REVIEW: Articles ofREVIEW: Articles of
the Confederationthe Confederation
Question 1:Question 1:
True or FalseTrue or False: The states feared: The states feared
that the new nationalthat the new ...
Question 2:Question 2:
True or falseTrue or false: The Articles of Confederation: The Articles of Confederation
created a ...
Question 3:Question 3:
Under the Articles of Confederation, the federalUnder the Articles of Confederation, the federal
go...
Question 4:Question 4:
True or falseTrue or false: The legislative branch in the Articles: The legislative branch in the A...
Question 5:Question 5:
True or false:True or false: Any changes to the Articles ofAny changes to the Articles of
Confedera...
Question 6:Question 6:
True or falseTrue or false: Under the Articles of Confederation,: Under the Articles of Confederati...
Question 7:Question 7:
True or falseTrue or false: Under the Articles of Confederation,: Under the Articles of Confederati...
Question 8:Question 8:
Which of the following problems with the Articles ofWhich of the following problems with the Articl...
Question 9:Question 9:
In 1783, Major John Armstrong wrote a letterIn 1783, Major John Armstrong wrote a letter
arguing th...
Question 10:Question 10:
The conspiracy surrounding Armstrong’s letter isThe conspiracy surrounding Armstrong’s letter is
...
Question 11:Question 11:
George Washington quelled Major John Armstrong’sGeorge Washington quelled Major John Armstrong’s
...
Question 12:Question 12:
Shay’s Rebellion (pictured atShay’s Rebellion (pictured at
right) was an uprising of:right) was a...
Question 13:Question 13:
Shay’s Rebellion was an uprising over what issue?Shay’s Rebellion was an uprising over what issue...
Question 14:Question 14:
Many of the “founding fathers” actually didn’tMany of the “founding fathers” actually didn’t
atte...
Question 15:Question 15:
Which state didn’t send any delegates to theWhich state didn’t send any delegates to the
Constitu...
Question 16:Question 16:
Which of the founders prepared the Virginia Plan inWhich of the founders prepared the Virginia Pl...
Question 17:Question 17:
Who served as the president of the ConstitutionalWho served as the president of the Constitutiona...
Question 18:Question 18:
True or falseTrue or false: The: The
Virginia Plan called forVirginia Plan called for
three branc...
Question 19:Question 19:
True or false:True or false: The Virginia Plan also called for twoThe Virginia Plan also called f...
Question 20:Question 20:
Which of the following wasWhich of the following was NOTNOT true of the Virginiatrue of the Virgi...
Question 21:Question 21:
True or falseTrue or false: The Virginia Plan called for each: The Virginia Plan called for each
...
The smaller states were nervous about the Virginia Plan.The smaller states were nervous about the Virginia Plan.
. .what i...
Question 23:Question 23:
The plan that was proposed by the smaller states toThe plan that was proposed by the smaller stat...
Question 24:Question 24:
Which of the following wasWhich of the following was NOTNOT true of this plantrue of this plan
fr...
Question 25:Question 25:
True or falseTrue or false: The founders ended up keeping: The founders ended up keeping
more of ...
Question 26:Question 26:
The Great (or Connecticut) Compromise had to doThe Great (or Connecticut) Compromise had to do
wi...
Question 27:Question 27:
According to the Great Compromise, where wouldAccording to the Great Compromise, where would
tax ...
Question 28:Question 28:
True or falseTrue or false: Alexander: Alexander
Hamilton shocked delegatesHamilton shocked deleg...
Question 29:Question 29:
The Preamble of the Constitution starts with theThe Preamble of the Constitution starts with the
...
Question 30:Question 30:
Which of the founders ragedWhich of the founders raged
against the Constitution,against the Const...
Question 31:Question 31:
The group against the federal Constitution wasThe group against the federal Constitution was
call...
Question 32:Question 32:
A series of essay was written by James Madison andA series of essay was written by James Madison ...
