• Save
Deusmenors
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Deusmenors

on

 • 294 views

 

Statistics

Views

Total Views
294
Views on SlideShare
294
Embed Views
0

Actions

Likes
0
Downloads
0
Comments
0

0 Embeds 0

No embeds

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as OpenOffice

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

Deusmenors Deusmenors Presentation Transcript

 • DIVINITATS MENORS
 • 0. INTRODUCCIÓEl panteó grec se centrava en les dotze divini-tats anomenades déus olímpics, però el poli-teisme grec continuava en una llarga llistadéssers divins: alguns havien nascut abans queZeus i els seus germans; altres neren fills.Aquests déus menors estan jeràrquicament persota dels déus olímpics però també ells regiendiversos aspectes de la naturalesa i de la vidahumana La festa dels déus (Bellini)
 • 1. DÉUS CELESTSDels titans Hiperió i Tia van néixer els déusHèlios, Selene i Eos. Són les personificacions,respectivament, del Sol, la Lluna i lAurora.Hèlios és despertat cada matí pel gall, animalque li està consagrat, al seu palau a la Còlquide,un regne situat a Orient. Després agafa lesregnes del carro del Sol, tirat per quatre cavallsalats, i el condueix a través del cel fins a unpalau que té a Occident. De nit dorm en unvaixell que el porta el déu i el carro de retorn.
 • Quan Hèlios acaba el seu viatge, Selene comença el seu, just en caure la nit, portant una corona daurada amb què il·lumina la terra.LAurora (Bouguereau) Selene i Endimió (Ricci) Selene Quan acaba la nit, Eos, la de dits rosats, es lleva, prepara el carro del Sol per a Hèlios i vola cap a lOlimp a anunciar larribada del seu germà.
 • 2. DIVINITATS GRUPALSA banda de les divinitats individuals, existien aGrècia grups de divinitats que apareixiensempre juntes, com les Càrites (deesses de labellesa que acompanyaven Afrodita), les Hores(deesse de les estacions), les Moires i les Muses. Les tres Gràcies (Rubens)
 • Les Moires o Parques eren les deessesdel destí: tres germanes filles de Zeus Quan un home neix, Cloto fila la seva vida en(tot i que alguns les consideraven més forma de fil; Laquesis el mesura amb una vara iantigues) anomenades Cloto, Laquesis i finalment Atropo el talla amb unes tissores. TotsAtropo. els humans estan subjectes al destí que els han marcat i només Zeus té autoritat per canviar-lo.Les Parques (Goya)
 • Les nou muses eren les deesses que inspiraven els artistes i el poetes. Erenfilles de Zeus i de Mnemòsine, deessa de la memòria.
 • 3. ALTRES DIVINITATSPan, déu dels pastors, era fill dHermes i la nimfaDríope. Tenia banyes, barba i potes de cabra, perquèel seu pare shavia transformat en boc per seduir lamare. Pan era tan lleig que Hermes el va dur alOlimp per divertir els déus.Pan vivia a les muntanyes on cuidava els seus ramats.Era un déu pacífic a qui li agradaven les migdiades iperseguir nimfes. Una delles, Siringa, es vatranformar en canya i ell la va usar per fer-se la flautaque porta el seu nom. Pan i Siringa (Jordaens)
 • Asclepi (Esculapi per als romans) era fill dApol·lo i Coronis. Va aprendre lart de guarir dApol·lo i de Quiró i va arribar a ser tan bo curant malalties que sel va considerar déu i inventor de la medicina. Asclepi usava drogues per curar i va arribar a tornar la vida a alguns morts. Però Hades va acusar-lo dhaver acceptat or a canvi i Zeus el va fulminar amb el raig, tot i que poc després el va fer ressuscitar.Asclepi dEmpúries
 • Príap, fill dAfrodita i Nèmesis, deessa moltDionís, era déu dels antiga, representavajardins i dels horts. la venjança divina. Hebe, filla de Zeus i dHera, era deessa de la joventut.