• Save
Latest design proposals as at 10.2.14
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Like this? Share it with your network

Share
  • Full Name Full Name Comment goes here.
    Are you sure you want to
    Your message goes here
    Be the first to comment
    Be the first to like this
No Downloads

Views

Total Views
726
On Slideshare
479
From Embeds
247
Number of Embeds
3

Actions

Shares
Downloads
0
Comments
0
Likes
0

Embeds 247

http://www.stphilipsandstjames.org 210
http://www.online.church123.com 28
http://clients.church123.com 9

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
    No notes for slide

Transcript

  • 1. DESIGN PROPOSALS St Philips Church, Dorridge Issue Date: 10th February 2014 Project: 2865 | Ref: A140210A2865design-proposals
  • 2. DESIGN STATEMENT Introduc on Robothams Architects were appointed in 2012 in a team led by Kier Construc0on to develop plans for a new church and associated facili0es on St. Philip’s exis0ng site in Manor Road, Dorrdige. Following consulta0on with the local planning authority, the congrega0on, neighbours, the wider community and a subgroup of the Diocesan Advising Commi6ee, revised proposals have been prepared for the redevelopment of the church and set out in this document. 1.0 The Site The church is situated close to Dorridge village centre with good links to pedestrian footpaths, vehicle routes and the railway sta0on to the east. It is deemed to be a good loca0on for the churches ac0vi0es and therefore redevelopment on the exis0ng site is considered the best op0on. Figure 1 - the site and surrounding landscape is suburban in character. The character of Manor Road is suburban with detached houses and a mature, verdant landscape (refer to figure 1 and site photos). The site in addi0on to the exis0ng buildings accommodates a number of mature trees which the local planning authority have indicated are worthy of reten0on and protec0on. There are two principal views of the site, from Manor Road, which would be considered the front and from the east across the railway sta0on car park, par0ally visible from the village centre. 2.0 The Exis ng Buildings The current church building has evolved in a number of phases from the original chapel of ease built in 1878, the chancel added in 1896, the community hall constructed in 1969 and the link structure built in the 1990’s. The church have commissioned a Statement of Significance prepared by Asset Heritage Consul0ng, which provides a detailed narra0ve to the development of the church, and iden0fica0on of its architectural and historical significance. The building was not considered important enough to add to the statutory list by English Heritage however the church is included on a local list held by Solihull Metropolitan Borough Council. Despite the exis0ng buildings (specifically the 1896 Chancel) a6rac0ve features the exis0ng facili0es do not lend themselves to the modern worship aspired to by the congrega0on and clergy. Site photos - from Manor Road and the raiway sta on carpark Design Statement
  • 3. The key issues which impact on use: i. The narrowness of the nave and its connec0on to the Chancel allow for only a tradi0onal linear form of sea0ng. The available space means there is frequently insufficient sea0ng and many of the seats are detached from the focus of worship within the Chancel. The church believes that a worship space needs to seat in excess of 350 to be successful. ii. The diverse nature of the buildings parts creates a range of maintenance issues, including the unfinished quality of the worship space’s fabric. iii. Use of the building for children’s groups is inhibited by the exis0ng arrangement of rooms and availability of safe external place space. iv. The youth group room is currently accommodated in a basement area with no means of access for the disabled. The same is true of the commi6ee rooms at first floor level. v. The running costs of the building are