Kleur bekennenBrands & Fans
Sport & Branding | Kleur bekennen         Als een echte voetbalfan bier koopt,         neemt ‘ie natuurl...
Sport & Branding | Kleur bekennen
Sport & Branding | Kleur bekennen
Sport & Branding | Kleur bekennen       Stamvertoon nam in Europa een       vlucht in de 10e eeuw. De kleur-...
Sport & Branding | Kleur bekennen
Sport & Branding | Kleur bekennen
Sport & Branding | Kleur bekennen           Veel kleurbetekenis heeft de eeuwen           doorstaan....
Sport & Branding | Kleur bekennen                  Sport & Branding | Kleur bekennen
Sport & Branding | Kleur bekennen            Google ‘Ferrari’ of ‘Coca-Cola’ en je            krijgt...
Sport & Branding | Kleur bekennen
Sport & Branding | Kleur bekennen       KLM is dus blauw, ING oranje, 7up       en Heineken zijn groen. Groe...
Sport & Branding | Kleur bekennenHeineken is groen
Sport & Branding | Kleur bekennenCoca Cola is ‘rood’
Sport & Branding | Kleur bekennen         De naam van ons koningshuis is afgeleid         van het Zuid-Fra...
Sport & Branding | Kleur bekennen
Sport & Branding | Kleur bekennen      Zwart is mysterieus, staat voor ‘gevaar’      of ‘alternatief’. Een zwa...
Sport & Branding | Kleur bekennen
Sport & Branding | Kleur bekennen          De leiderstrui van de Giro d’Italia          is sinds 1931 ro...
Sport & Branding | Kleur bekennenRoze zelfvertrouwen
Gevoel blijft de hoofdzaakEr gaan miljarden om in deze wereld van sponsoring encommunicatie maar het houden van ‘feeling m...
In deze presentatie maakten we gebruik van foto’s die wevonden op Flickr. Wij danken de onderstaande fotografenvoor het to...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kleur bekennen - Sport & branding

1,729 views
1,594 views

Published on

Published in: Design
1 Comment
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,729
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
29
Comments
1
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kleur bekennen - Sport & branding

