V jornades espurn@ text si

811 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
811
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
516
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

V jornades espurn@ text si

 1. 1. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES1Alcoverencs ,CONEGUEM A LA JOANA RASPALLI FELICITEM-LA PELS100 ANYS AMB100 POEMESAlumnes de quart i sisè(Escola Mare de Déu del Remei)Alcover, Curs: 2012-13
 2. 2. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES2Alcoverencs ,Escola Mare de Déu del Remei d’Alcover“Coneguem a Joana Raspall i felicitem-la pels 100 anys amb 100poemes”.El 2013 la Joana Raspall fa 100 anys. Des de l’Escola Mare de Déu delRemei es va decidir felicitar-la entre tots i es va proposar fer-ho amb ungran regal: 100 anys, 100 poemes. La xifra ha estat superada ambescreix.Alumnes: Els Alcoverencs.Tutors: Cosme Garrell i Guiu, Pilar Herrerias Gili, Pilar Besora Joan Pere,Carme Sala Gallardo
 3. 3. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES3Alcoverencs ,El Projecte treballa els aspectes curriculars que es detallen:Àrees curriculars:- Llengua catalana i literatura- Tecnologia- Educació artística- Música- TutoriaCicles educatius- Educació primària.Competències bàsiques:- Competència en Aprendre a aprendre- Competència en comunicació lingüística- Competència de tractament de la informació- Competència digital- Competència audiovisualIntel·ligències- Intel·ligència interpersonal.- Intel·ligència lingüística- Intel·ligència lògica- matemàtica- Intel·ligència visuoespacial.- Intel·ligència musical.
 4. 4. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES4Alcoverencs ,TEXT DE L’EXPERIÈNCIA
 5. 5. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES5Alcoverencs ,PRESENTACIÓBon dia a tots i totes, Representants de l’equip Espurn@, mestres, pares icompanys, jo us explicaré com va sorgir tot lo de la Joana Raspall.Fa tres anys quan fèiem tercer en el portal Kitxalla, vam veure l’activitatquinzenal que treballava els poemes de la Joana Raspall, la vam comentari ens semblà interessant, així que la vam treballar. Ens va agradar tant quevam decidir que cada dos setmanes proposaríem un i el treballaríem.Aquesta idea ens va excitar molt i cada cop portàvem més i més poemesper treballar-los fins que un dia vam arribar a l’extrem que volíemconèixer-la... Un dia a classe una companya (l’Aida) va dir al mestre,podem escriure la Joana Raspall?... Davant la resposta afirmativa delmestre, començarem a escriure una carta per la Joana... Quant ens va ferreflexionar amb la pregunta: Quina adreça posareu al sobre? Silenci a laclasse, recordo encara, aquella veu que va dir “Busquem-la!!” i la vambuscar i trobar, així va ser com vàrem escriure i telefonar a la Joana . Permala sort no va poder venir a l’escola, a partir d’aquell instant, vam decidirfer-li unes vídeo preguntes.En Ramon Barlam, va crear una wiki per tots els centres de Catalunya ontothom podia penjar les vídeo preguntes. Un grup va anar a casa de laJoana per enregistrar les respostes a les nostres preguntes. Per sant Jordili vam fer homenatge amb el treball “col·laboratiu” al portal Espurn@.La Joana Raspall va ser molt important per a la nostra vida, ens va ajudar acréixer com a persones i com a grup, els seus poemes plens de missatgesels vam treballar a l’hora de tutoria i en va ajudar a consolidar-nos com agrup a més de ser una gran oportunitat de debat i reflexió sobre el nostredia a dia.
 6. 6. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES6Alcoverencs ,Ara ja fem sisè, des de tercer que la Joana Raspall ens acompanya en lanostra tasca escolar, dia rere dia s’ha convertir en una més del grup.Així que aquest any pel seu centenari li hem fet un homenatge per SantJordi i ho hem celebrat llegint poemes seus, fent poemes paral·lels ipresentant-nos al concurs de lectura en veu alta, on aquest any es llegienpoemes de la Joana Raspall, ara els meus companys us explicaran comhem fet tot això.Per acabar la meva intervenció vull donar les gràcies a l’equip Espurn@per convidar-nos a participar de forma activa a les jornades, moltesgràcies.
