L’ Agencia del Paisatge Vitivinícola,    justificació,objectius, característiques, estructura i    referents mundial...
QUI SOM QUIENES SOMOS                 Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Agencia del Paisatge Viti...
QUI SOM QUIENES SOMOS                       Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament       ...
QUI SOM QUIENES SOMOS                         Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament      ...
QUI SOM  QUIENES SOMOS                                  Enginyeria, Sostenibilitat i Fi...
QUI SOM QUIENES SOMOS                         Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament     ...
QUI SOM QUIENES SOMOS                                 Enginyeria, Sostenibilitat i Finan...
QUI SOM QUIENES SOMOS                           Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament   E...
QUI SOM QUIENES SOMOS                               Enginyeria, Sostenibilitat i Finançamen...
QUI SOM QUIENES SOMOS                                 Enginyeria, Sostenibilitat i Finanç...
QUI SOM QUIENES SOMOS                             Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament ...
QUI SOM QUIENES SOMOS                               Enginyeria, Sostenibilitat i Finançamen...
QUI SOM  QUIENES SOMOS                                   Enginyeria, Sostenibilitat i ...
Miquel Vidal Pla.Dr. Arquitecte. Màster en Arquitectura del PaisatgeUPC.Professor Titular UPC               ...
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Presentacions jornada projectes innovi l'agència de defensa del paisatge del Penedès

142

Published on

12/12/2012
Presentacions Jornada Projectes INNOVI
Projecte L'agència de defensa del paisatge del Penedès

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
142
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentacions jornada projectes innovi l'agència de defensa del paisatge del Penedès

