Ordinador - Software i

205 views
176 views

Published on

Explica què és el software d'un ordinador, els tipus que hi ha i per a què serveixien.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
205
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ordinador - Software i

 1. 1. Ordinador Software I
 2. 2. Què és?La paraula Software significa tou en anglès i sutilitza perdesignar el conjunt de programes que sutilitzen per dirigir icontrolar el funcionament de lordinador. Es pot dir que és lapart de lordinador que no es pot tocar.El software es classifica en tres grans grups depenent delsseus objectius: ● Software de Sistemes o Sistemes Operatius ● Software de Programació ● Software dAplicació ● Software de Control (Drivers )
 3. 3. Software de Sistemes (S.O.)El software de sistemes està format per programes quesencarreguen de controlar, coordinar i gestionar tot elhardware de lordinador. Aquests programes reben el nom deSistemes Operatius, sinicien al encendre lordinador i actuencom a intermediaris entre els components físics de lordinador ilusuari. Algunes funcions principals del Sistema Operatiu: ● Gestionar programes, la seva instal·lació, ús i desinstal·lació. ● Organitzar la informació en carpetes i arxius. ● Control de perifèrics com el ratolí, impresora... i detectar possibles errors en el funcionament. ● Permetre la connexió i intercanvi dinformació amb altres dispositius (xarxa, wifi, bluetooth...). ● Interfície de comunicació entre lordinador i lusuari.
 4. 4. Sistemes Operatius - ClassificacióClassificació segons el nº de Classificació segons elsprogrames que poden usuaris que poden treballar alexecutar al mateix temps: mateix temps: ● Monotasca: Només pot ● Monousuari: Només pot executar un programa al treballar un sol usuari al mateix temps. mateix temps. ● Multitasca: Pot executar ● Multiusuari: Poden varis programes al mateix treballar més dun usuari temps. al mateix temps.
 5. 5. Sistemes Operatius - DistribucionsEls Sistemes Operatius que sinstal·len en els ordinadorsporten incloses diferents aplicacions. Al conjunt daplicacionsmés el Sistema Operatiu sanomenen Distribució. ● Els SO Windows es comercialitzen en versions Starter, Home, Profesional, Server i Enterprise. ● Els SO Linux tenen diferents distribucions, realitzades per empreses o grups dusuaris, per exemple Mandriva, Ubuntu, Knoppix o les més específiques del món educatiu de la península com Linex, Guadalinex, Catlinux o Max, entre daltres.
 6. 6. Software de ProgramacióEl Software de Programació reuneix els programes queutilitzen els programadors per crear nous programes. Elsprogrames es creen utilitzant un llenguatge de programació, ésa dir, un conjunt de paraules claus i instruccions que indiquencom fer els programes.Existeixen diferents llenguatges de programació i cadascú téles seves pròpies instruccions i normes. Aquests esclassifiquen segons: ● Llenguatges de baix nivell ● Llenguatges dalt nivell
 7. 7. SP - Llenguatges de baix nivellEs diuen de baix nivell perquè estan molt aprop al hardware delordinador.És necessari conèixer a fons larquitectura de la màquina per ala que es programarà.Per a solucionar les dificultats de programar en 1 i 0 vaaparèixer el llenguatge ensamblador, que consisteix enassignar una abreviatura a cada instrucció en binari:MOVJUMPSUM
 8. 8. SP - Llenguatges dalt nivellEs diuen dalt nivell perquè estan més aprop del programadorque del hardware de lordinador. Les instruccions són paraulesque sutilitzen per parlar normalment. Per exemple per escriure"hola" per pantalla en diferents llenguatges dalt nivell:BASIC PRINT “HOLA”PASCAL write(HOLA)C printf(“HOLA”)Alguns daquests llenguatges són: Cobol, Basic, Pascal, C,Ada, Fortran, Prolog, Lisp, etc.
 9. 9. SP - Llenguatges dalt nivellEls programes creats amb aquests llenguatges necessiten sertraduïts a llenguatge màquina (1 i 0) per a que puguin serentesos per lordinador.Per a realitzar aquesta traducció sutilitzen intèrprets icompiladors: ● Intèrpret: Tradueix i executa comanda a comanda del programa font. Cada vegada que sexecuta el programa es tradueixen totes les instruccions, és més lent per tant. ● Compilador: Tradueix totes les comandes del programa font i crea un programa compilat anomenat objecte.
 10. 10. Software dAplicacióEl software daplicació és el conjunt de programes que utilitzenels usuaris per a treballar amb lordinador.Per exemple: Microsoft Word, OpenOffice, Photoshop...
 11. 11. Software de Control (Drivers)Per a que els diferents dispositius connectats a lordinadorfuncionin (ratolí, impressora...) és precís tenir instal·lats en elsistema operatiu uns programes anomenats drivers ocontroladors. Aquests programes són els encarregats de crearun canal de comunicació entre el sistema operatiu i eldispositiu de manera que lusuari pugui interactuar entre ells.Afortunadament, els sistemes operatius actuals detecten lamajoria del hardware de manera automàtica, mitjantçant elmètode "plug and play".

×