Romànic

613 views
538 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
613
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Romànic

  1. 1. Font: http://www.xtec.cat/~jarrimad/medieval/romanico/romanic.htm
  2. 2.  Entre els segles XI i XIII es va desenvolupar a gran part d’Europa lestil artístic anomenat romànic. Les manifestacions artístiques d’aquella època foren essencialment religioses. L’estil romànic decorava les esglésies amb escultures i pintures de caràcter religiós, que explicaven al poble els fets sagrats de la Bíblia.
  3. 3.  Al món medieval, la immensa majoria de la població era analfabeta. Les imatges es van convertir en llibres on els cristians podien llegir i aprendre sobre la religió. A més, de la seva funció didàctica, les pintures i escultures tenien una funció decorativa.
  4. 4.  L’arquitectura va ocupar un lloc fonamental, esglésies, monestirs, castells i palaus. La pedra és el material més comú. Els elements essencials d’una església romànica són:  La planta era amb una o tres naus. Tenia un braç més curt, el transsepte, que donava a les esglésies una forma de creu llatina.  El punt d’encreuament dels dos braços s’hi ubicava el creuer cobert per un cimbori.  A la capçalera s’hi trobava l’absis.
  5. 5.  S’usava l’arc de mig punt i es van aixecar voltes de canó sòlides per donar consistència als edificis.  Per reforçar els murs gruixuts que sostenien les voltes de pedra s’hi adossaven contraforts sòlids a les parets exteriors. Decoració d’influència llomabrda amb els arcs cecs i les lesenes. Hi havia molt poques obertures i les finestres eren atrompetades. Per tant, eren edificis amb poca lluminositat. També era habitual col·locar una torre campanar a l’exterior.
  6. 6.  L’escultura romànica tenia una dependència important de l’arquitectura. Les figures eren frontals, desproporcionades, antinaturals i simètriques. També eren importants els capitells de les columnes o pilars, tant de l’interior de l’església com de la portalada o dels claustres. També eren abundants les talles religioses de fusta, policromades de colors vius.
  7. 7.  Les pintures romàniques tenen una gran força expressiva, però tècnicament són molt senzilles. S’hi utilitzava, essencialment, la tècnica de la pintura al fresc. També es feien pintures sobre taules de fusta, els frontals. Els motius més utilitzats en la pintura romànica eren les representacions del Pantocràtor, que se situaven a l’absis i ocupaven una posició central dins de l’Església. Les figures eren frontals, desproporcionades, antinaturals i simètriques. No presentaven moviment.
  8. 8.  El traç era negre i molt gruixut, predominava el dibuix per sobre el color. Els colors eren purs i sense escales de gradació. Hi havia una clara manca de perspectiva. El fons estava format per franges de colors i no s’hi representava cap paisatge.

×