Question 33:Question 33:
True or falseTrue or false: The Constitution took effect: The Constitution took effect
immediatel...
Essay question for today:Essay question for today:
 Explain (1) what the Articles ofExplain (1) what the Articles of
Conf...
ANSWER:
 Articles were (1) first national
government; (2) loose “confederation”
(league of friendship); (3) weak setup,
b...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

5 review of articles of confed, etc

275 views
226 views

Published on

Published in: News & Politics
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
275
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

5 review of articles of confed, etc

  1. 1. REVIEW: Articles ofREVIEW: Articles of the Confederationthe Confederation
  2. 2. Question 1:Question 1: True or FalseTrue or False: The states feared: The states feared that the new nationalthat the new national government would be too weak.government would be too weak. Because of this, the Articles ofBecause of this, the Articles of Confederation set up a federalConfederation set up a federal government that was too strong.government that was too strong. Answer: False (the oppositeAnswer: False (the opposite really).really).
  3. 3. Question 2:Question 2: True or falseTrue or false: The Articles of Confederation: The Articles of Confederation created a federal government with three branches:created a federal government with three branches: Executive, Legislative and Judicial.Executive, Legislative and Judicial. Answer: False (only one branch. .Answer: False (only one branch. . .legislative).legislative)
  4. 4. Question 3:Question 3: Under the Articles of Confederation, the federalUnder the Articles of Confederation, the federal government had the right to do all of the followinggovernment had the right to do all of the following BUTBUT:: a)a) Declare warDeclare war b)b) Make treatiesMake treaties c)c) Tax the statesTax the states d)d) Conduct foreign affairsConduct foreign affairs Answer: Tax the states (had to ask forAnswer: Tax the states (had to ask for money).money).
  5. 5. Question 4:Question 4: True or falseTrue or false: The legislative branch in the Articles: The legislative branch in the Articles of Confederation had two houses: the House ofof Confederation had two houses: the House of Representatives and the Senate.Representatives and the Senate. Answer: False (only had one house).Answer: False (only had one house).
  6. 6. Question 5:Question 5: True or false:True or false: Any changes to the Articles ofAny changes to the Articles of Confederation had to be approved by all of theConfederation had to be approved by all of the states (thus making it nearly impossible to makestates (thus making it nearly impossible to make any changes).any changes). Answer: True.Answer: True.
  7. 7. Question 6:Question 6: True or falseTrue or false: Under the Articles of Confederation,: Under the Articles of Confederation, states didstates did NOTNOT have to listen to the opinions of thehave to listen to the opinions of the legislature. . .so their (the legislature’s) decisionslegislature. . .so their (the legislature’s) decisions were just advisory.were just advisory. Answer: True.Answer: True.
  8. 8. Question 7:Question 7: True or falseTrue or false: Under the Articles of Confederation,: Under the Articles of Confederation, every single state had the same number of votes inevery single state had the same number of votes in Congress.Congress. Answer: True.Answer: True.
  9. 9. Question 8:Question 8: Which of the following problems with the Articles ofWhich of the following problems with the Articles of Confederation didConfederation did NOTNOT happen?happen? a)a) States began to make their own money, sending theStates began to make their own money, sending the finances of the nation into a tailspin;finances of the nation into a tailspin; b)b) Smaller states were furious because they did not have theSmaller states were furious because they did not have the same number of representatives in Congress. Thus the largersame number of representatives in Congress. Thus the larger states pretty much ran everything.states pretty much ran everything. c)c) Congress had no power to tax anybody, and the statesCongress had no power to tax anybody, and the states pretty much ignored Congress when they asked for fundspretty much ignored Congress when they asked for funds d)d) Serious disputes broke out between the states over tradeSerious disputes broke out between the states over trade Answer: B. . .smaller states had a lot ofAnswer: B. . .smaller states had a lot of power!power!
