Zakendoen met België. Hoe pak je de marketing aan?
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Zakendoen met België. Hoe pak je de marketing aan?

on

 • 1,000 views

 

Statistics

Views

Total Views
1,000
Views on SlideShare
999
Embed Views
1

Actions

Likes
2
Downloads
28
Comments
0

1 Embed 1

http://www.linkedin.com 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Adobe PDF

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Zakendoen met België. Hoe pak je de marketing aan? Zakendoen met België. Hoe pak je de marketing aan? Presentation Transcript

 • Zakendoen metBelgië: hoe pak je de marketing aan?
 • Marketingadvies Marketingplan Marketing management
 • 1. Een snelcursus België 2. De cultuur van ‘de Belg’ 3. Uw zakelijke meerwaarde4. Communicatietools voor België 5. Uw cases
 • 1. Een snelcursus België 2. De cultuur van ‘de Belg’ 3. Uw zakelijke meerwaarde4. Communicatietools voor België 5. Uw cases
 • Een complex land vol gezellige mensen
 • Antwerpen Vlaanderen LimburgWest-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Brussel Vlaams-Brabant Waals-Brabant Henegouwen Luik Namen Wallonië Luxemburg
 • 1. Een snelcursus België 2. De cultuur van ‘de Belg’ 3. Uw zakelijke meerwaarde4. Communicatietools voor België 5. Uw cases
 • Een mensgerichte,relationele cultuur, waarvertrouwen belangrijk is.
 • Belgiê is een ‘contactcountry’, Nederland een ‘contract country’.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is eencountry’, Nederland een essentiële voorwaarde ‘contract country’. om tot zaken te komen.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk incountry’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, decountry’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, decountry’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in België vaak bij één persoon.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, decountry’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is persoon. wat bedenktijd nodig.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, decountry’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, decountry’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet.Belgen hebben een luistercultuur. Maar stel u gereserveerd op.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in eenBelgen hebben een luistercultuur. directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. ervaren.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in eenBelgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). ervaren.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in eenBelgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in eenBelgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren.Belgen tonen nooit het achterste van hun tong. Lees tussen de regels door.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in eenBelgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren.Belgen tonen nooit het achterste Men is meester in het maken van van hun tong. Lees tussen de compromissen. Chaotische planning en regels door. ondoorzichtigheid kunnen perfect.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in eenBelgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren.Belgen tonen nooit het achterste Men is meester in het maken van Bedrijven zijn zelden zo van hun tong. Lees tussen de compromissen. Chaotische planning en transparant als in Nederland. Je regels door. ondoorzichtigheid kunnen perfect. hebt een handleiding nodig.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in eenBelgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren.Belgen tonen nooit het achterste Men is meester in het maken van Bedrijven zijn zelden zo Té overtuigd zijn van eigen van hun tong. Lees tussen de compromissen. Chaotische planning en transparant als in Nederland. Je kennis en vaardigheden, wordt regels door. ondoorzichtigheid kunnen perfect. hebt een handleiding nodig. snel als arrogant ervaren.