Informatika e Biznesit
Besart Hashani
Organizimi i te dhenave
Te dhenat, informacioni, njohuria dhe
mencuria

Mencuria
Njohuria
Informacioni
Te dhenat

Aplikim i njohurise per te
arrit...
Sistemi informatik
• Sistemi i cili eshte ne marredhenie dhe
interaksion me rrethinen ne te cilen kemben
madhesite hyrese ...
• Detyrat dhe aktivitet e
sistemit informativ sipas
J.W. Wilkinson
Organizimi i te dhenave
• Burime te ndryshme te te
dhenave

• Natyra te ndryshme te te
dhenave

• Nivele te ndryshme te
nd...
• Pamja logjike e te dhenave – Dizajni logjik
• Pamja fizike e te dhenave – Dizajni fizik
Dizajni logjik i te dhenave
• Model abstrakt – si jane te grupuara te dhenat
• Dizajni logjik i mire duhet te definoje stu...
• Arsyet per krijimin e modelit logjik te te dhenave
jane:
– Ndihmon ne kuptimin e kerkesave dhe elementeve te
te dhenave ...
Dizajni fizik i te dhenave
• Ka te beje me karakteristikat fizike te te
dhenave.
• Zhvillohet nga specialistet e teknologj...
Sasia e Informates
• Sipas Shannon, sasia e informates eshte:
n

H   p( xi ) log 2 p ( xi )
i 1

• P(xi) – probabilite...
Ruajtja e te dhenave
• Kompjuteret i ruajne te dhenat ne forme te
biteve (bit) – b e vogel
• Nje bit mund te kete njeren n...
Shumefishat
• Ne liber – nje konfuzion i vogel

15
Sistemet numerike
• Cka nenkuptojme me sisteme numerike?
• Sistemet numerike antike…
• Ekzistojne nje numer i konsideruesh...
Sistemi numerik decimal
• Ka baze 10.
• Sistemi numerik decimal eshte sistemi me i
perdorshem ne ditet e sotme.
• PSE?

19
20
Sistemi numerik binar
• Ka baze 2.
• Sistemi me i perdorshem ne inxhinierine e
komunikimeve.
• PSE?

21
22
Kodimi ne informatike
• Transformimi nga nje forme ne tjetren
• Llojet e kodimit:
– Kodim i orientuar ne domethenie – njes...
Probleme me te dhenat?
Komponentet e sistemit informatik te
menaxhmentit te biznesit

•
•
•
•
•

Komponenta materiale
Komponenta jo-materiale
Kom...
Qeverisja me te dhena
• Menaxhimi i te dhenave, politika te organizimit
te te dhenave, procese menaxhuese biznesore,
menaxhimi i rrezikut perdor...
• Qeverisja me te dhena mundeson menaxhim
formal te te dhenave ne ndermarrje
• Rritet besueshmeria e te dhenave
• Dihen pe...
• Disa nga qellimet e qeverisjes me te dhenat
perfshijne:
– Rritja e konsistences dhe vetebesimit ne te dhenat
potenciale
...
• Nivelet e qeverisjes se te dhenave:
– Qeverisje e padisciplinuar (zero qeverisje)
• Secilit perdorues i besohet se do te...
CIA’s big data mission: ‘Collect everything and
hang onto it forever’

http://www.rawstory.com/rs/2013/03/21/cias-big-data...
Informatika e biznesit java5
Informatika e biznesit java5
Informatika e biznesit java5
Informatika e biznesit java5
Informatika e biznesit java5
Informatika e biznesit java5
Informatika e biznesit java5
Informatika e biznesit java5
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Informatika e biznesit java5

699 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
699
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Informatika e biznesit java5

