La competència socio-emocional a l'escola, la familia i la comunitat.

810 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
810
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
290
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La competència socio-emocional a l'escola, la familia i la comunitat.

 1. 1. COMENIUS REGIO BRIDGEND- SANTA MARIA DEL CAMÍ http://comeniusbesd.jimdo.com/
 2. 2. Comenius Regio-BESD Col·laborar en la investigació de metodologíes i recursos en competència socio-emocional Prevenció, identificació, avaluació i intervenció de les dificultats de comportament emocionals i socials●Socis de Bridgend: Serveis Socials de lAjuntament de Bridgend, NewtonSchool Primary i la Universitat de Sussex.●Socis de Santa Maria del Camí: Convivèxit, Serveis Socials delAjuntament de Santa Maria del Camí, CEIP Melcior Rosselló i lAMIPA delescola.
 3. 3. Pla de Convivència (desembre 2006)Formació del claustrePrograma en competència Emocional i SocialMediació i Racó Boca-OrellaComenius BESD : - Traduir i aplicar un qüestionari on-line per a la detecció de desordres socio-emocionals i de comportament dels alumnes. - Intervenció: investigació i assessorament. - Formació en mediació tota la comunitat. - Posada en marxa de la xarxa mediadora.
 4. 4. PER NOMINACIONSDELS COMPANYSAUTO-AVALUACIÓ EMOCIONAL
 5. 5. EDUCACIÓ EMOCIONAL I SOCIAL Programa preventiu sistemàtic i transversal.  Una hora setmanal dins làrea de tutoria i present, a més, a totes les àrees. Continguts: - COHESIÓ GRUP. METODOLOGIA - CONFLICTES I MEDIACIÓ. - COMUNICACIÓ. - EMOCIONS I SENTIMENTS Expressió i reconeixement dels sentiments. Jocs, dinàmiques de grup, - ESTRATÈGIES I PENSAMENTS. - PARTICIPACIÓ DEMOCRÀTICA. aprenentatge cooperatiu, - VALORS I CULTURA DE PAU.assemblees, tècniques dramàtiques
 6. 6. FORMACIÓ DEL CLAUSTRE:●PIP (2 anys) Cap a lescola inclusiva i mediació (2007-2010)●Intervencions eficients dins el context educatiu en alteracions del comportament(2010-2011)●Taller Xarxa Mediadora -família, mestres, alumnes i personal de servei- (2010-2011).●Aprenentatge cooperatiu i Projectes de Treball. (2011-1012)
 7. 7. ● INTEL·LIGÈNCIA CLÀSICA ● INTEL·LIGÈNCIES MÚLTIPLESHOWARD GARDNER
 8. 8. Intel·ligència emocionalIntel·ligència Intel·ligènciainterpersonal intrapersonal
 9. 9. SENTIMENTS
 10. 10. ESCULTURA
 11. 11. Tècniques dramàtiques, un bon recurs per a la prevenció de conflictesActors-espectadors de la mateixa situació o escena, APRENENTATGE VISCUT “Com actors” els nins viuen diferents rols, emocions o sentiments. Després “dins el paper despectador” poden racionalitzar el que han viscut -parlar-ne- i entendre millor la conducta dels seus companys (empatitzar amb els seus sentiments) Dins aquest context, dempatia i comprensió mútua, el conflicte quan es dóna, és molt més fàcil dentendre i gestionar.
 12. 12. Dramatització simple dun fet Empatia: Representació dun fet: alguna cosa que els ha passat, un conflicte que han tingut o per exemple, una escena qualsevol de larea de socials.
 13. 13. DRAMATITZACIÓ SIMBÓLICA – INVERSIÓ DE ROLS Resolució de conflictes Es tracta duna escena inventada, elegida per tenir alguns elements estructurals idèntics a lescena originaria, però que per “x motius”, trobam adient o prudent no representar lescena originaria. (Per exemple, en un cas de bullying escolar, no seria adequat representar una escena idèntica a la que sha donat, a fi de protegir a lalumne/a maltractat. Aleshores és necessari elegir una escena imaginaria semblant i si convé, realitzar una inversió de rols: lalumne maltractador representa el paper de víctima.)
