Positioneer u weg van de concurrent

1,566 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,566
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
14
Actions
Shares
0
Downloads
64
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Positioneer u weg van de concurrent

 1. 1. Positioneer u wegvan de concurrent
 2. 2. Marketingadviesbureau voor ondernemers
 3. 3. PROGRAMMA Waarom positioneren belangrijk is Voordelen van positioneren Bouwstenen van positionering Visualisatie via het positioneringsschema Cases en voorbeeldenTips bij het gebruik van positionering in communicatie
 4. 4. POSITIONEREN IS EENBREINPOSITIE KIEZEN DOOR MIDDEL VAN WAARDE- ASSOCIATIES.
 5. 5. Rijplezier
 6. 6. Rijplezier
 7. 7. Rijplezier ???
 8. 8. Rijplezier ???
 9. 9. Rijplezier Laagste prijzen ???
 10. 10. Rijplezier Laagste prijzen ???
 11. 11. Rijplezier Laagste prijzen ??? ???
 12. 12. Rijplezier Laagste prijzen ??? ???
 13. 13. Popzanger (U2)Rijplezier Laagste prijzen Strijd tegen armoede ??? ???
 14. 14. Popzanger (U2)Rijplezier Laagste prijzen Strijd tegen armoede ??? ???
 15. 15. Popzanger (U2)Rijplezier Laagste prijzen Strijd tegen armoede Zangeres (bulderlach) ??? ??? Politica
 16. 16. Waarompositionerenbelangrijk is
 17. 17. Waarom positioneren belangrijk is Brein van de consument zit overvol. Een plaatsje veroveren1 met een diffuus verhaal wordt steeds moeilijker. De profileringsdrang van producten, merken en onderne-2 mingen stijgt. Een zwakke positionering betekent verliezen! Producten en merken worden steeds ‘zichtbaarder’ voor de3 consument. Een sterke positionering doet opvallen! We leven in een netwerk- en aanbevelingseconomie (referrals) ,4 waarin een slechte positionering rampzalig kan zijn.
 18. 18. Voordelen van positioneren
 19. 19. Voordelen van positioneren Het dwingt ons tot nadenken over de identiteit en de1 profilering van ons product of bedrijf. Het dwingt ons tot het maken van keuzes (wat willen we2 laten zien?). Alles zijn voor iedereen kan niet meer. Het vertelt aan de klant hoe we ons onderscheiden van de3 concurrentie (helpt de klant bij het keuzeproces). Een sterke positionering is lastig voor de concurrentie om te4 kopiëren.
 20. 20. Voordelen van positioneren Het maakt van producten en bedrijven een ‘merk’, en die5 worden door de klant altijd als ‘beter’ gepercipieerd. Producten en bedrijven met een sterke positionering vallen6 meer op, en bereiken de doelgroep sneller. Een sterke positionering rechtvaardigt een hogere prijs7 (klanten betalen meer voor merken). We bouwen een voorkeurspositie op in het hoofd van de8 consument, en stimuleren hogere klantentrouw.
 21. 21. EEN GOED PRODUCTVERKOOPT ZICHZELF.
 22. 22. EEN GOED PRODUCTVERKOOPT ZICHZELF.
 23. 23. ELK PRODUCT HEEFT EENSTERKE POSITIONERING NODIG.
 24. 24. ELK PRODUCT HEEFT EENSTERKE POSITIONERING NODIG.
 25. 25. Bouwstenen van positionering
 26. 26. Analyse van deAnalyse van behoeften vanonze sterkten de klant of & zwakten doelgroepAnalyse van de Analyse van positionering kansen & van de bedreigingen in concurrentie de toekomst
 27. 27. Analyse van de Analyse van behoeften van onze sterkten de klant of & zwakten doelgroep Analyse van de Analyse van positionering kansen & van de bedreigingen in concurrentie de toekomstOm ons te positioneren hebben we zelfkennis nodig, moeten we weten wat de klant wil, hoe de concurrentie in de markt staat en wat de trends voor de toekomst zijn.