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in een Belgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren. Belgen tonen nooit het achterste Men is meester in het maken van Bedrijven zijn zelden zo Té overtuigd zijn van eigen van hun tong. Lees tussen de compromissen. Chaotische planning en transparant als in Nederland. Je kennis en vaardigheden, wordt regels door. ondoorzichtigheid kunnen perfect. hebt een handleiding nodig. snel als arrogant ervaren. Consensus bestaat hier minder. Deondernemer of manager drijft zijn zin door, en duldt geen tegenspraak.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in een Belgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren. Belgen tonen nooit het achterste Men is meester in het maken van Bedrijven zijn zelden zo Té overtuigd zijn van eigen van hun tong. Lees tussen de compromissen. Chaotische planning en transparant als in Nederland. Je kennis en vaardigheden, wordt regels door. ondoorzichtigheid kunnen perfect. hebt een handleiding nodig. snel als arrogant ervaren. Consensus bestaat hier minder. De Belgen houden vanondernemer of manager drijft zijn zin levenslang leren, en zijn door, en duldt geen tegenspraak. zeer leergierig.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in een Belgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren. Belgen tonen nooit het achterste Men is meester in het maken van Bedrijven zijn zelden zo Té overtuigd zijn van eigen van hun tong. Lees tussen de compromissen. Chaotische planning en transparant als in Nederland. Je kennis en vaardigheden, wordt regels door. ondoorzichtigheid kunnen perfect. hebt een handleiding nodig. snel als arrogant ervaren. Consensus bestaat hier minder. De Belgen houden van Belgen hebben meer schroomondernemer of manager drijft zijn zin levenslang leren, en zijn bij het winkelen. door, en duldt geen tegenspraak. zeer leergierig.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in een Belgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren. Belgen tonen nooit het achterste Men is meester in het maken van Bedrijven zijn zelden zo Té overtuigd zijn van eigen van hun tong. Lees tussen de compromissen. Chaotische planning en transparant als in Nederland. Je kennis en vaardigheden, wordt regels door. ondoorzichtigheid kunnen perfect. hebt een handleiding nodig. snel als arrogant ervaren. Consensus bestaat hier minder. De Belgen houden van Belgen hebben meer schroom De Belgische consument staat weinigondernemer of manager drijft zijn zin levenslang leren, en zijn bij het winkelen. open tegenover innovatie. door, en duldt geen tegenspraak. zeer leergierig.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in een Belgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren. Belgen tonen nooit het achterste Men is meester in het maken van Bedrijven zijn zelden zo Té overtuigd zijn van eigen van hun tong. Lees tussen de compromissen. Chaotische planning en transparant als in Nederland. Je kennis en vaardigheden, wordt regels door. ondoorzichtigheid kunnen perfect. hebt een handleiding nodig. snel als arrogant ervaren. Consensus bestaat hier minder. De Belgen houden van Belgen hebben meer schroom De Belgische consument staat weinigondernemer of manager drijft zijn zin levenslang leren, en zijn bij het winkelen. open tegenover innovatie. door, en duldt geen tegenspraak. zeer leergierig.De Belgische consument is niet zo’nkritische koper. Hij gaat minder vaak op zoek naar de beste prijs en zal minder snel huismerken kopen.