 1. 1. Informatika e Biznesit Besart Hashani
 2. 2. Organizimi i te dhenave
 3. 3. Te dhenat, informacioni, njohuria dhe mencuria Mencuria Njohuria Informacioni Te dhenat Aplikim i njohurise per te arritur qellimet e caktuara Kuptim i qarte i informacionit Te dhena te perpunuara dhe kuptimplote Fakte te paperpunuara ose simbole 3
 4. 4. Sistemi informatik • Sistemi i cili eshte ne marredhenie dhe interaksion me rrethinen ne te cilen kemben madhesite hyrese dhe dalese quhet sistem informatik. • Sistemi informatik shnderron te dhenat ne informata • Elemente kryesore te sistemit informatik jane njerezit dhe pajisjet => sisteme artificiale • Inputet, procesimi, outputet dhe ruajtja e te dhenave realizohet nga personeli dhe pajisjet
 5. 5. • Detyrat dhe aktivitet e sistemit informativ sipas J.W. Wilkinson
 6. 6. Organizimi i te dhenave • Burime te ndryshme te te dhenave • Natyra te ndryshme te te dhenave • Nivele te ndryshme te nderlikueshmerise se te dhenave
 7. 7. • Pamja logjike e te dhenave – Dizajni logjik • Pamja fizike e te dhenave – Dizajni fizik
 8. 8. Dizajni logjik i te dhenave • Model abstrakt – si jane te grupuara te dhenat • Dizajni logjik i mire duhet te definoje sturkturen dhe lidhjet ndermjet te dhenave, ashtu qe te drejtoje dizajnin fizik. • Dizajni logjik perdoret si baze per dizajnin fizik • Elementet e pamjes logjike: – Shenjat (Characters)– ndonje element te alfabetit ose te ndonje bashkesie numerike – Fusha e te dhenave (Data File) – varg i shenjave qe ka kuptim – Segmenti i te dhenave (Segment Data) – Fusha te peraferta – Datoteke e te dhenave (Data Record) - te gjitha fushat qe logjikisht lidhen me nje objekt dhe e pershkruajne ate – Datoteka logjike e te dhenave (Logical Data File) – bashkesi te rregulluar dhe te organizuar
 9. 9. • Arsyet per krijimin e modelit logjik te te dhenave jane: – Ndihmon ne kuptimin e kerkesave dhe elementeve te te dhenave biznesore – Krijon bazen per dizajnin fizik te bazes se te dhenave – Lehteson evitimin e redundances dhe te jokonsistences se te dhenave – Lehteson ri-perdorimin dhe shperndarjen e te dhenave – Zvogelon kohen dhe koston e zhvillimit dhe mirembajtjes • Dizajni logjik eshte i pavarur nga teknologjia
 10. 10. Dizajni fizik i te dhenave • Ka te beje me karakteristikat fizike te te dhenave. • Zhvillohet nga specialistet e teknologjise • Shfrytezohen mundesite qe ofron teknologjia • Merren parasysh kufizimet qe ofron teknologjia e caktuar • Dizajni fizik varet nga teknologjia specifike
 11. 11. Sasia e Informates • Sipas Shannon, sasia e informates eshte: n H   p( xi ) log 2 p ( xi ) i 1 • P(xi) – probabiliteti i ndodhjes se ngjarjes xi • Shenja negative ka te beje me entropine negative (informaten) • Logaritem me baze 2 sepse transmetimi i sinjaleve eshte binar (“1” ose “0”  PO ose JO). – Sasia e informates matet me bit
 12. 12. Ruajtja e te dhenave • Kompjuteret i ruajne te dhenat ne forme te biteve (bit) – b e vogel • Nje bit mund te kete njeren nga dy gjendjet 1 ose 0 – u korrespondojne sinjaleve elektrike • 8 bite = 1 bajt (Byte) – B e madhe • 16 bite = 2 bajt (Byte) = 1 fjale (Word) • Ne Informatike zakonisht perdoren shumefishe te biteve ose bajteve 14
 13. 13. Shumefishat • Ne liber – nje konfuzion i vogel 15