 28. 28. Analyse van de Analyse van behoeften van onze sterkten de klant of & zwakten doelgroep Op basis van deze analyses gaan we waarden selecteren waarop we ons willen positioneren. Analyse van de Analyse van positionering kansen & van de bedreigingen in concurrentie de toekomstOm ons te positioneren hebben we zelfkennis nodig, moeten we weten wat de klant wil, hoe de concurrentie in de markt staat en wat de trends voor de toekomst zijn.
 29. 29. Analyse van de Analyse van behoeften van onze sterkten de klant of & zwakten doelgroep Op basis van deze analyses gaan we waarden selecteren waarop we ons willen positioneren. Analyse van de Analyse van positionering kansen & van de bedreigingen in concurrentie de toekomst Een sterke en consistente positionering op deze waarden moet leiden tot een duurzaam concurrentieel voordeel.Om ons te positioneren hebben we zelfkennis nodig, moeten we weten wat de klant wil, hoe de concurrentie in de markt staat en wat de trends voor de toekomst zijn.
 30. 30. Rijplezier Rijcomfort Sportiviteit(de leukste om mee (de meest luxueuze) (de ultieme sportwagen) te rijden) De beste keuze Innovatie De referentie (veel wagen voor (technologisch de (de beste prijs- weinig geld) beste) kwaliteit verhouding)
 31. 31. Zoek zowel naar productgerichte (bv. design), organisatiegerichte (bv. medewerkers), procesgerichte (bv. logistiek) Analyse van deAnalyse van als klantgerichte (bv. klantvriendelijkheid) behoeften vanonze sterkten voordelen. Maar kies een dominante factor. de klant of & zwakten doelgroep Maak een lijstje, maar beperk u finaal tot één of twee kerncompetenties. Kies kerncompetenties die in de organisatie verankerd zijn, die relevant zijn en die differentiërend zijn. Opgelet met 100% unieke voordelen die voor de doelgroep onherkenbaar zijn. OnzeAnalyse van de Analyse van positionering moet VOLDOENDE positionering kansen & onderscheidend zijn om de interesse te van de bedreigingen in wekken. concurrentie de toekomst Resultaat = keuze van kerncompetenties die we op klantenbehoeften gaan aftoetsen.
 32. 32. Stel u permanent die ene vraag: ‘Wat wil de klant’? En schotel hem een product voor dat hij écht nodig heeft. Of een dienst die hij niet kan en niet Analyse van de wil missen. Kortom, een product dat uw klantAnalyse van behoeften van rationeel (in het hoofd) én emotioneel (in hetonze sterkten de klant of hart) beroert. Zo’n product is een ‘need to have’. & zwakten doelgroep Bevat uw antwoord de woorden ‘kwaliteit’, ‘service’, ‘aandacht’ of ‘commitment’? Schrap het dan maar meteen. Daarmee verkoopt u helemaal niets. Uw klanten halen hoogstens hun schouders even op en mompelen: “So what?” Mensen zoeken niet naar producten, maar naarAnalyse van de Analyse van voordelen: erbij horen, bewonderd worden, zich positionering kansen & beter voelen door slanker te zijn, een frisse van de bedreigingen in adem te hebben, slimmer worden of bijleren, concurrentie de toekomst ontspanning als tegengif voor stress, ... Resultaat = we hebben klantenwaarden gekozen die beantwoorden aan de behoefte(n) van onze doelgroep, en waarop we met onze sterkten kunnen beantwoorden.
 33. 33. EEN PRODUCT WORDT EEN MERK ALS KLANTEN ER WAARDEN OP KLEVEN.