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in een Belgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren. Belgen tonen nooit het achterste Men is meester in het maken van Bedrijven zijn zelden zo Té overtuigd zijn van eigen van hun tong. Lees tussen de compromissen. Chaotische planning en transparant als in Nederland. Je kennis en vaardigheden, wordt regels door. ondoorzichtigheid kunnen perfect. hebt een handleiding nodig. snel als arrogant ervaren. Consensus bestaat hier minder. De Belgen houden van Belgen hebben meer schroom De Belgische consument staat weinigondernemer of manager drijft zijn zin levenslang leren, en zijn bij het winkelen. open tegenover innovatie. door, en duldt geen tegenspraak. zeer leergierig.De Belgische consument is niet zo’n E-commerce komt niet vlot van dekritische koper. Hij gaat minder vaak grond. Alles is hier binnen op zoek naar de beste prijs en zal fietsafstand te koop. minder snel huismerken kopen.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in een Belgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren. Belgen tonen nooit het achterste Men is meester in het maken van Bedrijven zijn zelden zo Té overtuigd zijn van eigen van hun tong. Lees tussen de compromissen. Chaotische planning en transparant als in Nederland. Je kennis en vaardigheden, wordt regels door. ondoorzichtigheid kunnen perfect. hebt een handleiding nodig. snel als arrogant ervaren. Consensus bestaat hier minder. De Belgen houden van Belgen hebben meer schroom De Belgische consument staat weinigondernemer of manager drijft zijn zin levenslang leren, en zijn bij het winkelen. open tegenover innovatie. door, en duldt geen tegenspraak. zeer leergierig.De Belgische consument is niet zo’n E-commerce komt niet vlot van de De Belg is bang om onconventioneelkritische koper. Hij gaat minder vaak grond. Alles is hier binnen te zijn, is bevreesd voor verandering op zoek naar de beste prijs en zal fietsafstand te koop. en risico. minder snel huismerken kopen.
 • Belgiê is een ‘contact Vertrouwen is een De eetcultuur is belangrijk in Belgen respecteren autoriteit, de country’, Nederland een essentiële voorwaarde België. Zaken worden geregeld relaties zijn formeler. We spreken ‘contract country’. om tot zaken te komen. aan tafel. hier over ‘kaderleden’. De beslissing ligt in Zaken worden niet Echte beslissingen worden vaak Kennis van het Frans is essentieel België vaak bij één onmiddellijk beslist. Er is in de wandelgangen genomen, in Brussel en Wallonië. Engels als persoon. wat bedenktijd nodig. niet aan de vergadertafel. voertaal werkt niet. Zeggen waar het op staat in een Belgen hebben een luistercultuur. Vlaanderen duldt winnaars noch De u-vorm wordt meer directe manier wordt als brutaal Maar stel u gereserveerd op. verliezers (afgunstmaatschappij). gebruikt dan de je-vorm. ervaren. Belgen tonen nooit het achterste Men is meester in het maken van Bedrijven zijn zelden zo Té overtuigd zijn van eigen van hun tong. Lees tussen de compromissen. Chaotische planning en transparant als in Nederland. Je kennis en vaardigheden, wordt regels door. ondoorzichtigheid kunnen perfect. hebt een handleiding nodig. snel als arrogant ervaren. Consensus bestaat hier minder. De Belgen houden van Belgen hebben meer schroom De Belgische consument staat weinigondernemer of manager drijft zijn zin levenslang leren, en zijn bij het winkelen. open tegenover innovatie. door, en duldt geen tegenspraak. zeer leergierig.De Belgische consument is niet zo’n E-commerce komt niet vlot van de De Belg is bang om onconventioneel Belgen zijn veeleisend op vlakkritische koper. Hij gaat minder vaak grond. Alles is hier binnen te zijn, is bevreesd voor verandering van kwaliteit, betrouwbaarheid, op zoek naar de beste prijs en zal fietsafstand te koop. en risico. levering en communicatie. minder snel huismerken kopen.
 • Exporteren naar België gaat niet zonder ‘lokaal management’ en de nodige dosisbegrip voor de culturele verschillen tussen Belgen en Nederlanders.
 • 1. Een snelcursus België 2. De cultuur van ‘de Belg’ 3. Uw zakelijke meerwaarde4. Communicatietools voor België 5. Uw cases
