Your SlideShare is downloading. ×
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Compilation of previous board examination questions
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Compilation of previous board examination questions

71,841

Published on

REVIEW IN CRIMINOLOGY

REVIEW IN CRIMINOLOGY

Published in: Automotive, Business, Technology
2 Comments
64 Likes
Statistics
Notes
  • Thanks for sharing...
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Thanks for sharing, we are looking forward to posting more review questions specially law enforcement administration, Criminal Jurisprudence and Crime Detection and investigation. (bigwas)
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
No Downloads
Views
Total Views
71,841
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
1,645
Comments
2
Likes
64
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim TEST REMINDERS WHAT’S IN STORE FOR YOU EXAMINEES? PRIMING yourself for the TEST 1. The Review Three months before the examination read your books and lecture notes in the different areas. Work on the subjects individually. Make a schedule of the subjects to be reviewed. 2. Pre examination day preparations Today, this afternoon have your visited the examination center? Have you been acquainted with the seating arrangement? Is the room ventilated? Have you chosen a place to sit? Relax this afternoon; go watch a movie; take a walk; recreate the mind. Go to bed early; dont stay up late. With lack of sleep. You won’t have concentration in the test tomorrow. Rise early tomorrow morning; skim thru your notes. Take a breakfast; go to the examination center long before the start of test. GET YOUR COMPOSURE. 3. The Examination Period Relax; be composed. Follow instructions in the form filling period Read and understand questions or the stem of the problem. Don’t answer immediately halfway in the question. Study the question up to the end of a question. Remember: No ERASURES! When in doubt leave the item; proceed to the next. Questions with NOT, NO, EXCEPT, DON’T require negative to fact or exclusions. Take your time there is ample time; don’t rush. Finish the entire examinations time. Don’t leave blank; in case your time is getting eaten up, use the remaining minute and 30 seconds to fill up blanks.
  • 2. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 2 - 4. Answering: be familiar with the multiple choice type of testing 1. (Stem) a. b. c. options d the stem is the problem or question that requires completion, definition, identification/ or recall of fact, recall of name, recall of place, theory or principle, time or period, law or provision. The options are the choices; three of four are decoy choices; one is the correct option/choice. Remember; the stem/question contains a keyword (or key phrase) Associate your choiced answer with the keyword(s) Use your commonsense or sense of logic Eliminate choices not relevant or directly connected with the question; use the process of elimination. Example: 1. Keywords: …”killed the dog and used it for food”.. Options: a. malicious mischief b. homicide c. caninenicide d. theft 2. Keyword/s: ….” Country of origin of the …… Choices: a. New York b. Canberra c. Canada d. Germany YOU CAN DO IT!! PASS THE TEST and aspire for the realization of your personal motivations. PRAY!
  • 3. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 3 - BOARD EXAM QUESTIONS FOR CRIMINOLOGIST CRIMINAL SOSIOLOGY, ETHICS AND HUMAN RELATIONS 1. A member of the PNP while on duty, whether in uniform or not should avoid unpleasant habits which affect not only himself as an individual member, but also the whole organization where he belongs. a. Sleeping on duty b. Intoxication and use of prohibited drugs c. Partisan police activities d. All of the foregoing Ans. D 2. The general rule is that a member of the PNP cannot draw his firearms, except for- a. Necessary apprehension of criminals b. Necessary target practice c. Necessary inspection or lawful use d. All of the foregoing Ans. A 3. It is the process by which we use or manipulate representation or symbols. a. Thinking b. Intuition c. Perceiving d. Memory Ans. B 4. It is everyone’s duty and obligation regardless of his intelligence, degree of education, social standing, religion, sect, or color etc. a. Code of ethics b. Public office is a public thrust c. Faithful allegiance to the government and constitution d. Loyalty and love of country Ans. C 5. Deficiencies in the CJS can be manifested by the following circumstances, except-
