure d’expressió. Referents : Ciberfeminisme radical: táctiques de guerrilla de vanguardia. el grup europeo OBS (Old Boys Network), Sandy Stone, que es una referent. i un quans més: a les fotocòpies.
 • 1993, Nova York i Londres Diversos moviments activistes proclaman l’ús estratégic de TIC i l’espai veritual per la transformació social . Cóm comença tot aixó : dons amb la conexió de grups ecologistes, pacifistes, dels moviments anti globalització neoliberal y dels grups activistes en defensa dels drets humans que comencen a construir les primeres xarxes sociales a Internet (“servidors alternatius”). Un grup de dones comença el diseny d’aquestes xarxes socials electrònciques des de la perspectiva de gènere amb la idea de fer servir les TIC per l’empoderament de les dones al mon . Aquest grup pioner encara funciona i es diu APC: Asociació pel Progrés de les Comunicacions .
 • Dones en xarxa opta per promoure el ciberfeminisme social. Per què diem que Internet es un espai femení? Les dones sempre hem teixit xarxes personals, veinals... i hem mantigut els vincles de les estructures familiars i socials. Que ens aporten les TIC en conjunt? contactar amb altres persones crear grups de relació i d’interés, facilitar un espaci on generar informació i on acceder a la información de forma alternativa. Pasant per sobre de la manca de temps i de la històrica invisivilitat que hem patit les dones. Per tot això: Les xarxes de dones a internet son un element clau de participació i de visibilització de les veus diverses de nosaltres, les dones. Es bàsic tenir a internet espais locals propis on podem comunicar les notres opinions, on ens relacionem amb altres dones, on compartim projectes i on poguem generar els nostres mitjans i espais de c omunicació alternatius.
 • Les dones ja hem tingut exits utilitzant la xarxa en pro dels nostres drets Internet és un espai idoni per mobilitzar entorn a objectius concrets. IV Conferencia Mundial de Mujeres, en Beijing (1995 ): miles de dones van poder fer debats previs via internet fent servir els fòrums. llistes de correu electrònic:40 dones de 24 païssos van formar i recolzar a 1700 Es va crear una web amb informació de les ONGs presents a Xina 18 idiomes més de 100.000 visites. Per primer cop sense ser presents físicament a la Xina, dones de tot el mon van poder fer un seguiment en directe dels treballs de la conferència i opinar en temps real. Marxa Mundial de les dones Es u moviment mundoal de grups de dones i organitzacions que lluiten contra la pobreza i la violència contra les dones. Surt de la Marxa contra la pobresa al Quebec al 95, que va movilitzar al conjunt del movient feminista i diversos sectors de la població. 44 dones es van organitar en xarxa al 97 per preparar uamarxa que va tenir lloc simuntàniament a l’any 2000 a Nueva York, Costa de Marfil, Jamaica, Japón, Martinica, Congo, México, Bangladesh, Guinea, Filipinas, Rwanda, Reino Unido, Alemania, Islandia, Nueva Caledonia, etc. Amina 2002-concedana, 203 liberada La Red –Feminista contra la violencia de género Es va mobilitzar per internet per aconseguir espais al mitjans i reclamar la llei integral i finalment aconsegueixen que el PSEO inclogui al seu programa l’aprovació de la llei integral i sigui la primera llei aprovada pel govern.
 • 5 minutos - Objectius: que coneguin espais i xarxes de dones de referencia. que coneguin dones en xarxa i potenciar la seva participació, que formi part de la xarxa local. ------------------------------------------------------------------------ MUJERES EN RED: Creada al 1997 Es una xarxa de xarxes, l’exemple més clar del ciberfeminisme social. Objetivo : “crear un punt de trobada a Internet que faciliti l’intercambi d’información, estrategies i contactose entre els grups de dones i els grups feministes del mon”- articles de tots temes/països, actualitat i grans convocatòries, Ports participar a diverses llistes de distribució Lista sobre violencia contra las mujeres Lista sobre coeducación y educación no sexista Lista sobre Software Libre Important: bloguesferes (son les primeres bloquesferes de dones) feministes comunicadores polítiques RED FEMINISTA (he parlat abans) Bona en noticies d’actualitat de l’estat espanyol respecte als drets de les dones, i en informació sobre violència de gènere
 • Espai de Dones Pangea bona agenda tu mateixa pots incloure activitats i hi ha una bona secció sobre TIC’s La Malla, canal Dona. Iniciatives municipals i institucionals Fet amb col·laboració amb l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona .
