SAP meest voorkomende BI oplossing

214 views

Published on

Van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers geeft 14 procent aan dat er gebruik wordt gemaakt van Business Intelligence software van SAP. Daarmee blijft SAP haar voorsprong behouden op IBM, de concurrent die het dichtst in de buurt weet te blijven. Voor beide vendoren geldt dat ze het bereik in de afgelopen jaren blijven uitbouwen. In 2006 lag het gebruik van Business Intelligence software binnen dezelfde doelgroep nog op respectievelijk 7 en 6 procent van de locaties. Na SAP en IBM volgen op ruime afstand QlikTech, Oracle en SAS die in gebruik zijn bij 3, 2 en 1 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen. Maatwerkoplossingen zijn in gebruik bij net iets minder dan 1 procent van de locaties. Daarnaast is er bij circa 6 procent van de locaties een ‘overig’ BI pakket in gebruik. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 6.000 gesprekken met IT managers over het gebruik van bedrijfskritische applicaties waaronder BI.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
214
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

SAP meest voorkomende BI oplossing

  1. 1. SAP meest voorkomende BI oplossing Van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers geeft 14 procent aan dat er gebruik wordt gemaakt van Business Intelligence software van SAP. Daarmee blijft SAP haar voorsprong behouden op IBM, de concurrent die het dichtst in de buurt weet te blijven. Voor beide vendoren geldt dat ze het bereik in de afgelopen jaren blijven uitbouwen. In 2006 lag het gebruik van Business Intelligence software binnen dezelfde doelgroep nog op respectievelijk 7 en 6 procent van de locaties. Na SAP en IBM volgen op ruime afstand QlikTech, Oracle en SAS die in gebruik zijn bij 3, 2 en 1 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen. Maatwerkoplossingen zijn in gebruik bij net iets minder dan 1 procent van de locaties. Daarnaast is er bij circa 6 procent van de locaties een ‘overig’ BI pakket in gebruik. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 6.000 gesprekken met IT managers over het gebruik van bedrijfskritische applicaties waaronder BI. Analytics paper – 2013 – May - BI
  2. 2. Voor een aantal van de grotere leveranciers is het BI gebruik grotendeels te danken aan de expertise die in de afgelopen jaren is ingekocht. Voor de tijdlijn geldt dat deze acquisities zijn meegenomen in de penetratie van de overnemende partij, ook met terugwerkende kracht. Zo bevat de SAP penetratie ook de bedrijfsvestigingen die gebruik maken van Business Objects dat in 2007 werd overgenomen. In dat zelfde jaar nam ook IBM één van de grootste BI spelers over, namelijk Cognos, en verkreeg Oracle zeggenschap over Hyperion. Naast deze integrale leveranciers, die oplossingen bieden voor het volledige spectrum aan bedrijfsprocessen, komen ook een aantal specialisten naar voren. Meest voorkomende partijen onder deze noemer zijn het van oorsprong Zweedse QlikTech dat de laatste jaren stevig aan de weg timmert en SAS Institute dat zich op Analytics en Intelligence richt. BI ontwikkeling De afgelopen zes jaar heeft BI vier keer de nummer 1 en twee keer de nummer vijf positie ingenomen op de Gartner Top 10 Technology Priorities. Ook voor 2013 staat BI bovenaan in deze ranking. Deze aandacht zien we terug in een toenemend gebruik van Business Intelligence door Nederlandse bedrijfsvestigingen. Zo gaf in 2007 21 procent van de locaties aan dat er gebruik werd gemaakt van een BI oplossing, lag dat percentage op 23 procent in 2009, in 2010 op 25 procent en is dat voor 2013 doorgestegen naar een derde van de geïnterviewde locaties.