  • 4. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 4 - a. Poor linkage or relationship among the 5 pillars b. Poor image or credibility of and controversies in law enforcement c. Widespread indifference and apathy of the community d. Proper disposition of cases by the prosecution and court Ans. D 6. This involves functions of the police to ensure compliance by regulatory means with public safety and security. a. Implement law b. Enforce traffic and crowd laws c. Arrest and investigate criminals d. Regulate non-criminal conduct Ans. A 7. Which of the following does not belong to the group? a. Assassination b. Bombing c. Sabotage d. Prostitution Ans. D 8. It is known as an Act Prohibiting the Employment of Children Below 15 years of age in public and private undertakings. a. Republic Act 7610 b. Republic Act 7658 c. Republic Act 8551 d. Presidential Decree 603 Ans. A 9. Assume that you are a police officer and you found out that you have unjustly reprimanded police officer Juan de la Cruz. The best procedure to follow is- a. Justify the reprimand b. Talk to him and admit your mistakes c. Make no apology but tolerate his behavior d. Ignore the matter Ans. B 10. This is a term applied for a specialist in the study of disorders, sometimes interchangeably used with psychiatrist. a. Anthropologist
  • 5. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 5 - b. Alienist c. Autophobia d. Biometry Ans. A 11. Inconsistent and wise use of discretion, base on professional policing competence, will do much to preserve good relationship and retain the confidence of the public. This statement is __________. a. Absolutely correct b. Absolutely wrong c. Maybe correct d. Neither correct or wrong Ans. A 12. What disciplinary measure, do you think, will most likely produce discontentment and grievance? a. Unusual strictness b. Inconsistent administration c. Severity of punishment d. Impersonal attitude Ans. B 13. This theory believes that punishment should fit the criminal and not the crime committed. a. Positivist theory b. Neo-classical theory c. Classical theory d. Differential Association Theory Ans. C 14. A police officer in uniform is prohibited from carrying any package or bundle unless it is needed in the performance of his duty. The likelihood, the said officer will be misinterpreted to ______. a. Have accepted favors b. Be a comprador for his wife c. A trim appearance while in uniform is important d. All of the forgoing Ans. A 15.Before the development of scientist theorist, this theory involved believing that criminal behavior is caused by the possession of evil spirits. a. Demonological b. Classical
  • 6. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 6 - c. Italian d. Neo-classical Ans. A 16. A statue enacted by Congress, penal in character, which is not amendment to the Revise Penal Code such as Republic Acts, Presidential Decrees and Memorandum Circulars. a. Special Law b. Constitution c. Revised Penal Code d. Common Law Ans. A 17. It is a kind of early form of punishment where prisoners are shipped or moved from one place to another for the purpose of cheap labor. a. Slavery b. Banishment c. Transportation d. Penal colony Ans. C 18. Justice according to the Supreme Court is symbolically represented by a blindfolded woman holding a sword and with a balance, meaning it is? a. Administered with respect to persons b. Administered without respect to persons, equality to poor and the rich c. Administered without respect to persons. Equality to poor people d. Administered with respect to persons, Equality and Treatment Ans. D 19. Which agency is responsible for the custody and rehabilitation of youthful offenders? a. Boards of Pardons and Parole b. Bureau of Jail Management and Penology c. Department of Social Welfare and Development d. Bureau of Corrections Ans. C 20. Are those who commit crime due to abnormalities or psychological disorders. They should be exempted from criminal liability. a. Born criminals b. Insane criminals c. Criminaloids
  • 7. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 7 - d. Criminal by passion Ans. B 21. It is defined as the wise use of one’s judgment, common sense and personal experience in deciding. a. Discretion b. Decision making c. Problem solving d. None of the above Ans. A 22. A police officer on witness stand is not called upon to express his view about the case, nor to tell what he heard others say about it, nor to make a speech. Of the following, the most accurate statement of this situation is that – a. Be courteous b. To tell the truth and nothing but the truth c. Do not volunteer d. None of the above Ans. B 23. The basic weapon of a police officer is? a. Gun b. Uniform c. Whistle d. Knowledge of the law Ans. D 24. It is defined as the sum total of dealings between the police and the people it serves and whose goodwill and cooperation it craves for the greatest possible efficiency in the service. a. Public Relations b. Human Relations c. Police Community Relations d. Police information and education Ans. C 25. Which of the following is the most important function of good public relation officers of a police station? a. Training of police members b. Generating community awareness and support c. Recruiting qualified applicant d. Planning and special projects
