REVIEW:
ARTICLE IV
THROUGHTHE
AMENDMENTS
Question 1:
Article IV deals with relations between:
•The federal government and the states
•The federal government and fo...
Question 2:
The Supremacy Clause, which states that the Constitution
is the supreme law of the United States, is found in ...
Question 3:
To amend the Constitution, what ratio of the states (either
their legislatures or conventions) have to approve...
Question 4:
To ratify the Constitution, how many of the original 13
states had to approve the document?
•5
•7
•9
•11
•All ...
Question 5:
True or False: At first, the Bill of Rights applied, not only to
the federal government, but also to the state...
Question 6:
The First Amendment guarantees all of the following
EXCEPT:
•Freedom of speech
•Freedom to confront witnesses ...
Question 7:
True or False: The free exercise clause of the First
Amendment prevents the US government from
establishing an...
Question 8:
Where is the right to bear arms in the Bill of Rights?
•First Amendment
•Second Amendment
•Third Amendment
•Fo...
Question 9:
The Third Amendment bans what practice?
•Quartering of troops
•Trying people twice for the same crime
•Holding...
Question 10:
The Fifth Amendment has many rights of people accused of
crimes. Which of the following is NOT one of the rig...
Question 11:
If a person is tried for a crime and found not guilty, he/she
can’t be tried again for the same crime. This i...
Question 12:
The Fourth Amendment bans what practice?
•Quartering of troops
•Trying people twice for the same crime
•Holdi...
Question 13:
A person accused of a crime doesn’t have to testify against
him/herself. When they do this, they plead the __...
Question 14:
If the government wishes to prosecute someone for a
crime, it must follow established rules and procedures
be...
Question 15:
The Sixth Amendment has many rights of people accused of
crimes. Which of the following is NOT one of the rig...
Question 16:
True or false: Every person accused of a criminal act must
be given an attorney (according to one of the
amen...
Question 17:
The Eighth Amendment protects criminal suspects from all
of the following BUT:
•Excessive fines
•Cruel and un...
Question 18:
True or false: The Ninth Amendment says that the list of
rights in the Bill of Rights is set; there can be no...
Question 19:
Which amendment in the Bill of Rights protects the powers
of the states, saying that the states retain all po...
Question 20:
Which amendment changed the way presidents and vice
presidents are elected. After this amendment, presidents
...
Question 21:
If no candidate gets a majority of electoral votes, who gets
to choose the president?
•The people (there’s a ...
Question 22:
Which of the following amendments abolished slavery?
•11th
•13th
•16th
•20th
Answer: 13th
Question 23:
True or False: Abraham Lincoln supported a constitutional
amendment that would have forbid Congress from
abol...
Question 24:
The Bill of Rights now applies to the states because of the
14th
Amendment. The process of using this amendme...
Question 25:
Part of the 14th
Amendment guarantees that people will not
be subject to unfair discrimination. The clause wh...
Question 26:
Which amendment gave voting rights to freed African
American slaves?
•12th
•15th
•19th
•23rd
Answer: 15th
Question 27:
US Senators are CURRENTLY chosen how?
•Direct election by the people
•By the president with the approval of t...
Question 28:
Amendment 18 brought prohibition to the United States.
What is prohibition?
•The vote for African Americans
•...
Question 29:
Which amendment gave women the right to vote?
•12th
•19th
•23rd
•26th
Answer: 19th
Question 30:
What is the date that the president takes office?
•March 4
•July 4
•December 25
•November 20
•January 20
Answ...
Question 31:
In the presidential line of succession, who is after the vice
president?
•The president pro tempore
•The secr...
Question 32:
Which amendment repealed prohibition?
•15th
•18th
•21st
•25th
Answer: 21st
(21 is the drinking age,
right?)
Question 33:
Amendment 22 limited the terms a president can serve.
What are the most years a president can serve as
presid...
Question 34:
The 22nd
Amendment limited the terms a president can
serve. How many full terms can a president serve?
•2
•3
...
Question 35:
The 23rd
Amendment gave the District of Columbia the right
to cast electoral votes in presidential elections....
Question 36:
Amendment 24 bans taxes that people would have to pay
at the ballot box before they could actually vote. Thes...
Question 37:
When a president dies in office, the vice president becomes
president. How is a new vice president chosen?
•N...
Question 38:
Which amendment lowered the voting age in the USA?
•15th
•19th
•23rd
•26th
Answer: 26th
Question 39:
Currently, what is the voting age in the USA?
•18
•20
•21
•25
Answer: 18
Question 40:
The last amendment, Amendment 27, deals with what
issue?
•Voting age
•Women’s suffrage (voting)
•Congressiona...
Essay question on today’s test:
 Explain why the Bill of Rights was added to
the Constitution (5 sentences minimum).
Answer:
 Articles of Confederation: Weak government.
 Constitution: Strong! (1) Many new powers, (2) two
new branches, (...
Answer:
 Some wanted to ratify the document, but then have
another convention to look the entire document
over.
 Madison...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