 • minutos ------------------------------------------------------------- Dones en xarxa: el teu espai. Qué pots trobar? (Punts forts) - Un recull exhaustiu de noticies referides a les dones de catalunya - Una agenda d’activitats de i per dones de tota Catalunya Una bloquesfera de dones referents (estamos en ello) ( en paper avui ) s’està convertint en una xarxa de xarxes , 8 canals locals , on hi ha informació local: agenda, activitats, opinions d’altres dones, blocs d’altres dones del municipi. Com pots participar? Enviant notes, opinions a la teva xarxa local. Dient la teva: podem publicar un article o nota breu. - Incloent un enllaç a Dones en Xarxa al teu bloc. Mitjançant la llista de distribució: la trobaràs a “Quí som” NAVEGAR UN RATO – ir a web local hacer una búsqueda
 • Explicar las diferencias: Entidades Visualizar a las mujeres del municipio Blocs de mujeres del municipio
 • 5 min. Objectiu: pots opinar a diferents espais: Hem de dir la nostra. Cal registrar-se a gaireb-e qualsevol plana seriosa. Els cmentaris estan subjects a moderació. Fòrum: espai on informar-me i on puc opinar El Pais Vilaweb Cadena Ser, i molts més mitjans També hi ha canals per xatexar. Als diaris també podem comentar les notícies i a molts inclús "menear-les".
 • 25 min La WEB 2.0 es una actitut, més que una tecnologia La web 2.0 ens permet: ser generadores de continguts interactuar fàcilment amb la resta de la xarxa i entre nosaltres pendre la iniciativa Tenim més poder individual i col·lectiu per treballar pels drets de les dones, per expresar-nos, per fer sentir la nstra veu arreu del món. A continuació, blocs de dones molt diverses. Tènen en comú la defensa del dret de les dones, cadascuna amb la seva personalitat i manera de fer.
 • Carme Sanchez: regidora, sexòloga i fan de les TIC, escriu sobre el dret de les dones, dels llibres que llegeix, sobre les seva vida qüotidiana. Lucia Solis No pot concebre la vida sense el treball cap a la igualtat d’oportunitats entre les persones i en la igualtat entre homes i dones. Lourdes Muñoz Una diputada, una política que prioritza els drets de les dones Al seu bloc pots seguir les decisions que es prenen tanta al Govern de Catalunya com el d’Espanya sobre temes de drets de les dones i de TIC's. Montse Boix La coordinadora de Mujeres en Red, també te un bloc personal, on aporta una visió feminista de l’actualitat i uan aposta per una internet per permeti l’accès lliure de totes les persones. Amparo Bernad Mercè Molist És una periodista experta en TIC’s, al seu bloc publica articles seus, notes sobre les jornades i activitats que participa. Núria Masdéu
 • Gemma Bloc Diari personal, d’activitats que participes, fets que et criden l’atenció, acompanyat d’imatges Ginatonic Una jove reportera que explica el seu dia a dia, amb unes il·lustracions característiques. Si aneu a la secció VIDEOS (Clicank a “VIDEOS” sota “Mis vídeos en:”), trobareu els vídeos de la Gina. La Mar de Llunes Hilo de Ariadna Magda Bandera Laboratori d'idees Les formes d’expressar els pensament son diversos al blocs. A aquest trobareu un títol, una imatge i una frase per diverses situacions o pensaments
 • Qué es un bloc Una página web personal o colectiva, molt fàcil de crear i d’actualitzar Això ens facilita la presència a internet sense tenir gaires coneixements tècnics. En 10 minuts pots tenir el teu bloc. Un cop creat es important Actualitzar-ho amb un ritme constant (1 cop al día, 1 cop per setmana, etc,) Afegir enllaços a altres blocs que t’agradin i encaixin amb el teu. Mantenir contacte amb els que comenten. Afegir-te a diverses comunitats. Eina bloc Blogger Nireblog Bloc.cat Wordpress Blogia etc. Directoris Technorati; motor de cerca Catablocs Blogs by women Blogalaxia Bitácoras.com etc. CREAR UN BLOC
 • Enriquir el teu bloc amb eines: per buscar informació sobre dones, sobre feminisme per enriquir el tu bloc Només 2 exemples: YouTube : puja els teus vídeos, difón, comenta els vídeos d’altres dones Flirck : font d’informació gráfica molt potent sobre dones, sobre altres realitats. Tendrás que registrarte en casi todos los sitios, pero vale la pena, el uso es gratuito. Si creas tu bloc, envíanos un mensaje a donesenxarxa.
