Aantal locaties met servervirtualisatie groeit met 25 procent

402 views

Published on

In de periode van oktober 2012 tot oktober 2013 nam het aantal bedrijfsvestigingen dat gebruikmaakt van servervirtualisatie toe van 49 procent in 2012 naar de huidige penetratie van 61 procent. Het jaar daarvoor, van 2011 naar 2012, nam het aantal locaties met oplossingen op het gebied van servervirtualisatie toe met circa 11 procent en het jaar daarvoor met 10 procent. VMware de meest gekozen fabrikant. Bijna 8 op de 10 servervirtualisatie-oplossingen is afkomstig van VMware. Dit en meer volgt uit analyse van circa 5.000 gesprekken die Computer Profile voerde met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers over het softwaregebruik, waaronder virtualisatie-oplossingen. Voor de verschillende branches in Nederland is over de hele lijn een toename in het aantal locaties dat gebruikmaakt van servervirtualisatie te zien. In 2011 lieten de overheidsinstellingen ten opzichte van de groei in de jaren daarvoor een stagnatie zien. In 2013 is er in dit segment weer een flinke toename in het gebruik van servervirtualisatie, mede dankzij een flinke stijging onder gemeenten en instellingen van het Ministerie van Defensie.
De nummer 1, VMware, is op dit moment leverancier van bijna 79 procent van alle gevonden servervirtualisatie-oplossingen. In 2011 lag het 2 procentpunt hoger, namelijk op 81 procent. Microsoft virtualisatie-oplossingen vormen ruim 13 procent van het totaal, waarmee het huidige aandeel 2 procentpunt boven dat van 2011 ligt. Het aandeel van Citrix is ten opzichte van 2011 ongeveer gelijk gebleven, namelijk tussen de 6 en 7 procent van de door Computer Profile aangetroffen oplossingen voor servervirtualisatie. De ‘overige’ oplossingen op het gebied van servervirtualisatie laten in de periode 2011 tot 2013 een verdubbeling zien van 0,6 procent in 2011 naar de huidige 1,2 procent. Het betreft dan vooral Linux-varianten op dit terrein.
Desktopvirtualisatie
Het gebruik van virtuele desktop infrastructuren wint aan populariteit. De huidige penetratie ligt overall, wederom voor bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers, op 9 procent waar het in 2012 nog 7 procent betrof. Met name in het onderwijs, exclusief basisscholen, ligt het gebruik van virtuele desktops al op 1 op de 4 locaties. Met name bij universiteiten en hogescholen wordt al vaak gebruik gemaakt van virtuele werkplekken voor medewerkers en studenten, die hierdoor ook via hun eigen devices op verschillende locaties gebruik kunnen maken van de onderwijsfaciliteiten. De opkomst van thuiswerken wordt mogelijk gemaakt door virtuele desktops. In de branches waar thuiswerken goed mogelijk is gezien de werkzaamheden, kennen we dan ook een hoge adoptie van virtuele desktops.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
402
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Aantal locaties met servervirtualisatie groeit met 25 procent