11 article iv to amendments review

277 views
205 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
277
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

11 article iv to amendments review

  1. 1. REVIEW: ARTICLE IV THROUGHTHE AMENDMENTS
  2. 2. Question 1: Article IV deals with relations between: •The federal government and the states •The federal government and foreign powers •The branches of the federal government •The states Answer: The states
  3. 3. Question 2: The Supremacy Clause, which states that the Constitution is the supreme law of the United States, is found in which article of the Constitution? •Article I •Article III •Article VI •Article VII Answer: Article VI
  4. 4. Question 3: To amend the Constitution, what ratio of the states (either their legislatures or conventions) have to approve the amendment? •½ •3/5 •¾ •4/5 •All of them Answer: 3/4
  5. 5. Question 4: To ratify the Constitution, how many of the original 13 states had to approve the document? •5 •7 •9 •11 •All 13 Answer: Nine
  6. 6. Question 5: True or False: At first, the Bill of Rights applied, not only to the federal government, but also to the state governments as well. •True •False Answer: False
  7. 7. Question 6: The First Amendment guarantees all of the following EXCEPT: •Freedom of speech •Freedom to confront witnesses against you in a criminal trial •Freedom of assembly •Freedom of the press •Freedom of petition Answer: Confront witnesses (6th A)
  8. 8. Question 7: True or False: The free exercise clause of the First Amendment prevents the US government from establishing an official US religion: •True •False Answer: False (the Establishment Clause does)
  9. 9. Question 8: Where is the right to bear arms in the Bill of Rights? •First Amendment •Second Amendment •Third Amendment •Fourth Amendment •Fifth Amendment Answer: Second Amendment
  10. 10. Question 9: The Third Amendment bans what practice? •Quartering of troops •Trying people twice for the same crime •Holding people without charges •Cruel and unusual punishments •Unreasonable searches and seizures Answer: Quartering of troops
  11. 11. Question 10: The Fifth Amendment has many rights of people accused of crimes. Which of the following is NOT one of the rights listed in this amendment? •The right not to be forced to testify against yourself •The right to be indicted by a grand jury •No cruel and unusual punishments •The right not to be tried twice for the same crime Answer: Cruel and unusual punishments (8A)
  12. 12. Question 11: If a person is tried for a crime and found not guilty, he/she can’t be tried again for the same crime. This is called: •Establishment •Double jeopardy •Self-incrimination •Due process Answer: Double jeopardy
  13. 13. Question 12: The Fourth Amendment bans what practice? •Quartering of troops •Trying people twice for the same crime •Holding people without charges •Cruel and unusual punishments •Unreasonable searches and seizures Answer: Unreasonable searches/seizures
  14. 14. Question 13: A person accused of a crime doesn’t have to testify against him/herself. When they do this, they plead the ______ Amendment. •First •Third •Fifth •Ninth Answer: Fifth
  15. 15. Question 14: If the government wishes to prosecute someone for a crime, it must follow established rules and procedures before it can punish someone. This is the right to: •Establishment •Double jeopardy •Self incrimination •Due process Answer: Due process
  16. 16. Question 15: The Sixth Amendment has many rights of people accused of crimes. Which of the following is NOT one of the rights listed in this amendment? •The right to be free from unreasonable searches and seizures •The right to a speedy trial •The right to a trial by jury •The right to an attorney Answer: Unreasonable searches and seizures
  17. 17. Question 16: True or false: Every person accused of a criminal act must be given an attorney (according to one of the amendments in the Bill of Rights). •True •False Answer: True (6A)
  18. 18. Question 17: The Eighth Amendment protects criminal suspects from all of the following BUT: •Excessive fines •Cruel and unusual punishments •Slow trials that go on far too long •Excessive bail Answer: Slow trials (6A)
  19. 19. Question 18: True or false: The Ninth Amendment says that the list of rights in the Bill of Rights is set; there can be no more rights added at a later time. •True •False Answer: False (The opposite really)
  20. 20. Question 19: Which amendment in the Bill of Rights protects the powers of the states, saying that the states retain all powers not listed in the Constitution? •First •Fourth •Eighth •Tenth Answer: Tenth
  21. 21. Question 20: Which amendment changed the way presidents and vice presidents are elected. After this amendment, presidents and vice presidents are chosen on separate ballots instead of on the same ballot. •12th •15th •19th •20th Answer: 12th
