Givet newsletter n 3 slovenia-final

199 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
199
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
82
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Givet newsletter n 3 slovenia-final

  1. 1. NEWSLETTER NUMĂRUL TREI IUNIE 2013 DESPRE PROIECT Acest proiect va fi o oportunitate în a ghida studenții să-și identifice capacitățile și abilitățile și va ajuta organizațiile să stabilească o metodologie a consilierii. Majoritatea studenților care se află pe cale să își aleagă drumul spre o educație viitoare sunt nesiguri și indeciși în legătură cu ocupația pe care s-o aleagă și ce școală oferă cele mai bune opțiuni. Uneori Consilierea Profesională pe care o primesc este inadecvată; prin urmare, ei nu știu ce oportunități de carieră au în fața lor. Orice decizie greșită pe care o pot lua le-ar putea afecta în mod negativ Procesul de Învățare Continuă. Pentru a evita o astfel de situație, acest proiect își propune să dezvolte o metodologie a consilierii studenților printr-o gamă largă de oportunități pentru Formarea lor Profesionala și/sau Vocațională viitoare. 1. DE CE ESTE CONSILIEREA VET IMPORTANTĂ? 2. NOUTĂȚI DESPRE CONSILIEREA VET 3. PROIECTE DE MOBILITATE 4. REZULTATELE ȘI ACTIVITĂȚILE PROIECTULUI 5. URMĂTOARELE ÎNTÂLNIRI This projecthas been funded with support from the European Commission. This communication reflects the views only of the author, and the Commission cannotbe held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
  2. 2. 1-DE CE ESTE CONSILIEREA VET IMPORTANTĂ? Învățarea continuă are implicații majore în consilierea profesională și vice versa. Comisia Europeană a recunoscut acest lucru făcând din consilierea profesională una din cele șase priorități în implementarea învățării continue (Comisia Comunităților Europene, 2011). Țările europene au identificat numeroase beneficii pe care le poate avea consilierea profesională: • Poate îmbunătăți eficiența sistemelor educaționale și de formare (o gamă complexă de oportunități de învățare, prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea ratei de absolvire, contribuie la motivarea superioară a studenților pe măsură ce este mai probabil ca ei să participe la programe legate de propriile interese, capacități și aspirații...).  Poate ajuta la atingerea țelurilor pieții muncii (de asemenea o mai bună potrivire între cerere și ofertă prin promovarea profesiilor deficitare; indivizii care sunt satisfăcuți cu slujbele lor sau cu alegerile lor profesionale sunt mai probabil să fie motivați și prin urmare productivi....)  Poate încuraja egalitatea și includerea de natură socială (serviciile de consiliere profesională pot ridica aspirațiile grupurilor dezavantajate și să îi susțină în a câștiga access la oportunități care altfel le-ar fi fost negate...). 2-NOUTĂȚI LEGATE DE CONSILIEREA VET Conferințele anuale IAEVG (Asociația Internațională pentru Consilierea Educațională și Profesională) Conferința anuală IAVEG 2013, 24 - 27Septembrie 2013, Montpellier, Franța Următoarea conferință internațională IAEVG -CIOM 2013 – organizată de ACOP – France va avea loc între 24 și 27 septembrie 2013 în Franța, în inima Montpellier-ului, având tema: Consilierea profesională: un drept al omului sau al cetățeanului? Cum poate consilierea profesională să contribuie la construirea cetățenilor care își concep propria dezvoltare umană în legătură cu dezvoltarea altora și binele comun? Ce politici publice ar putea fi implementate în acest scop?
