Museu de Literatura-David Chipperfield

657 views
532 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
657
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
68
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Museu de Literatura-David Chipperfield

  1. 1. David ChipperfieldMuseu de Literatura Moderna, Alemanya “UNA AMBIGUA IDEA DE CLASSICISME” Gemma Guitart Maria Moragas Meritxell Perelló
  2. 2. EMPLAÇAMENTEl Museu de Literatura de Chipperfield a Marbach és l’ampliació del Museu de Schiller. És per això que el l’edifici escol·loca de manera pròxima a aquest respectant la seva monumentalitat i adopta un estil clàssic imitant elneoclassicisme de Schiller. Darrere d’aquest classicisme aparent Chipperfield crea un joc dambigüitats amb l’edifici jaexistent.
  3. 3. DESCENTRALITZACIÓ DE L’ENTRADA Mentre que Schiller ofereix al Alineació visitant una entrada frontal a partir d’una escalinata i una simetria axil evidencial, Chipperfield crea un recorregut darribada en el que l’entrada en aquest Recorregut temple modern es fa de forma tangencial a ledifici. Recorda lascensió a lacròpolis, per arribar al temple es necessita un recorregut previ on de mica en mica es coneix l’edifici des de varis punts de vista.“We felt we are bringing back a sort of classicism that he hadn’t been seen in this part of Germany since the war.” D.C.
  4. 4. RELACIÓ ENTRE ELS DOS EDIFICIS S’aprofita la planta soterrani per connectar els dos edificis. Els límits del Museu sempre estaran Alineació alineats amb els de Schiller mantenint aquesta relació amb ell.
  5. 5. RESPECTE AL NEOCLASSICISME DE SCHILLER Chipperfield crea terrasses a dos cotes diferents per diferenciar l’ús de cada una. La Alineació de cota més baixa és la terrassa mirador que ofereix als visitants i l’alinea amb l’edifici de Schiller per l’extrem. En canvi no s’alinearà amb l’edifici respectant-lo i deixant-lo respirar. L’altre terrassa és la de l’entrada del museu. Separació L’edifici té aquesta secció escalonada per adaptar-se al màxim a la morfologia del terreny i així portar al visitant a la cota més baixa de manera progressiva.
  6. 6. DESAFIAMENT NORMES CLÀSSIQUES: IRREGULARITAT DINS L’ORDREL’entrada queda marcada per la interrupció de les columnes i per l’especejament del sòcol. Els blocs no acaben en laobertura de l’entrada sinó que en deixa uns a mitges per marcar que hi ha hagut una interrupció, desafiant així a l’ordreclàssic.
  7. 7. DESAFIAMENT NORMES CLÀSSIQUES: DECALATGE PAVIMENTDiferència dels espais a partir de l’especejament del paviment i la mida de la rajola.Les zones que són de recorregut l’especejament et marca la direcció.A les zones d’estar, terrasses, aquest resta perpendicular a la direcció més llarga cosa que marca una zona perrestar-hi i observar, una zona mirador.L’interior es diferència de l’exterior per la mida de la peça essent aquesta molt més petita. Especejament paviment plant baixa, exterior-entrada
  8. 8. DESAFIAMENT NORMES CLÀSSIQUES: DECALATJE PAVIMENTA la planta -1 l’especejament resta perpendicular a la direcció que has de seguir per recórrer les diferents salesd’exposicions, predeterminant així la posició de les obres a exposar.Així mateix aquest et dirigeix sempre a les portes d’accés a les sales i a la vegada a la llum natural que queda reunida enels espais anteriors a les sales d’exposició. Especejament paviment planta -1, exposicions
  9. 9. DUALITAT: DOBLE PELLTransparència-opacitat/ Exterior-interior / Lleugeresa-pesantor / Ritme-Continuitat Estructura minimalista de formigó prefabricat darrera la qual hi ha una altra façana continua de fusta que tanca el museu.
  10. 10. CLASSICISME APARENT: VOLUMSL’arquitecte eleva el museu sobre una plataforma d’accés (terrasses) com si d’un temple es tractés.Malgrat les intencions clàssiques aparents, hi ha un desplaçament dels volums que desafien les lleisd’ordre clàssic. Eix de simetria
  11. 11. CLASSICISME APARENT: VOLUMSConstrueix una caixa interior de fusta desplaçada que trenca el classicisme de les columnes fines quelembolcallen.Les columnes exteriors es tradueixen en aquesta caixa com als muntants de els fusteries. Eix de simetria
  12. 12. ARQUITECTURA REDUCCIONISTATan important és l’aspecte exterior del museu com a declaració d’intencions com el tractament interior.Chipperfield defineix cada detall compositiu de cada element interior fent-los essencials per l’entesad’aquesta arquitectura tan simplificada.En l’espai interior, l’escala és l’eix referent que separa diferents espais. Malgrat es pugui creure amb un eixcentral els volums interiors no segueixen les lleis de la simetria com en el cas del museu Schiller.
  13. 13. ARQUITECTURA REDUCCIONISTAEl tractament del pis inferior les «normes» establertes al primer. Hi ha una acurada correspondència entre laplanta superior i inferior. Chipperfield manté elements en ambdues plantes com ara les distanciesperimetrals.
  14. 14. REFERÈNCIESAtlas Museum, Schinkel Neue Nationalgalerie, Mies Van der RoheArquitectura neo-classicista eclèctica Doble pell- caixa de vidre dins d’estructura de pilars

×