 34. 34. VOORBEELDEN VAN KLANTENWAARDENaandacht besteden aan jezelf, aandacht voor jezelf geluk, tevredenheidaanpassingsvermogen, flexibel genieten van eenvoudige dingen in het levenaantrekkelijkheid (fysieke), een goed voorkomen, knap(heid), sexappeal genieten, genot, vreugde, plezier, lolaffectie, tederheid, liefdevol gevoel ergens bij te horenafwisseling gezondheid, vitaliteit, (levens)krachtalles behouden zoals het is grensverleggendambitieus, hard werken hartstocht, passieavontuurlijk het hebben van nageslacht, een eigen gezin stichtenbeheersing, zelfbeheersing, beheerst, kalmheid hoge levensstandaard (leven om te werken)behulpzaamheid, hulpvaardig humorbekwaam, capabel iets bereiken (in het leven), getalenteerd, bekwaamheidbescheiden(heid) iets tot stand brengen, zelfontplooiing, carrière, succes hebbenbeter milieu, liefde voor de natuur individualiteit, persoonlijkheid, onderscheiden van anderen, eigen leefstijlbetere kwaliteit van leven (werken om te leven) innerlijke harmonie, op je gemak zijn, rust, ontspannenheid, anti-stress, tevredenheidbetrouwbaarheid, verantwoordelijk integriteitcomfort intelligentie, intellectueel, opleiding, verstandigcreatief, fantasie(rijk) intimiteit, verbondenheiddiscipline, zelfdiscipline, (zelf)controle, gedisciplineerd jeugd, jeugdigheiddoelmatigheid, doelgerichtheid, efficiënt, tijdbesparend, snel jezelf kunnen zijn, zoals je benteen eigen plaats, plek hebben, een eigen huis hebben kennis, algemene ontwikkeling, geestelijke ontwikkelingeen wereld in vrede (vrij van oorlog en conflicten) kwaliteiteenvoud, ongecompliceerd(heid) levenswijsheid, rijpheid, volwassenheid, verstandigheideerlijk, oprecht liefde voor kinderenemancipatie logisch redeneren, logisch, rationeel, consistenterotiek, vrijen, verleiden, sensualiteit loyaliteit, loyaalesthetiek, schoonheid van natuur, schoonheid van kunst luxe leven, comfortabel leven, welvarend levengeborgenheid, hechte familiebanden, gezinsgeborgenheid macht, leiderschap, leidinggevende positiegedistingeerd (je onderscheiden door manier en uiterlijk) mannelijkheidgehoorzaamheid materialisme, veel geld hebbengelijkheid, antistatus, rechtvaardigheid, broederschap medeleven (meelevendheid)
 35. 35. VOORBEELDEN VAN KLANTENWAARDENmobiliteit traditiemoedig, ergens voor staan, opkomen voor je eigen mening uitdaging(enmooie leefomgeving uniek, onderscheidendmoraliteit up-to-date zijn, bij de tijd zijnnationale veiligheid vaderlandsliefdenationale vrijheid veiligheid; in een veilige wereld levennet(heid), keurig, ordelijk, netjes vergevingsgezindonafhankelijkheid verlossingontspanning, relaxen vernieuwing, vernieuwendoptimisme verzorging, opvoedingopwinden, opgewonden vitaliteitoriginaliteit, origineel volbrenging, voltooiing, iets volbrengenpersoonlijke bevrediging volwassen partnerrelatie, volwassen liefde, rijpe liefdeplezier (in het leven), levensvreugde, gezelligheid, vermaak volwassenheid, rijpheidplichtsgetrouw, gehoorzaam, verantwoordelijk(heid) voor jezelf kunnen zorgen, zelfstandigheid, onafhankelijkheidpopulariteit vredig, vredelievendheid, vreedzaampraktisch (ingesteld zijn) vriendelijkheidrespect, eerbied hebben voor anderen vriendschap, hechte vriendschap, kameraadschap, saamhorigheidromantiek, verliefd zijn, liefde vrijheid, vrije keuze, zorgeloosheid, onafhankelijkheidruimdenkend(heid), breed van opvatting, onbevooroordeeld vrolijk(heid), opgewekt(heid)samenwerking vrouwelijkheidsociale erkenning, sociale acceptatie, gewaardeerd worden door anderen waardering voor, houden van kunst en cultuursociale harmonie waardering voor, houden van literatuurspannend leven, avontuurlijk leven, actief leven, opwindend leven welgemanierdheid, beleefdheidspontaniteit zekerheid, op iets of iemand kunnen rekenenstatus, maatschappelijk aanzien, prestige, bewonderd worden, goede maatschappelijke positie zelfkennis, jezelf kennenstijlvol, elegant zelfrespect, gevoel voor eigenwaarde, zelfbewustheid, zelfwaardering, iets bereikt hebbenstreven naar een betere wereld zelfvertrouwen, zelfverzekerd, onafhankelijk(heid)succes hebben zorg voor anderentoegeeflijk(heid) zuinigheid, spaarzaamheid
 36. 36. Verzamel informatie over uw concurrenten. Probeer van uw belangrijkste concurrenten te achterhalen op welke klantenwaarden ze mikken, en hoe ze dat vertalen in hun Analyse van de communicatie.Analyse van behoeften vanonze sterkten Zoek ten minste naar hun sterke en zwakke de klant of & zwakten punten punten. En breng ze in kaart. doelgroep Concurrentie-onderzoek kan snel gebeuren via hun website, via brochures of via informatie van klanten. Als dit niet volstaat, zal extra marktonderzoek moeten gebeuren (bv. mystery shopping).Analyse van de Analyse van Resultaat = we hebben klantenwaarden positionering kansen & gekozen die beantwoorden aan de van de bedreigingen in behoefte(n) van onze doelgroep, en waarop we met onze sterkten kunnen concurrentie de toekomst beantwoorden. Maar we zijn nu ook zeker dat we met onze keuze de strijd met de concurrentie aankunnen.