  3. 3. Pentru mai multe informații accesați: http://www.iaevg.org/IAEVG/ 3- PROIECTE DE MOBILITATE A IV – a mobilitate: LJUBLJANA (SLOVENIA) Cea de-a 4 – a întâlnire a partenerilor GIVET a avut loc în Ljubljana (Slovenia), de pe 5 până pe 7 iunie 2013. Primul an al parteneriatului s-a finalizat cu cea de-a 4 – a întâlnire care s-a ținut în capitala Sloveniei. În aceste zile partenerii și elevii au avut ocazia să viziteze Liceul de Profesii Tehnice ŠIŠKA care oferă programe educaționale de Mecatronică, inginerie Electrică și Calculatoare, Instalații inteligente și Resurse Energetice Regenerabile. Școala este cunoscută pentru metodele sale de predare practică, transnațională și inovativă, spre exemplu atelierul de lucru educativ ”casă în casă. În timpul vizitei am avut șansa să vizităm sistemul solar și rețeaua electrică. Elevii și personalul sunt implicați în diferite competiții și proiecte internaționale precum și într-o mulțime de activități de consiliere care țintesc elevii de școală primară ce sunt pe cale să ia prima decizie în legătură cu o viitoare carieră. Cea de-a doua vizită a fost la CENTRUL DE CONSILIERE ȘI INFORMAȚII PROFESIONALE care operează în cadrul serviciului sloven pentru ocuparea forței de muncă și oferă servicii de consiliere profesională pentru două grupuri țintă majore: șomerii și tinerii. Din prezentări partenerii ar putea să învețe mai multe despre procesul de consiliere profesională pentru tinerii care sunt pe cale să se transfere la liceu precum și diferite instrumente (calculatoare)/chestionare care suntutilizate în procesul de consiliere. Oratorii oaspeți din partea INSTITUTULUI SLOVEN PENTRU FORMARE ȘI EDUCAȚIE PROFESIONALĂ au prezentat proiectul național ”PORTOFOLIUL DE REALIZĂRI DIN ȘCOLILE VET” care aspiră spre colectarea de documente privind recunoașterea cunoștințelor obținute formal sau informal, inclusiv experiența de lucru. Partenerii au participat de asemenea la un ATELIER DE LUCRU PRACTIC despre Consilierea profesională pentru elevi, atelier pus în practică de organizația gazdă (Kadis). La final, partenerii italieni au prezentat exemple inovative de instrumente pentru consilierea profesională. La întâlnirea coordonatorilor am realizat o vedere de ansamblu a muncii anterioare asupra proiectului și am identificat activitățile de realizat pe viitor. Fotografie de grup la cea de - a 4 – a întâlnire din Ljubljana (Slovenia)
  4. 4. 4- ACTIVITĂȚILE ȘI REZULTATELE PROIECTULUI COMPARAȚIE INTERNAȚIONALĂ ASUPRA SISTEMULUI DE CONSILIERE VET Fiecare organizație parteneră a pregătit o descriere a sistemelor de consiliere profesională din propria țară, incluzând trei categorii: istorie, cadru legal, organizare, activități și exemple de bune practici. Comparația a diverse sisteme de consiliere profesională a fost realizată de către partenerii sloveni Kadis. Cu privire la anumite informații lipsă , versiunea finală va fi pregătită până la sfârșitul lunii iulie 2013 și postată pe blogul proiectului. VIDEO - URI ALE MESERIILOR Partenerii au realizat o înțelegere privind alegerea meseriilor pentru care se vor realiza video – uri. Aceste meserii sunt: Lut + Textile, Fabricarea de încălțăminte, Hardware pentru calculatoare, Mecatronică, Mecanică auto, Software pentru calculatoare, Construcții. Video – urile vor prezenta/explica aspecte relevante ale unei slujbe în domeniul artelor și meseriilor. PLATFORMA LMS MOODLE Rezultatul final va consta într-o cartografiere/un inventar a/al diferitelor sisteme de consiliere precum și o prezentare a instrumentelor deja existente. Video –urile meseriilor vor fi, de asemenea, disponibile pe platforma noastră până în Noiembrie. În timpul atelieruluide lucru (sediulKadis) 4-URMĂTOARELE ÎNTÂLNIRI Cea de – a 5 - a întâlnire a partenerilor se va ține în Silven (Bulgaria) pe 12 și 13 septembrie 2013. Cea de – a 6 - a întâlnire a partenerilor se va ține în Polonia pe 7 și 8 Noiembrie 2013.
  5. 5. mai multe informații sunt disponibile la adresa: leonardovocationalguide.blogspot.com

×