Informatika e Biznesit
Besart Hashani
Bazat e te dhenave…
• Mekanizem per ruajtjen dhe manipulimin me
te dhenat
• I mundesohet shfrytezuesit manipulim me i
lehte, me i shpejte dhe ...
• Bazat e te dhenave (DB) bejne qe:
– te dhenat te jene te dobishme dhe funksionale,
– te dhenat te administrohen me mire,...
• Te dhenat qe ruhen ne memorien e
kompjuterit perfaqesojne entitete te caktuara
• Entiteti – nje person, vend apo ngjarje...
Shembull nga libri

Fusha e celesit eshte fushe unike qe perdoret per te
identifikuar regjistrimet e vecanta.
Fusha e cele...
Problemet me fajllat tradicional
• DB me te vjetra??
– Shume probleme

• Kalimi ne sisteme kompjuterike u be hap pas hapi
...
Modelet e organizimit te te dhenave
ne baza te te dhenave
• Tri modele kryesore te organizimit te
databazave:
– Modeli hie...
• I shqyrtojme secilin model vec e vec
Modeli hierarkik i te dhenave
Perparesite dhe te metat
• Perparesite
– Futje dhe largim i shpejte i te dhenave
– Qasje shume e shpejte e te dhenave ne r...
Modeli rrjetor i te dhenave

• Me shume se nje rruge
te qasjes deri te e
dhena e caktuar
• Relacione shume me
shume
Perparesite dhe mangesite
• Perparesite
– Thjeshtesia – i thjeshte dhe i lehte per t’u dizajnuar
– Qasja e lehte e te dhen...
Modeli relacional i te dhenave
• Te dhenat paraqiten
permes tabelave qe
kane lidhje me njera
tjetren
• Te dhenat mbahen
fi...
Perparesite dhe mangesite
• Perparesite
– Thjeshtesi me e larte
– Menaxhim me i fuqishem i te dhenave
– Dizajnim dhe perdo...
Menaxhimi i bazes se te dhenave
• Perfshine:
– Administrimin e te dhenave
– Planifikimin dhe metodologjine e modelimit
– T...
Sistemi per menaxhimin e bazes se te dhenave
DBMS
• Softver qe mundeson:
– Organizim te centralizuar te te dhenave
– Menax...
Trendet e bazave te te dhenave
• DB klasike – qendrore
• DB moderne te distribuara ne shume lokacione
• DB alternative
– T...
Informatika e biznesit java7
Informatika e biznesit java7
Informatika e biznesit java7
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Informatika e biznesit java7

542 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
542
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Informatika e biznesit java7