 37. 37. Politieke, sociale, technologische en economische ontwikkelingen kunnen uw positionering beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe wetgeving of Analyse van de veranderende klantentrends.Analyse van behoeften vanonze sterkten Opgelet: positioneren is voor de lange de klant of & zwakten termijn. Een breinpositie kan niet zomaar doelgroep bijgestuurd worden. Mensen hebben meer moeite om een breinpositie uit te schakelen, dan om er eentje in te schakelen. Resultaat = we hebben klantenwaardenAnalyse van de Analyse van gekozen die beantwoorden aan de positionering kansen & behoefte(n) van onze doelgroep, en waarop we met onze sterkten kunnen van de bedreigingen in beantwoorden. Maar we zijn nu ook zeker concurrentie de toekomst dat we voor een langere periode de strijd met de concurrentie aankunnen.
 38. 38. MOGELIJKE PROBLEMEN BIJ DEZE ANALYSESEr zijn meerdere combinaties van Oplossing: merken afsplitsen. Wellicht kerncompetenties en schuilen er onder één merk meerdere klantenbehoeften mogelijk. businessmodellen en positioneringen. Oplossing: met een nieuwe merknaamWe kunnen niet opboksen tegen naar de markt gaan, op basis van andereeen ‘besmette’ breinpositie door merkwaarden. PS. Een huisstijlopfrissinggebeurtenissen uit het verleden. is meestal verloren geld.Onze doelgroepbehoeften liggen Oplossing: merken afsplitsen en uniekezo ver uit elkaar dat we nooit één positionering uitbouwen voor elk merk. unieke positionering vinden. Oplossing: investeren in We hebben wel sterkten, maar concurrentievoordelen (kan bv. een nieuw geen kerncompetenties (laat product, dienst, proces of medewerker staan unieke of concurrentiële zijn). Alternatief: de concurrenten voordelen) overtroeven met uw communicatie.
 39. 39. AXA Vermogens- Fiscale VerzekeringenBankservice beheer optimalisatie
 40. 40. Zonhoven - OpglabbeekBankservice Verzekeringen Spaarproducten
 41. 41. Vermogens- FiscaleSparen beheer optimalisatie
 42. 42. Visualisatie via hetpositioneringsschema
 43. 43. POSITIONERINGSSCHEMA MET 1 KLANTENWAARDE €20.000 €20.000Prijs €2.500-10.00 €10.000 0 €5000-6.000 €3.000 €? €? €? €2.500 €0 Gevel- Buiten- Dak- Vloer- Nieuwe Warmte- Zonne- Zonne- Dubbel isolatie isolatie isolatie isolatie ketel pomp boiler panelen glas Energiebesparende maatregelen
 44. 44. POSITIONERINGSSCHEMA MET 1 KLANTENWAARDE
 45. 45. POSITIONERINGSSCHEMA MET TWEE KLANTENWAARDEN 10 IMMO-EUROPE TACKOEN SERVIMMO LA TERASSE RIETVELD DEWAELEAffiniteit met de regio 0 0 10 Klantenbelevenis
 46. 46. POSITIONERINGSSCHEMA MET MEERDERE KLANTENWAARDENUITMUNTEND GOED VDAB JOBINDEBOUWGEMIDDELD BOUWJOB.BE BEPERKT ZWAK Product Organisatie & service Imago en Aanbod performantie (flexibiliteit op naambekendheid (uitmuntend = veel (rendement, klantspecifieke vragen, Innovatie (notoriteit, marketingpower, Generalist vs Prijs aanbod in de niche, bedrijfszekerheid, snelheid, (R&D, nieuwe modellen, merkwaarde) specialist (gemiddeld = zwak = weinig aanbod in veiligheid, organisatorische time-to-market) (uitmuntend = marktconform, de niche) gebruiksgemak, product methodiek) uitgesproken keuze, uitmuntend = prijsbreker, design) zwak = geen van beide) zwak = uit de markt geprijsd)
 47. 47. POSITIONERINGSSCHEMA MET MEERDERE KLANTENWAARDENHOOG Traditionele marketing- en Desmyttere communicatiebureau’s MarketingadviesLAAG Grafisch design Focus op Marketing Advies Medewerkers campagnes Sector- management Marketingplan zijn creatieven specialisatie als basis