  • 8. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 8 - Ans. B 26. The term “police” can be defined in two ways. This definition refers to the creation of the police under the Constitution forming a part of the executive department in charge in the apprehension of offenders and to execute the law. a. As to agency b. As to behavior c. As to individual d. As to organization Ans. D 27. The form of child abuse that can range from habitual humiliation of the child to withholding life-sustaining nurturing refers to – a. Mental abuse b. Emotional abuse c. Physical abuse d. Economic abuse Ans. B 28. He advocated a system of classifying criminals according to bodily measurements. Because human skeleton is unchangeable after the twentieth year and because no two individuals are alike in all dimensions; this method of identification received prominence in 1880’s. a. Alphonse Bertillon b. Charles Darwin c. Cesar Lombroso d. Charles Goring Ans. A 29. Dominated by Pleasure principle, through which the individual is pressed for immediate gratification of his or her desires. a. Id b. Ego c. Superego d. None of the above Ans. A 30. The theory which states that police officers who know the wrongdoing of another police officer will not take action against them or provide information against them to investigators. a. Code of ethical standards b. Code of Secrecy c. Blue wall of silence d. None of the above
  • 9. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 9 - Ans. C 31. He founded the Positive School of Criminology in the Nineteenth Century. a. Cessare Beccaria b. Cesare Lombroso c. Charles Goring d. Calvin Goddard Ans. B 32. Under this ethical standard, the PNP member shall take legitimate means to achieve goals despite of internal and external difficulties. a. Perseverance b. Humility c. Orderliness d. Integrity Ans. A 33. It means more than reporting to work on time. It involves as well as every detail of the policeman’s daily activity. a. Protection of the underdog b. Maltreatment of offenders c. Punctuality to calls, requirements of duty, etc. d. Due process of law Ans. C 34. It is a morbid fear of one’s self or of being alone. a. Monophobia b. Megalomania c. Autophobia d. Kleptomania Ans. A 35. A police officer is forbidden to engage in idle conversation while on duty. Specifically this prohibition refers to- a. Gossip and idle talk b. Communication outside organization c. Vexing of humiliating other d. All of the foregoing Ans. D
  • 10. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 10 - 36. It is a strategic position to prevent crime and delinquency. It receives him when he is young, observes, supervises, and teaches him for many hours each week during some of his most impressionable years. a. Home b. Religion c. School d. Police agency Ans. C 37. One of the following is not a cause of juvenile delinquency: a. Neglected homes b. Police inefficiency c. Lack of proper guidance d. Delinquent parents Ans. B 38. Police officer shall treat official business as such, and shall no impart the same to anyone except those for whom it is intended, or as by his superior officer, or as required by law. This Phrase describes- a. Confession b. Confidential information c. criminal investigation d. Secrecy discipline Ans. D 39. Which of the following should not released to the press by the police officer? a. Length of investigation b. Juveniles age c. Juveniles name d. Type of crime committed Ans. C 40. What is meant by victimless crime? a. There is no victim b. There is no complaining Victim c. The victim is dead d. The victim knows the suspect Ans. B
  • 11. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 11 - 41. A person who commits crime due to less physical stamina or self control. a. Criminaloids b. Criminal by passion c. Insane criminal d. Born criminal Ans. A 42. The center stage of Police Officers actions wherein his spectators are the citizens he has sworn to serve with utmost dedication is the – a. Court b. Community c. Police station d. None of the foregoing Ans. B 43. It is considered as the weakest pillar in the Philippine Criminal Justice System because they fail to reform offenders and prevent them from returning to criminal life. a. Police b. Prosecution c. Correctional institutions d. Community Ans. C 44. Who constitutes the Holy Three in Criminology? 1. Cesare Lomborso 2. Emile Durkheim 3. Enrico Ferri 4. Rafael Garofalo a. 2, 3, and 4 b. 1, 2, and 3 c. 2, 3, and 4 d. 1, 3 and 4 Ans. D 45. All PNP members must have the moral courage to sacrifice self interest in keeping with the time honored principle of _____________. a. Delicadeza b. Pakikisama c. Balikatan d. None of the above Ans. A