 14. 14. CONTROL EMOCIONAL EM CALMO Em faig conscient del que sent M’aparto Respiro profundament PENSO Com em sento? Quin problema tinc? HO SOLUCIONO Busco alternatives Trio la millor solució
 15. 15. Role-play o representació de papers Habilitats Socials: Modelatge. Representar situacions hipotètiques, per aprendre i entrenar les habilitats socials o comunicatives.
 16. 16. COMUNICACIÓ ASSERTIVA NOM NIN/A COM EM SENTO PER QUÈ ? DIR QUÈ VOLDRÍEM
 17. 17. Dramatització dels personatges dels contes Els sentiments i les emocions: A través de la dramatització dels contes viuen els sentiments dalguns personatges imaginaris. Això els permet reconèixer millor els seus propis sentiments. Reflexionar-ne des de la distància i aprendre estratègies de control emocional.
 18. 18. TREBALLS EN EQUIPEls equips de treball ens permeten ajudar-nos mútuament al’hora d’aprendre. Ens animem, ens recolzem, ens corregim. tantpel que fa a les produccions acadèmiques com al nostrecomportament i actitud.
 19. 19. GUIA PELS MESTRES Pautes dactuació comunes GUIA PER LES FAMÍLIES Assessorament i SuportASSEMBLEA CURS - ASSEMBLEA DELEGATS
 20. 20. CARNET DE PUNTS SEGELLS ☺⊖⊕ ☺ QUAN ELS PUNTS PUGEN, ACONSEGUIM PRIVILEGIS. ⊕ QUAN ELS PUNTS BAIXEN, PERDEM AQUESTS PRIVILEGIS.
 21. 21. PRIVILEGISCADA CLASSE, DECIDEIX QUINS PRIVILEGIS ELS HICORRESPONEN QUAN PUGEN ELS PUNTS. EXEMPLE:*12 PUNTSEstalviar-se un exercici setmanal de làrea que ells vulguin.*14 PUNTSEstalviar-se dos exercicis setmanals de làrea que ells vulguin.*16 PUNTS30 minuts més de pati mensuals.*18 PUNTS30 minuts més mensuals a laula dordinadors.*20 PUNTSEstalviar-se un examen trimestral de lassignatura que vulguin.
 22. 22. AGENDA - Segells ☺⊖⊕ - Informació general.INFORMACIÓ - FAMILIES - Deures
 23. 23. RACÓBOCA- ORELLA
 24. 24. EL RACÓ BOCA ORELLA EL DUEN A LA PRÀCTICA: INFANTIL PRIMER CICLE SEGON CICLE
 25. 25. EL RACÓ DE LA CADIRA ORELLA I LA CADIRA BOCA CONSTITUEIX UN ESPAI I UNA ESTRUCTURA DINS LAULA PERQUÈ ELS ALUMNES RESOLGUIN ELS SEUS CONFLICTES PER SI MATEIXOS COM UN MECANISME PER AL DIÀLEG I LA NEGOCIACIÓ
 26. 26. PAUTES:1-EL QUE SEU A LA CADIRA DE LORELLA HA DESCOLTARel més atentament possible el seu company i no pot parlar,per evitar les interrupcions.2- EL QUE SEU A LA CADIRA DE LA BOCA TÉ LA PARAULA iha dexplicar què ha passat, com es sent i què vol.
 27. 27. 3-Una vegada que el primer infant ha acabat de parlar,canvien de cadira i inverteixen els seus papers.4-Linfant que ha estat el primer oient pren la paraula uncop ha parafrasejat correctament el seu company iaquest ho pren com a vàlid.***(Aquest punt no ho fan els nins i nines deprimer)***.
 28. 28. MEDIACIÓ
 29. 29. CÀRRECSDins cada classe hi ha uns càrrecs que els alumnes van assolint durantun temps determinat i són rotatius.També hi ha càrrecs que són per tot el curs: Delegat/da
 30. 30. TUTORIA INDIVIDUALA partir duna necessitat o demanda de lalumne o delmestre, el tutor convoca una tutoria individual.Lobjectiu és crear un espai de confiança i bona entesaentre alumne tutor, arribant a possibles acords isolucions.

×