ECONOMIA D’EMPRESA
   QUÈ ÉS EL TREBALL?
 EL MARC NORMATIU LABORAL


     MARTÍ CHIVA
    MERITXELL HERVÀS
   ...
Unitat 6
          EL TREBALL I LA LEGISLACIÓ LABORAL


  Què és el treball?
      El treball és el conjun...
PRINCIPALS NORMES LABORALS DE LA MÉS GENERAL A LA
            MÉS ESPECÍFICA


El marc normatiu laboral és la ...
CONSTITUCIÓ ESPANYOLAContingut laboral de la Constitució
Drets fonamentals           Drets i llibertats dels...
ELS TRACTATS INTERNACIONALS


  Normes legals que un conjunt de països s’obliguen a complir i
  respectar.
  En l’àm...
EL CONTRACTE DE TREBALL
  És un document acordat i signat per l’empresa i el treballador, en què
  s'estableixen l...
ELS DOS PRINCIPIS QUE REGULEN I ORDENEN LES
          NORMES LABORALS
  PRINCIPI DE JERARQUIA NORMATIVA

 ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Economia D'empresa

645 views
570 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
645
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
16
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Economia D'empresa

 1. 1. ECONOMIA D’EMPRESA QUÈ ÉS EL TREBALL? EL MARC NORMATIU LABORAL MARTÍ CHIVA MERITXELL HERVÀS ANDREA MORENO 1HS2
 2. 2. Unitat 6 EL TREBALL I LA LEGISLACIÓ LABORAL  Què és el treball? El treball és el conjunt de tasques i d’activitats que les persones desenvolupen dins d’una empresa a canvi d’un salari. És l’aportació de l’element humà en el procés de producció.  Característiques del treball o característiques de l’activitat laboral: VOLUNTARIETAT: La persona decideix si treballa o no,el treballador té caràcter voluntari. PER COMPTE D' ALTRI: El treballador treballa per a una altre persona reben un salari. SUBORDINACIÓ: El treball de la persona està sotmès a les decisions de l’empresari. RETRIBUCIÓ: El treballador rep un salari a canvi del treball.
 3. 3. PRINCIPALS NORMES LABORALS DE LA MÉS GENERAL A LA MÉS ESPECÍFICA El marc normatiu laboral és la legislació laboral. Les principals normes laborals, de més a menys importants són: LA CONSTITUCIÓ ESPANYOLA: norma legal suprema de l’ordenament jurídic, suposa les bases sobre les que es fonamenten la resta de normes i desenvolupa els drets i llibertats fonamentals dels ciutadans. ELS TRACTATS INTERNACIONALS:  Els convenis de l’OIT  Les normes de la UE L’ESTATUT DELS TREBALLADORS: és la norma bàsica que fonamenta tot el marc normatiu del treball perquè desenvolupa i concreta el conjunt de drets, llibertats i obligacions que tenen els treballadors i les empreses a les normes de rang superior. ELS CONVENIS COL·LECTIUS: acords pactats entre els representants dels treballadors i de les empreses d’un sector econòmic on es fixen les condicions de treball i les normes de convivència que s’aplicaran en un període determinat. EL CONTRACTE DE TREBALL:
 4. 4. CONSTITUCIÓ ESPANYOLA Contingut laboral de la Constitució Drets fonamentals Drets i llibertats dels Principis rectors de la política ciutadans i ciutadanes social i econòmica Dret a no ser discriminat per Dret al treball Mantenir un règim públic de qualsevol circumstància Seguretat Social Dret a vaga Dret a la promoció a través del Realitzar polítiques oreientades treball a la plena ocupació Dret a fundar i tenir llibertat de Dret a l’elecció de professió o Vetllar per la seguretat i higiene unir-se a qualsevol sindicat ofici en el treball Dret a la negociació col·lectiva Garantir el descans necessari. Dret a un salari adequat Formació i readaptació professional Dret a la llibertat d’empresa
 5. 5. ELS TRACTATS INTERNACIONALS  Normes legals que un conjunt de països s’obliguen a complir i respectar.  En l’àmbit laboral hi ha els convenis de l’OIT ( Organització Internacional del Treball ) i les normes de la UE ( Unió Europea).  Els convenis de l’OIT: creats amb el propòsit primordial de adoptar normes internacionals què depenen de l’ ONU. Millorar condicions treballadors. Les normes de la UE: Normatives dictades per la unió europea. Garantir un mínim nivell de vida dels treballadors.
 6. 6. EL CONTRACTE DE TREBALL  És un document acordat i signat per l’empresa i el treballador, en què s'estableixen les condicions de treball. Vincle entre una persona física o jurídica (empresari) i una persona física (treballador).
 7. 7. ELS DOS PRINCIPIS QUE REGULEN I ORDENEN LES NORMES LABORALS  PRINCIPI DE JERARQUIA NORMATIVA El principi de jerarquia normativa ens diu que cap norma d’un rang inferior pot contradir una altre norma de caràcter superior.  PRINCIPI DE NORMA MÍNIMA El principi de norma mínima ens diu que una norma de rang inferior pot millorar els mínims que marca una norma de rang superior.

×