Lev Manovich El llenguatge dels nous mitjans de comunicació    Introducció i capítol 1     Per Joan Comabella
Índex• Introducció.  – Una cartografia dels nous mitjans:    1.  El mètode.    2.  L’organització.  – La termino...
Introducció   Una cartografia dels NM: El mètode.               Informatització de la          ...
Introducció     Una cartografia dels NM: L’organització.      Mapa potencial organitzatiu dels estudis dels nou...
Introducció La terminologia: llenguatge, objecte y representació.Llenguatge: aquest són les convencions que estan sorgint...
Què són els NM?            1.- Representació numèricaTos els objectes dels NM, ja es creïn partint de zero en l...
Què són els NM?Exemple de Representació numèrica           Al ser una representació numèrica          ...
Què són els NM?               2.- ModularitatEn podríem anomenar «estructura fractal dels NM» ja que com un...
Què són els NM?             Exemples de Modularitat                     En aquest cas es...
Què són els NM?                  3.- Automatització    Codificació numèrica             ...
Què són els NM?           Exemple Automatització                     Automatització de baix...
Què són els NM?               4.- Variabilitat  Codificació numèrica               Estructu...
Què són els NM? 4.- Variabilitat           Utilitzant plantilles puc           crear diferents versio...
4.- Variabilitat        CASOS PARTICULARS DEL PRINCIPI DE VARIABILITAT1.- Els elements mediàtics es guarden en una...
Què són els NM?              5.- Transcodificació.És la conseqüència més important de la informatització del...
Què són els NM?                El que no són NM.Nocions populars que diferencien els NM dels vells.    ...
Què són els NM?                El que no són NM.Nocions populars que diferencien els NM dels vells.    E...
Què són els NM?                El que no són NM.Nocions populars que diferencien els NM dels vells.  El ...
Què són els NM?            Bibliografia documents gràfics.• Foto portada: Anne Helmond. Creative Commonds BY-N...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Lev manovich el llenguatge dels nous mitjans de comunicació

136 views
93 views

Published on

Breu exposició de la introducció i primer capítol del llibre "Llenguatge dels nous mitjans de comunicació" d'en Lev Manovich.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
136
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Lev manovich el llenguatge dels nous mitjans de comunicació