 48. 48. In 4 stappen naar een Blue Ocean Strategie1 De kunst bestaat erin om de waarde van je product of dienstverlening zo te doen verschillen van je concurrenten, dat je nieuwe marktsegmenten creëert waarbinnen geen concurrentie heerst. Blue Ocean Strategy verenigt deze 2 uitersten, en promoot een zo hoog mogelijke waarde voor je klant aan een zo laag2 mogelijke kostprijs (niet te verwarren met verkoopprijs). Dit moet leiden tot hoge verkoopcijfers en grote winsten (vanwege de lagere kosten).3 De basis voor een Blue Ocean strategie is het definiëren van waarden (kernwoorden) die belangrijk zijn in uw sector zoals bv. gebruiksgenot, verpakkingsdesign, prijs, vriendelijk onthaal, snelheid van levering, plezier en humor, ... Vervolgens stelt u zich volgende 4 vragen, waarbij u uw antwoord telkens afweegt tegenover de standaard in uw sector: • Welke factoren moet ik in mijn project elimineren?4 • Welke factoren moet ik in mijn project reduceren? • Welke factoren moet ik in mijn project boven de sectorstandaard leggen? • Welke factoren, die de sector nog niet aanbood, moet ik in mijn project creëren?
 49. 49. Concrete cases en voorbeelden
 50. 50. BOUWJOB.BE (portaalsite bouwvacatures)Kerncompetenties• De meest gespecialiseerde vacaturesite voor de bouwsector• De meest gebruiksvriendelijke vacaturesite voor de bouwsector• Zwakte: nieuwe speler (nog weinig aanbod)Klantenbehoeften• Volume (groot aanbod)• Vacatures op hun maat (divers aanbod)Positionering tov concurrentieBouwjob.be positioneert zich op de marktals een gespecialiseerde engebruiksvriendelijke website metbouwvacatures, waar het grootste aanbodvacatures te vinden is.Slogan:Alle bouwvacatures op één website
 51. 51. POSITIONERINGSSCHEMA BOUWJOBUITMUNTEND GOED VDAB JOBINDEBOUWGEMIDDELD BOUWJOB.BE BEPERKT ZWAK Product Organisatie & service Imago en Aanbod performantie (flexibiliteit op naambekendheid (uitmuntend = veel (rendement, klantspecifieke vragen, Innovatie (notoriteit, marketingpower, Generalist vs Prijs aanbod in de niche, bedrijfszekerheid, snelheid, (R&D, nieuwe modellen, merkwaarde) specialist (gemiddeld = zwak = weinig aanbod in veiligheid, organisatorische time-to-market) (uitmuntend = marktconform, de niche) gebruiksgemak, product methodiek) uitgesproken keuze, uitmuntend = prijsbreker, design) zwak = geen van beide) zwak = uit de markt geprijsd)
 52. 52. POSITIONERINGSSCHEMA BOUWJOB Specialisatie en aanbod in de bouwsector UITMUNTEND GOEDGebruiksvriendelijk- ZWAK BEPERKT GEMIDDELD GOED UITMUNTENDheid van de website BEPERKT ZWAK
 53. 53. Immo Europe (vastgoedkantoor Koksijde) Kerncompetenties • Grootste aanbieder van kennis en belevenis van Koksijde (vermelden events, geven tickets weg, organiseren wedstrijden, ...) • Grote affiniteit met de regio (weten wat er reilt en zeilt in Koksijde) • Zeer klantvriendelijk kantoor, waar klantenbelevenis belangrijk is Klantenbehoeften • Affiniteit met de badplaats • Interessante geografische ligging • Goede prijs-kwaliteit verhouding • Nette, sympathieke en sfeervolle badstad • Kindvriendelijke & familiale badstad • Rust Positionering tov concurrentie Immo Europe zal haar positie in de markt versterken door zich te positioneren als het kantoor met de hoogste klantenbelevenis en de grootste affiniteit met Koksijde. Slogan: Experience Koksijde!Experience Koksijde!
