La competència socio emocional al ceip melcior rosselló

1,275 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,275
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
105
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La competència socio emocional al ceip melcior rosselló

 1. 1. LA COMPETÈNCIASOCIO- EMOCIONAL LESCOLA
 2. 2. Pla de ConvivènciaFormació del claustrePrograma en competència Emocional i SocialMediació i Racó Boca-OrellaComenius BESD : - Formació en mediació tota la comunitat. - Posada en marxa de la xarxa mediadora. - Traduir i aplicar un qüestionari on-line per a la detecció de desordres socio-emocionals dels alumnes amb ells mateixos o amb els companys. - Intervenció: investigació i assessorament.
 3. 3. INTEL·LIGÈNCIA CLÀSSICA Fins fa poc, es creia que només hi havia un tipusdintel·ligència, mesurable en tests i que eraestable durant tota la vida: no es podia canviar, nimodificar.
 4. 4. INTEL·LIGÈNCIES MÚLTIPLESHoward Gardner
 5. 5. Intel·ligència emocionalIntel·ligència Intel·ligènciainterpersonal intrapersonal
 6. 6. EDUCACIÓ EMOCIONAL I SOCIAL Programa preventiu sistemàtic i transversal.  Una hora setmanal dins làrea de tutoria i present, a més, a totes les àrees. Continguts: - COHESIÓ GRUP. METODOLOGIA - CONFLICTES I MEDIACIÓ. - COMUNICACIÓ. - EMOCIONS I SENTIMENTS Expressió i reconeixement dels sentiments. Jocs, dinàmiques de grup, - ESTRATÈGIES I PENSAMENTS. - PARTICIPACIÓ DEMOCRÀTICA. aprenentatge cooperatiu, - VALORS I CULTURA DE PAU.assemblees, tècniques dramàtiques
 7. 7. Tècniques dramàtiques, un bon recurs per a la prevenció de conflictesActors-espectadors de la mateixa situació o escena, APRENENTATGE VISCUT “Com actors” els nins viuen diferents rols, emocions o sentiments. Després “dins el paper despectador” poden racionalitzar el que han viscut -parlar-ne- i entendre millor la conducta dels seus companys (empatitzar amb els seus sentiments) Dins aquest context, dempatia i comprensió mútua, el conflicte quan es dóna, és molt més fàcil dentendre i gestionar.
 8. 8. Moments del taller ● Posada en marxa. Jocs preliminars per cohesionar el grup, desinhibir i començar a connectar amb el llenguatge dramàtic a fi dexpressar-nos millor. ● Representació de lescena Percebre lescena i els personatges que representa i deixar-se impregnar per ella. ● Expressar què han sentit Prendre consciència dels sentiments i emocions que ens ha produït lescena i expressar/ho.
 9. 9. Dramatització simple dun fet Empatia: Representació dun fet: alguna cosa que els ha passat, un conflicte que han tingut o per exemple, una escena qualsevol de larea de socials.
 10. 10. Dramatització simbólica Resolució de conflictes: Es tracta duna escena inventada, elegida per tenir alguns elements estructurals idèntics a lescena originaria, però que per “x motius”, trobam adient o prudent no representar lescena originaria. (Per exemple, en un cas de bullying escolar, no seria adequat representar una escena idèntica a la que sha donat, a fi de protegir a lalumne/a maltractat. Aleshores és necessari elegir una escena imaginaria semblant i si convé, realitzar una inversió de rols: lalumne maltractador representa el paper de víctima.)
 11. 11. Inversió de rols Empatia, comprensió:Es tracta dinvertir els papers dels protagonistes de lescena. Sutilitza quan ens interessa que un alumne percebi com se sent un altre alumne amb el qual ha tingut un conflicte (permet a lalumne posar-se a la pell de laltre implicat, dins el mateix entremat)
 12. 12. Role-play o representació de papers Modelatge, Habilitats Socials: Representar situacions hipotètiques, per aprendre i entrenar les habilitats socials o comunicatives.
 13. 13. COMUNICACIÓ ASSERTIVA NOM NIN/A COM EM SENTO PER QUÈ ? DIR QUÈ VOLDRÍEM
 14. 14. Dramatització dels personatges dels contes Els sentiments i les emocions: A través de la dramatització dels contes i de la representació dalguns personatges imaginaris, els infants viuen i experimenten amb els sentiments i les emocions. Això els permet, posteriorment, el reconeixement dels seus sentiments i estats dànim.
 15. 15. TREBALLS EN EQUIPEls equips de treball ens permeten ajudar-nos mútuament al’hora d’aprendre. Aprenem I contribuim a que aprenguin elsnostres companys. Ens animem, ens recolzem, ens corregim.tant pel que fa a les produccions acadèmiques com al nostrecomportament i actitud.
 16. 16. MEDIACIÓ
 17. 17. CONTROL EMOCIONAL EM CALMO Em faig conscient del que sent M’aparto Respiro profundament PENSO Com em sento? Quin problema tinc? HO SOLUCIONO Busco alternatives Trio la millor solució
 18. 18. RACÓBOCA- ORELLA
 19. 19. EL RACÓ BOCA ORELLA EL DUEN A LA PRÀCTICA: INFANTIL PRIMER CICLE SEGON CICLE
 20. 20. EL RACÓ DE LA CADIRA ORELLA I LA CADIRA BOCA CONSTITUEIX UN ESPAI I UNA ESTRUCTURA DINS LAULA PERQUÈ ELS ALUMNES RESOLGUIN ELS SEUS CONFLICTES PER SI MATEIXOS COM UN MECANISME PER AL DIÀLEG I LA NEGOCIACIÓ
 21. 21. PAUTES:1-EL QUE SEU A LA CADIRA DE LORELLA HA DESCOLTARel més atentament possible el seu company i no pot parlar,per evitar les interrupcions.2- EL QUE SEU A LA CADIRA DE LA BOCA TÉ LA PARAULA iha dexplicar què ha passat, com es sent i què vol.
 22. 22. 3-Una vegada que el primer infant ha acabat de parlar,canvien de cadira i inverteixen els seus papers.4-Linfant que ha estat el primer oient pren la paraula uncop ha parafrasejat correctament el seu company iaquest ho pren com a vàlid.***(Aquest punt no ho fan els nins i nines deprimer)***.
 23. 23. CARNET DE PUNTS SEGELLS ☺⊖⊕ ☺ QUAN ELS PUNTS PUGEN, ACONSEGUIM PRIVILEGIS. ⊕ QUAN ELS PUNTS BAIXEN, PERDEM AQUESTS PRIVILEGIS.
 24. 24. PRIVILEGISCADA CLASSE, DECIDEIX QUINS PRIVILEGIS ELS HICORRESPONEN QUAN PUGEN ELS PUNTS. EXEMPLE:*12 PUNTSEstalviar-se un exercici setmanal de làrea que ells vulguin.*14 PUNTSEstalviar-se dos exercicis setmanals de làrea que ells vulguin.*16 PUNTS30 minuts més de pati mensuals.*18 PUNTS30 minuts més mensuals a laula dordinadors.*20 PUNTSEstalviar-se un examen trimestral de lassignatura que vulguin.
 25. 25. AGENDA - Segells ☺⊖⊕ - Informació general.INFORMACIÓ - FAMILIES - Deures

×