  22. 22. Question 21: If no candidate gets a majority of electoral votes, who gets to choose the president? •The people (there’s a second election) •House of Representatives •Senate •The state legislatures Answer: The House of Reps
  23. 23. Question 22: Which of the following amendments abolished slavery? •11th •13th •16th •20th Answer: 13th
  24. 24. Question 23: True or False: Abraham Lincoln supported a constitutional amendment that would have forbid Congress from abolishing slavery. •True •False Answer: True
  25. 25. Question 24: The Bill of Rights now applies to the states because of the 14th Amendment. The process of using this amendment to apply these rights to the states is called__________________. •Incorporation •Due process •Equal protection •Privileges and immunities Answer: Incorporation
  26. 26. Question 25: Part of the 14th Amendment guarantees that people will not be subject to unfair discrimination. The clause where this comes from is the ________________ clause. •Incorporation •Due process •Equal protection •Privileges and immunities Answer: Equal protection
  27. 27. Question 26: Which amendment gave voting rights to freed African American slaves? •12th •15th •19th •23rd Answer: 15th
  28. 28. Question 27: US Senators are CURRENTLY chosen how? •Direct election by the people •By the president with the approval of the House of Reps. •By the state legislatures •By text messaging your choice to the Senate Chamber Answer: Direct election
  29. 29. Question 28: Amendment 18 brought prohibition to the United States. What is prohibition? •The vote for African Americans •The vote for women •The limit on the terms that a president can serve •A ban on alcoholic beverages Answer: Ban on alcohol
  30. 30. Question 29: Which amendment gave women the right to vote? •12th •19th •23rd •26th Answer: 19th
  31. 31. Question 30: What is the date that the president takes office? •March 4 •July 4 •December 25 •November 20 •January 20 Answer: January 20
  32. 32. Question 31: In the presidential line of succession, who is after the vice president? •The president pro tempore •The secretary of state •The speaker of the House •The secretary of defense Answer: Speaker of the House
  33. 33. Question 32: Which amendment repealed prohibition? •15th •18th •21st •25th Answer: 21st (21 is the drinking age, right?)
  34. 34. Question 33: Amendment 22 limited the terms a president can serve. What are the most years a president can serve as president? •10 •8 •14 •12 Answer: 10
  35. 35. Question 34: The 22nd Amendment limited the terms a president can serve. How many full terms can a president serve? •2 •3 •4 •5 Answer: Two
  36. 36. Question 35: The 23rd Amendment gave the District of Columbia the right to cast electoral votes in presidential elections. How many electoral votes does DC get? •3 •5 •8 •10 Answer: 3
  37. 37. Question 36: Amendment 24 bans taxes that people would have to pay at the ballot box before they could actually vote. These taxes are called: •Ballot taxes •Electoral taxes •Poll taxes •Voter taxes Answer: Poll taxes
  38. 38. Question 37: When a president dies in office, the vice president becomes president. How is a new vice president chosen? •Nominated by Congress, approved by the president •Nominated by the president, approved by Congress •Nominated by the president, approved by a popular election •Nominated by Congress, approved by popular election Answer: President nominates, Congress approves
  39. 39. Question 38: Which amendment lowered the voting age in the USA? •15th •19th •23rd •26th Answer: 26th
  40. 40. Question 39: Currently, what is the voting age in the USA? •18 •20 •21 •25 Answer: 18
  41. 41. Question 40: The last amendment, Amendment 27, deals with what issue? •Voting age •Women’s suffrage (voting) •Congressional pay raises •The presidential line of succession Answer: Congressional pay raises
  42. 42. Essay question on today’s test:  Explain why the Bill of Rights was added to the Constitution (5 sentences minimum).
  43. 43. Answer:  Articles of Confederation: Weak government.  Constitution: Strong! (1) Many new powers, (2) two new branches, (3) supremacy clause.  States feared the federal government would become too powerful.  When asked to ratify the Constitution, some states demanded guarantee of rights, a list of freedoms that the new national government would not touch.
  44. 44. Answer:  Some wanted to ratify the document, but then have another convention to look the entire document over.  Madison: No…worked too hard to get the Constitution passed. Still, didn’t want a Bill of Rights (1) Lists limit rights; (2) Didn’t think the federal government was THAT powerful (powers are listed, right…not that bad!).  Gave in to get needed states on board and prevent push for another convention.  Protects citizens from power of FEDERAL (“Congress”…) government (not the states).

×