Canvi climàtic

249 views
158 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
249
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Canvi climàtic

  1. 1. CANVI CLIMÀTIC Dolors Guixa CTMA 2n BAT.
  2. 2. ÍNDEX 1. 2. 3. 4. FACTORS: Naturals i antropogènics. IMPACTES DEL CANVI CLIMÀTIC. MESURES PER DISMINUIR EL CO2 PROTOCOL DE KYOTO.
  3. 3. 1. Factors  NATURALS: El clima de la Terra no és estable, sinó que canvia al llarg del temps per raons diverses. En temes precedents ja ha estat presentat el fenomen de les glaciacions del període Quaternari, moment en el qual la temperatura del planeta era molt inferior a l´actual. També s´ha pogut demostrar que en altres períodes geològics la temperatura de la Terra ha estat molt superior a la d ´avui. Dit d´una altra manera, al llarg de la història geològica de la Terra hi ha hagut diversos episodis de canvi climàtic natural. Tots aquests canvis de la climatologia planetària estan generats per factors molt diversos, entre els quals es poden destacar les alteracions en la dinàmica de la radiació solar, la inclinació de l´eix de la Terra, la disposició de les masses continentals i els mars, la fusió de grans masses de gel i, fins i tot, incidents accidentals com les erupcions volcàniques o l´impacte de grans meteorits. En aquesta conjuntura, els científics es pregunten si els indicis que a hores d ´ara tenim sobre un canvi climàtic són atribuïbles a causes naturals o a causes antropogèniques, i en quina mesura en cada cas
  4. 4.  ANTROPOGÈNIC: El canvi climàtic, per tant, no és un fenomen estrany, i ni tan sols és nou. Tanmateix, en el cas del canvi climàtic actual sí que hi ha una diferència clara. Si en èpoques anteriors els canvis s´esdevenien al llarg de períodes de temps molt llargs, en l ´actualitat el canvi s´està produint amb una gran celeritat, cosa que apunta a un motor antropogènic del canvi. En efecte, des que les societats humanes van arribar a l´anomenat període industrial, s ´han estat utilitzant combustibles fòssils com ara el carbó, el petroli i el gas natural, els quals, en ser cremats, alliberen a l´atmosfera grans quantitats de diòxid de carboni i, a més, ho fa a un ritme accelerat. Aquest CO2, que en altres condicions podia haver estat alliberat en un període de milions d´anys d´acord amb la dinàmica del cicle del carboni, s´està abocant a l´atmosfera en només unes quantes dècades. Alguns científics han arribat a comparar aquesta situació amb un gran experiment planetari: el carboni que es va acumular durant milions d´anys en forma de carbó i petroli està sent alliberat en només uns quants anys.
  5. 5. Visions de futur     Un dels problemes més grans a què cal enfrontar-se és la incertesa relativa a  l´evolució del canvi climàtic. Efectivament, les dinàmiques climàtiques són molt complexes per si mateixes, però, a més, la seva influència és variable en els diferents punts del planeta, en funció de la seva orografia, de la seva situació respecte dels pols o de l´equador, de la seva proximitat al mar, etc. Fins ara, els científics han detectat algunes variacions objectives associades, si més no en part, a l´acceleració del canvi climàtic per part de les societats humanes. En concret, tot sembla indicar que, fins al moment, la Terra s´ha escalfat algunes dècimes de grau centígrad, i que la precipitació i la humitat globals són un xic superiors. També es constata que s´han modificat alguns moviments de les aigües oceàniques. A escala global, possiblement són els canvis sobre la circulació termohalina (circulació a gran escala dels oceans) allò que més debat genera entre científics, especialment per les conseqüències que podria tenir sobre el clima. Els models de predicció del clima actuals preveuen un debilitament de la circulació termohalina que ocasionaria una reducció del transport de calor cap a les latituds altes de l´hemisferi nord. Ara bé, cal insistir