  10. 10. Question 9:Question 9: In 1783, Major John Armstrong wrote a letterIn 1783, Major John Armstrong wrote a letter arguing that soldiers in the Continental Army shouldarguing that soldiers in the Continental Army should march on Philadelphia to force Congress tomarch on Philadelphia to force Congress to (a)(a) pay the soldiers the money they were owedpay the soldiers the money they were owed (b)(b) move the federal capital to New Yorkmove the federal capital to New York (c)(c) replace George Washington as commander of thereplace George Washington as commander of the armyarmy (d)(d) end the Revolutionary Warend the Revolutionary War Answer: Pay the soldiers the money they wereAnswer: Pay the soldiers the money they were owedowed
  11. 11. Question 10:Question 10: The conspiracy surrounding Armstrong’s letter isThe conspiracy surrounding Armstrong’s letter is today called thetoday called the a.a. Trenton ConspiracyTrenton Conspiracy b.b. Newburg ConspiracyNewburg Conspiracy c.c. Rochester ConspiracyRochester Conspiracy d.d. Mendham ConspiracyMendham Conspiracy Answer: Newburg ConspiracyAnswer: Newburg Conspiracy
  12. 12. Question 11:Question 11: George Washington quelled Major John Armstrong’sGeorge Washington quelled Major John Armstrong’s conspiracy with a speech he gave to the leaders ofconspiracy with a speech he gave to the leaders of the conspiracy. His main point was made with thethe conspiracy. His main point was made with the help of hishelp of his a)a) swordsword b)b) torn uniform coattorn uniform coat c)c) eyeglasseseyeglasses d)d) saddlesaddle Answer: EyeglassesAnswer: Eyeglasses
  13. 13. Question 12:Question 12: Shay’s Rebellion (pictured atShay’s Rebellion (pictured at right) was an uprising of:right) was an uprising of: a)a) Wealthy landownersWealthy landowners b)b) FarmersFarmers c)c) African American slavesAfrican American slaves d)d) TradesmenTradesmen Answer: FarmersAnswer: Farmers
  14. 14. Question 13:Question 13: Shay’s Rebellion was an uprising over what issue?Shay’s Rebellion was an uprising over what issue? a)a) Taxes and debtTaxes and debt b)b) SlaverySlavery c)c) Land prices being too highLand prices being too high d)d) Unfair trade agreements between the states andUnfair trade agreements between the states and Great BritainGreat Britain Answer: Taxes/debt.Answer: Taxes/debt.
  15. 15. Question 14:Question 14: Many of the “founding fathers” actually didn’tMany of the “founding fathers” actually didn’t attend the Constitutional Convention. Which of theattend the Constitutional Convention. Which of the following actually was there?following actually was there? a)a) Thomas JeffersonThomas Jefferson b)b) John AdamsJohn Adams c)c) Benjamin FranklinBenjamin Franklin d)d) Patrick HenryPatrick Henry e)e) Samuel AdamsSamuel Adams Answer: FranklinAnswer: Franklin
  16. 16. Question 15:Question 15: Which state didn’t send any delegates to theWhich state didn’t send any delegates to the Constitutional Convention?Constitutional Convention? a)a) New YorkNew York b)b) New HampshireNew Hampshire c)c) MassachusettsMassachusetts d)d) Rhode IslandRhode Island Answer: Rhode IslandAnswer: Rhode Island
  17. 17. Question 16:Question 16: Which of the founders prepared the Virginia Plan inWhich of the founders prepared the Virginia Plan in advance of the Constitutional Convention of 1787?advance of the Constitutional Convention of 1787? a)a) John HancockJohn Hancock b)b) Benjamin FranklinBenjamin Franklin c)c) Thomas JeffersonThomas Jefferson d)d) George WashingtonGeorge Washington e)e) James MadisonJames Madison Answer: James MadisonAnswer: James Madison
  18. 18. Question 17:Question 17: Who served as the president of the ConstitutionalWho served as the president of the Constitutional Convention?Convention? a)a) James MadisonJames Madison b)b) Alexander HamiltonAlexander Hamilton c)c) George WashingtonGeorge Washington d)d) Thomas JeffersonThomas Jefferson Answer: WashingtonAnswer: Washington
  19. 19. Question 18:Question 18: True or falseTrue or false: The: The Virginia Plan called forVirginia Plan called for three branches ofthree branches of government: legislative,government: legislative, executive and judicial.executive and judicial. Answer: TrueAnswer: True
