Heden en toekomst van online hulp in het AMW - Saskia Mulder

805 views

Published on

In het eerste deel van deze sessie gaan maatschappelijk werkers Marloes Kist en Saskia Mulder in op de kracht, de uitdagingen en de valkuilen van het opzetten en aanbieden van online hulp. Daarbij gaan zij onder meer in op de aard van de problematiek en casuïstiek, aantal aanmeldingen, methodiek en hun opgedane ervaringen bij SMD E-H (instelling voor maatschappelijk werk).
In het tweede deel van deze sessie gaan Marloes en Saskia in op hoe zij vanuit hun eigen organisatie aankijken tegen de toekomst van online hulp. Aansluitend gaat Nienke Kuyvenhoven (MOgroep) in op het belang van de inzet van online hulp voor het (A)MW om te kunnen aansluiten bij “Welzijn nieuwe stijl”, met de mogelijkheid van zorg op maat, wijkgericht werken, het ondersteunen van de civil society en ‘direct erop af’. Nienke vertelt over het traject dat de MOgroep heeft ingezet om haar leden te ondersteunen bij het ontwikkelen van online hulp.
Met het oog op de toekomst wordt aansluitend toegelicht waarom het van belang is dat:
online hulp wordt doorontwikkeld tot een ‘vanzelfsprekend’ aanbod van het maatschappelijk werk;
er landelijk voldoende kennis en scholingsmogelijkheden voorhanden zijn;
(A)MW organisaties samenwerken en kennis delen;
online hulp aansluit bij actuele ontwikkelingen, zoals de inzet van generalistische sociaal werkers in de frontlinie, de samenwerking met andere professionals in bijvoorbeeld wijkteams, een toenemende complexiteit van hulpvragen en nadruk op eigen kracht en eigen regie van burgers.

Door: Marloes Kist, maatschappelijk werker, Saskia Mulder, maatschappelijk werker & Nienke Kuyvenhoven, teamleider

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
805
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
112
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Heden en toekomst van online hulp in het AMW - Saskia Mulder

 1. 1. Heden en toekomst van online hulp in het AMW Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-HaaksbergenStichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 2. 2. Inhoud - Casus Lotte - Een kijkje in de keuken - Krachten - Valkuilen - Uitdagingen - ToekomstStichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 3. 3. E-mail Lotte Wat moet ik doen? Ik vind het zo eng om hulp te vragen... Liefst wil ik slapen, niet meer werken en een winterslaap houden… Weet niet of dit hoort? Ik zit met mezelf in de knoop… Mijn ouders hebben door dat er iets is en bellen me bijna elke dag om me soort van te ‘checken’. Nooit zal ik mezelf iets aan doen, echt niet :) , maar dit kan ook niet langer.. Wat kan ik doen zodat ik niet depressief word?Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 4. 4. Wat wil Lotte?Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 5. 5. En nu?Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 6. 6. E-mail terug Beste Lotte, Dank je voor je e-mail. Ik lees dat je je somber voelt en daardoor geen zin en energie hebt om dingen te ondernemen. Sombere gevoelens gaan niet altijd vanzelf over. Goed dat je hulp vraagt. Uit je e-mail begrijp ik dat je advies wilt om te voorkomen dat je depressief wordt. Ik kan je alvast een aantal algemene tips geven, zoals: • Neem iemand in vertrouwen • Zorg voor een regelmatig dag- en nachtritme, waarbij je op dezelfde tijden eet en slaapt. • Ga regelmatig even naar buiten. Zonlicht (ook in de winter) maakt vitamine D aan wat een positief effect heeft op je gevoel. Verdere hulp? Het is belangrijk om goed in kaart te brengen hoe het precies komt dat je je somber voelt, zodat je er gericht iets aan kunt doen. Je kunt bij ons een traject volgen, zowel online als persoonlijk. Een maatschappelijk werker onderzoekt samen met jou de situatie waar je in zit en geeft tips om je depressieve klachten te verminderen. We starten met een intake om een goed beeld te krijgen van wat er speelt. Samen stellen we doelen op, wat wil jij dat er verandert? Met behulp van opdrachten en oefeningen ga je aan de slag met deze doelen. Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Mail gerust als je nog vragen hebt of als je verdere hulp wilt. Met vriendelijke groet, Saskia Mulder Online hulpverlenerStichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 7. 7. Visie  Behoefte cliënt verandert  Online zoeken  online vinden Online hulp wordt een niet weg te denken vorm van hulpverleningStichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 8. 8.  Klein en gedegen beginnen  Niet ‘even’ e-mailen  Investering die de moeite waard isStichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 9. 9. Een kijkje in de keukenStichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 10. 10. Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 11. 11. Krachten • Laagdrempelig - mailen wanneer de cliënt wil - anonimiteit • Snel reactie met tips en advies • Preventieve werking • Cliënt meer verantwoordelijkStichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 12. 12. Valkuilen • Verantwoordelijkheid voor cliënt te groot • Cliënt stalken • Afstand overbruggen - te veel invullen voor cliënt - niet concreet zijn - gemis van non-verbale communicatie • Niet voor elke cliënt / hulpvraag geschiktStichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 13. 13. Uitdagingen • Taalvaardigheid • Flexibiliteit • Kunnen ‘loslaten’ • Afstand overbruggen • Geloof in effectiviteitStichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 14. 14. Toekomst  Professionaliseren en standaardiseren  Meer inbedden in de organisatie  Meer aanbieden van blended hulpverlening  Online cliëntdossier  ChattenStichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)
 15. 15. Vragen?Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Enschede-Haaksbergen (SMD E-H)

×