• Like
Informatika e biznesit  java12(1)
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

Informatika e biznesit java12(1)

 • 117 views
Published

 

Published in Education
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Be the first to comment
  Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
117
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0

Actions

Shares
Downloads
3
Comments
0
Likes
0

Embeds 0

No embeds

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
  No notes for slide

Transcript

 • 1. Informatika e Biznesit Besart Hashani
 • 2. Pyetje nga java paraprake?
 • 3. Biznesi Elektronik • E-Biznesi – përdorimi i ICT-së për të mbështetur të gjitha aktivitetet biznesore. • Termi e-business ka origjinën nga IBM (1996) • E-biznesi përfshinë: – – – – – – – – Tregun elektronik Marketingun elektronik Bursat elektronike Transaksionet elektronike bankare Distribuimin elektronik të njohurive dhe shërbimeve Industrinë elektronike Rezervimet elektronike E-rekrutimin
 • 4. • Aplikacione kryesore që mundësojnë biznesin elektronik janë: – Posta elektronike (e-mail) – Posta me zë (Voice mail) – Faksi (Fax) – VoIP – Telekonferencat – Shkëmbim elektronik i të dhënave (EDI = Electronic Data Interchange) – kompanitë e mëdha përdorin kompjuterë për të bërë transmetmin e dokumenteve të formatuara – Rrjetet sociale • Facebook, Twitter, LinkedIn, Solaborate…
 • 5. Marketingu elektronik • Përdorim i internetit dhe ICT-së për aktivitetet e marketingut – Informimi lidhur me tregun (Market Intelligence) – Hulumtimi i tregut (Market Research) – Zhvillimi i politikës së produktit ose shërbimeve (Product/Service Development Policy) – Politika e shitjes (Sales Policy) – Promocioni dhe reklamat (Promotion and Advertising) • Market Intelligence ≠ Market Research
 • 6. Transaksionet elektronike bankare
 • 7. Shërbimet e e-banking • Çka ofron e-bankingu? – Përcjellja e bilancit të llogarisë – Përcjellja e transaksioneve – Ruajtja e pasqyrave bankare si PDF – Transaksionet e ndryshme financiare – Blerjet online – Rezervimet e ndryshme –…
 • 8. Problemet me e-banking
 • 9. Fjalekalimet me te dobeta • • • • • • • • • • password 123456 12345678 abc123 qwerty monkey letmein dragon 111111 baseball • http://www.password-find.com/
 • 10. Sulmet kryesore • • • • • • Sulmi ndaj serverit të bankës Vjedhja e informatave Phishing (social engineering) Pharming Në përgjithësi – Sulmet me viruset Trojan Sulmet përmes kanaleve tjera
 • 11. ISO/IEC 27001 – Standardi Ndërkombëtar për siguri të informatave • • • • • • Vlerësimi i rrezikut Politika e sigurisë Menaxhimi i sigurisë së informacionit Menaxhimi i aseteve Siguria e resurseve humane Siguria fizike e hapësirave kompjuterike
 • 12. Bursat elektronike • Bursat e mallrave • Bursat e parave • Bursat e gjërave të çmueshme
 • 13. Rezervimet elektronike
 • 14. Shpërndarja elektronike e diturisë dhe shërbimeve • Përfshinë: – E-edukimin – Shpërndarjen e librave – Shpërndarjen e punimeve shkencore – Bibliotekat elektronike – Gazetat (revistat) elektronike – Shpërndarjen e softverëve – Telekonferencat • http://www.ted.com/talks/sugata_mitra_build _a_school_in_the_cloud.html?utm_source=fa cebook&source=facebook&utm_medium=soci al&utm_campaign=ios-share
 • 15. Strategjia digjitale • Çfarë varësie ka kompania ndaj zhvillimit teknologjik? • Cila është më e kushtueshme? – Mos pasja e një strategjie apo ndërtimi i një strategjie zhvillimore? • Çfarë pozicionimi ka kompania ndaj ICT-së • Cikli PDCA (Plan-Do-Check-Act)
 • 16. Globalizimi i biznesit
 • 17. E-Qeverisja • Qeverisja elektronike është ofrimi i shërbimeve të institucioneve qeveritare përmes ICT-së ndaj qytetarëve, bizneseve dhe kategorive të tjera. – G2C – G2B – G2G • Pse është e rëndësishme e-qeverisja?
 • 18. • http://map.rksgov.net/userfiles/file/Strategjit%C3%AB%20dhe%20Planet/e_Qeverisja_p er_Buletin_te_MAP_it.pdf
 • 19. Votimi elektronik • Rritë besueshmërinë në sistemin e votimit • Pamundëson votimin e personave më shumë se një herë. • Krahasimet e shenjave të gishtërinjëve në mënyrë digjitale • Mundëson votë anonime • http://www.youtube.com/watch?v=5KAOlxq0UF w • http://www.universitypress.org.uk/journals/cc/1 7-858.pdf
 • 20. ICT-ja ka ndikime globale edhe në ngjarjet politike globale
 • 21. STRATEGJIA E QEVERISJES ELEKTRONIKE 2009-2015 • http://www.kryeministriks.net/repository/docs/STRATEGJIA_E_QEVERI SJES_ELEKTRONIKE_2009_2015.pdf
 • 22. Rasti: Dell • • • • Rasti më tipik i shfrytëzimit të e-biznesit 15 % e biznesit të Dell është B2C Pjesa tjetër është B2B Dizajne sipas porosisë