 • MONITORINGMerknaam en Doelgroep- Sterkten en Middelenkoepelverhaal segmentering zwakten COMMUNICATIE Aanbod- Klanten- BUSINESS- Kansen en Bedrijfs-segmentering behoeften MODEL bedreigingen waarden COMMUNICATIE Distributie- Visie enPrijsstrategie Positionering kanalen missie MONITORING
 • Merknaam & koepelverhaal Breng een ‘sticky story’ naar België en houd rekening met de‘anderstaligheid’. En stel uw merknaam niet bloot aan risico’s!
 • Aanbodsegmentering Kopieer nooit zomaar uw Nederlandse aanbod naar België. Onderzoek eerstgrondig met welk aanbod u de hoogste toegevoegdewaarde kunt leveren over de grens.
 • Prijsstrategie Belgen zijn geen prijskopers.Maar ... ze houden van het spel van kortingen en promoties. Belgen zijn dan ook degrootste bonnenknippers (220 mio bonnen/jaar) ter wereld, nog voor de Amerikanen.
 • Prijsvergelijkingssites zijn weinig succesvol in België
 • Doelgroepsegmentering Kies in het begin voor die niche waar u het meeste slaagkans heeft. En laat uwkeuze voorafgaan aan lokaalmarktonderzoek. Dat gebeurt best telefonisch, via netwerking of face-to-face.
 • Trends Top is de beste adressenbroker in België
 • KlantenbehoeftenStem uw aanbod en communicatie 100% af op de reële behoefte die bij uw Belgische prospect leeft. Daarvoor doet u best eenvoorafgaand behoeftenonderzoek. Act global, but think local.
 • Distributiekanalen Investeer niet té snel in eigenkantoren of winkels. Zoek eerstnaar een partner waarmee u de markt kunt aftasten. Uw marktonderzoek moet ook deze spelers haarfijn in kaart brengen.
 • TIJD Eigen vestiging Eigen export kantoor Joint ventureCONTROLE Licenties Agent/Dealer/Distributeur RISICO
 • Bijna 80% van de economie speelt zich af in en net rond de driehoek Gent-Antwerpen-Brussel
 • De Antwerpse en Brusselse ring zijn flessehalzen en scheiden Vlaanderen in twee
 • Sterkten en zwakten Zoek naar dat ene onderscheidende voordeelwaarmee u de concurrentie inBelgië platwalst. En breng uw zwakten in kaart.
 • Kansen en bedreigingen Houd rekening mettechnologische, wetgevende, fiscale, menselijke of concurrentiële veranderingselementen.
 • Positionering Zoek naar eenonderscheidende positionering ten opzichte van de concurrentie in België.
 • Middelen Vertrouw niet 100% op uwinterne en externe Nederlandse marketingorganisatie. Zoek naar Belgische marketingpartners.
 • Visie en missie Zorg voor een zichtbare bedrijfsstrategie met een duidelijke visie, missie, normen en waarden vanfabricage tot en met verkoop,rekening houdend met lokale accenten.
 • Investeer in degelijk voorafgaandmarktonderzoek, heb geduld en werk consistent aan een zakelijke aanwezigheid in België.
 • 1. Een snelcursus België 2. De cultuur van ‘de Belg’ 3. Uw zakelijke meerwaarde4. Communicatietools voor België 5. Uw cases
 • Winkel- Website Pers Adverteren belevenis MONITORING Service-voor- Google Partnerships Direct mail verkoop COMMUNICATIE Event BUSINESS- Service-na-Sociale media Beurzen marketing MODEL verkoop COMMUNICATIE E-mail Online Instore en Klanten- marketing netwerken outdoor loyaliteit MONITORING Mobiele Logo, huisstijl Lidmaatschap Sponsoring marketing en tools
 • WebsiteMaak op uw website één ofmeerdere landingspagina’s waarmee u de Belgen aanspreekt in hun ‘tone of voice’, en vermeld uwBelgische contactgegevens.
 • Google (SEO) Google is ook in België de belangrijkste zoekmachine. Maar zoek via het ‘hulpprogramma voor zoekwoorden’ zeker naaralternatieven voor Nederlandse uitdrukkingen.
 • Sociale mediaFacebook, LinkedIn en Twitter zijn ook in België de belangrijkste sociale media.Facebook is marktleider (64% van de Belgen heeft een FB- account).
 • E-mail marketing In België geldt de opt-in wetgeving niet. Er mag dus gespamd worden, maar hetlevert nauwelijks commercieel resultaat op.
 • Mobiele marketingEind 2013 zullen in België meer dan 50% van de websites bekeken worden op mobieleplatformen, zoals smartphones en tablets.