 1. 1. Informatika e Biznesit Besart Hashani
 2. 2. Bazat e te dhenave…
 3. 3. • Mekanizem per ruajtjen dhe manipulimin me te dhenat • I mundesohet shfrytezuesit manipulim me i lehte, me i shpejte dhe me efikas me te dhena • Koncepti i bazave te te dhenave tingellon si koncept mjaft teknik. • Bazat e te dhenave i perdorim jashtezakonisht shume ne jeten e perditshme. – Ndonjehere nuk jemi te vetedijshem sa shume i perdorim ato • Shembuj te bazave te te dhenave?
 4. 4. • Bazat e te dhenave (DB) bejne qe: – te dhenat te jene te dobishme dhe funksionale, – te dhenat te administrohen me mire, – shfrytezuesit te gjejne te dhenat me lehte kur i nevojiten • Te dhenat ne DB mund te jene te formatizuara ose te paformatizuara. – Te dhenat e formatizuara kane format dhe strukture fikse. Jane kuptimplote vetem kur njihet formati. Karakteristike per sistemet informatike te ndermarrjes – Te dhenat e paformatizuara jane te dhena tekstuale jo te lidhura ndermjet vete sipas nje rregulli rigoroz. Karakteristike per sistemet informatike te bibliotekave, DB per botimet
 5. 5. • Te dhenat qe ruhen ne memorien e kompjuterit perfaqesojne entitete te caktuara • Entiteti – nje person, vend apo ngjarje e caktuar • Entiteti i ka atributet e veta dhe nderlidhjet e caktuara • Entiteti eshte ajo per te cilen duhet te merren informatat • Shembull????
 6. 6. Shembull nga libri Fusha e celesit eshte fushe unike qe perdoret per te identifikuar regjistrimet e vecanta. Fusha e celesit duhet te jete nje fushe, vlera e se ciles nuk perseritet
 7. 7. Problemet me fajllat tradicional • DB me te vjetra?? – Shume probleme • Kalimi ne sisteme kompjuterike u be hap pas hapi • Probleme te shumta me keto baza te te dhenave – – – – Mungesa e fleksibilitetit te te dhenave Redundanca e te dhenave Siguria e dobet e te dhenave Pamundesia e kembimit te te dhenave midis aplikacioneve te ndryshme
 8. 8. Modelet e organizimit te te dhenave ne baza te te dhenave • Tri modele kryesore te organizimit te databazave: – Modeli hierarkik – Modeli rrjetor – Modeli relacional Cili model eshte me i mire?
 9. 9. • I shqyrtojme secilin model vec e vec
 10. 10. Modeli hierarkik i te dhenave
 11. 11. Perparesite dhe te metat • Perparesite – Futje dhe largim i shpejte i te dhenave – Qasje shume e shpejte e te dhenave ne rrenje – Funksionon mire per organizimin e punetoreve, te uzinave etj. – Funksionon me gjithcka qe ka te beje me nderlidhje 1 me shume. • Te metat – – – – Te dhenat mund te duhet te shtohen shume here. Kerkim i ngadalte i te dhenave ne entitetet e ulta Funksionojne vetem nderlidhjet 1 me shume Duhet goxha pune per te krijuar nderlidhjet shume me shume
 12. 12. Modeli rrjetor i te dhenave • Me shume se nje rruge te qasjes deri te e dhena e caktuar • Relacione shume me shume
 13. 13. Perparesite dhe mangesite • Perparesite – Thjeshtesia – i thjeshte dhe i lehte per t’u dizajnuar – Qasja e lehte e te dhenave – me shume rruge – Me shume lloje te nderlidhjeve – Pavaresia e te dhenave – ndryshimet ne aplikacione nuk ndryshojne te dhenat • Mangesite – Kompleksiteti i sistemit – duhet te kuptohet mire struktura e databazave te tilla – Mungesa e pavaresise strukturale– nderrimi i struktures kerkon edhe ndryshime ne aplikacione
 14. 14. Modeli relacional i te dhenave • Te dhenat paraqiten permes tabelave qe kane lidhje me njera tjetren • Te dhenat mbahen fizikisht ne nje lokacion te njejte.
 15. 15. Perparesite dhe mangesite • Perparesite – Thjeshtesi me e larte – Menaxhim me i fuqishem i te dhenave – Dizajnim dhe perdorim me i lehte i DB – Pavaresi strukturale • Mangesite – Fuqi kalkuluese me e larte – Kerkesa me te medha hardverike dhe softverike – Veshtire te ndryshohet DB
 16. 16. Menaxhimi i bazes se te dhenave • Perfshine: – Administrimin e te dhenave – Planifikimin dhe metodologjine e modelimit – Tekonologjine e bazes se te dhenave dhe menaxhmentin
 17. 17. Sistemi per menaxhimin e bazes se te dhenave DBMS • Softver qe mundeson: – Organizim te centralizuar te te dhenave – Menaxhim efikas – Siguron qasje ne te dhenat • Tri komponente kryesore te DBMS – Gjuha e definimit te te dhenave – Gjuha e manipulimit me te dhena – Fjalori i te dhenave
 18. 18. Trendet e bazave te te dhenave • DB klasike – qendrore • DB moderne te distribuara ne shume lokacione • DB alternative – Te orientuara ne objekte – Hipermedia – Data Warehouse – Te bazuara ne Web

×