 7. 7. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES7Alcoverencs ,JustificacióJo us presentaré la nostra experiència:Hem fet aquesta wiki per a la Joana Raspall per fer-li un regal pel seucentenari, com que havia de fer 100 anys li volíem regalar 100 poemes.Primer vam creure que no ho aconseguiríem nosaltres sols i vam pensarque amb totes les escoles de Catalunya i Espurn@ , ho podríem fer millor..Espurna va obrir al portal Kitxalla a l’activitat Felicitats Joana i moltesescoles ens han ajudat i junts ho hem aconseguit.Una experiència que ens ha servit per relacionar-nos, i compartir el treballamb nens i nenes d’altres escoles de Catalunya.Al començament el Cosme ens va ensenyar llibres de poemes de la JoanaRaspall i després ens va repartir poemes, als qui volíem participar.Nosaltres en els preparàvem a casa i un cop preparats els enregistràvem al’escola i els anaven penjant a la wiki i al portal Kitxalla i així van anaraugmentant.I mireu ara a la wiki ja en tenim 180 i al portal Espurn@ en tenim 140!!!Gràcies a la filla de la Joana hem tingut informació, fotos, vídeos escrits i afet que la Joana contestes les preguntes que ens interessaven saber, ( elsvídeos ara estan penjats a la wiki i hem pogut conèixer la vida de la Joanamés a fons.)Els que més ens ha cridat l’atenció és que la Joana no va néixer a casaseva el Masnou sinó a casa d’uns amics de la Barceloneta, un dia queestaven de visita.La Joana quan era petita la cuidava el seu avi però era estrany, perquè enaquella època l’hauria de cuidar la seva mare, però els pares de la Joanatreballaven com els nostres i per això no la podia cuidar.
 8. 8. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES8Alcoverencs ,Quan la Joana era petita, i va haver d’estar a casa, llegia molts llibres, ialgunes tardes anava a l’escola. Quan era com nosaltres, la mare la vaportar a França com que ella no en tenia ni idea de francès , va anar alparvulari 2 mesos, com quan ve un nen a la nostra escola que la porten ala aula de acollida, i quan ja sabia francès, va acabar el curs sent la primerade la classe.Quan era la guerra civil va agafar els llibres de la biblioteca i amb uncamió de guerra va portar els llibres a la biblioteca de Barcelona.Durant la guerra va ensenyar el català a molta gent ....Ara els meus companys us explicaran una mica més la mostra experiència idesprés felicitarem a la Joana com ho hem fet durant el curs recitantpoemes i els dedicarem a ella com a regal dels seus 100 anys que farà eldia 1 de juliol.
 9. 9. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES9Alcoverencs ,Com fem els vídeo-poemesLa primera activitat que vàrem fer van ser els “vídeo poemes”.Primer vam portar llibres de poemes de la Joana a la classe, els vam mirar idesprés vam escollir els poemes que ens agradaven més, els mestres ensvan preparar unes fitxes de treball amb aquest poemes, a casa el llegiremindividualment, preparant la lectura per llegir-la en veu alta a la classe,junts escollíem els que ens agradaven més com ho llegien i entonaven lalectura a fi de donar sentit al poema.A l’ordinador i el programa Audacity, que ens van ensenyar elfuncionament, amb ajuda gravàvem la veu amb el micròfon endollatl’ordinador i després i guardàvem en una carpeta la veu.Tots vam dibuixar el poema segons el missatge que ens donava, el que ensagradava més, i sortien dibuixos de moltes maneres... Comentaven elsdibuixos i el perquè del nostre dibuix , després junts escoliem els que mésens agradava.Els mestres en van preguntar: Per què fem dibuixos diferents? i vam parlarde les sensacions que ens produïen ja que no eren a tots iguals.El dibuixos escollits es vam escanejar i els posaven a la mateixa carpetaque la veu.Volíem saber com fer servir el Movie Maker per fer un vídeo, els mestresen van donar unes instruccions de com fer-ho. Amb l’ajuda dels mestresvam ajuntar els dibuixos i la veu, amb transicions i títols , així vam fer elnostre primer vídeo , i es van posar al portal.Ara ja podíem fer-ne sols, gràcies a llegir els poemes, i dibuixar-los vamaprendre a fer vídeos.
