Fonologi

568 views
544 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
568
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
23
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fonologi

  1. 1. 2.0 : FONOLOGI BAHASA MELAYUPengenalanSistem Bahasa Melayu merangkumi empat bidang iaitu fonologi, morfologi, sintaksis dansemantik.• Fonologi - Bidang kajian bunyi-bunyi bahasa dan lambang-lambang.• Morfologi - Bidang kajian kata dari segi pembentukan, jenis dan aspek-aspek berkaitan kata.• Sintaksis - Kajian tentang ayat yang merangkumi pembentukan, jenis dan golongan serta kajian tentang ayat.• Semantik - Kajian yang merangkumi penggunaan kata berpandukan makna.2.1 Definisi Fonetik dan FonemikFonologi :- Satu bidang kajian atau ilmu cabang bahasa yang mengkaji bunyi-bunyi bahasa serta lambang-lambang yang ada pada setiap bunyi bagi sesuatu bahasa.- Kajian tentang bunyi bahasa oleh manusia yang mempunyai lambang.Penggolongan bunyi bahasa Melayu – ada 2 golongan iaitua. Fonetik – Pertuturan oleh manusia melalui 3 cara:1. Fonetik artikulasi – mengkaji bunyi yang dikeluarkan oleh alat artikulasi2. Fonetik pendengaran – mengkaji pendengaran dapersepsi bunyi. Bunyi yang dihasilkan melalui letupan, letusan, sengauan dll.3. fonetik akustik – mengkaji sifat fizikal bahasa supaya dapat digolongkan mengikut kategori.b. Fonemik – menganalisa sistem bunyi secara sinkronik untuk mengenal pasti fonem-fonemdalam bahasa dan mengeluarkan lambang-lambangnyaKonsep bunyi, fonem, huruf dan suku kata.2.1 Konsep BunyiBunyi - yang dikeluarkan oleh alat ujaran.Mesti ada makna. Berterusan. Boleh dipenggalkanmengikut suku kata.2.2 Konsep FonemFonem - (huruf) unit bahasa yang terkecil dan berfungsi dalam sesuatu bahasa. Dalam fonemjika terdapat dua fonem pada awal dan akhir perkataan dan mempunyai sebutan yangberbeza dipanggil alofon.- Unit bunyi bahasa terkecil dan dapat membezakan makna kata. Fonem diwujudkan bagikemudahan huraian sistem bunyi.2.3 Konsep AlofonDalam fonem jika terdapat dua fonem pada awal dan akhir perkataan dan mempunyai sebutanyang berbeza dipanggil alofon.
  2. 2. 2.4 Konsep HurufHuruf - Fonem-fonem bahasa diberi lambang tulisan berupa huruf. Huruf merupakanlambang dalam sistem bunyi bahasa yang membentuk parkataan dalam tulisan.- Dalam abjad Romawi terdapat 26 lambang iaitu 21 konsonan dan lima fonem vokal.- Lambang fonem disebut huruf.Lambang dalam bahasa membentuk perkataan dalam tulisan. Terdapat 3 jenis lambang:i. Lambang ideogram. Satu lambang satu idea. Contoh bahasa cina.ii. Lambang suku kata. Satu suku kata ada makna. Contoh bahasa rencong dan jawa.iii. Lambang fonologis atau fonemik.- Lambang yang dicantum menjadi tulisan yang mempunyai makna. Contohnya lambang romawi dan cyrilik.- Sistem romawi digunakan dalam tulisan rumi bahasa melayu.Dalam ejaan rumi ada 26 hurufatau lambang. 21 fonem konsonan dan 5 fonem vokal.- Bahasa pinjaman terdiri dari 5 huruf gabungan iaitu gh, kh, ny, sy dan ng2.5 Konsep Suku KataKonsep suku kata - pecahan sesuatu perkataan terdiri satu vokal atau gabungan vokal dengankonsonan. Terdapat 11 pola suku kata. 4 pola suku kata asli, 7 pola suku kata pinjaman.- Dalam Bahasa Melayu, setiap suku kata ditandai vokal yang mendahului atau mengikutikonsonan.- Dalam ejaan, terdapat 11 pola suku kata.Alat-alat Pertuturan Manusia- Setiap alat mempunyai fungsi tertentu sebagai alat pertuturan. Dua jenis alat pertuturaniaitu:a. Artikulatorb. Titik ArtikulasiBunyi-bunyi Bahasaa. Alat-alat pertuturan manusia menghasilkan dua jenis bunyi, iaitu bahasa dan bukan bahasaiaitu gerak tubuh.b. Bunyi bahasa terhasil daripada alat-alat pertuturan manusia. Terdapat 3 jenis bunyibahasa iaitu vokal, konsonan dan bunyi diftong.c. Bunyi bukan bahasa dihasilkan oleh alat-alat pertuturan tetapi mesej yang ingindisampaikan tidak difahami sepenuhnya.- contoh; Bunyi batuk, berderham, pergerakan tangan.Alat Ujarana. alat pernafasanb. alat sebutana. Alat pernafasan.Alat pernafasan memainkan perana dalam mengeluarkan bunyi bahasa. Ia berkait rapatdengan sistem udara yang keluar masuk ke dalam paru-paru. Antaranya ialah.
  3. 3. i. Paru-paru ~ menyedut udara masuk dan keluar. Menghasilkan bunyi melului pelbagaisekatan ke atas arus udara.ii. Rongga rengkung ~ terdapat peti suara. Terdapat halkum yang akan bergerak ke atas danke bawah mengikut tinggi dan rendah bunyi yang dihasilkan. Peti suara penting kerana didalamnya terdapat pita suara atau glotis.Jika pita suara digetarkan, bunyi bersuara akandihasilkan. Jika pita suara tidak bergetar, bunyi tidak bersuara akan dihasilkan.iii. Rongga tekak ~ rongga ini boleh diluaskan dan disempitkan mengikut kesesuaian bunyi.Lelangit lembut boleh di angkat menutup rongga hidung dan membuka rongga ini supayaudara dapat melaluinya.iv. Rongga hidung ~ rongga ini ialah ruang yang terletak di atas rongga mulut. Jika lelangitlembut diturunkan, arus udara akan masuk ke rongga hidung dan menghasilkan bunyi sengau.v. Rongga mulut ~ rongga ini terletak di antara rongga tekak dengan bibir

×