Informatika e Biznesit
Besart Hashani
Pyetje nga java paraprake?
Microsoft Access
Elementet kryesore
•
•
•
•
•
•

Tabelat (Tables)
Dritarja per krijimin e nderlidhjeve
Pyetesoret (Queries)
Format (Froms)
...
Tabelat
• Design View perdoret per te dizajnuar tabelat
• Datasheet View perdoret per te futur te
dhenat
• Te dhenat mund ...
Tabela e videove (rikujto shembullin e videotekes)

•
•
•
•
•

ID e videos (celesi primar)
Titulli
Cmimi
Sasia
Kategoria
Tabela e videove (rikujto shembullin e
videotekes)
ID e Videos

Titulli

Cmimi

Sasia

Kategoria

3445

Rumble in the Bron...
Pyetesoret (Queries)
• Pyetesoret perdoren per te manipulu ose
zgjedhe te dhena nga nje ose me shume
tabela
– Grupimi i te...
Format (Forms)
• Paraqesin nje Interface per perdorim me te
lehte dhe me efikas.
• Nderlidhe disa tabela te ndryshme
• Mun...
Raportet
Makrot (Macros)

• Veprim ose grupe te veprimesh qe mund te
kryhen me nje komande te caktuar
• Makrot mund te perfshijne d...
Si te llogaritet kostoja e sherbimeve te
ICT-se
• Kater alternativa per t’u konsideruar:
– Qasja e bazuar ne kosto
– Qasja e bazuar ne profit
– Qasja e bazuar ne humbje (...
Qasja e bazuar ne kosto
• Kostoja e ICT-se llogaritet si jo-profitabile
• Kostoja iu faturohet klienteve
• Perdoren teknik...
Qasja e bazuar ne kosto (2)
Perparesite
• Inkurajon perdorim te
arsyeshem te ICT-se
• Mundeson kontrolle ne
perdorimin e I...
Qasja e bazuar ne profit
•
•
•
•

ICT-ja konsiderohet si nje kompani e pavarur
ICT-ja komplet pergjegjese per profitin e s...
Qasja e bazuar ne profit (2)
Perparesite
• ICT duhet te kontrolloje
veten komplet
• ICT-ja duhet te pozicionohet
vete
• Ak...
Qasja e bazuar ne humbje (overhead)
•
•
•
•
•
•
•
•

ICT-ja konsiderohet si humbje buxhetore
Klienteve nuk iu faturohen sh...
Qasja e bazuar ne humbje (2)
Perparesite
• Stimulon perdorimin,
eksperimentimin si dhe
shpikjen
• I pershtatshem edhe per
...
Qasja hibride

• Kombinon te gjitha teknikat e mesiperme.
Cila nga keto metoda te zgjedhet?
zgjedhet?
• Metoda e perdorur varet nga pozita ne rrjeten
strategjike te McFarlan-it ne te cilen gjendet
kompania
• Rrjeta strategji...
Rezultatet standarde te perdorimit
te modeleve te ndryshme te
llogaritjes se kostos
• Modeli me i thjeshte:
– Faturimi ndaj perdoruesve varesisht nga sasia e
sherbimeve te ICT-se qe perdorin.
– Perdoruesi d...
• TC (Q) – kostoja totale
• TV (Q) – vlera totale
• PR (Q) – profiti per shfrytezuesin:
PR(Q) = TV(Q) - TC(Q)

• Optimizim...
• Dmth, cmimi i sherbimeve te ICT-se duhet te caktohet
ashtu qe shfrytezuesi te arrije profitin me te mire.
• Kjo stimulon...
Shembull
•
•
•
•
•
•
•
•
•

Shfrytezuesit faturohen p’.
TC‘ (Q) > TC (Q)
Profit i brendshem
Konsumimi optimal tash eshte
n...
Rasti 1
• Supozojme qe:
TC (Q) = 3Q
TV (Q) = 10Q - Q².
• Te percaktohet profiti dhe te tregohet cka
ndodhe nese perdoret c...
Rasti 1 - Pergjigja
• MC(Q) = AC(Q) = 3
• MV(Q) = 10 - 2Q
• Optimizimi i perdorimit te sherbimeve te ICT-se
fitohet:

•
•
...
Krijimi dhe rrjedhja e vleres ne
sistemet e bazuara ne ICT
• ICT-ja ndryshon shpejte.
• Rast tipik eshte Web 2.0 dhe Enterprise
(Ndermarrja) 2.0
• Enterprise 2.0 – modifikimet e rrj...
• Web 2.0 ka te beje me nje koncept goxha te
ndryshem te ICT-se
– Interaksionin e dyanshem

