• Save
Jenis-jenis Insurans
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
No Downloads

Views

Total Views
5,619
On Slideshare
5,614
From Embeds
5
Number of Embeds
2

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
4

Embeds 5

http://bea8660.1bestarinet.net 4
https://twitter.com 1

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. jenis-jenis insurans dan Kegunaanya
 • 2. Jenis-jenis Insurans Jenis Insurans Am Hayat Kemalangan Kebakaran Marin dan penerbangan Lain-lain insurans
 • 3. Insurans am 1. K e m a l a n g a n
 • 4. Insurans Kemalangan Insurans motor Melindungi –pengguna jalanraya dan memenuhi pampasan. Terdapat 2 jenis iaitu insurans motor komprehensif dan insurans motor pihak ketiga. Insurans liabiliti majikan Melindungi majikan daripada tuntutan para pekerja yang mendapat kemalangan semasa menjalankan kerja mereka. Insurans kemalangan diri Melindungi diri insured terhadap kematian atau kecederaan kerana kemalangan sahaja. Insurans liabiliti am Melindungi pemilik perniagaan daripada sebarang tuntutan orang awam yang tercedera atau mati semasa berada di dalam premis akibat kecuaian pelanggan atau pekerja mereka.
 • 5. Insurans am 2. K e b a k a r a n
 • 6. Insurans KebaKaran  Melindungi kerugian yang diakibatkan oleh api atau asap daripada kebakaran.  Melindungi premis, stok barang-barang, wang tunai, mesin, kenderaan, loji dan kilang.  Boleh melindungi kehilangan keuntungan akibat kebakaran untuk tempoh tertentu.  Tidak melindungi kerugian jika disebabkan oleh rusuhan, bencana alam dan peperangan.
 • 7. Insurans am3. M a r i n / P e n e r b a n g a n
 • 8. Marin / penerbangan Insurans marin  melindungi kapal, kargo, penumpang dan anak kapal daripada kerugian akibat kemusnahan , ribut, rampasan oleh lanun, pelanggaran, kehilangan, kemusnahan, karam dan lain-lain semasa di laut. Insurans penerbangan  Melindungi kemusnahan kapal terbang, kakitangannya, kemalangan yang melibatkan penumpang, liabiliti am termasuk pihak ketiga dan kargo yang diangkut oleh kapal terbang itu.
 • 9. Insurans amInsurans jaminan setia (amanah)melindungi majikan akibat daripada pecah amanah, kecurangan, penipuan atauketidakjujuran oleh pekerja-pekerja.Insurans GadaianMelindungi insured dengan menjelaskan semua baki hutang pinjaman apabila diameninggal dunia.Insurans kecurianMelindungi harta benda yang seperti mesin, stok barang dan wang tunai akibatkecurian, rompakan atau pecah rumah yang berlaku dalam rumah atau premisperniagaan.Insurans kesihatanMemberi perlindungan terhadap kos perbelanjaan untuk merawat sesuatu penyakitatau kecederaanInsurans pendidikanInsurans endowmen yang membayar jumlah yang diinsuranskan pada tarikhmatang untuk membiayai pendidikan ana-anak. 4. L a i n – l a i n
 • 10. Insurans HAYATInsurans hayat Seumur hidup Perlu membayar premium sepanjang hidupnya boleh juga membayar ikut had masa tertentu.Insurans hayat sementara Premium dibayar mengikut tempoh tertentu Pempasan dibayar jika kematian berlaku dalam tempoh tertentu. Premium terendah.Insurans hayat endowmen Perlindungan mengikut tempoh tertentu dan wang premium dipulangkansemula apabila sampai tempoh matang bersama-sama bonus. Hilang upaya dan penyakit kritikal juga dilindungi.