 10. 10. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES10Alcoverencs ,El text poèticHem treballat el text poètic, la seva forma i ens han a interessat moltconèixer les seves part i les coses a tenir en compte al fer un text poètic.La poesia i les sensacionsLa poesia ens ajuda a expressar, sentir imaginar sensacions i sentiments.Si diem :"Lolor que exhalen les plantes boscanes"Volem dir que les plantes del bosc fan molt bona olor.El vers i lestrofaEl vers i la estrofa formen els poemes.Els vers és cada ratlla d’un poema i la estrofa cada grup de versosExempleEm vols comprar VERSESTROFA la pena petitonaque mha nascut a lhort dels sentiments?La rimaHem après que la major par dels poemes tenen rima, la rima pot ser dedos tipus de rima.La rima consonant, quan repetim tots els sons a partir de lúltima vocaltònica.La rima assonant, quan només repetim les vocals a partir de lúltima vocaltònica.
 11. 11. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES11Alcoverencs ,La NeuLa neu cruix com la rialla (A)sota el peu enjogassat (B)i feliç de la quitxalla (A)que cap pena no ha tastat. (B)El ritmeEl ritme acompanya a dir el poema amb més sentiment.Segons si el vers és curt o llarg , té un ritme o un altre.Per trobar el ritme del vers cal comptar les síl·labes.Les síl·laba tòniques són les que marquen el ritme, al dir-les més fort.Per exempleAl – meu – ca – na – ri – sí – que – li – dicque – tu – m’a – gra - des – per – ser – me a – mic.............No hem d’oblidar les sinalefes i les elisions, al recitar el vers.
 12. 12. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES12Alcoverencs ,Treballem la llenguaVam fer servir els poemes de la Joana Raspall per treballar la llenguaCatalana.El treball consistia en una fitxa on hi havia un poema hi ha l’altre costatunes preguntes sobre el poema que treballàvem allò que aquella dia oaquella setmana feien a l’hora de Català, com: adjectius, noms, verbs,demostratius, agudes, planes, esdrúixoles, singular, plural, infinitiu,masculí, femení...Com podeu veure al PowerPoint. En el poema Setembre hem treballat lalectura silenciosa i en veu alta de forma expressiva.Després vam buscar al diccionari les paraules que no enteníem, segons laseva entrada l’entrada i escriure a sota el significat de la paraula queestàvem buscant en aquell moment.S’havien de subratlla el verb els adjectius i de color vermell els noms.També s’havia de substituir els adjectius que havíem trobat per d’altresdiferents.I per últim havien d’escriure quin missatge et dóna el poema.
 13. 13. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES13Alcoverencs ,El Taronger a més de la lectura silenciosa i després en veu alta i expressivatambé em treballat el articles, els demostratius i hem escrit la primeraestrofa en plural i per acabar escriure el missatge que ens donava elpoema.En el poema Gener hem treballat el nom, el verb de la mateixa maneraque els casos anterior i en aquests com que estaven treballant el diàleg ala carpeta d’escriure, hem fet un pas més, el diàleg, a partir delspersonatges del poema: els tres reis d’Orient.En resum ens ha ajudat a aprendre d’una manera diferent a partir detextos curts com són els poemes, sense deixar de seguir treballant lallengua Catalana ...
 14. 14. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES14Alcoverencs ,Fem poemesA l’escola tal i com hem anat explicant, hem fet un treball amb els poemesde la Joana, i gràcies als seus poemes hem:- Millorat la lectura expressiva.- Après noves paraules, ja que les que no coneixíem les buscàvem aldiccionari.- Millorat el treball en equip, ja que ens hem preparat els poemes enparella, en grups de tres o fins i tot amb el grup classe.- Treballat la memòria.- Treballat els versos, l’estrofa i la mètrica.- Après a ser pacients davant de la càmera, amb els companys i a notenir tanta vergonya.EL DIACada dia vas a l’escolaAmb els deures fets i sinó no colaQuan tornis a casa menja forçaMenja alguna cosa bona per tenir forçaL’endemà vas a l’escola mig adormit,t’adorms a la taula.A l’examen suspensi et quedes despert fins a mitja nit.Els pares et renyen per suspendre l’exameni et diuen: ves adormir!Els pares s’enfaden per no anar a dormir!Aquest poema l’he escrit per a tu. Espero que t’agradi.Gemma Martí de l’escola Mare de Déu del Remei d’Alcover.
