02_пол-род-моќ_alb

512 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
512
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
12
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

02_пол-род-моќ_alb

 1. 1. SEKSET, GJINIA DHE FUQIA
 2. 2. Stereotipet gjinore Atributimi i roleve karakteristike të secilit nga sekset, qon deri te pritjet për sjelljen e tyre dhe supozimet për atë se çfarë janë veçoritë e tyre. Besimet e përhapura për atë se ÇFARË janë meshkujt e çfarë janë femrat, paraqesin STEREOTIPET GJINORE.
 3. 3. Dominuese aktive pasive Vetëbesim Të vrazhdë Manipuluese Të dobët Të fortë Te butë i dobishëmPaqësorë Sinqertë Bashkëpunues Konkurruese
 4. 4. A ka “kokërr” të vërtetë në stereotipet gjinore?  Pritjet për atë se çfarë janë femrat e çfarë janë meshkujt në masë të madhe INTERNALIZOHEN, e mandej karateristikat stereotipe bëhen pjesë e identitetit  Nga matrica shoqërore patriarkale, stereotipizimi gjinor bëhet edhe bazë për diskriminim në bazë  Dallimet interpretohen si të lindura dhe si bazë legjitime për trajtim të ndryshëm të meshkujve dhe femrave
 5. 5.  Trajtimi i pabarabartë institucionalizohet (si normë sociale ose ligj) dhe bëhet “normale“ në interaksionet e përditshme Njëqind thasëve ua lidhë gojën, por një gruaje nuk mundesh Maqedoni Kur lindë vajzë edhe strehët qajnë Shqipëri /Maqedonisë Grave, daulleve, analfabetëve dhe kafshëve ju duhet “qytek” Indi Djemtë i hapin dyert e parajsës. Vajzat i hapin dyert e problemeve Nepal Kur lindë vajzë, ajo është sikur gjashtë hajna të kenë grabitur shtëpinë Poloni Rrahe gruan çdo mëngjes; nëse vetë nuk e dinë pse, ajo sigurisht do ta dinë Arabia Saudike
 6. 6. SEKSI, GJINIA DHE QASJA NDAJ RESURSEVE Gratë dhe burrat, marrë në përgjithësi, nuk kanë qasje të njëjtë ndaj arsimit, shërbime shëndetësore dhe juridike, mundësi për punësim, për përparim dhe për fitim, ose për pjesëmarrje në jetën politike. Për shkak të kësaj, gratë mund të shikohen si grup social më pak i fuqishëm (grup i margjinalizuar). Kjo dukuri quhet edhe stratifikim gjinor
 7. 7. SEKSI, GJINIA DHE FUQIA (punësim dhe rrogë) mesatarisht gratë fitojnë më pak se sa burrat pothuajse nuk ka shtet në të cilin nuk ka DALLIME GJINORE, përkatësisht, dallim në të ardhurat në mes të burrave dhe grave edhe në shtetet e zhvilluara, në mes të atyre me paga më të mëdha, mezi 10% janë gra gratë shumë më pak gjinden në vende udhëheqëse se meshkujt (ILO, 2009)
 8. 8. Në Maqedoni... gratë janë ekonomikisht më pak aktive se burrat Përqindja e të punësuarit, gjithashtu, është më e vogël për gratë (në 2007 ka qenë 44,1: 28,4) shumë më rrallë gjinden në rol të punëdhënësit (për shembull, në vitin 2007, vetëm 24% prej punëdhënësve kanë qenë gra) distribuimi gjinor në lidhje me sektorë të ndryshëm është qartë i stereotipizuar (feminizimi i profesioneve)
 9. 9. SEKSI, GJINIA DHE FUQIA (arsimi) Qasja ndaj arsimit ende është sfidë e madhe për një numër të madh të vajzave nga shtetet në zhvillim Në Maqedoni, qasja ndaj arsimit është problematik vetëm për një proporcion të vogël të vajzave Arsim të lartë mbarojnë më shumë gra sesa burra, por në tregun e punës, nuk është e reflektuar kjo përparësi e grave
 10. 10. SEKSI, GJINIA DHE FUQIA (pjesëmarrje në politikë) Gratë ende janë shumë pak prezente në politikë dhe në sferën e vendimmarrjes Gjendja në suaza botërore përmirësohet - 17% në 2007 kundrejt 9% në vitin 1997 Në Maqedoni, gratë marrin pjesë në politikë me rreth 30% (Parlament), ndërsa me një përqindje të konsiderueshme më të vogël në Qeveri Janë shumë larg prej përfaqësimit proporcional në funksionet më të larta (vende të ministrive apo të prefektëve)
 11. 11. Një lloj siç internalizohen stereotipet Internalizohet edhe ndjenja e fuqisë më të vogël gratë si grup, kanë vetëbesim më të vogël se sa burrat hulumtimet eksperimentale tregojnë se gratë kanë tendencë ti përshkruajnë vetes më pak merita se sa meshkujt studimet pohojnë se gratë kanë pritje se do të trajtohen në pajtim me stereotipin
 12. 12. Aspekte gjinore të konflikteve/dhunës Viktima në konflikt lufte (përdhunime masovike, privime) Dhunë seksuale (komuniteti më i gjërë) Dhunë familjare Praktika kulturore të dëmshme Qasje jo e barabartë ndaj resurseve/dhunë strukturale

×