• Web 2.0 ka bazen edhe ne te ...
• Mundesi me te madhe per te bashke-krijuar
vlera.
• Shekull i Informacionit – Informacioni eshte
me i lehte se asnjehere ...
• Vlera ne bashkeveprimet e lidhura me
sherbime eshte cdo gje qe konsiderohet ose
perceptohet si kuptimplote.
• Psh. Cka eshte vlera ne sherbimin
shendetesor?
• Sherbimet publike shendetesore orientohen
ne uljen e cmimit te sherbimi...
• Krijimi i vleres ne sherbimet e nderlidhura me
ICT-ne perfshine si kompanite sherbyese ashtu
edhe shfrytezuesit.
• Web 2...
A ka gjithmone krijim te vleres?
vleres?
A ekziston edhe e ashtuquajtura rrjedhje e
vleres?
vleres?
• Nevojiten investime per te zvogeluar rrjedhjen
e vleres
• Rrjedhja e vleres duhet te ndalet se
perndryshe kjo rrjedhej v...
Shembull
• Te investohet me shume
ne FAQ – Handle Call.
• Te optizohet me shume
sistemi
• Agjentet nuk duhet te
jene te ze...
Cyber Intelligence Sharing and
Protection Act (CISPA)
• Mos ruajtja e privatesise mund te paraqese
rrjedhje te vleres
• Mi...
Evitimi i rrjedhjes se vleres
• Dy menyra te qasjes ndaj rrjedhjes se vleres
– Gjetja dhe sanimi
– Parandalimi

• Parandal...
Marreveshjet per nivel te sherbimeve
• Service Level Agreements (SLA) – jane
marreveshjet qe behen ndermjet klientit dhe
k...
• Ekzistojne biznese te orientuara ne
– Kohen e reagimit
– Throughput

• Koha e reagimit eshte e dhene sipas formules
se m...
Shembull
• Banke
• 3 dege plotesisht te automatizuara ne te njejtin
qytet
• Secili cashier ne secilen dege ka qasje ne nje...
• Te dhenat per deget
– 20 kliente per cashier mbrenda ores
– Secili klient ka mesatarisht 2 transaksione online
• 24 cash...
• Supozojme se kemi kohe te reagimit
1.25 sekonda per cashiers
1 sekonde per ATM

• Supozojme SLA
3 sekonde per cashiers
4...
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Informatika e biznesit java9(1)
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Informatika e biznesit java9(1)

162
-1

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
162
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Informatika e biznesit java9(1)