 1. 1. Kleur bekennenBrands & Fans
 2. 2. Sport & Branding | Kleur bekennen Als een echte voetbalfan bier koopt, neemt ‘ie natuurlijk dat oranje kratje. Bij sport hoort stelling nemen: wij tegen zij. Zo schoorvoetend als we onze politieke kleur bekennen, zo exhibitionistisch staan we achter ‘ons’ sportteam. Het leven wordt even heerlijk zwart-wit. Of oranje. Alle fans behoren tot één trotse stam en mogen gek doen. Graag zelfs. Met kleuren en spullen,Een trotse stam toeters en bellen. Primaire emoties mogen schaamteloos aan bod komen.
 3. 3. Sport & Branding | Kleur bekennen
 4. 4. Sport & Branding | Kleur bekennen
 5. 5. Sport & Branding | Kleur bekennen Stamvertoon nam in Europa een vlucht in de 10e eeuw. De kleur- en vormtaal op het wapenschild van een adellijke familie, vormde hun corporate identity. Dit iconische ontwerp werd doorvertaald naar zegels, paardenkleden, banieren, linten en veren op de helm van een ridder. Zo kon de toernooibezoeker zien welke eer er werd verdedigd (en hoe rijk die familie was). De boerenstand moest het doen met een simpel ‘huismerk’ voor op gevelStamvertoon en grafsteen en als brandmerk voor het vee (branding!).
 6. 6. Sport & Branding | Kleur bekennen
 7. 7. Sport & Branding | Kleur bekennen
 8. 8. Sport & Branding | Kleur bekennen Veel kleurbetekenis heeft de eeuwen doorstaan. Geel is nog steeds ‘goud’ maar ook ‘zon’ en groen is ‘natuur’. Blauw vertegenwoordigt ‘vertrouwen’ (KLM) en is nu voor logo’s en huisstijlen de favoriete kleur. Logisch, na een periode van frivole dwaling willen vooral banken en verzekeringsmaatschappijen ‘betrouwbaarheid’ terug in hun vaandel. Veel logo’s hebben nog steeds een heraldische vorm. Etiketten zijn eigenlijkHoog in het vaandel minischildjes. Net als verkeersborden en sommige logo’s van banken en auto’s.
 9. 9. Sport & Branding | Kleur bekennen Sport & Branding | Kleur bekennen
 10. 10. Sport & Branding | Kleur bekennen Google ‘Ferrari’ of ‘Coca-Cola’ en je krijgt rood. Voor een logo dat moet opvallen geldt: ‘maak het groot of maak het rood’. Er gebeurt iets bij het staren naar rood. Onze hersens worden actiever, onze hartslag en ademhaling sneller. Eigenlijk schrikken we: rood is… bloed! (rood licht, rode cijfers, rode kaart). En rood is kracht: sporters die rood dragen, hebben een grotere kans om te winnen blijkt uit Brits en Duits onderzoek. Penalty’s van spelers in het rood blijken moeilijker te stoppen. De keeper lijkt geïntimideerd. In de Engelse league dragen Liverpool, Manchester United en Arsenal rood. Maar ook Ajax, Feyenoord en PSV. In marketing en communicatie wordtDe kracht van rood daar gretig gebruik van gemaakt: fastfood >> eten >> nu!
 11. 11. Sport & Branding | Kleur bekennen
 12. 12. Sport & Branding | Kleur bekennen KLM is dus blauw, ING oranje, 7up en Heineken zijn groen. Groen voelt ‘natuurlijk, vriendelijk en positief’ (groene vingers, groen licht). Bij het warme geel van Chocomel krijgen we spontaan trek. Veel betekenissen staan in ons brein gegrift; bij ‘meer blauw op straat’ weten we dat ’t niet om smurfen gaat. Maar er zijn invloeden, in een wankele economie wordt grijs een modekleur. Net als begin jaren ’80 van de vorige eeuw (voordat de bom zou vallen). Pure chocolade is rood en melkchocolade is blauw want gewone melk is ook blauw. Yoghurt is groen, karnemelk rood en lila zoet (vooral in de pauze). Spa rood staat inmiddels voor koolzuurhoudend water van welk merk dan ook. Afwijken van dezeKleurcodes regels kan wel, maar kost een paar marketingcenten.
 13. 13. Sport & Branding | Kleur bekennenHeineken is groen
 14. 14. Sport & Branding | Kleur bekennenCoca Cola is ‘rood’
 15. 15. Sport & Branding | Kleur bekennen De naam van ons koningshuis is afgeleid van het Zuid-Franse ‘Orange’. Gelukkig niet van ‘Camouflage’ want door onze knalkleur weet de rest van de wereld wie we zijn. Oranje staat voor vitaliteit, blijdschap, optimisme, veerkracht en incasseringsvermogen. Niet slecht in tijden van sport. Oranje spullen en oranje snacks vinden dan ook gretig aftrek en sinds het EK 2004 te Portugal zijn er zelfs Oranjecampings. Hollandser kan het niet. Dit jaar kunnen EK fans in Charkov, Oekraïne hun haringen in de grond slaan en voor de Olympische Spelen is er een Oranjecamping in hartjeCamping Oranje Londen (voor de thuisblijvers in het Amsterdamse bos).
 16. 16. Sport & Branding | Kleur bekennen