considerable with the component parts bleeding heat through an inefficient fabric with an unsophis0cated control system. The project team have reviewed a number of op0ons for the displacement of the building on the site including reten0on of the exis0ng Chancel (refer to figure 2). However this op0on will retain a number of exis0ng problems with the facility and create addi0onal ones: Figure 2 - a sketch design layout to illustrate the reten on of the chancel. i. If the main worship area includes the space within the retained Chancel then a linear form of sea0ng will con0nue to constrain worship to a tradi0onal form. ii. The larger mass of the new ‘nave’ will impact nega0vely on the retained Chancel and be difficult to resolve eleva0onally. iii. Should the Chancel be retained purely as a side chapel then the new worship space will be enlarged and impact nega0vely on the building line in manor Road and the exis0ng trees. In conclusion and aFer extensive debate and discussion it is felt reten0on of any part of the exis0ng building would compromise and flaw the new facility, leaving future members of the congrega0on with a building as flawed as the exis0ng one. The churches’ Statement of Need focuses on the requirements of the congrega0on moving forward and jus0fies the need for a radical approach to the church’s facili0es. Figure 3 & 4 - internal views of café and circula on space. Design Statement
  • 4. 3.0 The Proposals The proposed facility will be located to the rear of the size minimising impact on the generally residen0al street scene and maximising the opportunity to retain exis0ng trees and increase on-site parking. Parking is a key concern of neighbours and although the church can do rela0vely li6le to improve the problem, a loss of parking would be seen as a significant issue. 5 The plan develops from the brief which requires two discrete major spaces, a worship space and a mul0 purpose hall. Both 4 3 are served by ancillary facili0es including toilets, entrance areas, mee0ng rooms and café. The design has been developed 2 6 to create a more compact worship space with the ability to spill out into the adjacent café to create 72 addi0onal sea0ng spaces. By keeping the hall and worship spaces separate the design allows concurrent use of facili0es and retains a level of ‘spirituality’ about the interior of the worship space. The worship space is shaped around the retained east window and 1 references the forms and roof trusses of the exis0ng building. Eleva0onally the redesigned worship space employs a bolder, gabled form crea0ng a more dis0nc0ve external appearance which projects its use more posi0vely. The tradi0onal material pale6e and forms make a connec0on to the complex’s context and the churches heritage as a humble 19th Century chapel of ease. Figure 5 - features of the redesigned exterior. 1- Facing red brickwork 2- Stained mber boarding 3- Concrete roof les 4- South facing solar panels 5- Sculptural roof feature 6- Stone details Design Statement
  • 5. Robothams Architects The Old Library 12 Church Street Warwick CV34 4AB T 01926 493843 F 01926 495314 architects@robothams.co.uk www.robothams.co.uk PROJECT TITLE St. Phillp's Church, Manor Road, Dorridge, Solihull, B93 8DX DRAWING TITLE Site Location Plan STATUS PRELIMINARY SCALE 1:1250 DATE April 2012 DWG NO. 2865-01 SHEET SIZE A3 DRAWN JMet CHECKED SRJ REVISION -
  • 6. 2.4m High Fencing Existing Pedestrian Access Fire Exit Tree T27 Removed Plant Room Fire Exit Fire Exit Two Storey Element Worship Space Hall 2.4m High Fencing Tree T20 Removed Entrance Foyer Tree T33 Removed Ceremonial Entrance Main Entrance Vicarage (No. 6 Manor Road) Pedestrian Route St. Philip's Church Tree T35 Removed Fire Exit ST PHILIPS CHURCH MANOR ROAD DORRIDGE New Boundary Line Secure Play Area Tree T21 Removed Tree T32 Removed PROPOSED SITE LAYOUT Bins 1 Tree T2 Removed 2 3 4 5 6 Tree T23 Removed 6 No. Disabled Parking Spaces 5 4 3 5 No. Car Parking Spaces 7 6 7 No. Car Parking Spaces New Boundary Line 7 8 Cycle Store 9 10 PRELIMINARY 1:250 October 2013 2865-30 2 11 1 Existing Site Access Existing Site Access New Pedestrian Access ARO AF - Manor Road Existing Pedestrian Access