 1. 1. Informatika e Biznesit Besart Hashani
 2. 2. Pyetje nga java paraprake?
 3. 3. Microsoft Access
 4. 4. Elementet kryesore • • • • • • Tabelat (Tables) Dritarja per krijimin e nderlidhjeve Pyetesoret (Queries) Format (Froms) Raportet (Reports) Makrot (Macros)
 5. 5. Tabelat • Design View perdoret per te dizajnuar tabelat • Datasheet View perdoret per te futur te dhenat • Te dhenat mund te importohen nga programe tjera (psh MS-Excel) • Secila kolone paraqet fushe (field) • Secili rresht paraqet rekorde (records)
 6. 6. Tabela e videove (rikujto shembullin e videotekes) • • • • • ID e videos (celesi primar) Titulli Cmimi Sasia Kategoria
 7. 7. Tabela e videove (rikujto shembullin e videotekes) ID e Videos Titulli Cmimi Sasia Kategoria 3445 Rumble in the Bronx €1 20 Aksion 6246 Halloween €3 10 Horror 1245 The Matrix €4 6 Aksion 6546 Toy Story €4 4 Drame 3420 The Holy Grail €2 9 Komedi 1201 My Best Friends Wedding €3 15 Drame
 8. 8. Pyetesoret (Queries) • Pyetesoret perdoren per te manipulu ose zgjedhe te dhena nga nje ose me shume tabela – Grupimi i te dhenave te caktuara – Filtrimi i te dhenave te caktuara – Rifreskimi automatik i fushave te caktuara – Fshirja e rekordeve te caktuara –…
 9. 9. Format (Forms) • Paraqesin nje Interface per perdorim me te lehte dhe me efikas. • Nderlidhe disa tabela te ndryshme • Mund te paraqitet si forme me fusha te ndryshme • Mund te paraqitet me butona me komande
 10. 10. Raportet
 11. 11. Makrot (Macros) • Veprim ose grupe te veprimesh qe mund te kryhen me nje komande te caktuar • Makrot mund te perfshijne disa makro tjera • Mund te kushtezohen
 12. 12. Si te llogaritet kostoja e sherbimeve te ICT-se
 13. 13. • Kater alternativa per t’u konsideruar: – Qasja e bazuar ne kosto – Qasja e bazuar ne profit – Qasja e bazuar ne humbje (overhead) – Qasja hibride
 14. 14. Qasja e bazuar ne kosto • Kostoja e ICT-se llogaritet si jo-profitabile • Kostoja iu faturohet klienteve • Perdoren teknika te ndryshme te distribuimit te kostove • Cmimet bazohen ne kostot direkte. • Kostot direkte – perfshijne te gjitha kostot e mundshme per nxjerrjen e nje produkti ose sherbimi
 15. 15. Qasja e bazuar ne kosto (2) Perparesite • Inkurajon perdorim te arsyeshem te ICT-se • Mundeson kontrolle ne perdorimin e ICT-se • Llogaritje relativisht e thjeshte • Sidomos e pershtatshme perdorues me pervoje ICTse Te metat • Mund te krijoje frike per perdorim te ICT-se • Fokusi mund te jete ne kosto e jo be benefite • Mund te shkaktoje debate • Mund te kete shume skema llogaritese • Nese nuk eshte e orientuar nga perdoruesi, mund te jete jo i kenaqshem
 16. 16. Qasja e bazuar ne profit • • • • ICT-ja konsiderohet si nje kompani e pavarur ICT-ja komplet pergjegjese per profitin e saj Klienteve iu faturohen sherbimet, por Cmimet bazohen ne mekanizmin e tregut
 17. 17. Qasja e bazuar ne profit (2) Perparesite • ICT duhet te kontrolloje veten komplet • ICT-ja duhet te pozicionohet vete • Aktivitete e ICT-se mund te behen inovative • Eshte e pershtatshme edhe per perdoruesit e vjeter dhe atyre me pervoje te ICT-se Te metat • Funksioni i ICT-se mund te nderprehet per te ulur koston • ICT-ja mund te “outsourced” • Perdoruesit mund te veprojne si perdorues te perkohshem • Dekurajon eksperimentimet dhe zhvillimet e reja • Mund te paraqiten sisteme jo mire te pajisura te IT-se
 18. 18. Qasja e bazuar ne humbje (overhead) • • • • • • • • ICT-ja konsiderohet si humbje buxhetore Klienteve nuk iu faturohen sherbimet Ne menyre indirekte klientet gjithmone paguajne Se fundi perdoren teknika te kostos se bazuar ne aktivitet (Activity-based costing – ABC) ABC – dallon nga kostoja direkte ABC – identifikon burimet e kostove direkte ABC – identifikon shpenzimet e resurseve perkatese Pershkrim analitik i sasise dhe arsyeve te perdorimit te tyre