 14. 14. Sistemet numerike • Cka nenkuptojme me sisteme numerike? • Sistemet numerike antike… • Ekzistojne nje numer i konsiderueshem i sistemeve numerike: – Decimal – Binar – Oktal – Heksadecimal –… 18
 15. 15. Sistemi numerik decimal • Ka baze 10. • Sistemi numerik decimal eshte sistemi me i perdorshem ne ditet e sotme. • PSE? 19
 16. 16. 20
 17. 17. Sistemi numerik binar • Ka baze 2. • Sistemi me i perdorshem ne inxhinierine e komunikimeve. • PSE? 21
 18. 18. 22
 19. 19. Kodimi ne informatike • Transformimi nga nje forme ne tjetren • Llojet e kodimit: – Kodim i orientuar ne domethenie – njesi e kodimit eshte e tere permbajtja (Perkthimet e librave) – Kodim i orientuar ne porosi – nje bashkesi me kuptim shnderrohet ne bashkesi me kuptim (Book - Liber) – Kodim i orientuar ne shenja - nje shenje e vecante e permbajtjes shnderrohet ne nje shenje tjeter (: /) • Kode standarde per komunikimin njeri-makine – ASCII (American Standard Code for Information Interchange) – EBCDIC (Extended Binary Coded Decimal Interchange Code) • 8 biteshe => 256 sinjale
 20. 20. Probleme me te dhenat?
 21. 21. Komponentet e sistemit informatik te menaxhmentit te biznesit • • • • • Komponenta materiale Komponenta jo-materiale Komponenta njerezore Komponenta transmetuese Komponenta organizative
 22. 22. Qeverisja me te dhena
 23. 23. • Menaxhimi i te dhenave, politika te organizimit te te dhenave, procese menaxhuese biznesore, menaxhimi i rrezikut perdoren bashkarisht per te bere nje organizim sa me te mire te te dhenave • Organizatat duan te perdorin qeverisjen me te dhena per te kontrolluar proceset dhe metodat me ane te se cilave trajtohen te dhenat
 24. 24. • Qeverisja me te dhena mundeson menaxhim formal te te dhenave ne ndermarrje • Rritet besueshmeria e te dhenave • Dihen pergjegjesite e secilit person ne rast te kualitetit jo te mire te te dhenave • Dihet se kush cka mund te beje per te rritur cilesine e vendim-marrjes. • Mundesohet rritja e pergjithshme e nderlidhjes midis teknologjise dhe stafit
 25. 25. • Disa nga qellimet e qeverisjes me te dhenat perfshijne: – Rritja e konsistences dhe vetebesimit ne te dhenat potenciale – Zvogelimi i rrezikut nga gjobat e rregullatorit – Rritja e sigurise se te dhenave – Maksimizimi i te hyrave potenciale nga te dhenat – Percaktimi i pegjegjesise per cilesine e informatave – Mundesia e planifikimit me te mire nga stafi mbikqyres – Minimizimi ose eliminimi i punes se dyfishte – Rritja e efektivitetit te stafit – Mundesia e caktimit me te sakte te caqeve
 26. 26. • Nivelet e qeverisjes se te dhenave: – Qeverisje e padisciplinuar (zero qeverisje) • Secilit perdorues i besohet se do te vendose te dhena te sakta dhe ne kohe. – Qeverisje me ane te qendrave te ekselences (COE) • Krijohet nje grup me qellim te krijimit dhe verifikimit te te dhenave para futjes ne sistem – Qeverisje pasive • Perdoruesit i fusin te dhenat ne sistemin e automatizuar, i cili i raporton gabimet te autoret per korrektim, e raportin e cilesise e dergon te menaxhmenti – Qeverisje aktive • Para se te postohen te dhenat, ato duhet te vleresohen automatikisht
 27. 27. CIA’s big data mission: ‘Collect everything and hang onto it forever’ http://www.rawstory.com/rs/2013/03/21/cias-big-datamission-collect-everything-and-hang-onto-it-forever/

×