 1. 1. L’ Agencia del Paisatge Vitivinícola, justificació,objectius, característiques, estructura i referents mundials.Escola viticultura i enologia Mercè Rossell i DomènechEspiells, Sant Sadurní d’Anoia12 desembre 2012
 2. 2. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Agencia del Paisatge Vitivinícola. Vineyard Landscape Lobby.
 3. 3. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament El paisatge de la vinya es caracteritzat per :  Ser un Espai d’ Activitat Agrícola i industrial complementaria.  Definir una Identitat social. Terrer, el valor de la terra i la qualitat dels caves i vins.  Generar activitats vinculades amb la cultura del vi i l’enoturisme.
 4. 4. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament El paisatge de la vinya necessita : Una gestió compartida social, mediambiental, ecològica y morfològica del territori que articuli la seva identitat vitivinícola amb aquelles activitats que el territori necessita o acull. Pel progrés social i econòmic del Penedès
 5. 5. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i FinançamentLa necessitat de l’Agencia del Paisatge Vitivinicola va ser formulada per primeravegada en les conclusions del primer Congres Art i Paisatge Vitivinicola.13 de Juliol 2007. En elmateix sentit s`expressava al III Congrés Art i Paisatge Vitivinícola, la ponència ‘Que es i perquèserveix l’Agencia del Paisatge’. Miquel Vidal.12 de Juliol del 2009.Breu relació de documents elaborats prèviament:Característiques bàsiques i funcionalitat de la Agencia del paisatge del Penedès. 23.05.2012.Proposta per la creació del Vineyard Landscape Lobby i el seu Pla per la gestió del paisatgevitivinícola com espai d’ identitat social, producció i cultura. Enoturisme. (31.05.2012).Estructura bàsica per la presentació del Projecte per a la seva aprovació per part de la Junta(Assemblea) i la seva implicació en la recerca de recursos tant humans, financers com materialsINNOVI 27.08.2012.Acord de constitució de la comissió Paisatge i Medi ambient a INNOVI presidida per Ton Mata(08.2012). Documents vinculats a la futura Agencia com a eines de treball. Guia de les bones practiques per a les explotacions vitivinícoles. Direcció General d’ Arquitectura i Paisatge de la Generalitat. Recull de bones practiques de polígons d’activitat econòmica. Direcció General d’ Arquitectura i Paisatges de la Generalitat. Carta del Paisatge de l’ Alt Penedès. Observatori del Paisatge,15 d’Octubre 2004.
 6. 6. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament La secció Paisatge i Medi ambient del INNOVI per la gestió acurada i progressista del paisatge de la vinyaproposa : La creació de l’Agencia del Paisatge Vitivinícola. Els objectiusde l’ Agencia del Paisatge Vitivinícolason: 1. Valorarl’ estat actual del paisatge vitivinícola. 2. Analitzar i divulgarles prospeccions futures ,valorant la seva capacitat d’ integració. Diagnòstic. 3. Assessorar. 4. Al·legar/Defensar. Elaboració de estratègies,propostes i alternatives, 5. Sensibilitzar. 6. Intervenir per potenciar la qualitat paisatgística. Think tank.
 7. 7. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Característiques de la Agencia del Paisatge Vitivinícola.  Ent independentenfront de les administracions.  Finançament privat : membres,patrocinadors,espònsors,col·laboradors Integrada a la comissió de Paisatge i Medi ambient del INNOVI Vinculada a : Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de Barcelona, Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Institut d’ Estudis Catalans. En tots els camps en que aquestes universitats actuen el paisatge vitivinícola des de l’ art, l’ urbanisme i el paisatgisme fins a la biologia i la enologia. L’ agencia resta oberta a totes les institucions del coneixement que si vulguin adherir Làmbit d’ actuació de la Agencia en el seu horitzó últim es nacional, si be es considera oportú en la seva arrencada i com a cas d’ estudi focalitzar-se al Penedès.
 8. 8. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Estructura i funcionamentde la Agencia del Paisatge Vitivinícola L’ Agencia esta integrada pel Consell per la Defensa del Paisatge Vitivinícola, el Comite Executiu de l’ Agencia del Paisatge i el Nucli Promocional.
 9. 9. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Consell per la Defensa del Paisatge Vitivinicola. A partir de la Comissió de Paisatge i Medi ambient del INNOVI o entitat d’ extens assentament penedesc, esta integrat per totes aquelles entitats i persones a títol individual sensibilitzadesper la gestió del paisatge vitivinícola La pertinença al Consell comporta el participar en el finançament. Les empreses integrades al Consell i que ho vulguin podran incloure en la seva imatge corporativa el corresponent logo que els acredita com a membres del Consell. La funció del consell es exposaral Comitè Executiu de la Agencia del Paisatge les problemàtiques que es considera que afecten a la identitat del paisatge vitivinícola i establir conjuntament les línees d’ actuació corresponents.
 10. 10. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Comitè Executiu de l’ Agencia del Paisatge. Format per, a mes de tots aquells professionals que si vulguin incorporar, pel Comitè Científic del Congres Art i Paisatge Vitivinicola-Enoturisme atenent a la tasca desenvolupada per aquest al llarg de les tres edicions ja fetes, en les quals s’han desenvolupat nombrosos estudis i projectes. Correspont al Comitè, un cop definida conjuntament amb el Consell, les accions a desenvolupar, definir les seves característiques: calendari,equip de treball,mitjançants, cost,etc. La coordinació del Comitè Executiu correspondrà en forma compartida o amb alternancia a la Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona i Rovira i Virgili, Tarragona com a garantia de rigor científic, objectivitat i extens suport de potencial humà altament qualificat amb el Campus de Excel·lència de la UPC. Cadascuna de les accions te un finançament específic i propi.
 11. 11. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Nucli promocional. Integrat per auna o dues persones, vinculades al mon del cava i el vi, la tasca del equip es la difusió i promoció del projecte, captació de recursosiarticular el Consell amb el Comitè. Els seus integrants tenen una dedicació part-time remunerada.
 12. 12. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i Finançament Exemples en el mon. La defensa, gestió i promoció del paisatge vitivinícola com generador d’activitats sinèrgiques d’ alt potencial econòmic com l’enoturisme, la restauració, el comerç i la cultura te una amplia difusió arreu del mon vitivinícola i d’ una forma molt especial en les denominacions d’ origen mes famoses. Els casos d’ estudi vinculats expliciten clarament la rendibilitat econòmica a mes de la social y cultural, que comporta la gestió acurada del paisatge vitivinícola. Per saber mes : http://www.charte-de-fontevraud.org/ www.biodivine.eu/ http://www.recevin.net/projects.php
 13. 13. QUI SOM QUIENES SOMOS Enginyeria, Sostenibilitat i FinançamentEstudis i avantprojectes desenvolupats pel Congrés Art i Paisatge Vitivinicola-Enoturisme en les tres edicions ja realitzades. Referents a :Àrees de protecció especial per la seva qualitat paisatgística.Estudis iniciats : Aproximació a la Identitat Paisatgística del Paisatge Vitivinícola,elaborat per laUniversitat Politècnica de Catalunya pel I Congres Art i Paisatge Vitivinícola.Infraestructures.Estudis iniciats : Com les infraestructures poden esdevenir identitats morfològiques en elpaisatge. El talús del TGV de barrera a Porta del Penedès,elaborat per la Universitat Politècnicade Catalunya pel II Congres Art i Paisatge VitivinícolaPlanejament, infraestructures i paisatge al Penedès. Una aproximació a un llibre blanc de lesinfraestructures presents i futures elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya pel IIICongres Art i Paisatge Vitivinícola ,EnoturismePoligons.Del vinyart al vinyascape. Un sistema de identitats morfològiques com aportació a la construcciód’ una nova relació territorial metropolitana al Penedès. Linealitat versus transversalitat.Elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya pel II Congres Art i Paisatge Vitivinícola-Enoturisme.Integració del polígons industrials a partir de les invariants del paisatge vitivinícola elaborat perla la Universitat Politècnica de Catalunya presentat al II Congres Art i Paisatge Vitivinícola.
 14. 14. Miquel Vidal Pla.Dr. Arquitecte. Màster en Arquitectura del PaisatgeUPC.Professor Titular UPC Centre Àgora. Pl. Àgora, 1Director del Congres Art i Paisatge Vitivinícola. 08720 Vilafranca del PenedèsEnoturisme. BarcelonaDarnay Soazig. 931 185 951Arquitecta del paisatge (Paysagiste DPLG Versailles) info@innovi.cat www.innovi.catMiembro de la comission de suivi de la Charteinternationale des paysages viticoles de Fontevraud
 1. ¿Le ha llamado la atención una diapositiva en particular?

  Recortar diapositivas es una manera útil de recopilar información importante para consultarla más tarde.

×