Навики за користење на електронските медиуми кај децата на предучилишна возраст во Скопскиот регион
МЕТОДОЛОГИЈА <ul><li>Емпириско и квантитативно </li></ul><ul><li>Анкетирање на 212 родители кои имаат деца на возраст од ...
Медиумско опкружување
Изложеност на електронските медиуми
Колку често се во друштво на електронските медиуми?
К олку време поминуваат со ел. медиуми во текот на еден ден ?
Разлики во однос на возраста
Телевизија <ul><li>Почесто и подолго гледаат: </li></ul><ul><li>- машки деца </li></ul><ul><li>- врв на 5 години </li></ul...
Видео/ ДВД <ul><li>Почесто и подолго гледаат: </li></ul><ul><li>- машки деца </li></ul><ul><li>- почесто на 3, подолго на ...
Видео / компјутерски игри <ul><li>Почесто и подолго играат: </li></ul><ul><li>- машки </li></ul><ul><li>- деца од 5 до 6 ...
Профил на голем корисник <ul><li>Секојдневно, во просек со медиумите 3 часа и 40 мин </li></ul><ul><li>Машко дете на возра...
Вклученост на ТВ Во работен ден околу 8 часа, за викенд 10.5 часа
Каде и со кого се користат електронските медиуми?
ЗАКЛУЧОЦИ <ul><li>Длабоко навлезени во светот на електронските медиуми </li></ul><ul><li>Различни преференци за користење ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Навики за користење на електронските медиуми кај децата на предучилишна возраст во Скопскиот регион

1,376
-1

Published on

Дел од резултатите на истражувањето направено како магистерски труд од страна на Викторија Димитровска

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total Views
1,376
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Навики за користење на електронските медиуми кај децата на предучилишна возраст во Скопскиот регион

 1. 1. Навики за користење на електронските медиуми кај децата на предучилишна возраст во Скопскиот регион
 2. 2. МЕТОДОЛОГИЈА <ul><li>Емпириско и квантитативно </li></ul><ul><li>Анкетирање на 212 родители кои имаат деца на возраст од 2 до 6 години </li></ul><ul><li>Нерепрезентативен, намерен примерок </li></ul><ul><li>4 општини во Скопскиот регион: </li></ul><ul><ul><li>Аеродром </li></ul></ul><ul><ul><li>Карпош </li></ul></ul><ul><ul><li>Чаир </li></ul></ul><ul><ul><li>Сопиште </li></ul></ul>
 3. 3. Медиумско опкружување
 4. 4. Изложеност на електронските медиуми
 5. 5. Колку често се во друштво на електронските медиуми?
 6. 6. К олку време поминуваат со ел. медиуми во текот на еден ден ?
 7. 7. Разлики во однос на возраста
 8. 8. Телевизија <ul><li>Почесто и подолго гледаат: </li></ul><ul><li>- машки деца </li></ul><ul><li>- врв на 5 години </li></ul><ul><li>- деца на вработени родители </li></ul><ul><li>- деца на повозрасни родители (над 41 година) </li></ul>
 9. 9. Видео/ ДВД <ul><li>Почесто и подолго гледаат: </li></ul><ul><li>- машки деца </li></ul><ul><li>- почесто на 3, подолго на 5 години </li></ul><ul><li>- деца на родители со повисоко образование </li></ul>
 10. 10. Видео / компјутерски игри <ul><li>Почесто и подолго играат: </li></ul><ul><li>- машки </li></ul><ul><li>- деца од 5 до 6 години </li></ul><ul><li>- деца на вработени родители </li></ul><ul><li>- деца на повозрасни родители </li></ul><ul><li>- деца на родители со пониско образование </li></ul>
 11. 11. Профил на голем корисник <ul><li>Секојдневно, во просек со медиумите 3 часа и 40 мин </li></ul><ul><li>Машко дете на возраст меѓу 5 и 6 години </li></ul><ul><li>Живее во градска средина (Аеродром) </li></ul><ul><li>Оди во градинка </li></ul><ul><li>Вработени родители со високо </li></ul><ul><li>образование на возраст од 31 до 40 г. </li></ul><ul><li>Просечни приходи </li></ul><ul><li>ТВ вклучен за време на јадење, </li></ul><ul><li>се користи како бебиситер, често гледа ТВ пред да заспие, најчесто во својата соба </li></ul><ul><li>Не е вклучено во организирани активности </li></ul>
 12. 12. Вклученост на ТВ Во работен ден околу 8 часа, за викенд 10.5 часа
 13. 13. Каде и со кого се користат електронските медиуми?
 14. 14. ЗАКЛУЧОЦИ <ul><li>Длабоко навлезени во светот на електронските медиуми </li></ul><ul><li>Различни преференци за користење на електронските медиуми во зависност од возраста и полот </li></ul><ul><li>Приватизација на пристапот до медиумите </li></ul><ul><li>Навиките стекнати на мала возраст продолжуваат и во текот на животот </li></ul><ul><li>Потребен е баланс меѓу времето поминато со електронските медиуми и другите активности </li></ul>
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×