 • Persrelaties In België worden dagelijks8.000 persberichten verstuurd.Een relatie met journalisten is cruciaal voor persaandacht.
 • Partnerships Belgen staan wantrouwig tegenover marketing- partnerships. ‘Wat we zelfdoen, doen we beter’, is hun devies.
 • Tip: Breng het netwerk rond uw prospect, potentiële partners & complementaire bedrijven in kaart. VMA Innovatie- VOKA Agoria centra internat. Financ. Bedrijven- Ministerie UNIZO adviseurs centra economie internat. Ondern.- Onderwijs SEO/SEA VKW centra Media Boekhoud- Unizo FIT kantoren Manag. Vak- adviseurs federaties Banken JCI Export- Sales ONDER- adviseurs NEMERS VOKA adviseurs Copy- Ex- Business- writers Bloggers collega’s clubs Jour- Leveran- Markant nalisten ciers Juridisch Grafisch Deloitte SOFIA adviseurs bureau Fiscaal PMO VIA adviseurs SPK NSZ M4M
 • Netwerken op events België heeft een rijke traditie van netwerkevents. Eenlidmaatschap van een netwerk, federatie of vereniging is de snelste weg naar het goede event.
 • Online netwerkenBelgen zijn zeer bereikbaar via sociale media als Twitter en LinkedIn, en bijzonder goede online netwerkers.
 • Lidmaatschappen Sluit zeker aan bij één van de vele ondernemersnetwerken, overheidsnetwerken,netwerkclubs of vakfederaties.
 • UNIZO is vergelijkbaar met MKB in Nederland.
 • UNIZO is vergelijkbaar met KVK in Nederland.
 • VBO is de federatie van grote Belgische ondernemingen.
 • Agoria is de place-to-be voor technologische of industriële bedrijven.
 • FIT Nederland (Den Haag) biedt heel wat informatie over Vlaanderen.
 • NKVK is één van de aanspreekpunten voor Nederlandse bedrijven in België.
 • De Economische Afdeling van de Nederlandse Ambassade in Brussel biedt marktscans aan.
 • In België is het netwerk van vakfederaties zeer goed uitgebouwd.
 • AdverterenBelgië heeft een overaanbod aan media (algemeen, vakgericht, thema-gericht, online vs. offline, ...) en een breed gamma aan advertentiemogelijkheden.Maar: de Belg leest steeds minder.
 • Het PUB mediaboek bevat gedetailleerde info van alle Belgische media.
 • Google Adwords kopen is de beste manier om online te adverteren.
 • Direct mailHet rendement op klassieke directmail loopt fors achteruit in België. Huis-aan-huis postmailing en postkaartmailings halen de hoogste resultaten. In B2B is werken met eentelemarketingbureau aangewezen.
 • De Belgische post (bpost) heeft een ruim gamma diensten voor geadresseerde en ongeadresseerde direct mail.
 • Trends Top is de beste adressenbroker in België UNIZO is vergelijkbaar met MKB in Nederland.
 • Beurzen Beurzen hebben het moeilijk,maar houden stand. In B2B ishet nog altijd één van de beste marketingtools.
 • Beurskalender.be biedt een overzicht van alle beurzen in België.
 • Instore & outdoorBelgië loopt achter op vlak van instore en outdoor reclame, wegens minder aanbod aan professionele leveranciers. Hier liggen kansen om het verschil te maken.
 • Service-voor-verkoopHet aankoopproces verloopt inBelgië helemaal anders dan in Nederland. Het is minderformeel, langzamer en ... deals worden vaak afgesloten op restaurant.
 • Service-na-verkoop Belgen zijn relationeel ingesteld, en hechtenbijzonder veel belang aan eengoede klantendienst, een vaste contactpersoon en een professionele helpdesk.
 • KlantenloyaliteitDe mond-tot-mond reclame isook in België één van de beste marketingtools. Stimuleer ze via beloningen voor wie ambassadeur van uw merk wordt.
 • Logo, huisstijl & toolsDe Belg houdt van mooiedingen. Presenteer u metprofessionele tools: logo,huisstijl, folder, salesmap, bedrijfspresentatie,bedrijfsvideo, verpakking, gadgets, ...
 • Stem uw communicatie af op de Belgische markt. En decentraliseer uwmarketingcommunicatie. Vanuit Nederland kan je nooit grip krijgen op de Belgische markt.
 • 1. Een snelcursus België 2. De cultuur van ‘de Belg’ 3. Uw zakelijke meerwaarde4. Communicatietools voor België 5. Uw cases