Virusi vi 9
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Virusi vi 9

on

 • 531 views

 

Statistics

Views

Total Views
531
Views on SlideShare
531
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
11
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Virusi vi 9 Virusi vi 9 Presentation Transcript

 • ИНФОРМАТИКАVI-9 одд ОУ„Славчо Стојменски“ Виница
 • ШТЕТНИКОМПЈУТЕРСКИ ПРОГРАМИ Вируси!!!
 • Вируси!!!Дали сте слушнале за вируси? Тоа се многу мали живи организми кои без знаење на човекот влегуваат во неговото тело, ја преземаат контролата врз работата на клетките, а со тоа и врз здравјето на одредени органи, се размножуваат и се пренесуваат од орган на орган и од човек на човек.Многу слични, а сепак и многу различни со овие вируси се компјутерските вируси.
 • Вируси!!!Компјутерските вируси се штетни и непожелни програми кои без знаење и желба на корисникот „влегуваат“ во неговиот компјутер.
 • ХАКЕРИ!!!
 • ХАКЕРИ!!!Штетните компјутерски програми се напишани од недобронамерни но паметни програмери. Тие со овие програми сакаат да им направат проблеми и штета на луѓето при нивната нормална и секојдневна работа на компјутер.
 • Видови на штетникомпјутерски програми
 • Видови на штетни компјутерски програмиСпоред начинот на кој се пренесуваати прават штета штетните компјутерскипрограми можат да бидат:• вируси,• црви,• тројански коњи и• шпиони.Иако имаат различни имиња најчесто луѓето сите ги нарекуваат вируси.
 • ВИРУСИПрограмата - вирус сепренесува со прикачување нафајл – домаќин и започнува даделува кога корисникот ќе гоотвори или користи тој фајл.Вирусите се самокопираат, сеприкачуваат за други фајлови и на тојначин се шират и пренесуваат низкомпјутерот. Вирусите најчесто сепренесуваат при размена на податоциод CD, DVD или USB од еден на другкомпјутер.
 • ЦРВИЦрвите (Worms) се програми кои,како и вирусите, се самокопираати шират,но за да се стартуваат иделуваат не им е потребен фајл –домаќин во кој ќе влезат.Тие не се прикачуваат за постоечкифајлови туку сами се стартуваат, ачесто и самите креираат фајловиво кои се кријат и преку кои се„шетаат“ низ компјутерите иИнтернет мрежата.
 • ТРОЈАНСКИ КОЊИ – ТРОЈАНИКорисникот често мисли декана Интернет симнува некојабесплатна песна илизаштитник на екран(screensaver) или стартуваинтересна програма, а со тоавсушност го пушта тројанотво својот компјутер каде тојможе да го започне своетоштетно делување.
 • ШПИОНИШпиони (spywares) сепрограми кои кога ќе се најдатна нечиј компјутер започнуваатсо снимање на работата нанеговиот корисник: од вебстраниците кои ги посетува доподатоците кои ги внесува - например, бројот на платежнитекартички, информации за луѓетосо кои комуницира и сл.
 • ???
 • ???
 • ???
 • АНТИВИРУСНА ПРОГРАМА
 • АНТИВИРУСНА ПРОГРАМААнтивирусните програмисе програми кои јапроверуваат заразеностана компјутерските фајловисо вируси и го штитаткомпјутерот од заразувањесо нови вируси.
 • АНТИВИРУСНА ПРОГРАМААнтивиусните програми се купуваат на начинкако и сите останати компјутерски програми, анекои од нив се бесплатни. Познатиантивирусни програми се:• AVG,• NortonAntivirus,•McAfee,•BitDefender,•Panda,•Kaspersky и други..
 • Неколку „златни“ правила:• користете секогаш надградена антивирусна програма инсталирана на компјутерот,• секогаш проверувајте ги мемориските уредисо кои е работено на други компјутери предда ги користите на својот компјутер,• симнувајте и отворајте фајлови и програми само од сигурни веб страници,• не отворајте фајлови прикачени на електронски пораки кои ви се сомнителни или се од непознат испраќач.
 • И за крај запомни:КРЕИРАЊЕТО НАКОМПЈУТЕРСКИ ШТЕТНИПРОГРАМИ И НИВНОТОШИРЕЊЕ Е НЕЗАКОНСКО ИСЕ КАЗНУВА!!!!!