  • 12. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 12 - 46. Growth, learning, maturation, are part of natural development of – a. A child b. An adolescent c. Senile d. Old age Ans. B 47. May be defined as a study and investigation of crime and criminals and is concerned with the application of knowledge regarding crime to social programs of crime prevention and control. a. Etiology of crime b. Criminalist c. Criminology d. Criminal process Ans. C 48. Republic Act No. 8551 provides for the reorganization of the Philippine National Police. Which of the following is NOT a guiding policy in the preparation of reorganization plan? a. Enhancement of community and service orientation to the police b. Maintenance of a civilian and national police force c. Attainment of efficiency and effectiveness d. Adaptation of military command structures Ans. D 49. They are atavists according to Lombroso because they have inherited their criminal tendencies. a. Born criminals b. Criminal by Passion c. Insane criminals d. Criminaloids Ans. A 50. Typology of crime simply means – a. Categorization or type of crime b. Crime situation c. Extent of crime d. Crime trend Ans. A
  • 13. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 13 - 51. The key to professionalism is the implementation of a _______________ program which includes the equitable distribution of recruitment, fair promotion, rationalized approach in assignment, skills development, grant of reward and award, and decent living upon retirement. a. Compensation b. Press relation officer c. Human resource development d. Organizational development Ans. C 52. The Neo-classical theory believes that children and lunatics should not be regarded as criminal and punished because – a. They are special people b. They cannot calculate pleasure and pain c. They cannot complain d. They are under age Ans. B 53. Ms Judith was under underweight when she was issued a temporary appointment. What will happen to her if she does not gain the required weight after six (6) months from her appointment? a. She will be charge for violation of recruitment policy b. She will be put under probation c. She will be dismissed from one service d. She will be reassigned Ans. C 54. The goal of any juvenile justice system is to – a. Punish children b. Remove children from streets c. Save children from becoming criminals d. Ensure that children are in school Ans. C 55. A police officer must wear his uniform securely buttoned at all times because – a. A complete uniform attracts “chicks” b. A neat appearance commands respect c. Loose clothing is likely to catch obstruction d. None of the above Ans. B
  • 14. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 14 - 56. This political violence is used to promote political goals and employs kidnapping, assassination and bombing to draw repressive response from government trying to defense themselves. a. Insurgency b. Sabotage c. Espionage d. Terrorism Ans. D 57. Strict code of conduct that governs the behavior of mafia members a. Code and cipher b. Omerta c. Code of ethics d. None of the above Ans. B 58. There are _____ justices that composed the Supreme Court including the chief justice. a. 15 b. 12 c. 20 d. 24 Ans. A 59. Who has the peace-keeping responsibility and to act as auxiliaries of the law? a. Congressman b. Mayor c. Barangay Captain d. Councilors Ans. C 60. According to Adolphe Quetelet, crimes against property increases during __________. a. Summer b. Winter c. Night time d. All of the above Ans. B
  • 15. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 15 - 61. It is term as the relationship between the victim and the offender. a. Penal couple b. Brotherhood c. Married couple d. None of the above Ans. A 62. Also known as the “Family Courts Act”. a. Republic Act No. 9165 b. Republic Act No. 6713 c. Republic Act No. 7160 d. Republic Act No. 8369 Ans. D 63. The prosecutor in court hearing represents the; a. Plaintiff b. Defendant c. Police investigator d. The State and the people Ans. D 64. This process see to it that no person will be deprived of life, liberty, or property without notice of charges, legal counsel, a hearing, and an opportunity to confront accusers. a. Plea bargaining b. Booking c. Bail d. Due process Ans. D 65. Republic Act No. 6975 did not amend its provision on the ____________ power of city executives in spite of lobbying to have them in congress, the power still remains with the National Police Commission. a. Hire and fire b. Appointing c. Promoting d. Dismissing Ans. A 66. Compulsory retirement from police service entitles one to be promoted one rank higher from the rank he last held, for purpose of? a. Monthly retirement b. Retirement pay c. Salary adjustment d. Longevity pay Ans. B