 • La tafanera Menéname Fresqui Politi-cat Son serveis on usuaries i usuaris recomanen notícies (envien enllaços de noticies vistes a altres lllocs) i la comunitat les vota. Les més votades, segons diferents sistemes, apareixen en portada. La idea s que les noticies “més interesants” pugin per merits propis, per votació popular anem a dir. Politi.cat Es el mateix però dedicat a la poítica catalana..
 • WIKI (del hawaiano “ràpid”: espai per compartir coneixement. La Viquipèdia és una enciclopèdia de contingut lliure fruit de la col·laboració de gent de tot arreu. Dones a la Vikipèdia: Per exemple: Vikipedia: 22 articles sobre feministes Wikipdia: 87 articles Wikipedia anglesa: més de 350, ben clasificats, etc. Una ciberacció feminista: Promocionar biografies i cites de dones feministes. Campanya de Dones en xarxa. Explicar campanya i animar-les a participar. Hi ha moltes dones quehan treballat pel dret de les dones. I dones que han fet feines importants pel la societat Viquidites de dones : encara no existeix la página de DONES
 • Envieu-nos la vostra informació! Si teniu un bloc, o en feu un Si pertanyeu a una associació, un ampa, etc. Comptem amb vosaltres per difondre el projecte i aconseguir que les dones de SANT BOI es sumin i participin a Dones de Sant Boi en xarxa. Moltes gràcies per la vostra atenció. Si voleu fer alguna pregunta…
 • La xarxa un espai de participacio.

  1. 1. La Xarxa un espai de participació
  2. 2. Què fem a Dones en Xarxa Crear xarxes socials de dones Incloure les dones a Internet Generar opinió Internet
  3. 3. Formem a dones com tu
  4. 4. “ Les dones van dominar els telars i ara dominaran els ordinadors” Sadie Plant (1995) Del arte (o conservador) OBS (Old Boys Network), Sandy Stone Ciberfeminisme: els inicis Radical : Grupo VNS Matrix “ Manifiesto de la Zorra Mutante”
  5. 5. Us estratègic de les TIC 1993 NYC / Londres moviments anti-globalització neoliberal & grups activistes pro drets humans
  6. 6. Dones en xarxa promou el ciberfeminisme social Internet, un espai d’oportunitats per les dones Internet és un espai: per fer sentir les nostres veus per promoure els nostres drets Internet = Espai Femení
  7. 7. Internet, un espai d’ oportunitats per les dones Beijing Marxa Amina Llei integral
  8. 8. Espais i xarxes de dones a Espanya
  9. 9. Espais i xarxes de dones a Catalunya
  10. 10. La teva xarxa webs locals agenda notícies destacades cercador menú + breus
  11. 11. Dones de Viladecans en Xarxa dones de Viladecans agenda activitats entitats de dones blocs locals de dones
  12. 12. Activisme a la xarxa
  13. 13. Web 2.0 - de l’ acció individual a la col·lectiva generar continguts interactuar pendre l’iniciativa
  14. 14. Bloquesfera Dones en Xarxa El bloc de la Sonia Cachitos de Gi Bloc Igualtat home -dones
  15. 15. Bloguesfera Dones en Xarxa
  16. 16. <ul><ul><li>Blocs </li></ul></ul><ul><ul><li>Directoris blocs </li></ul></ul><ul><ul><li>Technorati </li></ul></ul><ul><ul><li>Catablocs </li></ul></ul><ul><ul><li>Catapings </li></ul></ul><ul><ul><li>Blogs by women </li></ul></ul><ul><ul><li>Blogalaxia </li></ul></ul><ul><ul><li>Bitácoras.com </li></ul></ul>El teu bloc, la teva veu Crea un bloc Participa! Busca informació! Comenta!
  17. 17. <ul><ul><li>Blocs </li></ul></ul>Web 2.0 - Eines
  18. 18. <ul><ul><li>Puc </li></ul></ul><ul><ul><li>promocionar a dones </li></ul></ul><ul><ul><li>fer campanya per altres dones </li></ul></ul><ul><ul><li>fer cadena i posar en primera posició una informació important per les dones. </li></ul></ul>Web 2.0 – participa!
  19. 19. Compartint coneixement VIQUIPÈDIA VIQUIDITES
  20. 20. Amb la col.laboració de

  ×