 19. 19. Qasja e bazuar ne humbje (2) Perparesite • Stimulon perdorimin, eksperimentimin si dhe shpikjen • I pershtatshem edhe per perdoruesit me me pak pervoje • Eliminon konfliktet dhe kompleksitetin llogarites Te metat • Mund te krijoje kerkesa joekonomike dhe te papergjegjshme per ICT-ne • Mund te veshtiresoje kontrollen dhe pergjegjesine per funksionin e ICT-se • Mund te dekurajoje disciplinen dhe mesimin organizativ
 20. 20. Qasja hibride • Kombinon te gjitha teknikat e mesiperme.
 21. 21. Cila nga keto metoda te zgjedhet? zgjedhet?
 22. 22. • Metoda e perdorur varet nga pozita ne rrjeten strategjike te McFarlan-it ne te cilen gjendet kompania • Rrjeta strategjike e McFarlan-it sugjeron 4 pozita: – ICT-ja ne rolin mbeshtetes (support function) – ICT-ja ne rolin prodhues (factory function) – ICT-ja ne rolin strategjik (strategic function) – ICT-ja ne rolin prites (turnaround function)
 23. 23. Rezultatet standarde te perdorimit te modeleve te ndryshme te llogaritjes se kostos
 24. 24. • Modeli me i thjeshte: – Faturimi ndaj perdoruesve varesisht nga sasia e sherbimeve te ICT-se qe perdorin. – Perdoruesi do te tentoje te optimizoje perdorimin e sherbimeve te ICT-se. • Shembull -> perdore sherbime te ICT-se te quantifikuara si vellim Q • Kur shfrytezuesi paguan per keto sherbime, kostoja per shfrytezuesin eshte funksion i kthimit konstant ne shkalle (Constant returns to scale function) • Kostoja qe e paguan shfrytezuesi eshte e hyra per sherbimin e ICT-se. • Kostoja e sherbimit te ICT-se mund te kete tjeter vlere.
 25. 25. • TC (Q) – kostoja totale • TV (Q) – vlera totale • PR (Q) – profiti per shfrytezuesin: PR(Q) = TV(Q) - TC(Q) • Optimizimi i perdorimit te sherbimeve te ICTse fitohet: • Me nje fjale:
 26. 26. • Dmth, cmimi i sherbimeve te ICT-se duhet te caktohet ashtu qe shfrytezuesi te arrije profitin me te mire. • Kjo stimulon qe perdoruesit te kene shfrytezim optimal te sherbimeve • Sasia Q* nuk njihet per qendren e ICT-se – nuk dihet vlera qe sherbimi ka per nje shfrytezues te caktuar. • Kjo edhe ashtu nuk duhet. • Eshte e mjaftueshme qe qendra e ICT-se te shperndaje kostot, kur eshte sherbim i brendshem. • Propzim: ICT-ja si sherbim i brendshem nuk duhet te ICTkrijoje profit te brendshem per te mbajtur profitin e gjithembarshem te shfrytezuesve ne nivel optimal.
 27. 27. Shembull • • • • • • • • • Shfrytezuesit faturohen p’. TC‘ (Q) > TC (Q) Profit i brendshem Konsumimi optimal tash eshte ne piken Q’* Siperfaqja (pba) profiti per perdoruesin ne rastin paraprak (p’b’a) profiti per perdoruesin ne rastin e ri (pb”b’p’) profiti per ICT-ne Siperfqja (b”bb’) eshte humbur ICT nuk do te perdore cmime me te ulta se sa kostoja
 28. 28. Rasti 1 • Supozojme qe: TC (Q) = 3Q TV (Q) = 10Q - Q². • Te percaktohet profiti dhe te tregohet cka ndodhe nese perdoret cmim me i larte. PR (Q) = ?
 29. 29. Rasti 1 - Pergjigja • MC(Q) = AC(Q) = 3 • MV(Q) = 10 - 2Q • Optimizimi i perdorimit te sherbimeve te ICT-se fitohet: • • • • • 3 = 10 - 2Q* => Q* = 3,5 Ne kete rast cmimi optimal eshte p = 3 PR(Q*) = TV(Q*) - TC(Q*) =12.25 Nese p = 4 => 4 = 10 - 2Q’* => Q’*=3 PR(Q*’) = TV(Q*’) - TC(Q*’) =12
 30. 30. Krijimi dhe rrjedhja e vleres ne sistemet e bazuara ne ICT
 31. 31. • ICT-ja ndryshon shpejte. • Rast tipik eshte Web 2.0 dhe Enterprise (Ndermarrja) 2.0 • Enterprise 2.0 – modifikimet e rrjeteve mbrenda nderrmarjes te bazuar ne rrjetet sociale • Web 2.0? • A eshte vetem nje numer i nje versioni te ri?
 32. 32. • Web 2.0 ka te beje me nje koncept goxha te ndryshem te ICT-se – Interaksionin e dyanshem • Web 2.0 ka bazen edhe ne te ashtuquajturin ekuilibrin e Nash-it (Nash’s equilibrum) • Ekuilibri iNash-it tregon qe ne nje interaksion te dy-anshem asnjeri nga pjesemarresit nuk mund te devijoje. • Psh: – Perdoruesi rrite eficiencen ne pune me IT – Kompania merr fitime.
 33. 33. • Mundesi me te madhe per te bashke-krijuar vlera. • Shekull i Informacionit – Informacioni eshte me i lehte se asnjehere me pare per t’u fituar. • Cka eshte vlera? vlera?
