La tinta dels nervis (estudi de l’efecte de les tintes de tatuatge sobre els nervis)

669 views

Published on

VIII Fòrum TRiCS

Published in: Education
2 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • El jove dramaturg en tant que neurocientífic Joan Ortíz ens torna a sorprendre amb una presentació al més pur estil Navajas. No té pèrdua. Les més cordials salutacions
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Crec que l'autor Joan Ortiz és un referent en quant a recerca científica. En ell s'han inspirat alguns autors coneguts com Einstein o Ramón y Cajal (Aquest darrer és un únic autor). Estic orgullós de tenir una relació estable amb aquest gran personatge. Saluts i abraços.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
669
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
2
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La tinta dels nervis (estudi de l’efecte de les tintes de tatuatge sobre els nervis)

 1. 1. Autor: Joan Ortiz Rosell Tutor: Jordi Abela Miguel 2nBAT B
 2. 2.  24 % a USA  12 % al Regne Unit  9 % a Alemanya Components potencialment tòxics dels pigments •Vermell: sulfur de mercuri, seleniur de cadmi i òxid de ferro •Verd: hexacianurferrat de potassi •Negre: òxid de ferro •Blau: cobalt •Groc: cadmi •Blanc: Bari i plom
 3. 3. Tatuatges lumbars i anestèsia peridural 1. Moda dels tatuatges a la regió lumbar. 2. Anestèsia raquídia: introducció d’anestèsic al canal raquidi. 3. Possibilitat d'introduir pigments al canal raquidi i per tant possible toxicitat sobre arrels nervioses.
 4. 4. L’axó és un transmissor d’impulsos elèctrics.
 5. 5. Axons mielinitzats: -Axons motors -Axons sensitius propioceptius -Axons de la sensibilitat tàctil
 6. 6. Axonals Desmielinitzants
 7. 7. 1- Entendre millor el sistema nerviós i la conducció neuronal. 2- Comprovar si els components potencialment tòxics dels pigments alteren la funció dels axons motors. 3- Confirmar que la injecció intraneural d’un tòxic provoca canvis funcionals en les neurografies motores. 4- Introduir-me en el mètode científic i en la rutina de treball d’un laboratori.
 8. 8. 1- Determinats components dels pigments utilitzats per fer les tintes de tatuatges provoquen un efecte tòxic si s’injecten directament en el sistema nerviós perifèric. 2- La tècnica utilitzada per a injectar productes tòxics dins dels nervis és capaç de produir la mateixa toxicitat que si els arriba a través de la sang.
 9. 9. L’experiment que vaig fer consistia en punxar unes substàncies determinades dins del nervi ciàtic i comprovar l’efecte que tenien durant un determinat temps Nivell proximal Nivell distal
 10. 10. Estudi de la conducció dels axons motors del nervi.
 11. 11. L’amplitud del CAMP consisteix en el canvi de potencial elèctric registrat amb un receptor de superfície col·locat sobre la pell que cobreix el múscul. Latència proximal Amplitud del CAMP Estímul distal Diferència de latències Latència distal Estímul proximal La velocitat de conducció es calcula mesurant la distància entre l’estímul proximal i el distal que es fa al nervi i es divideix entre la transició de temps que hi ha al fer els estímuls.
 12. 12. Nervi normal A B B A
 13. 13. Lesió Axonal A B A B
 14. 14. Desmielinització A B A B
 15. 15. Alteració funcional A B A B
 16. 16. Per comprovar que la tècnica funcionava vaig utilitzar 4 substàncies: Aconitina: substància verinosa capaç d’obrir canals de sodi que prové d’una planta Diaminopiridina (DAP): bloquejant de canals de potassi. Procaïna: fàrmac que bloqueja la conducció nerviosa, a traves d’un bloqueig de canals de sodi. Tetraetilamoni (TEA): bloquejant dels canals de potassi
 17. 17. Hexacianurferrat de potassi, present en la tinta verda Sulfur de mercuri, present en la tinta vermella Sulfat de bari, present en la tinta blanca
 18. 18. Ringer Krebs
 19. 19. Aconitina: DAP: Procaïna: TEA:
 20. 20. Un cop comprovat que la tècnica de punció funciona vaig punxar els components de les tintes.
 21. 21. Hexacianurferrat de potassi Concentracions: 100mM, 50mM, 10mM, 6mM, 8mM, 4mM, 3mM, 1mM. Aquest compost no ha afectat al nervi a nivell distal. En concentracions de 100 i 50 mM s’ha produït un bloqueig de conducció d’un 50%. Això vol dir que s’ha vist afectada alguna de les estructures de l’axó ja que el nervi es recupera a les 24 hores.
 22. 22. Sulfur de mercuri Concentracions: 1mM, 500µM, 100µM, 300µM, 50µM. Únic compost que ha provocat una disminució de l’amplitud del potencial tant a estímul proximal com distal de fins el 80% respecte els estudis a temps 0, amb totes les concentracions. Força compatible amb una severa lesió axonal.
 23. 23. Sulfat de bari Concentracions: 10mM, 5mM, 1mM, 700µM, 500µM, 300µM. El compost menys nociu dels pigments utilitzats, ha provocat un petit bloqueig de conducció a les concentracions de 10mM i 5mM que als dos dies ja ha revertit. Això ens indicaria que s’ha produït l’alteració de la funció de l’axó sense lesió estructural.
 24. 24. • Just després d’injectar qualsevol producte s’observa un petit bloqueig de conducció transitori. • L’aconitina provoca de forma aguda un bloqueig de conducció motora. • La procaïna, a les concentracions estudiades, no provoca cap acció sobre la conducció nerviosa • La DAP provoca un bloqueig axonal progressiu. • El TEA produeix una disminució de l’amplitud del CAMP tant proximal com distal, per tant la substància pot recórrer el nervi amb facilitat.
 25. 25. • La injecció d’una substància tòxica dins d’un nervi provoca una acció sobre la conducció i per tant es difon fins a arribar als axons afectant la seva funcionalitat. • El mercuri produeix una lesió axonal severa. • El cianur produeix un bloqueig de conducció motora transitori. • El bari produeix un bloqueig de conducció transitori a altes concentracions. Es tracta d’una alteració funcional reversible. • Determinats components de les tintes dels tatuatges són tòxiques pel sistema nerviós. Per tant és prudent no punxar la zona del tatuatge quan es fa una anestèsia epidural.

×