  20. 20. Question 19:Question 19: True or false:True or false: The Virginia Plan also called for twoThe Virginia Plan also called for two houses of the federal legislature: the House ofhouses of the federal legislature: the House of Representatives and the Senate.Representatives and the Senate. Answer: TrueAnswer: True
  21. 21. Question 20:Question 20: Which of the following wasWhich of the following was NOTNOT true of the Virginiatrue of the Virginia Plan?Plan? a)a) The legislature would choose members of the judicialThe legislature would choose members of the judicial branchbranch b)b) The people would be able to elect the executiveThe people would be able to elect the executive c)c) The legislature would be able to make laws toThe legislature would be able to make laws to regulate trade between the statesregulate trade between the states d)d) The legislature could call the armed forces againstThe legislature could call the armed forces against the statesthe states Answer: The people would be able to elect theAnswer: The people would be able to elect the executiveexecutive
  22. 22. Question 21:Question 21: True or falseTrue or false: The Virginia Plan called for each: The Virginia Plan called for each state to have the same number of representativesstate to have the same number of representatives in Congress.in Congress. Answer: False (it was based on population,Answer: False (it was based on population, so bigger states would have moreso bigger states would have more representatives/votes.representatives/votes.
  23. 23. The smaller states were nervous about the Virginia Plan.The smaller states were nervous about the Virginia Plan. . .what is the main reason for their nervousness?. .what is the main reason for their nervousness? a)a) They were not allowed to break away from the union,They were not allowed to break away from the union, which many of the smaller states were thinking aboutwhich many of the smaller states were thinking about b)b) The plan gave more representatives in Congress to theThe plan gave more representatives in Congress to the larger states, so they would have little powerlarger states, so they would have little power c)c) They would shoulder most of the tax burden comparedThey would shoulder most of the tax burden compared with the larger states.with the larger states. d)d) The executive would come from the larger states noThe executive would come from the larger states no matter what, taking away much of their powermatter what, taking away much of their power Answer: The plan gave more reps in Congress toAnswer: The plan gave more reps in Congress to larger stateslarger states Question 22:Question 22:
  24. 24. Question 23:Question 23: The plan that was proposed by the smaller states toThe plan that was proposed by the smaller states to counter the Virginia Plan was called:counter the Virginia Plan was called: a)a) The New Hampshire PlanThe New Hampshire Plan b)b) The Rhode Island PlanThe Rhode Island Plan c)c) The New Jersey PlanThe New Jersey Plan d)d) The Massachusetts PlanThe Massachusetts Plan Answer: The New Jersey PlanAnswer: The New Jersey Plan
  25. 25. Question 24:Question 24: Which of the following wasWhich of the following was NOTNOT true of this plantrue of this plan from the smaller states?from the smaller states? a)a) The smaller states would have far lessThe smaller states would have far less representatives than the larger statesrepresentatives than the larger states b)b) The members of the judicial branch would beThe members of the judicial branch would be chosen by the executive.chosen by the executive. c)c) The plan added more powers to Congress thanThe plan added more powers to Congress than the Articles of Confederationthe Articles of Confederation d)d) The executive branch members would be chosenThe executive branch members would be chosen by Congressby Congress Answer: The smaller states would have farAnswer: The smaller states would have far less repsless reps
  26. 26. Question 25:Question 25: True or falseTrue or false: The founders ended up keeping: The founders ended up keeping more of the Virginia Plan than its rival plan from themore of the Virginia Plan than its rival plan from the smaller states.smaller states. Answer: TrueAnswer: True