 54. 54. POSITIONERINGSSCHEMA IMMO-EUROPE 10 IMMO-EUROPE TACKOEN SERVIMMO LA TERASSE RIETVELD DEWAELEAffiniteit met de regio 0 0 10 Klantenbelevenis
 55. 55. Carmen Lucia (bloemenkunstenares)Kerncompetenties• Creativiteit en originaliteit• Persoonlijke stijl en aanpak van Carmen (charme)Klantenbehoeften• Willen hun bedrijf een mooie uitstraling geven voor klanten en medewerkers• Willen originele bloemstukken• Willen iemand die meedenktPositionering tov concurrentieCarmen zal zich tegenover bloemenwinkelspositioneren met passie/charme door verdoorgedreven meedenken, en door hetaanbieden van originele oplossingen.Slogan: Floral Design
 56. 56. Telenet Incentive Plan (fiscaal product) Kerncompetenties • Het fiscaal meest aantrekkelijk extralegaal voordeel voor werknemer en werkgever Klantenbehoeften • Fiscale optimalisatie Heeft de bedrijfswagen Positionering tov concurrentie Telenet Incentive Plan zal zich tegenover nog een fiscale toekomst? andere extralegale voordelen positioneren als het meest aantrekkelijke alternatief. Slogan: Het nieuwe extralegale voordeel van Telenet Telenet Incentive Plan Het nieuwe extralegale voordeel van Telenet Solutions Telenet Incentive Plan 158,85% Telenet Incentive Plan is dé manier om uw werknemers Geschenken 151,49% op een fiscaalvriendelijke manier aanvullend te verlonen. Kostenvergoeding 151,49% Laptop 135,02% Als werkgever betaalt u de telecomfactuur van uw werk- Groepsverzekering 114,38% nemers. Deze overeenkomst is fiscaal voordeliger dan alle Bedrijfswagen 114,12% andere extralegale voordelen! Maaltijdcheques 95,38% Woon-werkverkeer 75,46% €100 netto kost voor de werkgever = Loon 45,37% €158,85 netto voordeel voor de werknemer Bron: DeloitteMeer weten? Vraag raad aan uw fiscalist of surf naar www.Telenet IncentivePlan.be
 57. 57. AudioVideo2Day (portaalsite & beurs)Kerncompetenties• Zeer doorgedreven ‘content driven’ met focus op nieuwe producten• Het onderscheidende voordeel van AV2D is de koppeling van de producten aan de verkooppunten.Klantenbehoeften• Merken willen hun producten ‘in the picture’ plaatsen voor een zo groot mogelijk publiek van AV-liefhebbers• Winkels willen zo veel mogelijk traffic naar de winkelPositionering tov concurrentieAV2D wil zich op de markt positioneren als hétcentrale aanspreekpunt voor elke AV-liefhebber.Met een geïntegreerd concept (nieuwssite &beurzen - later eventueel aangevuld met een AV-journaal, demodagen en een AV-magazine) - isAV2D hét bindmiddel tussen merk, invoerder,winkel en consument.Slogan: all about sound and vision
 58. 58. La Bottega (schoenenwinkel)Kerncompetenties• Keuze (meer dan 250 merken)• Kwaliteit (hebben alle grote merken alsook toonaangevende designermerken)• KlantvriendelijkheidKlantenbehoeften• groot aanbod merkschoenen• ruim prijssegment (van €50-€800)• vriendelijk en behulpzaam winkelpersoneel• een ‘fashion statement’• hippe en trendy schoenen• onbekende designers en gewaagde collectiesPositionering tov concurrentieLa Bottega wil zich tegenover andereschoenenspeciaalzaken, merkenwinkels,moespecialzaken, schoenenketens enwebwinkels positioneren als een trendyschoenenzaak met het ruimste aanbodmerkenschoenen & accessoires voordames, heren en kinderen.Slogan: ik <3 mijn schoenen