 34. 34. • Vlera ne bashkeveprimet e lidhura me sherbime eshte cdo gje qe konsiderohet ose perceptohet si kuptimplote.
 35. 35. • Psh. Cka eshte vlera ne sherbimin shendetesor? • Sherbimet publike shendetesore orientohen ne uljen e cmimit te sherbimit. • Pyetja shtrohet: Pse pacientet e zgjedhin nje spital te caktuar? Kujdesin shendetesor apo cmimin me konkurrues? • Ne fakt eshte pa qe pacientet deshirojne kujdes me te mire, pritje me te vogla, dhe komfort ndaj dhimbjes.
 36. 36. • Krijimi i vleres ne sherbimet e nderlidhura me ICT-ne perfshine si kompanite sherbyese ashtu edhe shfrytezuesit. • Web 2.0 po e ben krijimin e vleres gjithnje e me te nderlidhur me rrjetat kompjuterike. • Shembull tipik mund te jene rrjetet sociale. – Me karakter tjeshte social apo profesional • Krijimi i vleres perfshine edhe rritjen e vleres – jo vetem krijimin e saj nga zero. – Augmented reality – Rezervimi ne hotel
 37. 37. A ka gjithmone krijim te vleres? vleres? A ekziston edhe e ashtuquajtura rrjedhje e vleres? vleres?
 38. 38. • Nevojiten investime per te zvogeluar rrjedhjen e vleres • Rrjedhja e vleres duhet te ndalet se perndryshe kjo rrjedhej vetem sa rritet • Rrjedhje te vleres shpesh mund te ndodhin per shkak te marreveshjeve qe nuk jane te qarta ose qe permbajne ambiguitet • Stresi te punetoret mundet qe gjithashtu te sjelle rrjedhje te vleres
 39. 39. Shembull • Te investohet me shume ne FAQ – Handle Call. • Te optizohet me shume sistemi • Agjentet nuk duhet te jene te zene ne me shume se 85% te kohes • Stresi mund t’ua ule dukshem efektivitetin ne pune
 40. 40. Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA) • Mos ruajtja e privatesise mund te paraqese rrjedhje te vleres • Miratimi i CISPA nga Kongresi Amerikan mund te paraqese nje rast te tille. • Autoritetet amerikane mund te marrin legalisht te dhenat e klienteve te kompanive te ndryshme ofrues te sherbimeve te IT-se.
 41. 41. Evitimi i rrjedhjes se vleres • Dy menyra te qasjes ndaj rrjedhjes se vleres – Gjetja dhe sanimi – Parandalimi • Parandalimi duhet te jete prioritet per secilen kompani
 42. 42. Marreveshjet per nivel te sherbimeve • Service Level Agreements (SLA) – jane marreveshjet qe behen ndermjet klientit dhe kompanise qe ofron sherbimin. • Psh. Kompanite providere te internetit i ofrojne klientit SLA. • Ne shume raste vlera e sherbimeve matet me: – kohen e reagimit (response time) ose – sasine e transmetimit (throughput) • Shpesh keto madhesi jane te kufizuara nga SLA
 43. 43. • Ekzistojne biznese te orientuara ne – Kohen e reagimit – Throughput • Koha e reagimit eshte e dhene sipas formules se mesiperme
 44. 44. Shembull • Banke • 3 dege plotesisht te automatizuara ne te njejtin qytet • Secili cashier ne secilen dege ka qasje ne nje terminal te nderlidhur me sherbimin qendror te ICT-se • Qendra i ka dy kompjutere mainframe qe i ndajne nje disk farm • 10 ATM neper qytete • Zyrat e brendshme te bankes jane poashtu te automatizuara, me te cilat merret njeri nga dy kompjuteret mainframe.
 45. 45. • Te dhenat per deget – 20 kliente per cashier mbrenda ores – Secili klient ka mesatarisht 2 transaksione online • 24 cashier x 20 kliente/ore x 2 trx/kliente = 960 trx/ore (= 320 trx/ore per dege, ose 80 trx/ore per cashier) • Te dhenat per ATM – 15 kliente per ore per makine – Secili klient ka mesatarisht 1.5 transaksione online • 10 ATM x 15 kliente/ore x 1.2 trx/kliente = 180 trx/ore (= 18 trx/ore per ATM) • Sa eshte Rmax dhe Xmin?
 46. 46. • Supozojme se kemi kohe te reagimit 1.25 sekonda per cashiers 1 sekonde per ATM • Supozojme SLA 3 sekonde per cashiers 4 sekonde per ATM • Bejme analizen what-if • Cdo dy muaj hapet nje dege dhe 20 ATM te reja 160 trx te reja/ore per cashier dhe 180 trx te reja/ore per ATM
 1. A particular slide catching your eye?

  Clipping is a handy way to collect important slides you want to go back to later.

×