  • 16. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 16 - 67. When a person was subjected to some shocking experiences leaving him with painful memories, repressed and can no longer be recalled, he is suffering from this disorder, a. Delusion b. Amnesia c. Phobia d. Dementia praecox Ans. B 68. The rank of Police Senior Superintendent is required to become a, a. Police Director b. Police Superintendent c. PNP Regional Director d. Police Chief Superintendent Ans. D 69. All statements are correct except one. a. Attitudes are inherited, not learned b. Defective character is related to deviant behavior c. Mass media has an influence on delinquent behavior d. Loyalty to gang compels the members to conform Ans. A 70. If Metro Manila accounts for 26% of the national total crime volume of 84, 875, How many crimes were reported to the police? a. 22, 868 b. 22, 068 c. 20, 250 d. 32, 644 Ans. B 71. Sexual deviation is attained in this deviant behavior by watching nude man or woman. a. Exhibitionism b. Transvertism c. Voyeurism d. Fetishism Ans. C
  • 17. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 17 - 72. This is an ethical standard that requires all PNP members to follow logical procedures in accomplishing their duties in order to minimize waste of time, money and efforts. a. Morality b. Justice c. Humility d. Orderliness Ans. D 73. The mental attitude of every policemen is of vital importance in police works because, a. police works calls for executive abilities b. police job requires the ability to make vital calculation c. a police officer must keep calm in order to think clearly in an emergency and critical situations d. a policeman usually has to act before he has the chance to think Ans. C 74. Who said that crime is normal and part of nature society? a. Jeremy Bentham b. Charles Goring c. Cesare Beccaria d. Cesare Lombroso Ans. B 75. There is ___________ if the killing was considered beforehand and that it was motivated by more than simple desire to engage in an act of violence. a. Implied malice b. Deliberation c. Premeditation d. Express malice Ans. C 76. An offender who committed an act of violence, more than nine years of age but less than 18 at the time of the commission of the crime, is classified as, a. Juvenile Offender b. Adult Offender c. Habitual Offender d. Professional criminal Ans. A
  • 18. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 18 - 77. Under the PNP Reform Bill known as the RA 8551, thee police ranks are maintained. What is the equivalent military rank of a Police Chief Superintendent? a. Colonel b. Lt. Colonel c. Major General d. Brigadier General Ans. D 78. The body of an _________ person is short, fat, and small-boned. He is easy-going and a very comfortable person. a. Mesomorph b. Endomorph c. Ectomorph d. Chronomorph Ans. B 79. A behavior pattern where an individual return to a state of form adjustment and attempt to experience them again in memory. a. Anger b. Phobia c. Regression d. Frustration Ans. C 80. Police officers trained on how to deal with people in a warm and friendly manner are more skilled in handling ____________works. a. Media relation b. International relation c. Press relation d. Public relation Ans. D 81. The promulgation of the Code of Kalantiaw was in what year? a. 1433 b. 1444 c. 1434 d. 1435 Ans. A
  • 19. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 19 - 82. With a population of 195,000 and a volume crime of 2,540, in Municipality A, What is its crime rate? a. 1465.2 b. 1203.5 c. 1230.6 d. 1302.6 Ans. D 83. How do you classify a family or home condition where death, or separation, or desertion occurred? a. Broken home b. Family disintegration c. Family migration d. None of the above Ans. A 84. They are considered as juvenile offenders when they committed a crime at their given ages; 1. Jimmy who is 9 years old 2. Rosa, 22 years old 3. Peter, 19 years old 4. Rodrigo, 15 years old a. 1 and 2 b. 2 and 3 c. 1 and 4 d. 1 and 3 Ans. C 85. Where war or internal conflict is present, children found in those areas are referred to as, a. Children of war b. Affected children c. Victims of situation d. Zones of peace Ans. D 86. The security preservation of the state is assumed by the PNP in the national level, and the AFP in the external level. However, the AFP can take over primary responsibilities over internal or national security when the situation calls for them, as Given below, EXCEPT, a. There is a need for the employment of bigger tactical forces and use of higher caliber armaments b. Insurgents have penetrated much of the community