  3. 3. De overheid en gezondheidszorg liepen en lopen voorop in het gebruik van BI software. Bij de overheid wordt een grote groep van de BI gebruikers gevormd door gemeenten, die in een groot aantal gevallen gebruik maakt van IBM Cognos. Het onderwijs blijft in BI gebruik achter bij de andere twee segmenten uit het publieke domein, in de commerciële sector is het gebruik van BI het laagst bij bedrijfsvestigingen in de bouwsector. De transportsector is binnen de geïnterviewde doelgroep, bedrijfslocaties met 50 of meer medewerkers, het kleinste segment. De sterke stijging van BI software binnen dit segment wordt grotendeels veroorzaakt door het gebruik van BI toepassingen binnen een aantal grote transportorganisaties met veel locaties. Installed base per marktsegment Bij segmentatie naar verschillende deelmarkten komen de verschillen per leverancier wellicht het meest duidelijk naar voren. Nederlandse bedrijfsvestigingen van Multinationals & Fortune 500 organisaties maken in bijna de helft van de gevallen gebruik van een BI oplossing (47 procent). Ruim de helft van de geïnventariseerde BI oplossingen binnen dit marktsegment betreft een BI oplossing van SAP. Ongeveer één op vijf oplossingen in dit marktsegment betreft een IBM toepassing. Binnen het publieke domein kent IBM haar hoogste aandeel. Ongeveer 40 procent van de instellingen uit het publieke domein maakt gebruik van een BI oplossing. Hiervan is bijna de helft (47 procent) een IBM oplossing. Voor National Enterprises, bedrijven met 250 tot 2.500 werknemers in Nederland en Medium Sized Businesses, met 50 tot 250 werknemers, komt een vergelijkbaar leveranciersbeeld naar voren. De top 4 voor beide segmenten kent dezelfde volgorde. Binnen National Enterprises scoren zowel IBM als QlikTech (QlikView) net iets beter dan bij de iets kleinere organisaties.
  4. 4. Wie host de BI oplossing Naast BI vormen ook Cloud computing, virtualisatie en consolidatie de laatste jaren een prominente positie in op de agenda van menig IT-manager. Voor de BI oplossingen die worden gebruikt door de geïnterviewde Nederlandse bedrijfsvestigingen is gevraagd waar deze nu precies draaien. Is dat op servers op de eigen locatie (on premises), gebeurt dit op het hoofdkantoor of een zuster locatie (in company) of betreft het een gehoste of cloud oplossing (external)? Dan blijkt dat 41 procent van de BI oplossingen een lokale installatie betreft en nog eens 41 procent op een andere locatie binnen de eigen organisatie draait. Iets minder dan een vijfde van de BI oplossingen (19 procent) wordt dus gehost door een externe dienstverlener. Deze split naar plaats waar de toepassing draait kan per BI vendor worden gemaakt. Voor BI oplossingen van SAP geldt dat deze in ongeveer de helft van de gevallen in een eigen datacenter/shared service center draait, een derde draait lokaal en circa 16 procent van de SAP locaties maakt gebruik van een oplossing die in een data center van een externe partij wordt gehost. IBM draait iets vaker lokaal dan de SAP toepassingen maar ook voor IBM ligt de nadruk op hosting binnen de eigen organisatie. Voor BI van QlikTech is het percentage dat draait bij een externe partij iets meer dan een kwart van de oplossingen.
  5. 5. Over Computer Profile Benelux Computer Profile is een zelfstandige adressen- en informatieleverancier voor de ICT-industrie met vestigingen in Brussel en Breda. Computer Profile beschikt over de Top 30.000 database met 150.000 contactpersonen van het Benelux bedrijfsleven en overheid. Naast adressen en contactpersonen brengt Computer Profile de huidige en toekomstige ICT-infrastructuren in kaart. Maandelijks houdt Computer Profile duizenden interviews onder de Top 30.000 ICT decision makers in de Benelux. De onafhankelijke data-analyses die hieruit voortkomen, bieden een voortschrijdend inzicht in de trends op ICT-gebied. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile dezelfde informatie van andere Europese landen. Daarnaast hebben alle aangesloten organisaties binnen deze groep de beschikking over eigen callcenters met native speakers voor leadgeneratie campagnes. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com of www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via twitter.com/ComputerProfile.

×