Your SlideShare is downloading. ×
SUS motori - motori sa unutrasnjim sagorevanjem
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

SUS motori - motori sa unutrasnjim sagorevanjem

3,372
views

Published on

Published in: Education

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
3,372
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

 • 1. аутор: Василић Дарко
 • 2. Мотор са унутрашњимсагоревањем представљауређај код кога реактантисагоревања (ваздух игориво) и продуктисагоревања служе задобијање радне енергије.Проналазач НиколаАугуст Ото је конструсаопрви СУС мотор 1861године.
 • 3. Код мотора са унутрашњим сагоревањем (моториСУС) процес сагоревања одвија се у самом мотору,где се директно створена потенцијална енергијапретвара у механички рад.Мотори СУС нагло су се развијали последњихдеценија, с обзиром на лаке и једноставнеконструкције и погодно коришћење горива.Примењују се за погон аутомобила,авиона,локомотива, бродова итд.
 • 4. Данас се примењују два основна типа клипнихмотора СУС:- Ото мотори или бензински мотори (смешаваздуха и горива ствара се у карбуратору)и- Дизел-мотори (гориво се убризгава у цилиндар укоме се налази сабијени ваздух).
 • 5. Четворотактни бензински (ото) мотори раде учетири радна такта. На слици показан је моторчији су главни делови мешач ваздуха и горива-карбуратор, цилиндар, клип, клипњача,коленасто вратило, кућиште, глава мотора,усисни вентил, издувни вентил, брегастимеханизам, стартер и свећица.
 • 6. Принцип рада четворотактногбензинског мотора остварује сеса четири такта, тј. са дваобртаја коленастог вратила иједним обртајем брегастеосовине. То су усисавање,сабијање (компресија),сагоревање и издувавање.Да би се сва четири тактаобавила на описани начин,помоћни уређаји мотораобезбеђују да се процесусисавање - сабијање -сагоревање - издувавањеоствари са четири померањаклипа, тј. два обртаја коленастогвратила.
 • 7. Двотактни Ото моториДвотактни бензински (ото) мотори сва четири раднапроцеса, који и овде чине радни циклус, обављају удва хода или такта клипа, односно за један обртајколенастог вратила. По својој конструкцији слични сучетворотактним бензинским моторима, с тим штонемају вентиле и брегасто вратило.
 • 8. Принцип радаI такт- усисавање и сабијањеII такт - сагоревање и издувавање
 • 9. Први дизел мотор - 1897 (РудолфДизел)
 • 10. Дизел мотори су слични бензинскимчетворотактним моторима. Разликујусе по томе што немају карбураторниуређај за паљење, већ само пумпу заубризгавање
 • 11. Феликс ванкел 1956 конструише првиротациони мотор.
 • 12. 1.усавршавање образовања смеше и сагоревањау циљу повећања економичности и смањењатоксичности мотора2.повећање специфичне снаге мотора применомтурбопуњења3.омогућење коришћења алтернативних горива4.примена електронске регулације рада мотора.

×