M6 Negara Dan Sistem Khilafah

3,615 views

Published on

Published in: Spiritual, Travel
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,615
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
16
Actions
Shares
0
Downloads
378
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

M6 Negara Dan Sistem Khilafah

 1. 1. MODUL 6 <ul><li>Negara dan Sistem Khilafah dan Perbandingan dengan Sistem Pemerintahan Yang Lain </li></ul><ul><li>Dibentangkan oleh: Ummu Athiyah </li></ul>(1)
 2. 2. RAJAH : Struktur Pemerintahan Khilafah Islamiah Yang Telah Bermula di Zaman Kenabian Muhammad saw di Madinah al-Munawwarah (2) (2) Maktab Mutasyarin Muawin Tafwidh Muawin Tanfidz Majlis Ummat Wulat Qadli Qudlat Qudlat Hisbah Qudlat Mazhalim Baitul Mal Perbendaharaan Qudlat khusumat Ummal Dewan Waridat Biro Pendapatan Dewan Nafaqat Biro Pembelanjaan Jihaz Idari / Mashalih Daulah Untuk Kemashlahatan Negara Amirul Jihad Daerah Kharijiyaah , Direktorat Luar Negeri Daerah Amni , Direktorat Keamanan Syurthah Polis Shufara wa Qanashil Duta, Konsul Umarah Alwilay Panglima Devisi/Brigade Mudara’,Mashani’, Tsaaqilah, Kilang,Senjata,Berat Mashrif Daulah Bank Negara Rais Arkan Ketua Staf Angkatan Bersenjata Daerah Shina’ah Direktorat Industri Quwwaadul Firaq Komander Group Pasukan Khusus Daerah Harbiyah, Direktorat Peperangan Tsaqofah Industri Penerangan Kependudukan Kota & Desa Minyak & Gas Perhubungan Pertanahan Kesihatan Komunikasi Tenaga Kerja Pengairan Perdagangan Pekerjaan Umum Sains & Teknologi Ahlu Dzimmah Elektrik & Tenaga Perhutanan & Padang Gembala Pendidikan Pertanian Mineral/Galian Dan Lain-lain KHALIFAH PENERANGAN
 3. 3. Modul 6 - Negara dan Sistem Khilafah dan Perbandingan dengan Sistem Pemerintahan Yang Lain RAJAH : Struktur Pemerintahan Demokrasi Dengan Kajian Kes, Malaysia (3)
 4. 4. KHALIFAH <ul><li>Khalifah adalah orang yang mewakili umat dalam menjalankan pemerintahan,kekuasaan dan penerapan hukum-hukum syariah. </li></ul><ul><li>Khalifah diangkat oleh kaum Muslim. </li></ul><ul><li>Seseorang itu tidak menjadi Khalifah kecuali jika umat membaiatnya. </li></ul><ul><li>Penyerahan jabatan Kekhilafahan kepada Khalifah dengan baiat itu telah memberinya kekuasaan dan menjadikan umat wajib mentaatinya. </li></ul>(4)
 5. 5. <ul><li>Abdullah bin Amr al-’Ash juga pernah mendengar Rasul saw bersabda: </li></ul><ul><li>ومن بايع إماما فأعطاه صفقةَ يده وثمره قلبه فليطعه إن استطاع ... </li></ul><ul><li>*Barangsiapa yg telah membai’at seorang </li></ul><ul><li>Imam lalu ia memberikan huluran tangannya </li></ul><ul><li>Dan buah hatinya hendaklah ia mentaatinya </li></ul><ul><li>Semampu-mamounta……… </li></ul><ul><li>HR:Muslim </li></ul>(5)
 6. 6. SYARAT IN’IQAD KHILAFAH <ul><li>Khalifah semestinya seorang Muslim. </li></ul><ul><li>Khalifah semestinya seorang lelaki. </li></ul><ul><li>Khalifah telah baligh. </li></ul><ul><li>Khalifah semestinya orang yang berakal. </li></ul><ul><li>Khalifah semestinya seorang yang adil. </li></ul><ul><li>Khalifah semestinya seorang merdeka. </li></ul><ul><li>Khalifah semestinya orang yang mampu. </li></ul>(6)
