Футур

752 views
504 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
752
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
324
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Футур

 1. 1. OSNOVNA ŠKOLA NEGOTIN
 2. 2. Glagoli – su reči koje označavaju neku radnju , stanje ili zbivanje. Menjaju se po licima, imaju jedninu i množinu. Radnja: pisati, čitati, raditi Stanje: spavati, misliti, venuti Zbivanje: sevati, grmeti, svanuti jednina ja čitam ti čitaš on čita množina mi čitamo vi čitate oni čitaju
 3. 3. SADAŠNJE VREME – PROŠLO VREME – BUDUĆE VREME -
 4. 4. Pre četiri godine pošli smo u prvi razred. Školsko dvorište je bilo puno đaka. Da li možemo na osnovu datih glagola odrediti o kom je vremenu reč? Kako se zove taj glagolski oblik?
 5. 5. Sada idemo u četvrti razred.Poznajemo sve u školi i imamo puno dobrih drugova i drugarica.Na časovima zajedno učimo, a na odmoru se zajedno igramo. Šta zaključujemo na osnovu izdvojenih glagola? O kom je vremenu reč? Kako zovemo taj glagolski oblik?
 6. 6. Opazio je neki vrlo lep leptir gusenicu i prezrivo joj rekao: -Miči se odavde, nakazni crve!Ti poznaješ samo zemlju, a ja sam sjajan kao sunce.Moja krila me uznose visoko u nebo. Gusenica mu je mirno odgovorila: -Glup je taj tvoj ponos. Dok grdiš mene, ti unižavaš sebe. Nekada si i ti gmizao po zemlji i bio kao i ja. A i tvoja će deca gmizati i biti gusenice.
 7. 7. Neki događaji opisani u ovom tekstu dogodili su se u prošlosti, neki se dešavaju u sadašnjosti, a neki će se dogoditi u budućnosti. Budućnost će pokazati da je gusenica kazivala istinu: -A i tvoja deca će gmizati i biti gusenice.
 8. 8. Sutra će sunce zasijati. Moj tata će zaključati vrata. Praviće riblju čorbu za društvo. Glagolsko vreme koje označava radnju, stanje ili zbivanje u budućnosti naziva se futur.
 9. 9. 1. ja ću raditi (radiću) 2. ti ćeš raditi (radićeš) 3. on će raditi (radiće) 1. mi ćemo raditi (radićemo) 2. vi ćete raditi (radićete) 3. oni će raditi (radiće) 1. ja ću seći (seći ću) 2. ti ćeš seći (seći ćeš) 3. on će seći (seći će) 1.mi ćemo seći (seći ćemo) 2. vi ćete seći (seći ćete) 3. oni će seći (seći će)
 10. 10. Prepiši stihove sa glagolima u futuru. Prvi cvetić provirio i glavicu nakrivio. Prva pčela zazujala, hladna zima prohujala. Prva lasta doleće, stiglo nam je proleće.
 11. 11. Obrati pažnju na sledeće rečenice: Juče sam kupila kartu za bioskop. Sada gledam film u bioskopu. Sutra ću ponovo ići u bioskop. Rečenice su napisane u različitim glagolskim vremenima, kojim?
 12. 12. Glagol doći promeni po licima u futuru: JEDNINA 1. Ja ___________ ili ___________ 2. Ti ____________ ili ___________ 3. On ___________ ili ___________ MNOŽINA 1. Mi ___________ ili ___________ 2. Vi ___________ ili ___________ 3. Oni __________ ili ___________
 13. 13. Pomozi pčelici da popuni saće.
 14. 14. Pročitaj sledeće rečenice i podvuci glagole u njima: Teodora je došla iz daleka. Naišla je Alisa u gomili veselih devojčica. Tea je stajala i gledala je suznim očima. Glagoli koje si podvukao su u: a) prezentu b) perfektu c)futuru
 15. 15. Kišovito vreme Učiteljica pita učenika: “Koje je vreme u rečenici: Danas pada kiša?” -”Kišovito!” odgovori Joca. Zašto je Jovičin odgovor smešan? Koja je to vremena Jovica pomešao?
 16. 16. AUTOR:TATIJANA STAMENKOVIĆ

×