  27. 27. Question 26:Question 26: The Great (or Connecticut) Compromise had to doThe Great (or Connecticut) Compromise had to do withwith a)a) The way the executive would be chosenThe way the executive would be chosen b)b) The number of representatives each state wouldThe number of representatives each state would get in the Congressget in the Congress c)c) How new states would enter the unionHow new states would enter the union d)d) Where the federal capital would be builtWhere the federal capital would be built Answer: The number of reps in CongressAnswer: The number of reps in Congress
  28. 28. Question 27:Question 27: According to the Great Compromise, where wouldAccording to the Great Compromise, where would tax bills originate?tax bills originate? a)a) The SenateThe Senate b)b) The executiveThe executive c)c) The House of RepresentativesThe House of Representatives d)d) The judicial branchThe judicial branch Answer: House of RepsAnswer: House of Reps
  29. 29. Question 28:Question 28: True or falseTrue or false: Alexander: Alexander Hamilton shocked delegatesHamilton shocked delegates at the convention byat the convention by suggesting that the executivesuggesting that the executive should rule for life and beshould rule for life and be much like a king.much like a king. Answer: TrueAnswer: True
  30. 30. Question 29:Question 29: The Preamble of the Constitution starts with theThe Preamble of the Constitution starts with the phrase “We the ________________.”phrase “We the ________________.” a)a) PeoplePeople b)b) American UnionAmerican Union c)c) StatesStates d)d) CitizensCitizens Answer: PeopleAnswer: People
  31. 31. Question 30:Question 30: Which of the founders ragedWhich of the founders raged against the Constitution,against the Constitution, even before he finishedeven before he finished reading it?reading it? a)a) Samuel AdamsSamuel Adams b)b) Thomas JeffersonThomas Jefferson c)c) Patrick HenryPatrick Henry d)d) James MadisonJames Madison Answer: Patrick HenryAnswer: Patrick Henry
  32. 32. Question 31:Question 31: The group against the federal Constitution wasThe group against the federal Constitution was called thecalled the a)a) UnionistsUnionists b)b) Anti-unionistsAnti-unionists c)c) FederalistsFederalists d)d) Anti-federalistsAnti-federalists Answer: Anti-federalistsAnswer: Anti-federalists
  33. 33. Question 32:Question 32: A series of essay was written by James Madison andA series of essay was written by James Madison and Alexander Hamilton supporting the new federalAlexander Hamilton supporting the new federal Constitution. What were those essays called?Constitution. What were those essays called? a)a) The Federalist PapersThe Federalist Papers b)b) The Constitutional PapersThe Constitutional Papers c)c) The Unionist papersThe Unionist papers d)d) The Proto-American papersThe Proto-American papers Answer: The Federalist PapersAnswer: The Federalist Papers
  34. 34. Question 33:Question 33: True or falseTrue or false: The Constitution took effect: The Constitution took effect immediately after the delegates signed theimmediately after the delegates signed the document.document. Answer: False (Had to be ratified first by theAnswer: False (Had to be ratified first by the people of the states).people of the states).
  35. 35. Essay question for today:Essay question for today:  Explain (1) what the Articles ofExplain (1) what the Articles of Confederation is and (2) why it failedConfederation is and (2) why it failed (at least five sentences).(at least five sentences).
  36. 36. ANSWER:  Articles were (1) first national government; (2) loose “confederation” (league of friendship); (3) weak setup, basing its power on state govts; (4) had only three powers (treaties, foreign affairs, war); (5) only one branch (Continental Congress).  Failed: (1) No power of the purse; (2) Changes had to be unanimous; (3) No president; (4) Decisions advisory (states could say no); (5) Couldn’t do much; (6) 9 of 13 states had to agree to make decisions (but some states would not come, making it tough to do business.

×