  • 20. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 20 - c. Index crimes are mostly committed d. These are serious threats to national security and great disturbance of peace and order Ans. C 87. The most important supervisory principle in any office in order to improve the morale of the staff is; a. To be fair and just b. To be strict on attendance c. To be kind and respectful d. To be more forgiving Ans. A 88. It is a contemporary approach that relates behavior to events taking place inside the body, specifically the brain and the nervous system. a. Psychoanalytic approach b. Neurobiological approach c. Cognitive approach d. Phenomenological approach Ans. B 89. Eviction or demolition of squatters calls for the policemen to, a. Exercise maximum tolerance while giving security assistance b. Exercise limited force c. Exercise maximum force in dealing with squatters d. Participate in actual demolition Ans. A 90. What will happen to the sentence rendered by the court to a boy of 10 who raped a girl of his age? a. Mitigated b. Suspended c. Serve d. Commuted Ans. B 91. A child deserted by his parents or guardians for six continuous months is classified as, a. Neglected b. Dependent c. Abandoned d. Abused Ans. C
  • 21. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 21 - 92. Criminal physical anthropology refers to the study of the relationship of crime to the ______. a. Environment b. Physical constitution of man c. Given population d. Spatial distribution of crime in a given area Ans. B 93. Police immorality is exampled by, a. Living with a woman not his wife b. Smoking while patrolling c. Being constantly absent from work d. Reporting to work not in uniform Ans. A 94. Which statement can be considered FALSE? a. People in early centuries believes that man’s behavior is caused by good or evil spirits b. All human behaviors are motivated, that drives gives direction and sustain action c. Extended family is a common and accepted fact in any Filipino community d. Religion is never necessary in the improvement of behavior Ans. D 95. When may age, height, weight, and educational requirements among police applicants be waived? a. Only when the PNP has declared an annual quota b. Only when the applicant has a recommendation from the mayor c. Only when the number of qualified applicants falls below the minimum annual quota d. Only when all applicants have submitted their applications Ans. C 96. In a given jurisdiction, who exercises control and supervision of anti gambling operations? a. Police Provincial Director b. Local Chief executives c. Police Regional Directors d. Chief of Police Ans. B
  • 22. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 22 - 97. A process in court pillar of our criminal justice system where the accused is brought before the court and appraised of the formal charges and informed of his constitutional rights. What is this process? a. Plea bargaining b. Custodial investigation c. Arraignment d. Preliminary investigation Ans. C 98. Policemen reports on a three (3) working shifts. However, they sometimes extend working hours due to, a. Overtime pay b. Individual discretion c. need for more policemen d. Inadequate manpower Ans. D 99. He was referred to as the “Father of Modern Criminology”. a. Cesare Lombroso b. Jeremy Bentham c. Sigmund Freud d. Cesare Beccaria Ans. A 100. The study of crime’s relation to environment is referred to – a. Criminal Demography b. Criminal Epidemiology c. Criminal Ecology d. Criminal Physical Anthropology Ans. B 101. It is the smallest unit of society composed of people who share a way of life, a definite location and has some continuity. a. Society b. Population c. Family d. Associations Ans. C 102. The Chief PNP exercises ________ since he has lawful authority over his subordinates by virtue of his rank, position and assignment. a. Order b. Administration c. Control d. Command Ans. D
  • 23. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 23 - 103. Unusual emergencies that happens and absence of superior officers leaves the policeman to handle the situation properly, the best procedure to follow is? a. Take no action b. Confer with any other superior c. Act according to one’s judgment d. Confer immediately with other police officers on the best action to take Ans. C 104. The command and direction of the Chief PNP may be delegated to ___________ officials with respect to the units under their respective command. a. Subordinate b. Next-in-rank c. Qualified d. Efficient Ans. B 105. Who among the following can be considered an applicant to the PNP? a. Jose, born on January 25, 1981 b. Protacio, born on February 14, 1989 c. Rizal, born on March 27, 1975 d. Mercado, born on April 1, 1969 Ans. B 106. The __________ is still considered as the most basic institution which has control over the behavior of young persons. a. Family b. School c. Church d. Peer group Ans. A 107. This statement is FALSE. a. Heredity and environment play a part in the behavior of an individual b. Fraternal twins have identical hereditary traits c. Personality is the product of body and soul d. Heredity is the talent transferred through the genes from parents to siblings Ans. B
