Vad kan en reklambyrå om sociala medier?

4,319 views

Published on

Presentation från ett seminarium om sociala medier på Ersta Hotell & Konferens 100527, arrangerat av företaget Regi. Mitt ämne: Vad en reklambyrå i första hand kan bidra med i sociala medier. Och att sociala medier inte behöver vara så svårt om man inte vill.

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
4,319
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3,107
Actions
Shares
0
Downloads
30
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Vad kan en reklambyrå om sociala medier?

 1. 1. Sociala medier och reklambyrån Två frågor, tre case och ett busenkelt budskap Dan Landin, planner och partner, Åkestam Holst Foto: Andrea Costa Det här kommer handla om sociala medier ur reklambyråns perspektiv, i det här fallet reklambyrån Åkestam Holst. Det blir troligen också dagens mest enkelspåriga presentation. Jag kommer utgå från två frågor, visa tre case och ha ett simpelt budskap. Bilden ovan var förresten den första träffen när jag sökte efter ”social media” på Flickr och jag tycker den är rätt bra, för den visar att sociala medier alltid funnits. Och att det inte alls är säkert att det ”nya” springer om det ”traditionella” (ser ni krokbenet på väg från damerna...?).
 2. 2. ”De är bra för att de har sånt engagemang i det de gör, att de tänker i andra banor än annonser samt att de är prestigelösa på ett positivt sätt. Det är inget typiskt reklambyråtänkande.” 3:a 1:a 1:a 2:a 1:a 1:a 2:a 1:a 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 Den enda reklambyrån som varit på prispallen åtta år i rad i ”Årets Byrå” – undersökningen där kunderna får säga sitt (Regi / Dagens Industri) www.akestamholst.se 2 Vilka är Åkestam Holst? Vi är en reklambyrå som funnits sedan 1998 och bland våra uppdragsgivare finns Posten, ATG, Apotek Hjärtat, Carlsberg, Apollo, Felix, Pressbyrån och många fler. Och det här är vår enda riktiga skrytbild, så den vill jag ju förstås visa – särskilt eftersom vår värd idag är just Regi. Vi har haft en lyckad serie i deras stora undersökning ”Årets Byrå” och en del av vår framgång är att vi hållt oss framme vad gäller nya kommunikationsmöjligheter och -kanaler.
 3. 3. Första frågan: Vad är sociala medier? www.akestamholst.se 3 Men nu slutar jag skryta om börjar med den första frågan och den självklara utgångspunkten för alla diskussioner om sociala medier: Vad är det för något?
 4. 4. Sociala medier är människor som pratar med människor www.akestamholst.se 4 Det är enkelt: det är människor som pratar med människor. Oftast menar man med ”sociala medier” förstås att de här samtalen sker via nätet – och visst, tekniken gör att man kan prata mer och snabbare med fler människor över större avstånd, men det är ändå viktigt att komma ihåg att det fortfarande är människor som pratar med människor. Människor som privatpersoner och människor som representanter för företag och organisationer. Det är det mänskliga samtalet som är det viktigaste, inte de tekniska verktygen.
 5. 5. Andra frågan: Vad är en ”sociala medier-kampanj”? www.akestamholst.se 5 Men jag säger inte det för att försöka vara märkvärdig. Att se sociala medier som ett samtal mellan människor kan vara till hjälp när man funderar på vad en kampanj i sociala medier egentligen är, eller hur ett företag ska agera i sociala medier.
 6. 6. Den kan utgå från tre olika roller i samtalet 3 2 1 Samtalspart 1 2 Samtalsämne 3 Samtalsfixare www.akestamholst.se 6 Ett företag kan nämligen välja att ha en eller flera roller i sociala medier. Man kan välja att vara en samtalspart, dvs finnas på Facebook, Twitter, Google Groups, bloggar, osv, osv. Att vara tillgänglig för frågor och dialog. Men man kan också välja att vara eller skapa ett samtalsämne, alltså något folk pratar med varandra om, inte nödvändigtvis med företaget. Eller så kan man vara en samtalsfixare, någon som underlättar samtal mellan människor, t ex genom ett forum eller liknande. Det en reklambyrå i första hand är bra på är punkt 2, att göra varumärket till ett samtalsämne.
 7. 7. Ett samtalsämne kan vara många olika saker... www.akestamholst.se 7 Vad betyder det då? Tjusningen med att fokusera på att vara ett samtalsämne är att man kan bli det på många olika sätt. Jag tänkte visa tre exempel, i form av tre case-filmer.
 8. 8. Case 1: Stefan the Swopper www.akestamholst.se 8 Det första exemplet är en kampanj vi gjorde för Posten som vi kallade Stefan the Swopper. Den visar hur man kan vara relevant och intressant genom att knyta ihop strömningar i samhället med sin egen verksamhet med hjälp av en rolig idé.
 9. 9. Casefilm: Stefan the Swopper – Posten. Ladda ner på http://tinyurl.com/stefantheswoppercase www.akestamholst.se 9
 10. 10. Case 2: How hetero? www.akestamholst.se 10 Det andra exemplet är en kampanj vi gjorde för Stockholm Pride, som kämpar för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners plats i samhället. Här handlar det om att använda sociala medier för att driva en fråga och göra den personlig och mer relevant för var och en.
 11. 11. Casefilm: How hetero? – Pride. Ladda ner på http://tinyurl.com/howheterocase www.akestamholst.se 11
 12. 12. Case 3: Fredagsmys www.akestamholst.se 12 Det sista exemplet är kanske min favorit, eftersom det till stor del handlar om väldigt ”traditionell” reklam som blev en hit i sociala medier – Fredagsmys från OLW. Reklam är ett samtalsämne så gott som något i sociala medier. Folk pratar ju faktiskt gärna om reklam, bara den är tillräckligt engagerande.
 13. 13. Casefilm: Fredagsmys – OLW. Ladda ner på http://tinyurl.com/fredagsmyscase www.akestamholst.se 13
 14. 14. Budskapet Använd reklambyrån till det reklambyrån är bra på: att skapa innehåll (även i sociala medier). www.akestamholst.se 14 Så till slut, mitt budskap. Ni har säkert redan förstått det men med risk för att vara övertydlig säger jag det igen. Om ni undrar hur er reklambyrå kan hjälpa er med sociala medier, använd dem till det de är bäst på: att skapa innehåll, ämnen för människor att samtala om. Att skapa intressant innehåll har vi hållt på med länge – och jag tror vi fortfarande är ganska bra på det. Svårare än så behöver faktiskt inte sociala medier vara (om man inte vill det).
 15. 15. Tackar och bockar! Åkestam Holst www.akestamholst.se Kungsgatan 5, Stockholm 08-14 11 11 dan.landin@akestamholst.se www.facebook.com/dlandin www.twitter.com/dlandin www.google.com/profiles/dan.landin www.akestamholst.se 15

×