 15. 15. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES15Alcoverencs ,Explicar el procés del poemes paral·lelsAquest any celebrem el centenari de l’escriptora catalana Joana Raspall,per aquest motiu hem treballat els poemes paral·lels.Els mestres ens van proposar de buscar algun poema de la Joana i fer-neun de paral·lelEls poemes paral·lels es formen a partir dels poemes originals, canviantalgunes paraules que ritmin o no. De vegades es canvien per altres demateixes síl·labes per a què ritmi més.Els poemes que vàrem escollir per fer-los paral·lels són : 6è A La Vinya, 6èB Crec... i 6è C Festa, i els resultats d’algunes transformacions han estat elssegüents:Poema OriginalLa VinyaD’una soca molt ressecasurt un pàmpol ufanós,i després, con de miracle,en penja un raïm sucós.-Digues, cep, qui t’ha ensenya’ta treure suc del secà?Si ens poguessis dir la trampa...-Què, vindríeu a cavar?Poema Paral·lelLa JoanaD’un família molt especialen surt un talent meravellós,i després una poetessa genialque fa un poema fabulós.- Digues, Joana, qui t’ha inspirata treure idees del més enllà?Si ens poguessis ensenyar...- Què, ens vindries a ajudar?
 16. 16. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES16Alcoverencs ,Poema OriginalPenso...Poema Paral·lelCrec...Penso que som tant amicsque res no ens separaria;però sé que potser un dia-tal com els altres he vist-ni tu ni jo donaremvalor a aquest amistat.Ens passarem pel costati tot just saludarem...Tant hauríem canviat?Crec que un dia tocarem les estrellesque res ens ho impediràperò crec que un dia-tal com els altres he vist-ni tu ni jo ens arribarema tocar ni estimar.Ens mirarem de llunyi tot seguit ens saludarem...Creieu que pot arribar a passar?
 17. 17. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES17Alcoverencs ,Lectura en veu altaEl concurs de Lectura en Veu Alta és un concurs del qual consisteix commolt bé diu el títol és llegir en veu alta i has d’aconseguir llegir entonant,vocalitzant i mirant al públic. Normalment es fa en forma de conte, peròaquest any, tothom ha volgut commemorà el centenari de la Joan Raspall,en honor seu el concurs era de poemes seus.Els poemes de la Joana Raspall pel seu ritme, rima i mètrica acuratsfaciliten la lectura expressiva i la seva carrega emocional és una verdaderafont de sentiments...Una de les nostres aportacions al centenari ha sigut el participar al concursde lectura en veu alta, que no ha estat fàcil ja que entre els companys desisè havien d’escollir el nostre representant, cosa que ha fet que ensesforcéssim per representar a l’escola...Nosaltres tenim una mestra tutora a la qual li agrada molt llegir i ens vaanimar a participar al concurs de lectura en veu alta , fent de la lectura elnostre petit món...SOMNISSi sabes explicartot allò que somio,en faria un bon llibreper poder-te’l donar...de camins en cantatsdintre boscos frondosos...de vaixells sobre l’onad’un màgic oceà...
 18. 18. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES18Alcoverencs ,de palaus i castellsamb jocs i molta festa...Però m’hi trobo sol,perdut, desorientat,que tu no hi surts enllocper fer-me companyia!I , sense tu, cap somnino pot ésser explicat.Joana Raspall
 19. 19. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES19Alcoverencs ,IDIL·LILa rosa m’ha ditque està enamorada,I té sobre els pètals,Com si fos rosadaTristes llagrimetesDel cor afligit.L’ocell ho ha sentit:Ai, rosa estimada!,Em beuré les tevesLlàgrimes rosada,I així el teu amorEm florirà al pit.
 20. 20. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES20Alcoverencs ,HaikúsDel llibre ArpegisEls sol no entraper les parpelles closes.Enlluernem-nos !Si no l’escolto,el mar no tindrà bocani res per dir-meParem l’oïda;fins el gemec de l’aireens alliçona.
 21. 21. 11 de maig de2013V JORNADES ESPURN@CONEGUEM A LA JOANA RASPALL I FELICITEM-LA 100 ANYS 100 POEMES21Alcoverencs ,ANNEXDIAPOSITIVES DE L’EXPERIÈNCIA

×