 1. 1. Lev Manovich El llenguatge dels nous mitjans de comunicació Introducció i capítol 1 Per Joan Comabella
 2. 2. Índex• Introducció. – Una cartografia dels nous mitjans: 1. El mètode. 2. L’organització. – La terminologia: llenguatge, objecte y representació.• Què són els nous mitjans*? – Els principis dels nous mitjans. 1. Representació numèrica. 2. Modularitat. 3. Automatització. 4. Variabilitat. 5. Transcodificació. – El que no són nous mitjans.• Bibliografia documents gràfics (*)D’ara en endavant NM.
 3. 3. Introducció Una cartografia dels NM: El mètode. Informatització de la cultura Redefineix les que ja Noves formes culturals: existien: fotografia,Videojocs, mons virtuals... cinema...
 4. 4. Introducció Una cartografia dels NM: L’organització. Mapa potencial organitzatiu dels estudis dels nous mitjansEl mitjà digital en si mateix, la seva organització lògica imaterial. R El cinema com a e exemple delsLa Interfície entre l’home i lordinador; el S.O. d efectes de la e informatitzacióLes operacions: el software que funciona sobre el S.O., les f sobre una formaseves interfícies i tasques típiques. i cultural existent, n per dir així, «en el i exterior» de laLes il·lusions: laparença i la nova lògica de les imatges digitals. cultura de c l’ordinador iLes formes: les convencions que es fan servir normalment per pròpiament dita. óorganitzar la totalitat d’un objecte dels nous medis.
 5. 5. Introducció La terminologia: llenguatge, objecte y representació.Llenguatge: aquest són les convencions que estan sorgint, els patrons de disseny recurrents y lesprincipals formes dels nous mitjans.Objecte: l’anomena així i no com a producte o obra d’art, etc., perquè descriu els principisgenerals dels NM que són vàlids per tot tipus de suport , totes les formes organitzatives i totes lesescales. L’objecte també apunta cap a una producció en massa, industrial i fabril, característic de laèpoca actual.Representació: els objectes dels NM són objectes culturals; d’aquí que (ja sigui una web,videojoc o imatge digital) pot dir-se que representen , tant com ajuden a configurar, determinatsreferents externs, que poden ser un objecte amb existència física, la informació històrica querepresenten altres documents, o un sistema de categories que faci servir en l’actualitat latotalitat de la cultura o grups socials específics. Els NM representen i construeixen algunescaracterístiques de la realitat física a costa d’altres; es tracta d’una visió del món entre d’altres,d’un sistema possible de categories entre molt d’altres.
 6. 6. Què són els NM? 1.- Representació numèricaTos els objectes dels NM, ja es creïn partint de zero en l’ordinador o pateixinuna conversió des de un mitjà analògic, es composen de codi digital, per tantes composen de dades discretes i es caracteritzen per:Un objecte dels NM està Un objecte dels NM pot sersotmès a una manipulació descrit en termes formalsalgorítmica. (matemàtics). Els NM es tornen programables.
 7. 7. Què són els NM?Exemple de Representació numèrica Al ser una representació numèrica la imatge tractada en Photoshop podem tractar-la amb efectes, en aquest cas hem desaturat (treure color) una part de la imatge. Codi binari
 8. 8. Què són els NM? 2.- ModularitatEn podríem anomenar «estructura fractal dels NM» ja que com un fractalaquest posseeix la mateixa estructura a diferents escales. L’objecte dels NMpresenta la mateixa estructura modular.Aquest mòduls mantenen la seva independència, es a dir si inserim unaimatge en un document en Word, aquesta manté la seva independència isempre es podrà editar en el programa amb el que es va crear originalment.
 9. 9. Què són els NM? Exemples de Modularitat En aquest cas es un document d’un processador de texts on hi ha una imatge, aquesta encara que sigui al document es pot tornar a editar fora del processador i tornar a inserir-la.En aquest cas es una composició en elsoftware de retoc d’imatges GNU Gimp ones poden separar cada part de lacomposició en capes independentscadascuna i editables per separat.
 10. 10. Què són els NM? 3.- Automatització Codificació numèrica Estructura modular (principi 1) (principi 2) PERMETEN Automatització de moltes de les operacions implicades en la creació, manipulació i accés a objectes dels NM. Es pot eliminar la intencionalitat humana en el procés creatiu, almenys en part. Automatització de baix nivell: Automatització d’alt Accés:Modificar o crear desde zero un nivell: Lús dels ordinadors com a mitjà objecte mediàtic per mitjà de Intel·ligència demmagatzemament d’un volumplantilles o algoritmes simples, artificial, aplicació enorme d’informació, va crear la incloses en la majoria del d’aquesta als necessitat de classificar i buscar software comercial. videojocs. d’una manera més eficient.
 11. 11. Què són els NM? Exemple Automatització Automatització de baix nivell : En aquest cas es un document d’un processador de texts on s’automatitza la correcció gràfica del text. Automatització d’alt nivell: Els videojocs amb intel·ligència artificial.Google com a exemple d’accés a dades jaque és un buscador de dades a internet.
 12. 12. Què són els NM? 4.- Variabilitat Codificació numèrica Estructura modular (principi 1) (principi 2) CONSEQÜÈNCIAUn objecte dels NM pot existir en diferents versions, per tant són variables,mutables o líquids.
