11. relacions econòmiques internacionals.

815 views

Published on

Relacions econòmiques internacionals

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
815
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
215
Actions
Shares
0
Downloads
7
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

11. relacions econòmiques internacionals.

  1. 1. UNITAT 11 RELACIONS ECONÒMIQUES INTERNACIONALS. DBC
  2. 2. Nou ordre mundial... DBC
  3. 3. …noves relacions. DBC Comerç preferencial Dos o més països acorden reduir els aranzels duaners entre ells. Benelux, Commonwealth Àrea de lliure comerç Supressió de qualsevol aranzel sobre les importacions. EFTA Unió duanera És una àrea de lliure comerç que estableix un aranzel comú per a tercers països. MERCOSUR, Zollverein Mercat Comú Unió duanera que permet la lliure circulació de factors productius CECA Unió monetària S’adopta una moneda comuna per a millorar l’intercanvi de béns i factors. €uro Unió econòmica Mercat comú amb una moneda única que estableix polítiques econòmiques comunes. UE
  4. 4. Organitzacions econòmiques DBC Pretenen aconseguir un increment de la cooperació econòmica entre països. ONU L’Organització de les Nacions Unides no és pròpiament una organització de caràcter econòmic. Alguns dels seus organismes presenten intencions d’intervenció econòmica sobretot d’ajuda al subdesenvolupament. o FAO (Food and Agriculture Organitation). Estudia, assessora i incentiva formes de cooperació internacional en els camps del sector primari. El seu objectiu principal és millorar l’alimentació de la població mundial i la distribució dels recursos agrícoles i ramaders. o UNCTAD (United Nations Conference on Trade And Development). Aquesta Conferència de les Nacions Unides sobre el Comerç i el Desenvolupament pretén aconseguir recursos per ajudar al desenvolupament econòmic i comercial dels països subdesenvolupats. Va promoure la campanya del 0,7% que pretenia recollir aquest percentatge del PIB dels països desenvolupats per a finançar les seves actuacions.
  5. 5. Organitzacions econòmiques DBC OMC (Organització Mundial del Comerç) des de 1995 substitueix el GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) de 1947. Aquest organisme té com a principal objectiu reduir o eliminar completament les barreres internacionals al comerç. Se la considera una de les promotores principals de la globalització.
  6. 6. Organitzacions econòmiques DBC La finalitat d’aquesta organització és la lluita contra la pobresa al món. Actualment el seu paper és molt criticat ja que les polítiques aplicades no han afavorit als països més pobres, sinó que els ha empobrit més en favor dels Estats Units d’Amèrica. El Grup Banc Mundial (World Bank Group) és un grup de cinc organitzacions internacionals que són responsables de proveir finançament a estats per a projectes de desenvolupament, reducció de la pobresa i per a promoure i salvaguardar la inversió internacional. seu a Washington DC Votació. Les subscripcions de capital, com ja hem dit, són proporcionals a la riquesa de cada país determinant el nombre de vots de cada un d'aquests: per exemple, a la data, EE.UU controla el 16.39% dels vots; Japó el 7.86%, Alemanya 4.49%, França 4.30%, Itàlia 4.30% i la Gran Bretanya el 4.30%. En contrast 24 països africans controlen junts només el 2.85% del total.
  7. 7. Organitzacions econòmiques DBC OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics). Aquesta organització de cooperació econòmica substitueix el 1961 l’antiga OCEE (Organització per a la Cooperació Econòmica Europea) que havia de distribuir les ajudes americanes del Pla Marshall per a Europa. L’actual OCDE és un organisme que accepta els principis democràtics i el lliure mercat. Són països desenvolupats que cerquen estratègies comunes que afavoreixin l’expansió de les seves economies.
  8. 8. DBC Organitzacions econòmiques FMI (Fons Monetari Internacional). Aquesta institució de cooperació econòmica pretén reformar el sistema monetari internacional vetllant per l’estabilitat financera i dels tipus de canvi internacional, finançant països amb problemes econòmics i sancionant l’incompliment dels tractats. El fet de que pugui imposar condicions als països que ajuda, ha provocat l’augment del Deute Extern i l’aplicació de normes favorables a alguns països, principalment als Estats Units que té dret de veto en els òrgans de decisió de la institució.

×