  1. 1. Aantal locaties met servervirtualisatie groeit met 25 procent In de periode van oktober 2012 tot oktober 2013 nam het aantal bedrijfsvestigingen dat gebruikmaakt van servervirtualisatie toe van 49 procent in 2012 naar de huidige penetratie van 61 procent. Het jaar daarvoor, van 2011 naar 2012, nam het aantal locaties met oplossingen op het gebied van servervirtualisatie toe met circa 11 procent en het jaar daarvoor met 10 procent. VMware de meest gekozen fabrikant. Bijna 8 op de 10 servervirtualisatie-oplossingen is afkomstig van VMware. Dit en meer volgt uit analyse van circa 5.000 gesprekken die Computer Profile voerde met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers over het softwaregebruik, waaronder virtualisatie-oplossingen. Voor de verschillende branches in Nederland is over de hele lijn een toename in het aantal locaties dat gebruikmaakt van servervirtualisatie te zien. In 2011 lieten de overheidsinstellingen ten opzichte van de groei in de jaren daarvoor een stagnatie zien. In 2013 is er in dit segment weer een flinke toename in het gebruik van servervirtualisatie, mede dankzij een flinke stijging onder gemeenten en instellingen van het Ministerie van Defensie. Analytics paper – 2013 – November - Virtualisation
  2. 2. VMware meest gebruikte oplossing De nummer 1, VMware, is op dit moment leverancier van bijna 79 procent van alle gevonden servervirtualisatie-oplossingen. In 2011 lag het 2 procentpunt hoger, namelijk op 81 procent. Microsoft virtualisatie-oplossingen vormen ruim 13 procent van het totaal, waarmee het huidige aandeel 2 procentpunt boven dat van 2011 ligt. Het aandeel van Citrix is ten opzichte van 2011 ongeveer gelijk gebleven, namelijk tussen de 6 en 7 procent van de door Computer Profile aangetroffen oplossingen voor servervirtualisatie. De ‘overige’ oplossingen op het gebied van servervirtualisatie laten in de periode 2011 tot 2013 een verdubbeling zien van 0,6 procent in 2011 naar de huidige 1,2 procent. Het betreft dan vooral Linux-varianten op dit terrein. Desktopvirtualisatie Het gebruik van virtuele desktop infrastructuren wint aan populariteit. De huidige penetratie ligt overall, wederom voor bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers, op 9 procent waar het in 2012 nog 7 procent betrof. Met name in het onderwijs, exclusief basisscholen, ligt het gebruik van virtuele desktops al op 1 op de 4 locaties. Met name bij universiteiten en hogescholen wordt al vaak gebruik gemaakt van virtuele werkplekken voor medewerkers en studenten, die hierdoor ook via hun eigen devices op verschillende locaties gebruik kunnen maken van de onderwijsfaciliteiten. De opkomst van thuiswerken wordt mogelijk gemaakt door virtuele desktops. In de branches waar thuiswerken goed mogelijk is gezien de werkzaamheden, kennen we dan ook een hoge adoptie van virtuele desktops.
  3. 3. De grootste speler op het gebied van virtuele desktops is Citrix. Circa 49 procent van de genoemde oplossingen voor desktopvirtualisatie betreft een Citrix-oplossing. Ook binnen desktopvirtualisatie kent VMware een hoog marktaandeel. Met 31 procent van het totaal neemt VMware de tweede positie in. De top drie wordt afgesloten door Microsoft met 14 procent van de geïnventariseerde oplossingen voor desktopvirtualisatie. De overige 6 procent wordt verdeeld onder verschillende fabrikanten, zoals Quest, Powerfuse en Oracle. Binnen de overheid zien we dat met name gemeenten de overstap naar virtuele werkplekken al gemaakt hebben. Maar ook binnen de Tweede Kamer werken ze met virtuele werkplekken. Binnen de gezondheidszorg zien we zowel migraties naar virtuele werkplekken binnen ziekenhuizen als binnen zorggroepen. Het gebruik van een virtuele werkplek sluit goed aan bij de structuur van gedeelde werkplekken die in de zorgsector vaak gebruikelijk is. Tevens zien we ook dat steeds meer ziekenhuizen via portable devices hun patiënten-informatie opvragen om de efficiëntie te vergroten.
  4. 4. Over Computer Profile Benelux Computer Profile is een zelfstandige adressen- en informatieleverancier voor de ICT-industrie met vestigingen in Brussel en Breda. Computer Profile beschikt over de Top 30.000 database met 150.000 contactpersonen van het Benelux bedrijfsleven en overheid. Naast adressen en contactpersonen brengt Computer Profile de huidige en toekomstige ICT-infrastructuren in kaart. Maandelijks houdt Computer Profile duizenden interviews onder de Top 30.000 ICT decision makers in de Benelux. De onafhankelijke data-analyses die hieruit voortkomen, bieden een voortschrijdend inzicht in de trends op ICT-gebied. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile dezelfde informatie van andere Europese landen. Daarnaast hebben alle aangesloten organisaties binnen deze groep de beschikking over eigen callcenters met native speakers voor leadgeneratie campagnes. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com of www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via twitter.com/ComputerProfile.

×