  • 24. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 24 - 108. All PNP members should try to create a positive image of the police in the eyes of the public in line with its _________ building program. a. People’s awareness b. Human relations c. Image building d. Educational Ans. C 109. Police –to-population ratio in urban areas, ideally should be, a. 1:1000 b. 1:750 c. 1:900 d. 1:500 Ans. D 110. When the incarcerated convicted offender undergoes rehabilitation inside jails, they are undergoing? a. Institutional treatment b. Probation c. Parole d. Community-based treatment Ans. A 111. The Chief PNP has term of ______ years. a. 5 b. 4 c. 3 d. 2 Ans. B 112. The purpose of a police public relations program is, a. Train police officers in community relation program b. Recruit new members for community relation program c. Develop mutual understanding between the police and the public d. Plan for a police-community relation program Ans. C 113. This theory states that the crime and delinquency results when an individual’s bond to society is weak or broken. a. Social learning b. Social structure c. Social process d. Social control Ans. D
  • 25. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 25 - 114. This theory states that intelligence is largely determined genetically; that ancestry determines IQ; and that low IQ is linked to behavior, including criminal behavior. a. Cultural deviance theory b. Labeling theory c. Nature theory d. Strain theory Ans. B 115. Excessive use of force or police brutality by some members of the PNP is a violation of human rights and police ethical standards. It is mandated that all PNP members shall exercise proper and ___________ use of authority in the performance of duty. a. Proportionate b. Ethical c. Effective d. Legitimate Ans. D 116. In Differential Association Theory, ______________ stressed that criminal conduct is learned behavior and that learning occur through communication and association with others who are with criminal mind. a. Cesare Beccaria b. Cesare Lombroso c. Cesar Montano d. Edwin Sutherland Ans. D 117. They play an important role by bringing criminal events to the police. a. Media b. Judges c. Jail guards d. Janitor Ans. A 118. The need to assault or injure somebody is referred to as? a. Need recognition b. Need aggression c. Need difference d. Need order Ans. B
  • 26. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 26 - 119. Presidential Decree 603 deals with _________ offender, whose age is less than nine but under 18 at the time of the commission of an offense. a. Habitual b. Professional c. Minor d. Adult Ans. C 120. The best measure for the competence of police officer is ? a. Command of word b. High level of education c. Ability to make good reports d. High morale Ans. D 121. Absence of a complaining victim in the typology of crime is classified as public order crime or? a. Crimes against person b. Victimless crime c. Physical crime d. Public scandal Ans. B 122. When PNP members and their families involved themselves in religious, social, and civic activities in the community, it enhances ___________ which will work well for the image of the police. a. Camaraderie b. Social awareness c. Responsiveness d. Effectiveness Ans. B 123. There is a trend in criminal activities which was studied that as one grows older, there is also a decline in criminal activities. This is known as, a. Aging-out phenomenon b. Age-line curve c. Parkinson’s law d. Age-crime relationship Ans. A 124. There are four inspection and audit authorities that conducts agency check on the PNP. They are; The NAPOLCOM, Civil Service Commission, Commission on Audit, and A. NBI b. IAS,PNP c. DOJ d. Presidential Management Staff