 59. 59. BEDRIJFKerncompetenties• Geen enkele andere interieurwinkel in Oost-Vlaanderen biedt zo’n totaalconcept (decoratie, meubelen & totaalinrichting) op vlak van hedendaags interieur in een prestigieuze woonwinkel aan, gecombineerd met exclusieve merken.Klantenbehoeften• Advies en meedenken• Design• Sfeervol winkelenPositionering concurrentieLuxus wil zich tegenover andereinterieurwinkels positioneren met beteradvies & winkelbeleving, en doorconceptueel te denken (totaalinrichting).Slogan: geen
 60. 60. Saunabon.beKerncompetenties• Rechtstreeks aankopen bij de sauna- uitbater (extra waarde in consumpties & wellness)• We spelen met ons aanbod snel in op klantentrends en -behoeftenKlantenbehoeften• Snel kopen• Gebruiksgemak• Zo goedkoop mogelijkPositionering concurrentieSaunabon.be wil zich tegenover Bongo enVivabox positioneren met een groter aanbod(6 saunabons), en door rechtstreeks aan deeindconsument te verkopen waardoor dietot 20% méér krijgt dan via de klassiekecadeaubons.Slogan: rechtstreeks bij de beste sauna’s
 61. 61. 16 tips bij het gebruik vanpositionering in communicatie
 62. 62. 16 tips bij het gebruik van positionering in communicatie Gebruik een sterke merknaam die uw positionering1 ondersteunt. Plaats onder het logo een sterke baseline die een perfecte2 vertaling is van uw positionering. Laat door een copywriter uw teksten herlezen of herschrijven,3 zodat ze 100% in functie van positionering staan. Zorg dat de homepage van uw website volledig in lijn ligt4 met uw gewenste positionering.
 63. 63. 16 tips bij het gebruik van positionering in communicatie Wees uniform in de communicatie van uw positionering.5 Zorg dat er een rode draad doorheen alle acties loopt. Wees consistent in de communicatie van uw positionering.6 Een breinpositie opbouwen doe je niet in een aantal dagen... Gebruik ‘sprekende’ beelden of fotografie, die uw7 positionering versterken. Eén beeld zegt meer dan 1.000 ... Zet uw huisstijl en design (inclusief product design en8 kantoor- of winkelinrichting) in lijn met uw positionering.
 64. 64. 16 tips bij het gebruik van positionering in communicatie Claim een woord, of een beperkt aantal woorden. En gebruik9 die frequent in alle communicatie. Versterk uw positionering door een andere associatie toe te10 voegen (bv. Finse Houtskeletbouw). Verander nooit bruusk uw positionering. Evalueer11 regelmatig en stuur langzaam bij. Gebruik een referentiepunt als uw positionering moeilijk12 herkenbaar is voor de doelgroep.
 65. 65. 16 tips bij het gebruik van positionering in communicatie Kijk niet teveel naar de concurrentie. U bent toch geen13 meelopertje?. Verlies nooit de klant uit het oog (denk van buiten naar14 binnen). Wat wil de klant? Ontwerp een sticky story (elevator pitch of liftverhaaltje)15 voor gebruik op events en sociale media.16 K.I.S.S. (Keep It Simple and Stupid).
 66. 66. Dank u en ... succes!
 67. 67. Desmyttere MarketingadviesContacteer Peter Desmyttere Kortrijksesteenweg 129 9830 Sint-Martens-Latem T. 09 279 18 82 Diamantlaan 8/329 2200 Herentals T. 014 75 24 14 peter@desmyttere.be www.desmyttere.be

×