 7. 7. MU’AWIN AT-TAFWIDH <ul><li>Mu’awin adalah pembantu yang telah diangkat oleh Khalifah untuk membantunya dalam mengemban tanggungjawab dan melaksanakan tugas-tugas kekhilafahan. </li></ul><ul><li>Mu’awin at-Tafwidh adalah Wazir yang ditunjuk Khalifah untuk bersama-sama mengemban tanggungjawab pemerintahan dan kekuasaan. </li></ul><ul><li>Al-Hakim dan at-Tirmidzi telah menuturkan riwayat dari Abu Said al-Khudri yang mengatakan bahawa Rasulullah saw pernah bersabda: </li></ul><ul><li>Dua orang pembantuku dari langit adalah Jibril dan Mikail dan dari bumi adalah Abu Bakar dan Umar </li></ul><ul><li>(HR al-Hakim dan at-Tirmidzi) </li></ul>(7)
 8. 8. <ul><li>Pembantu Khalifah dalam </li></ul><ul><li>Implementasi kebijakan </li></ul><ul><li>Menyertai Khalifah </li></ul><ul><li>Menunaikan kebijakan Khalifah </li></ul><ul><li>Penghubung Khalifah dengan struktur dan aparatur negara,rakyat dan duta luar negeri. </li></ul><ul><li>Pembantu Khalifah dalam pelaksanaan pelbagai urusan. </li></ul><ul><li>Tugasnya adalah tugas administrasi (pentadbiran) </li></ul>(8)
 9. 9. <ul><li>Orang yang diangkat oleh Khalifah sbg penguasa (pejabat pemerintah) untuk suatu wilayah serta menjadi amir(pemimpin) wilayah itu. </li></ul><ul><li>Para wali adalah para penguasa (hukam) kerana lingkungannya dalam hal ini adalah lingkungan pemerintahan. </li></ul><ul><li>Syarat –syarat sbg penguasa: </li></ul><ul><li>Lelaki, merdeka, Muslim, baligh, berakal, adil dan termasuk orang yang memiliki kemampuan. </li></ul>(9)
 10. 10. <ul><li>Rasulullah saw. memilih para wali dari orang yang memiliki kelayakan (kemampuan dan kecekapan). </li></ul><ul><li>Sulaiman bin Buraidah menuturkan riwayat dari ayahnya yang berkata: </li></ul><ul><li>كان رسول الله اذا أمر أميرا علي جيش أو سريه أوصاه في خاصته بتقوي الله و من معه من المسلمين خيرا </li></ul><ul><li>Rasulullah saw. itu, jika mengangkat seorang amir pasukan atau detasemen, sentiasa berpesan, khususnya kepada mereka, agar bertakwa kepada Allah dan kepada kaum Muslim yang ikut bersamanya agar berbuat baik. ( HR Muslim ). </li></ul>(10)
 11. 11. <ul><li>Jihad adalah perang di jalan Allah untuk meninggikan kalimat Allah. </li></ul><ul><li>Empat jabatan yang ada : </li></ul><ul><li>Militer (ketenteraan) </li></ul><ul><li>Keamanan dalam negeri </li></ul><ul><li>Hubungan luar negeri </li></ul><ul><li>Perindustrian </li></ul><ul><li>Mungkin untuk dijadikan satu jabatan, Khalifah mengangkat seorang amir untuk menguruskannya kerana semuanya memiliki kaitan rapat dengan jihad. </li></ul>(11)
 12. 12. <ul><li>Ketuanya disebut Amir al-Jihad. </li></ul><ul><li>Ibn Saad telah menuturkan riwayat bahawa Rasulullah saw. pernah bersabda: </li></ul><ul><li>أمير الناس زيد ابن حارثه , فأن قتل فجعفر بن أبي طالب . فأن قتل فعبد الله بن رواحه , فأن قتل فليرتض المسلمون بينهم رجلا فيجعلوه عليهم </li></ul><ul><li>Yang menjadi amir atas orang-orang adalah Zaid bin haritsah. Jika ia gugur maka Ja’far bin Abi Thalib; jika ia gugur maka Abdullah bin Rawahah; jika ia gugur maka hendaklah kaum Muslim memilih salah seorang lelaki di antara mereka lalu mereka jadikan sebagai amir yang memimpin mereka . </li></ul>(12)