  • 27. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 27 - Ans. B 125. Appeals from the decision given by the Chief, PNP regarding a case, are filed with the, a. PNP Summary Disciplinary Board b. Peoples Law Enforcement Board c. NAPOLCOM National Appellate Board d. NAPOLCOM Regional Appellate Board Ans. C 126. A strange development of mutual feeling between the hostage and the hostage taker due to the prolong time of negotiation is known as, a. Camaraderie b. Stockholm syndrome c. Successful negotiation d. Sympathy Ans. B 127. The law that provides care and treatment of youthful offenders from apprehension to the termination of the case is, a. RA 7610 b. PD 603 c. PD 6975 d. RA 6425 Ans.B 128. It is the unwritten authority given to police officers to make decision, using ones own judgment based on justice and fairness. a. Negotiation b. Discretion c. Arraignment d. Plea bargaining Ans. B 129. The PNP belongs to one of the most inspected and audited agencies of the government where audit and inspection are handled by the following authorities; NAPOLCOM, Civil Service Commission, Internal Affairs Service, PNP and, a. Department of Justice b. National Bureau of Investigation c. Commission on Audit d. Presidential Management staff
  • 28. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 28 - Ans. C 130. This theory states that obedience to the norms of lower-class culture places people in conflict with norms of the dominant culture. a. Theory of anomie b. Strain theory c. Differential association theory d. Culture conflict theory Ans. D 131. This theory considers delinquent behavior as result of people’s frustration and anger over their inability to achieved legitimate social and financial success. a. Classical b. Sociological c. Labeling d. Strain Ans. D 132. Which of the following factors are considered as psychologically related to delinquent behavior? 1. learning capacity 2. mental deficiency and retardation 3. mental psychological set-up 4. emotional imbalances 5. personal problems a.2,3,4, and 5 b.1,2,3, and 4 c. 1,3,4, and 5 d. 1,5,4, and 3 Ans. A 133. Presidential Decree Number 9344, the most recent bill that deals with youthful offenders whose age is fifteen and below, is also known as, a. Comprehensive Juvenile Justice System b. Juvenile Justice Welfare System c. Juvenile Justice Welfare Code d. Comprehensive Justice System Ans. A
  • 29. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 29 - 134. “Parens Patriae” in legal term means – a. Parents of the accused b. Parents of the State c. Parents of the Victim d. None of the above Ans. C 135. Moral aspect of personality that judges our personality and is also known as the conscience. a. Id b. Ego c. Super ego d. All of the foregoing Ans. C 136. He developed the study of body build and criminal behavior or Somatotype School, which held that manifest distinct physiques that makes them susceptible to particular types of delinquent behavior. a. Charles Goring b. William Sheldon c. Charles Darwin d. Edwin Sutherland Ans. B 137. Girls see her mother as rival for her father’s attention is termed as – a. Oedipus Complex b. Electra c. Mental retardation d. None of the above Ans. B 138. Which deals with selective law enforcement for specific problem in the area? a. Tactical patrol c. Police patrol b. Horse patrol d. Beat patrol Ans. A 139. The offenders who actively pursue a life of crime refer to
  • 30. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 30 - a. Career criminals c. Informants b. Terrorist d. Professional Criminals Ans. A 140. Which is a program that is devised by the National Sheriff’s Association which incorporates the ancient notion of frankpledge? a. Bellman System c. Neighborhood Watch b. Citizen Volunteer Program d. Either A or C Ans. C 141. What is a civil wrong which the court seeks a remedy in the form of damages to be paid? a. Gift c. Crime b. Tort d. None of the above Ans. B 142. A crime discovered after the perpetrator has left the scene? a. Hot crimes c. Crime Scene b. Cold crimes d. Either A or B Ans. B 143. What is an accusation based on probable cause by grand jury changing an individual with a specific crime? a. Pilferage c. Indictment b. Accusation d. Inducement Ans. B 144. Which is sometimes referred to as special heinous crime? a. Infamous crime c. Crime b. Famous crime d. Offense Ans. A 145. Which is referred to as the group of citizen’s patrolling at night and armed with rattle to call for help? a. Watchman c. Rattle watch b. Rattle Snake d. Bellman Patrol Ans. C 146. What is the geographic territory claimed by a gang? a. Beat c. Turf
  • 31. PREPARED BY: RHEM RICK N. CORPUZ, Ph. D Crim - 31 - b. Territory d. Either B or C Ans. C 147. The term referring to the power of making decisions or a choice is a. Decision – making c. Discretion b. Vision d. Problem – solving Ans. C 148. What is the component of justice that is concerned with the allocation of the goods and burdens of society? a. Restorative justice c. Social justice b. Distributive justice d. Any of the above Ans. D 149. Other term of “EXPIATION” is a. Egoism c. Atonement b. Explication d. Explanation Ans. C 150. Which term is used for police officers who passively accept and take advantage of opportunities of corruption? a. Meat eaters c. Opportunists b. Grass eaters d. None of the above Ans. D

×