Your SlideShare is downloading. ×
Regionalen proekt
Regionalen proekt
Regionalen proekt
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×

Thanks for flagging this SlideShare!

Oops! An error has occurred.

×
Saving this for later? Get the SlideShare app to save on your phone or tablet. Read anywhere, anytime – even offline.
Text the download link to your phone
Standard text messaging rates apply

Regionalen proekt

257

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total Views
257
On Slideshare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
0
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

Report content
Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
No notes for slide

Transcript

  • 1. Мировна Акција Регионален проект „Регионални малдински акции против дискриминација“ Извештај од активности за месец јануари 2011Во рамките на регионалниот проект „Регионални младински акции противдискриминација“ координиран од страна на Мировна Акција – Прилеп, во текот намесец јануари се реализирани следниве активности: НВО„Младински иницијативи“ Скопје Тел. 070 571 819 www.mmv.org.mkРеализирани активности:10 работилници за креирање театарска изведба. 25 учесници разработуваа идеи какопреку театарот да ги претстават нивните ставови против дискриминацијата. Тиенапишаа сценарио, држат проби и ја подготвуваат театарската изведба.МИ формираше група на учесници, музичари кои ќе работат под координација напрофесор по музичко, учесник во нашиот проект. Учесниците се од различниучилишта и етничка припадност, свират и пеат различни музички стилови, што беше иглавната идеа на оваа активност.МИ воспостави контакти со Младинскиот Културен Центар и одлучивме дветеактивности да ги ставиме во еден ден (театарската претстава и музичкиот настан) на24ти март 2011 година.Билјана ПејовскаКоординатор на проектот 1
  • 2. „Едукативен центар“ Bircaninova 26, Крушевац, Србија Тел/фах: +381 (0)37 3 502 644www.ec.org.rsЕдукативниот центар организираше „Жива библиотека“ на која гостин бешеизвршниот директор на Хелсиншкиот одбор за човекови права во Србија, ИванКузминовиќ. Иван Кузминовиќ на присутните им зборуваше за својот живот и за работата во Хелсиншкиот одбор, како и за проектите кои ги реализираат, но не ја заобиколи и приказната за моменталната состојба за човековите права во нашата земја, во регионот и светот. Присуствуваа 60 средношколци од 7 различни средни училишта во Крушевац.Другата „Жива библиотека“ беше одржана во просториите на Едукативниот Центар.„Книга“ на оваа жива библиотека беше новинарката и уредничка на регионалнитетелевизии и регионалните весници. „Книгата“ зборуваше за својата работа и запроблемите на кои наидува при работењето. На оваа библиотека присуствуваа 24средношколци од 3 средни училишта.Валентина Антиќ – Едукативен центар, Крушевац 2
  • 3. „Акција за ненасилство и изградба на мир“ Гнилане, Косово Тел: +377 44 211 895Реализирани активности:Снимање, глума, режија и монтажа на 4 филма.Големиот ентузијазам, мотивираноста и волјата на различните младински групи(Албанци, Срби и Турци), резултираше со нивно активно ангажирање во текот наснимањето, режијата и актерската игра на двата филма во декември 2010. Овојентузијазам, уметнички дух и позитивна енергија продолжи и во јануари 2011.НВО „Акција за ненасилство и изградба на мир“(ANP) во текот на месец јануари восоработка со младински групи и две НВО ANP продуценти, продолжи со снимање наостанатите 2 филма, во чии фокус беше третирањето на различните форми надискриминација. Дискриминација на работа, меѓуетничка дискриминација,дискриминација село-град и дискриминација на лицата со посебни потреби беаизбраните теми од областа на дискриминацијата кои уметнички се третираа.НВО ANP тим 3

×