De succesfactoren van CRM

727 views

Published on

CRM is geen project met een helder begin en een concreet einde. CRM is een continue strategie die onderdeel uitmaakt van uw bedrijfsprocessen. Bent u het daar mee eens? Dan heeft u de eerste stap gezet om succesvol te zijn met uw CRM-strategie.

Published in: Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
727
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
289
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

De succesfactoren van CRM

 1. 1. Een succesvolle CRM-strategie,een goed bewaard geheim..?Marielle Dellemijn
 2. 2. CRM succesfactoren1. Een heldere CRM visie en CRM strategie2. CRM is geen ICT, ICT ondersteunt CRM3. Focus op processen, niet op wat wel en niet kan4. CRM heeft prioriteit5. Communicatie6. Training, training, training7. Blijf betrokken als manager, ook na de oplevering!
 3. 3. 1. Een heldere CRM visie en CRM strategie
 4. 4. 1. Een heldere CRM visie en CRM strategieWeet u waarom u gaat beginnen aan CRM? Heeft u doelen gesteld ten aanzienvan wat het gaat opleveren, waar en wanneer?Deze visie is het fundament om alle gerelateerde projecten en activiteitensuccesvol uit te kunnen voeren. Een succesvolle CRM-strategie, een goed bewaard geheim..?
 5. 5. 2. CRM is geen ICT, ICT ondersteunt CRM
 6. 6. 2. CRM is geen ICT, ICT ondersteunt CRMCRM is een werkwijze die mogelijk wordt gemaakt door ICT.Een succesvolle CRM strategie vraagt dan ook om samenwerking vanuit eenmultidisciplinaire aanpak. Een succesvolle CRM-strategie, een goed bewaard geheim..?
 7. 7. 3. Focus op processen, niet op wat wel en niet kan
 8. 8. 3. Focus op processen, niet op wat wel en niet kanWelke velden zijn er, welke velden zijn er niet? Welke functionaliteiten kunnener worden gebruikt worden en welke niet?Let op dat u niet verzandt in dergelijke vragen. Dit kan er namelijk toe leidendat uitzonderingen in de bedrijfsprocessen geautomatiseerd moeten worden.Die uitzonderingen moeten door de flexibiliteit van uw organisatieopgevangen kunnen worden. Een succesvolle CRM-strategie, een goed bewaard geheim..?
 9. 9. 4. CRM heeft prioriteit
 10. 10. 4. CRM heeft prioriteitIn veel situaties wordt het project CRM toegevoegd aan het bestaandetakenpakket van een Sales- of Marketingmanager.Dit heeft als gevolg dat CRM niet tot de primaire taak behoort en er bij wordtgedaan. Er moeten keuzes worden gemaakt ten aanzien van de tijdsbesteding. Een succesvolle CRM-strategie, een goed bewaard geheim..?
 11. 11. 5. Communicatie
 12. 12. 5. CommunicatieZonder doordachte en goed geplande communicatie is het bijna onmogelijkom betrokkenheid te creëren.Door duidelijk te zijn over mogelijkheden, beperkingen en verwachtingen,wordt teleurstelling en onbegrip voorkomen.Herhaling van je boodschap is hierin, net als bij reclame, cruciaal. Val inherhaling, luister naar feedback en ga vooral het gesprek aan! Een succesvolle CRM-strategie, een goed bewaard geheim..?
 13. 13. 6. Training, training, training
 14. 14. 6. Training, training, trainingWanneer gebruikers niet goed genoeg op de hoogte zijn van de werking,toepassingsmogelijkheden en ook van de onmogelijkheden, zal een CRMinvestering zich niet terugverdienen.Een goede investering in training daarentegen..! Een succesvolle CRM-strategie, een goed bewaard geheim..?
 15. 15. 7. Blijf betrokken als manager, ook na de oplevering!
 16. 16. 7. Blijf betrokken als manager, ook na de oplevering!Na de oplevering van het ene project, staat het volgende project alweer voorde deur. Logisch dat u zich daar als manager volop mee bezig houdt.Blijvend commitment van het management is echter cruciaal voor het succesvan uw CRM strategie. De begeleiding van het verbeterproces is een van deprimaire taken die daar bij hoort.Zo staan er altijd nieuwe ontwikkelingen voor de deur. Social mediabijvoorbeeld. De integratie van CRM en social media gaat niet vanzelf, daar zalproactief op gestuurd en over nagedacht moeten worden. Een succesvolle CRM-strategie, een goed bewaard geheim..?
 17. 17. CRM is niets nieuwsWaar het op neer komt is: CRM is gewoon werk en niets nieuws.CRM is dan ook geen wondermiddel. Het is een andere manier om klanten tebinden en te betrekken. Met deze presentatie hopen we u weer een stapjeverder te helpen.Wilt u meer weten over de succesfactoren binnen uw organisatie? Neem dancontact op met een van onze CRM coaches. Zij praten graag met u verder. Een succesvolle CRM-strategie, een goed bewaard geheim..?
 18. 18. Gerelateerde whitepapers• De CRM Coach – uw sparringpartner met praktijkervaring• Social CRM wordt volwassen Een succesvolle CRM-strategie, een goed bewaard geheim..?
 19. 19. Marielle Dellemijn is directeur van CRM excellence,specialist op het vakgebied ‘CRM voordirecties’ en gericht op het vaststellen en implementerenvan een toekomstgerichte CRM-strategie, waarbijinbedding in de organisatie een belangrijk speerpunt vormt.Marielle houdt zich al vanaf 1990 bezig metrelatiebeheer en CRM, in alle facetten die we in profiten non-profit tegenkomen.De combinatie van klanten/ relaties, mensen en IT vindt zijbijzonder uitdagend.Contact:m.dellemijn@crmexcellence.nlTwitter: @MarielleCRMLinkedIn: nl.linkedin.com/in/marielledellemijn Een succesvolle CRM-strategie, een goed bewaard geheim..?

×