en el fet que aquests canvis globals no afecten de la mateixa manera tota la superfície del planeta, de forma que, a cada regió hem de parlar de canvis locals. Malgrat que, per exemple, el grau d´humitat i la precipitació globals augmentin, en molts racons del planeta es preveuen sequeres més persistents i una alteració de la dinàmica de pluges. L´augment de la temperatura tampoc no es preveu que es reparteixi de forma homogènia, sinó que afectarà més unes regions que a unes altres. Si associam això a problemàtiques ambientals locals com ara l´erosió, la desertització o els incendis, molt característics de les nostres latituds, es veurà que el canvi climàtic pot tenir conseqüències pràctiques molt evidents.
  6. 6. 2. Impactes del canvi climàtic  http://canviclimatic.caib.es/www/llibre/canbal/pdf/mural_consequencies.pdf En països freds la pujada de les temperatures, produirà que els insectes que transmeten malalties emigrin, de manera que les plagues i malalties a la població i la fauna s'estenguin. Alguns científics creuen fins i tot que en algunes zones de la Terra, algunes de les plagues no s'han extingit encara a causa de l'escalfament global, com ara la malària;  A mesura que la temperatura dels oceans i els mars s'eleva, augmenta la probabilitat  d'huracans i tempestes més freqüents i més fortes. Podem veure la prova en les tempestes dels últims anys 2004 i 2005;  L'escalfament global juntament amb el creixement de la població humana aguditzarà la problemàtica del'escassetat d'aigua. Encara que algunes regions específiques podrien arribar a ser més humides i propícies a les precipitacions a causa de l'escalfament global, altres zones patiran greus sequeres i onades de calor. A l'Àfrica, podríem presenciar la major sequedat i d'acord amb el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), l'escalfament global provocarà condicions més extremes i podria donar lloc a més conflictes i guerres;  El desgel dels casquets polars és probablement la conseqüència més important de l'escalfament global, perquè provoca nombrosos problemes a diferents nivells. El més obvi d'ells és l'elevació del nivell del mar. Hi ha aproximadament 5.773.000 milles cúbiques d'aigua en els casquets polars, glaceres i neus permanents. En efecte, segons el National Snow and Ice Data Center, si totes les glaceres es fonen, el mar s'elevaria uns 70 metres;  Una conseqüència més del desgel en els mars és que el gel i la neu estan compostos d'aigua dolça. Per això, quan es fonen es dessalinitza el mar. Aquest fet no només posarà en perill la vida aquàtica, sinó que també es produirien alteracions a les corrents oceàniques que regulen la temperatura i altres cicles climàtics importants;   A mesura que el desgel sigui major, a efectes del clima també pot augmentar exponencialment l'escalfament global. De fet, mentre que un pol blanc reflecteix la llum del sol, un pol fosc, amb els colors de la terra sota el gel seria el d'absorbir els raigs de llum;  Finalment, a mesura que augmenta la temperatura i el canvi dels paisatges, es posaran en perill nombroses espècies d'animals i vegetals. Només les espècies amb més capacitat d'adaptació podran sobreviure.
  7. 7. 3. Mesures per disminuir el CO2 http://canviclimatic.caib.es/www/llibre/canbal/pdf/mural_consells.pdf
  8. 8. 4. El protocol de Kyoto http://canviclimatic.caib.es/www/llibre/canbal/pdf/mural_protocol.pdf És una conferència mundial sobre el canvi climàtic, celebrada a Kyoto (Japó) el 1997. en el protocol, signat el 1997, es va fixar com objectiu la reducció en un 5,2% de la mitjana fins a l’any 2012 de les emissions de Co2 a l’atmosfera, als països desenvolupats, respecte les emissions del 1990. http://www20.gencat.cat/portal/site/canviclimatic/menu item.75e3e8b36ded92ae9b85ea75b0c0e1a0/? vgnextoid=f82ec7a4977d6210VgnVCM1000008d0c1e0 aRCRD&vgnextchannel=f82ec7a4977d6210VgnVCM1 000008d0c1e0aRCRD 

×