 13. 13. <ul><li>Tugas-tugas Jabatan Peperangan (Da’irah al-Harbiyah) : </li></ul><ul><li>menangani semua urusan yang berhubungan dgn angkatan bersenjata seperti pasukan, logistik,persenjataan, peralatan,amunisi dan sbgnya. </li></ul><ul><li>Menangani akademi-akademi militer, misi-misi militer serta pemikiran Islam dan pengetahuan umum apa saja yg berhubungan dgn peperangan dan persiapannya. </li></ul><ul><li>Menyebarkan mata-mata (inteligent) untuk memata-matai kaum kafir harbi. </li></ul><ul><li>Membentuk lembaga yang mengatur masalah ini (lembaga inteligent). </li></ul>(13)
 14. 14. <ul><li>Jabatan yang menguruskan segala bentuk gangguan keamanan. </li></ul><ul><li>Juga menguruskan penjagaan keamanan di dalam negeri melalui kesatuan polis. </li></ul><ul><li>Keanggotaan kesatuan polisi: </li></ul><ul><li>Lelaki yg sudah baligh </li></ul><ul><li>Memiliki kewarganegaraan </li></ul><ul><li>Wanita boleh menjadi anggota polis untuk melaksanakan tugas-tugas wanita yg memiliki hubungan dgn tugas-tugas keamanan dalam negeri. </li></ul><ul><li>Dua jenis kesatuan polis: </li></ul><ul><li>Polis militer </li></ul><ul><li>Polis yg berada di samping penguasa </li></ul>(14)
 15. 15. <ul><li>Jabatan Luar Negeri menguruskan seluruh urusan luar negeri yg berkaitan dengan hubungan negara Khilafah dgn negara-negara asing, apapun jenis perkara dan bentuk hubungan luar negeri itu. </li></ul><ul><li>Rasulullah saw pernah mengutus Utsman bin Affan utk berunding dgn Quraisy, sebagaimana Beliau pernah berunding secara langsung dengan deligasi Quraisy. </li></ul><ul><li>Rasulullah juga mengirim sejumlah utusan kepada para raja, sebagaimana Beliau juga menerima utusan para raja dan para pemimpin. </li></ul>(15)
 16. 16. <ul><li>Jabatan Perindustrian adalah jabatan yg menguruskan semua masalah yang berhubungan dengan perindustrian. </li></ul><ul><li>Pelbagai jenis industri semuanya ditubuhkan atas dasar politik perang. </li></ul><ul><li>Sebagaimana firman Allah SWT: </li></ul><ul><li>وأعدوا لهم ما استطعتم من قوه ومن رباط الخيل ترهبون به </li></ul><ul><li>عدو ألله وعدوكم وءاخرين من دونهم لا تعلمونهم الله يعلمهم </li></ul><ul><li>Siapkanlah oleh kalian untuk menghadapi mereka kekuatan apa saja yg kalian sanggupi dan dari kuda-kuda yg ditambatkan untuk berperang ;(yang dengan persiapan itu) kalian menggentarkan musuh Allah,musuh kalian, dan orang-orang selain mereka yang tidak kalian ketahui sedangkan Allah mengetahuinya. </li></ul><ul><li>(TQS al-Anfal [8]:60) </li></ul>(16)
 17. 17. <ul><li>Lembaga Peradilan adalah lembaga yang bertugas menyampaikan keputusan hukum yang bersifat mengikat. </li></ul><ul><li>Lembaga ini bertugas menyelesaikan perselisihan di antara anggota masyarakat, mencegah hal2 yang dapat membahayakan hak-hak jemaah, atau mengatasi perselisihan yang terjadi antara rakyat dan seseorang yang duduk dalam struktur pemerintahan. </li></ul><ul><li>Di dalam al-Kitab, Allah SWT telah berfirman: </li></ul><ul><li>وأن احكم بينهم بما أنزل الله </li></ul><ul><li>Hendaklah kamu memutuskan perkara di antar mereka menurut apa yang telah Allah turunkan. </li></ul><ul><li>(TQS al-Maidah [5]:49) </li></ul>(17)
