protectia consumatorului

7,835 views
7,454 views

Published on

Prezentare powerpoint despre protectia consumatorului

Published in: Education
0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,835
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
27
Actions
Shares
0
Downloads
277
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

protectia consumatorului

 1. 1. Educație Antreprenorială Protecția Consumatorului Eticheta și Produsul“Alţi oameni trăiesc ca să mănânce, dar eu mănânc ca să trăiesc” (Socrate)
 2. 2. Ce este eticheta?Eticheta reprezintă totalitatea informaţiilor care însotesc produsul alimentar respectiv şi care sunt de regulă înscrise pe ambalaj şi care oferă consumatorului detaliile privind caracteristicile produsului cum ar fi: data de expirareinformații nutriționalegramajul ingredinetelordepozitarea optimă a produselornumele şi adresa producătorului etc.
 3. 3. Ce informaţii trebuie sa conțină eticheta? - condiţiile de depozitare şi de folosire (dacă estecazul) - termenul de valabilitate -informații nutriționale -gramajul ingredinetelor - instructiunile de utilizare - mentiunile suplimentare pe grupe de produse -datele de contatc ale producătorului șidistribuitorului
 4. 4. 15 martie - Ziua Mondială aDrepturilor Consumatorilor
 5. 5. Drepturile fundamentale aleconsumatorilor Încă din anul 1992, autoritatea competentă în domeniul protecției consumatorilor este Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor (denumită în continuare „ANPC”), care are în subordine oficii județene în intreaga țară. ANPC coordonează și realizează politica Guvernului în domeniul protecției consumatorilor, prevenind și combatând practicile comerciale care afectează viața, sănătatea, siguranța ori interesele comerciale ale consumatorilor.
 6. 6. Drepturile Consumatorilor: dreptul de a fi protejați împotriva riscului de a achiziționa un produs sau de a li se presta un serviciu care ar putea să le prejudicieze viața dreptul de a fi informați complet, corect și precis asupra caracteristicilor esențiale ale produselor și serviciilor, astfel încât decizia pe care o adopta în legatura cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor;
 7. 7.  dreptul de a avea acces la piețe care le asigură o gamă variată de produse și servicii de calitate; dreptul de a fi despăgubiți pentru pagubele generate de calitatea necorespunzătoare a produselor și serviciilor, folosind în acest scop mijloace prevăzute de lege;dreptul de a se organiza în asociații de consumatori, în scopul apărării intereselor lor.
 8. 8. ASA DA !!!ASA NU !!!!
 9. 9. O.P.C. Oficiul pentru ProtecțiaConsumatorului
 10. 10. O.P.C.Verificarea respectăriistandardelor obligatoriide către agențiieconomici;Legalitatea și utilizareacorectă a mijloacelor demăsurare ;Constatarea unorcontrvenții şiaplicareade amenzi;Desfăşurarea unoractivități de informate,consiliere și educare aconsumatorilor.
 11. 11. Supravegherea pe piață a produselor și serviciilor decătre O.P.CSe realizează în două moduri : Prin inspecții periodice inopinante Ca urmare a unor sesizări și reclamații din partea consumatorilor
 12. 12. Rolul protecției consumatorului:Asigură accesul nemijlocit la :• - notificările produselor periculoase,• - anunţurile de interes public,• - proiectele de lege afişate pentru informatii despre consultare publică, precum şi o mare asociaţii de consumator parte din legislaţia în domeniu,
 13. 13. Bonul fiscal...Dacă este vorba de produse alimentare sau de bunuri de larg consum, prezentându-i BONUL DE CUMPĂRARE, îi explici amănunţit, de ce eşti nemulţumit. După ce ai reuşit să demonstrezi că, ai cumpărat marfa din acel magazin, ai următoarele drepturi : Să ceri înlocuirea ei cu una corespunzătoare. Să soliciţi alte produse, în schimbul celui pe care l-ai adus Să ceri returnarea banilor.
 14. 14. RECLAMAŢIA, spre deosebire de SESIZARE, are caracteristica de a cere, fie repararea bunului, fie înlocuirea lui SOS : “mâncăm ca să trăim, nu trăim ca să mâncăm ”. Pentru aceasta, este bine pe cât posibil, să se aleagă produse nerafinate, alimente cu un conţinut scăzut de grăsime, să se acorde mare atenţie coţinutului de grăsimi, zahăr, sare şi aditivi înscrişi pe etichetă. A.N.P.C.
 15. 15. Reţineţi: Verificați înainte să cumpărați – Merită întotdeauna să comparați prețurile. Uitați-vă dacă livrarea sau service-ul după vânzare sunt incluse în preț. Nu vă lăsați păcăliți de oferte cu preț bun doar dacă faceți achiziția cea mai bună. Verificați întotdeauna ce este scris cu litere mici. Verificați restul dumneavoastră înainte de a părăsi magazinul. Dacă utilizați un card de credit nu dați numărul de PIN nimănui și nu permiteți nimănui să vadă ce cod introduceți în momentul când tastați PIN- ul la un bancomat.
 16. 16. TEMĂ PENTRU ACASĂ

×