природата като космос
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

природата като космос

on

 • 2,355 views

 

Statistics

Views

Total Views
2,355
Views on SlideShare
2,354
Embed Views
1

Actions

Likes
0
Downloads
19
Comments
0

1 Embed 1

http://www.slideshare.net 1

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

природата като космос природата като космос Presentation Transcript

 • Природата като Космос
   • Природата за гръцкте философи вече не е вълшебен хаос , в който всяко нещо може да се превърне във всяко друго.Тя не е място където всичко одушевено. Природата е Космос. Думата “kosmos” означава “ ред ”, “ додреденост ”, “ мяра ”, “ украшение ” . Космосъте нещо подредено , а не хаотично.Той е едно огромно тяло , което обема в себе си цялото многообразие от неща.Като тяло Космосът не е фрагментарно множество , а нещо единно.Той е краен , а с това и обозрим.Космосът на древните гърци е твърде различен от съвременната Вселена.Защото Вселената е безкрайна , а това ще рече необозрима и непредставима.
 • Космосът е жив
  • Гръцкият Космос обхваща цялото бетие в себе си.Той е един и единен.Най често гърците си го предтавят като огромно сфера , защото сферата е най съвършената тремерна фигура най - съвършеното тяло.Това тяло обаче не е абстрактно геометрично тяло.Защото щом Космосът е единствен и единен , тогава той сам се променя и в тази промяна , остава все същият.От него идва енергията за всяка промяна зародишът за всеки живот.Следователно и космосът трябва да бъде живот и изпълено с енергия тяло.
  • Но нима може при тези непрестанни изменения , при тези безброини пораждания на живи същества и на ежечасно връхлитаща смърт Космосът да не е хармоничен ? Иначе бързо би се загубило равновесието между живота и смъртта , би се нарушил балансът между планините и реките , животните и растенията.Космосът е устойчиво и съразмерно битие.Той е гигантско хармонично цяло , в което отделните части са свързани тава удачно , че въпреки привидните катаклизми цялото остава ненакърнено.
 • Космосът е хармония
  • Космосът е нещо естествено , той е такъв , какъвто не може да не бъде.Той няма алтернатива , той е естествен като птицата , която не може да бъде друга и като птица е нещо съвършено.Затова и Космосът е съвършен.Той няма недостатъци , няма към какво да се стреми и поради това за него няма бъдеще.Той е вечно хармонично настояще.Макар да е възникнал от хаоса , сегашният му облик е вечен.Защото съвършеното е завършено и не може да не бъде вечно. Щом Космосът е такъв тогава той е нравствен и естетически образец.Справедливо и добро е онова , което съответства на естеството , на Космоса.Това съвършено и вечно жизнено живо тяло , тази величествена гледка е прекрасна , тя подтиква към вечно и изпълнено с възхищение съзерцание.Космосът – Природа е висша красота и висша ценност.
  • Щом Космосът е едно подредено и крайно цяло , щом не е сътворен от отвъдна сила , той е познаваем и разбираем.Оттук и ентусиазираното философстване над природата , търсенето на нейните елементи.Според повечето гръцки философи елементите са прости тела , от които са съставени сложните тела на огромното космическо тяло.Такива елементи са земята , водата , въздухът и огънят.От тяхното съчетаване и смесване се пораждат сложни тела , които ни заобикалят – дървета , животни , планини.Всеки елемент има свои качества и своя природна енергия за това те биват наричани “ стихии ” .Този термин има в себе си и смисъла , присъщ на българската дума “ стихия ” .Защото елементът - стихия е нещо първично , естествено и изпълнено с енергия.
 • Четирите елемента
  • Елементите са начала на нещата , защото от тях нещата възникват.Те са и техни принципи , защото от тях нещата се състоят.Някои философи избират един от тези елементи.
  • За Талес това е водата , за Анаксимен – въздухът , за Хераклит – огънят.Но за повечето от гъръцките философи и четирите елемента са основни. Ето как според Хераклит “ всичко се обмена срещу огъня , както стоките срещу златото ” . Според Емпедокъл четирите елемента , или “ корена на нещата ”, както той ги нарича , биват съединявани и разделяни от двете върховни космически сили – Любовта и Враждата.Аристотел освен четирите елемента приема и няколко основни противоположности , от които главните са “ топло - хладно ” и “ сухо - влажно ” .Така в основата на природното многообразие лежат следните елементи и противоположности : Въздух – Земя , Огън – Вода , Топло – Хладно , Сухо – Влажно.
 • Край.