 18. 18. <ul><li>Qadhi biasa - qadhi yang mengurusi penyelesaian perselisihan di antara anggota masyarakat dalam masalah muamalah dan ‘uqubat. </li></ul><ul><li>Al-Muhtasib - qadhi yang mengurusi penyelesaian dalam masalah-masalah penyimpangan ( mukhalafat ) yang dapat membahayakan hak-hak jemaah. </li></ul><ul><li>Qadhi Mazhalim – qadhi yang mengurusi penyelesaian persengketaan yang terjadi antara masyarakat dan negara. </li></ul>(18)
 19. 19. <ul><li>Menguruskan berbagai urusan negara dan kepentingan masyarakat ditangani oleh jabatan, jawatan serta unit-unit yang didirikan untuk menjalankan urusan-urusan negara dan memenuhi kepentingan-kepentingan masyarakat tersebut. </li></ul><ul><li>Untuk setiap jabatan diangkat seorang ketua general. </li></ul><ul><li>Untuk setiap jawatan diangkat seorang ketua yang menguruskannya dan bertanggungjawab secara langsung terhadap jawatan tersebut. </li></ul>(19)
 20. 20. <ul><li>Para ketua itu bertanggungjawab kepada orang yang memimpin jabatan, jawatan atau unit mereka yang lebih tinggi dari sisi pertanggungjawaban pelaksanaan tugas-tugas mereka. </li></ul><ul><li>Mereka juga bertanggungjawab kepada wali dan amil dari sisi pertanggungjawaban terhadap keterikatan mereka dengan hukum-hukum syariah dan peraturan-peraturan secara umum. </li></ul>(20)
 21. 21. <ul><li>Baitul Mal digunakan sebagai tempat penyimpanan pelbagai permasukan negara dan sekaligus menjadi tempat pengeluarannya. </li></ul><ul><li>Juga digunakan untuk lembaga yang bertugas memungut dan membelanjakan harta yang menjadi milik kaum Muslim. </li></ul>(21)
 22. 22. <ul><li>Penerangan merupakan aktiviti penting bagi dakwah dan negara. </li></ul><ul><li>Lembaga Penerangan bukan termasuk jabatan menguruskan kepentingan masyarakat tetapi kedudukannya berhubungan langsung dengan Khalifah sebagai instansi yang mandiri. </li></ul><ul><li>Dalil dari al-Kitab di antara firman Allah SWT: </li></ul><ul><li>Apabila datang kepada mereka suatu berita tentang keamanan ataupun ketakutan, mereka lalu menyiarkannya. Kalau mereka menyerahkannya kepada Rasul dan Ulil Amri di antara mereka, tentulah orang-orang yang ingin mengetahui kebenarannya (akan dapat) mengetahuinya dari mereka (Rasul dan Ulil Amri). </li></ul><ul><li>(TQS an-Nisa[4]:83) </li></ul>(22)
 23. 23. <ul><li>Majlis Ummat adalah majlis yang dianggotai orang-orang yang mewakili kaum Muslim dalam memberikan pendapat sebagai tempat rujukan bagi Khalifah untuk meminta masukan/nasihat mereka dalam berbagai urusan. </li></ul><ul><li>Mereka mewakili umat dalam melakukan muhasabah (mengawal dan mengoreksi) para pemegang pemerintahan (al-Hukkam). </li></ul>(23)
 24. 24. <ul><li>Keberadaan majlis ini diambil dari aktiviti Rasul saw yang sering meminta pendapat/bermusyawarah dengan beberapa orang dari kaum Muhajirin dan Ansar yang mewakili kaum mereka. </li></ul><ul><li>Hal ini juga diambil dari perlakuan khusus Rasulullah saw terhadap orang-orang tertentu di antara para Sahabat Beliau untuk meminta masukan mereka. </li></ul><ul><li>Beliau lebih sering merujuk kepada mereka yang diperlakukan khusus itu dalam mengambil pendapat (dibandingkan dengan merujuk kepada Sahabat-sahabat lainnya). </li></ul><ul><li>Di antara mereka adalah : Abu Bakar,Umar,Hamzah,Ali,Salman al-Farisi,Hudzaifah,… </li></ul>(24)
 25. 25. <ul><li>SEKIAN, TERIMA KASIH </li></ul>(25)

×