 17. 17. Sport & Branding | Kleur bekennen Zwart is mysterieus, staat voor ‘gevaar’ of ‘alternatief’. Een zwarte auto ziet er al snel strak uit. Als je dominant wilt overkomen is zwart de beste keus (en het kleedt lekker af). Zwart kan ook wijzen op somberheid en depressie maar dit gaat niet op voor het Nieuw- Zeelandse rugbyteam ‘the All Blacks’ met hun opvallende ‘Haka’. Deze dans, met rollende ogen en uitgestoken tong, geeft hén de kracht van de goden en ons het besef dat we niet ver zullen komen met onze klompendans. Vandaar natuurlijkAll Black dat het Nederlands elftal op het EK uit in het zwart speelt.
 18. 18. Sport & Branding | Kleur bekennen
 19. 19. Sport & Branding | Kleur bekennen De leiderstrui van de Giro d’Italia is sinds 1931 roze. Afgeleid van de populaire Gazzetta dello Sport, gedrukt op roze krantenpapier. Ook Juventus durft met hun roze uitshirt. Toch geen sterke voetbalkleur lijkt ons: ze spelen als mietjes en bij regen als een natteDe roze trui...? krant maar het valt op en getuigt van zelfvertrouwen!.
 20. 20. Sport & Branding | Kleur bekennenRoze zelfvertrouwen
 21. 21. Gevoel blijft de hoofdzaakEr gaan miljarden om in deze wereld van sponsoring encommunicatie maar het houden van ‘feeling met de fans’ gaattoch het best op gevoel.
 22. 22. In deze presentatie maakten we gebruik van foto’s die wevonden op Flickr. Wij danken de onderstaande fotografenvoor het toestaan van het gebruik van hun foto.Oranje fans met toeter - Dan Kamminga - Flickr.com Roze Coca Cola - pinksherbet photography - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/dankamminga/172877462/sizes/o/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/pinksherbet/2443468531/sizes/o/in/photostream/Italiaanse fan - Ali Brohi - Flickr.com Oranje fans met vlag op fanplein - Twicepix - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/seedingchaos/182254681/sizes/o/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/twicepix/2584862304/sizes/l/in/photostream/Vlagvertoon duitse fans - Photocapy - Flickr.com Oranje supporter met vlag en ballenhoed - Rafiq S - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/81635051@N00/172569761/ http://www.flickr.com/photos/rafiqs/4790818487/sizes/l/in/photostream/Grote vlag van Uruguay - Jikatu - Flickr.com All Blacks Haka - s4n8eep - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/jikatu/7323625862/sizes/l/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/30291646@N03/6150517434/sizes/l/in/photostream/Braziliaanse fans met drum in ster - Peter Fuchs - Flickr.com Haka performer- s4n8eep - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/peterfuchs/177244796/sizes/o/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/sandeep_patil/6275237049/sizes/l/in/photostream/Braziliaanse fans - twee vrouwen een man - Peter Fuchs - Flickr.com Roze trui op fiets - Flowizm - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/24841463@N00/173361961/ http://www.flickr.com/photos/flowizm/7302370772/sizes/o/in/photostream/Braziliaanse fan met masker - Peter Fuchs - Flickr.com Juventus in het rose tegen Lazio - Badamgia.comhttp://www.flickr.com/photos/peterfuchs/173363870/sizes/o/in/photostream/ http://www.badamgia.com/201204/jfc-preview-juventus-lazioBraziliaanse en Zuid-Koreaanse fans - Peter Fuchs - Flickr.com Oranje supporter met kaas op zijn hoofd - Rafiq S - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/peterfuchs/173363627/sizes/o/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/7471788@N03/4790821171/Rood-zwarte ridder - Neil JS - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/neiljs/3854754681/sizes/l/in/photostream/AC Milan - zwart en rood - Laszlo Szirtesi - Shutterstock.comhttp://www.shutterstock.com/gallery-181756p1.htmlBlauw witte ridder - Neil JS - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/59367690@N00/3854761841/Manchester City - Blauw en wit - SportGraphic - Shutterstock.comhttp://www.shutterstock.com/gallery-181756p1.htmlArsenal fans - Wonker - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/wonker/3507216356/sizes/o/in/photostream/Rode Pepers - door NTCRWIER - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/21500285@N05/6674201525/sizes/o/in/photostream/Formule 1 ferrari rood - Jony Cunha - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/jonycunha/3907226140/sizes/o/in/photostream/Manchester United voetbal -O. Taillon - Flickr.comhttp://www.flickr.com/photos/olitaillon/2812267734/sizes/o/in/photostream/

×