 13. 13. Què són els NM? 4.- Variabilitat Utilitzant plantilles puc crear diferents versions del mateix objecte Un altre exemple és un document de text en diferents versions, Word de Office, Writer de OpenOffice, pdf d’Adobe Acrobat
 14. 14. 4.- Variabilitat CASOS PARTICULARS DEL PRINCIPI DE VARIABILITAT1.- Els elements mediàtics es guarden en una BB.DD. mediàtica, a partir de la qual es potgenerar tota una varietat d’objectes d’usuari final per petició de l’usuari o prèviament. La BB.DD.Arriba a funcionar com una forma cultural per dret propi.2.- Separació del «contingut» (les dades) de la interfície. Es poden crear diferents interfícies apartir de les mateixes dades.3.- La informació de l’usuari pot ser emprada per un programa informàtic per adaptar-liautomàticament la composició del medi, y també per crear els propis elements.4.- Interactivitat de tipus arbre (interactivitat basada en un menú). El menú contextual té formad’arbre i avançarem per ell com si fos per les branques d’un arbre.5.- La hipermèdia.: Xarxes socials, Plataformes de col·laboració online, Plataformesd’ensenyament online, etc. Els elements de la hipermèdia estan connectats per hipervincles i sónindependents de l’estructura.6.- Actualitzacions periòdiques com altre manera de realitzar diferents versions.7.- Escalabilitat: Es poden generar diferents versions del mateix objecte mediàtic a diversostamanys o nivells de detall, com per exemple una mateixa web per ordinador o per a mòbil(menys volum d’informació com ara imatges, i també un tamany adequat per a la pantalla delmòbil).
 15. 15. Què són els NM? 5.- Transcodificació.És la conseqüència més important de la informatització dels medis.En els NM en general, és com si constaren dues capes diferenciades: la«capa cultural» i la «capa informàtica». L’una influencia a l’altre. Per exemple,la paperera de l’escriptori d’un S.O. i una real, enviar un «WhatsApp» (unmissatge), «me logeat» (He entrat amb la contrasenya i usuari),etc...En l’argot dels NM, traduir quelcom a un nou format s’anomenaTranscodificació.Els NM són vells mitjans que han sigut digitalitzats, es a dir han siguttranscodificats.
 16. 16. Què són els NM? El que no són NM.Nocions populars que diferencien els NM dels vells. El cinema com a NM. 1.- El cinema desde el principi es va1.- Els NM son mitjans analògics convertits a una basar en el mostreig del temps. Lorepresentació digital. A diferencia dels mitjans únic que va faltar va ser prendreanalògics, que són continus, els mitjans codificats aquella representació ja discreta i quantificar-la.digitalment són discrets. 2.- Desde el principi del cinema es2.- Tots els suports digitals comparteixen el mateix combinaven imatges en moviment,codi digital i l’ordinador actua com un dispositiu de texts i so, es a dir ja era un mitjà multimèdia.representació multimèdia. 3.- Els cinema el temps es tradueix3.- Els NM permeten l’accés aleatori a diferència en un espai bidimensional, on esdels analògics que accedeixen de manera pot manejar , analitzar y manipularseqüencial. amb més facilitat. un exemple és el muntatge cinematogràfic.
 17. 17. Què són els NM? El que no són NM.Nocions populars que diferencien els NM dels vells. El mite de lo digital. 4.- Una imatge digital conté una quantitat fixe d’informació, però4.- La digitalització inevitablement una pèrdua de amb les resolucions d’avui en dia lesinformació. A diferència de la representació imatges digitals arriben a un nivell de detall que la fotografiaanalògica, la representació digital conté una tradicionals no arriba. Llavors laquantitat fixe de informació. qüestió més rellevant és: Quanta informació en una imatge pot ser útil a l’usuari?.5.- A diferència dels vells mitjans, en la que cada 5.- Avui en dia, en la manipulació d’imatges i video digital, es fa servircòpia successiva s’anava perdent qualitat, en els la tècnica de compressió ambmitjans codificats digitalment les copies poden ser pèrdues (jpg, mpg), es a dir, es perdil·limitades i idèntiques. qualitat en benefici del que ocupa l’arxiu. Per tant en lo digital també existeix una pèrdua d’informació.
 18. 18. Què són els NM? El que no són NM.Nocions populars que diferencien els NM dels vells. El mite de a interactivitat. 6.- Abans de l’aparició de l’ordinador, en el món artístic i l’arquitectura ja existia la6.- Els NM són interactius. En els vells mitjans interacció. Aquesta interactivitat lal’ordre de presentació ve fixada y ara l’usuari pot podem anomenar «interactivitatescollir quins elements es mostren o quines rutes psicològica» en el cas de l’art i interactivitat corporal en el cas deseguir, generant així una obra única. l’arquitectura, l’espectador s’ha de moure per a veure tota l’obra en la seva totalitat.
 19. 19. Què són els NM? Bibliografia documents gràfics.• Foto portada: Anne Helmond. Creative Commonds BY-NC-ND. Enllaç: http://www.flickr.com/photos/silvertje/3545261803/• Foto Software de retoc fotogràfic GNU GPL Gimp, diapositiva 9 (Exemples de modularitat). Enllaç: http://www.gimp.org/screenshots/windows_crop.jpg?rand=136594842• Resta de documents gràfics de producció personal. Tots els continguts d’aquestes diapositives (inclòs text i imatges pròpies), excepte els indicats estan llicenciats sota una llicència Creative Commons

×