El clima: factors i elements.

5,766 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,766
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4,009
Actions
Shares
0
Downloads
19
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El clima: factors i elements.

 1. 1. EL CLIMA :FACTORS IELEMENTS
 2. 2. LATITUDLatitudLa latitud influeix en el clima, ja que si ens acostem als pols lainsolació i la temperatura mitjana descendeixen com aconseqüència de l’angle d’incidència solar.La Península Ibèrica, situada entre 38º i 43º de latitud N, es localitzaen la meitat meridional de la zona temperada.
 3. 3. L’ ALTITUDLa temperatura descendeix amb l’altura aproximadament 0,65º cada 100 m.,nombroses zones d’Espanya situades a 1000 m. d’altitud, tenen 6,5º menys que leszones situades a nivell del mar.
 4. 4. L’ INFLUENCIA DEL MAREl mar actua com regulador de la temperatura i influeix en lesprecipitacions per la seua capacitat de generar vapor d’aigua. El mar escalfa i refreda més lentament que la terra, exercint un efecte moderadorsobre les temperatures de la costa. Per això, en el litoral, l’amplitudtèrmica és menor.
 5. 5. La proximitat del mar influïx sobre les temperatures i dóna més humitat. Lesbrises que soriginen en les regions costaneres atenuen la temperatura de lesdiferents estacions. Així, aire càlid quan és hivern i aire fresc quan és estiu.Així, les zones pròximes a la costa reben la influència del mar i tenentemperatures més suaus. A lhivern fa menys fred i a lestiu menys calor queen linterior.
 6. 6. EL RELLEUEl relleu, que fa el paper de pantalla, especialment respecte a les pluges
 7. 7. CORRENTS MARINSEls corrents marins modifiquen el clima de les costes perquè les escalfen o lesrefreden. Les costes que reben corrents càlids acostumen a estar lliures deglaç i les pluges hi solen ser més abundants.
 8. 8. • Groenlandia. Agosto 2012
 9. 9. • Noruega. Verano 2010
 10. 10. LESPRECIPITACIONS La precipitació és laigua procedent de latmosfera que es diposita sobre la superfície de la terra en forma sòlida o líquida.
 11. 11. Mapa de precipitacions
 12. 12. EL PLUVIÒMETRE Un pluviòmetre (també pot ser anomenat udòmetre ) és un instrument utilitzat per a mesurar la quantitat de precipitacions caigudes en un indret en un període de temps determinat.
 13. 13. LES TEMPERATURESLa temperatura indica el nivell de calor de l’aire. Permesurar la temperatura fem servir el termòmetre i esmesura en graus centígrads.La temperatura pot variar per:•La latitud, o distància a l’Equador. Més a prop del’Equador, més calor•L’altitud. La temperatura és més baixa a les muntanyes•Proximitat al mar, a prop del mar la temperatura novaria molt de la nit al dia
 14. 14. Mapa de temperatures
 15. 15. TERMÒMETREEl termòmetre és un instrument demesura de la temperatura, o delscanvis de temperatura.
 16. 16. LA PRESSIÓ ATMOSFÈRICAPRESSIÓ ATMOSFÈRICA: Pressióexercida pel pes de laire sobre unasuperfície. Disminueix a mesura queaugmenta laltitud.
 17. 17. La pressió atmosfèrica és la forçaque exerceix el conjunt de gasos queformen Iatmosfera sobre lasuperfície terrestre.Com més elevat estigui un cos, méscurta serà la columna daire que hi téa sobre; per tant, la pressióatmosfèrica baixa a mesura queaugmenta Ialtura.
 18. 18. EL BARÒMETREUn baròmetre és uninstrument de mesuraque serveix per amesurar la pressióatmosfèrica.
 19. 19. EL VENTEl vent és una massa d’aire en moviment que s’origina entre dueszones de pressions atmosfèriques diferents, des de la zona d’altespressions en direcció cap a les baixes pressions. La intensitat és mésgran quan major és la diferència entre pressions
 20. 20. ANEMÒMETREUn anemòmetre és unaparell dissenyat permesurar la velocitat delvent, és un dels aparellsusats en una estaciómeteorològica.

×