  • 7. D C B B A A D Store 19sq.m 'Pop Inn' Youth Room 59sq.m Plant Room 12sq.m WC 2.5sq.m Creche Creche Store 38.5sq.m 3sq.m Store 18.5sq.m Nursery Store 6sq.m C Worship Space 364sq.m Circulation 19.5sq.m Male WC 25sq.m Female WC 25sq.m Lift Entrance Foyer 129sq.m Stairs 16sq.m See drawing 2865-33 for alternative seating layout options Multipurpose Hall 163sq.m D.WC 3.5sq.m Cleaners Store 3.5sq.m Kitchen 22sq.m Office 34sq.m Lobby 6.5sq.m A Lobby amended. 25.10.13 ARO AF REV DESCRIPTION DATE DRN CKD Robothams Architects The Old Library 12 Church Street Warwick CV34 4AB T 01926 493843 F 01926 495314 architects@robothams.co.uk www.robothams.co.uk PROJECT TITLE ST PHILIPS CHURCH MANOR ROAD DORRIDGE DRAWING TITLE PROPOSED LAYOUT GROUND FLOOR STATUS GROUND FLOOR PLAN PRELIMINARY SCALE 1:100 DATE October 2013 CHECKED AF DWG NO. 2865-31 REVISION A SHEET SIZE A1 DRAWN ARO
  • 8. D C B B A A D Roof below Plant Room 6sq.m Disabled Refuge C Prayer Room 15sq.m Committee Room 1 18sq.m Roof below Circulation 20sq.m Lift Committee Room 2 17.5sq.m D.WC 3.5sq.m Void above Worship Space Stairs 18.9sq.m Kitchenette 3.5sq.m Counselling Room 12.5sq.m Void above Cafe Space Store 5sq.m Store 5sq.m Sunday School 1 30sq.m Void above Hall Sunday School 2 30sq.m Roof below A Window locations and Prayer Room amended. REV DESCRIPTION 25.10.13 ARO AF DATE DRN CKD Robothams Architects The Old Library 12 Church Street Warwick CV34 4AB T 01926 493843 F 01926 495314 architects@robothams.co.uk www.robothams.co.uk PROJECT TITLE ST PHILIPS CHURCH MANOR ROAD DORRIDGE DRAWING TITLE PROPOSED LAYOUT FIRST FLOOR STATUS FIRST FLOOR PLAN PRELIMINARY SCALE 1:100 DATE October 2013 CHECKED AF DWG NO. 2865-32 REVISION A SHEET SIZE A1 DRAWN ARO
  • 9. OPTION A - 348 Seats OPTION B - 326 Seats OPTION C - 314 Seats EXTENSION OPTION - +72 Seats Alterna0ve Sea0ng Arrangements
  • 10. Internal View of Worship Space
  • 11. Internal Views of Worship Space and Foyer
  • 12. External View 01
  • 13. External View 02
  • 14. External View 03
  • 15. External View 04
  • 16. D C B B A A D C KEY A B D G G G E G E G E G E Solar Panels A A G F D Reclaimed East Window J A E Composite Windows H G B G Composite Doors G E E Vertical Timber Cladding F G Stonework E G Blue Engineering Brickwork G G J Red Facing Brickwork C G Concrete Plain Tiles G B G E G D B C C SECTION D-D WEST ELEVATION G SECTION C-C G G G G A G G A E F G A G E G G G B PROJECT TITLE ST PHILIPS CHURCH MANOR ROAD DORRIDGE G G B D C EAST ELEVATION B F B E F G B SECTION C-C Robothams Architects The Old Library 12 Church Street Warwick CV34 4AB T 01926 493843 F 01926 495314 architects@robothams.co.uk www.robothams.co.uk SECTION D-D G E G E E F D C DRAWING TITLE PROPOSED ELEVATIONS EAST & WEST STATUS PRELIMINARY SCALE 1:100 DATE October 2013 CHECKED AF DWG NO. 2865-36 REVISION - SHEET SIZE A1 DRAWN ARO
  • 17. D C B B A A D C KEY A B Red Facing Brickwork C Blue Engineering Brickwork D Stonework E Vertical Timber Cladding F Composite Doors G Composite Windows H Reclaimed East Window J G Concrete Plain Tiles Solar Panels G B A A H G D B D F F B D B D C D B C SECTION A-A SOUTH ELEVATION SECTION B-B G A G C G B A G Robothams Architects The Old Library 12 Church Street Warwick CV34 4AB T 01926 493843 F 01926 495314 architects@robothams.co.uk www.robothams.co.uk E A PROJECT TITLE B ST PHILIPS CHURCH MANOR ROAD DORRIDGE E B B NORTH ELEVATION SECTION B-B G G F D DRAWING TITLE PROPOSED ELEVATIONS NORTH & SOUTH C SECTION A-A STATUS PRELIMINARY SCALE 1:100 DATE October 2013 CHECKED AF DWG NO. 2865-37 REVISION - SHEET SIZE A1 DRAWN ARO
  • 18. Robothams Architects The Old Library 12 Church Street Warwick CV34 4AB t. 01926 493843 architects@robothams.co.uk www.robothams.co.uk