CG&Web 2010 Kres Iva and Ivan Viral Marketing

598 views
555 views

Published on

Published in: Design
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
598
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
64
Actions
Shares
0
Downloads
9
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Здравейте, ние сме Ива и Иван или Заека от Рекламна агенция КРЕС
  Първоначално нарекохме лекцията си „Правила и напътствия във вирусния маркетинг”, но не ни се иска да бъдем толкова претенциозни, затова решихме по-скоро да ви разкажем за процеса, през който минаваме в нашата агенция, когато създаваме вирусна реклама и интерактивни проекти.
  А ако от това излязат някои правила, още по-добре.
  Агенцията, в която работим се казва КРЕС. Тя е една от най-добрите рекламни агенции на пазара в България в момента. Съществува от 18 години, заради което някои, най-вече шефовете ни, смятат че е първата в България.
  Не знам дали това е плюс или минус.
  Всички примери, които ще видите днес, са от нашата работа в КРЕС.
  Всички примери са били наградени – в международни или български фестивали.
  Но най-интересното е, че всички примери са ... експерименти! Някои неуспешни, други не чак толкова.
  Но със сигурност не толкова перфектни, колкото ни се иска да бъдат.
 • Ние не съжаляваме за нито един от тях, защото когато ги реализирахме за нас бяха нещо ново. Бяха нещо, което ни изглеждаше много трудно и много сложно, но както казват някои по-умни от нас, ако не се проваляш от време на време, значи не правиш нищо ново.
  Когато избирахме какво точно да ви покажем решихме, че точно от тези примери могат да излязат най-добрите правила и напътствия за всеки, който иска да се занимава или иска да възложи на някой да се занимае с неговата интернет реклама.
 • Нещата се променят толкова много и толкова бързо. Всяка секунда нови 8 човека си правят акаунт във фейсбук.
  Практически е невъзможно да си абсолютно сигурен, че проекта, който стартираш ще стане така, както си го мислил в началото.
  И това му е хубавото.
  Единственото, с което можеш да си помогнеш е, да познаваш хората и начина, по който те използват Интернет в днешно време.
  Как търсят. Какво гледат. Кое им е интересно.
 • Хората се интересуват от много неща. Най-вече от абсолютни глупости. Но не можем да ги виним за това.
 • По-добре е да го използваме, за да ги привлечем към това, което искаме да видят, към местата, където искаме да се задържат по-дълго.
 • Къде се задържат по-дълго?
  По-голямата част от интернет потреблението идва от приложенията: всеки се абонира, регистрира, използва платформа, която брендове или продукти са създали, за да улеснят живота в интернет.
  Хората искат нещо, което да им е от полза. Което да работи.
  За да проверите пощата си, имате апликейшън. В Интернет слушате музика с подкаст. За да разберате какво става по света имате google reader или абонамент в определени сайтове.
  Но за да влязат или да се регистрират в тези платформи, хората имат нужда от стимул.
 • От нещо, което да ги привлече там. И тук идва ролята на вайрълите.
 • Ако досега комуникацията изглеждаше така или схемата е:
  продуктът стига до хората, благодарение на рекламата.
 • Вече има нещо много по-голямо, наречено общуване!
  общностите и социалните мрежи.
  Не говоря единствено за facebook, а за всички начини и платформи, с които хората могат да си общуват с марката, да общуват за марката и един с друг.
  Рекламата днес има нова функция – да действа като стимул за провокиране на тази комуникация. За установяване на по-дълготрайни взаимоотношения с марката.
 • С вайрълите марките имат уникалната възможност да достигнат много бързо до огромен брой хора. Само трябва да направят нещо, което хората много да харесат и да започнат да си разпращат едн на друг в несвяст.
  Обикновено изработката му не струва много пари, а най-якото е, че няма нужда и да се плаща на медиите огромни суми, за да го излъчат.
  Очаква се това интересно нещо да се разпространи доброволно от всички.
 • Но има една малка подробност – това, че ще направите нещо и ще го качите в нета, съвсем не значи, че хората ще започнат да си го разпращат!
  Независимо колко много ви се иска, не е важно какво вие мислите за себе си, а какво хората мислят за вас и вашия вайръл!
  От всичко, което сме гледали и правили досега, според нас, за да бъде успешен един вайръл, той трябва да отговаря на няколко условия
 • Първо: Вайрълът трябва да бъде нещо различно. Хората са устроени така, че да забелязват единствено различните.
 • Второ: Вайрълът трябва да бъде нещо атрактивно. Независимо дали е смешно или страшно, важното е да бъде атрактивно.
  И трето: Третото така да се каже правило мислим да илюстрираме с един пример от нашата практика.
 • За разлика от всички други хора по света, за рекламистите няма нищо по-ужасно и натоварващо от Коледа и коледните празници!
  Трябва да се правят картички, календари, пълен ужас.Ако можеше някой да ни го спести щеше да е супер
 • Както във всяка друга агенция и нас ни събраха покрай Коледа и ни казаха – ок, както знаете, сега е момента да направим нещо яко. Нещо, с което спечелим награди – все пак почти всеки фестивал има категория автореклама. Освен това, това е прекрасна възможност да покажем какво можем в нета. Естествено, пари за продъкшън няма, затова Заек ще бъде нещо с анимация.
 • Проектът не се превърна в тотален вайръл с масови посещения, поради простата причина, че интерфейсът беше малко по-артистичен и сложен. Така останахме сравнително неразбрани за масовата публика. От друга страна спечелихме няколко награди като
  награда за най-добро графично съдържание на Българската уеб асоциация
  влязохме и в архива на няколко блога за дизайн като Bestflashanimation website и т.н.
  Заради тях все още имаме средно по 50 посещения на ден, което също е някакъв вид логика на вайръл. Само че малко по-таргетиран. Вайрълът подейства като активейшън, за да ни сложат юзърите сами в своите социални мрежи като блогове и други.
 • Няколко месеца по-късно стартирахме нов проект. Създадохме нещо различно, атрактивно и простичко.
 • Заека
 • Като цяло това може да бъде наречен успешен проект – като се има предвид вложените средства за реализация. Но ако отчетем огромния потенциал и възможността да съберем имейли, да установим контакт с хората и да доразвием комуникацията си с тях – резултатите не са кой знае какво.
  Точно както Великден и тук важеше правилото всяко чудо за три дни. След празника нямахме нито едно посещение.
 • Великден мина. Ходихме на няколко обучения и при нас дойде клиента мечта за всяка агенция - ФЕСТИВАЛА ЗА КЪСОМЕТРАЖНО КИНО В БАЛЧИК. Решихме да направим кампания, която да използва социалните мрежи, защото знаехме, че е много модерно.
  Искахме да направим нещо с интерактивност с таргета. Нещо простичко, с което хората да си взаимодействат.
 • В известен смисъл никъде – ако измерваме успеха в това колко хора прочетоха брифа и така научиха кога и какво точно ще има тази годна на фестивала – всичко беше 6. За съжаление не получихме качествена реклама. За което има причина. Кампанията имаше познаване на продукта, беше проста, предполагаше интерактивност, даваше възможност за създаване на общност, но не беше атрактивна и не бяхме инвестирали достатъчно ресурс в нея. Липсваше вайръл, който да действа като провокация за хората, за да се поинтересуват от нея и да направят проект.
 • Това ни научи на следващото правило – никоя кампания не може да работи добре, ако липсва един от елементите в нея. Всеки един от тях е необходим, за да проработи следващия.
  Всичко това ни помогна, когато реализирахме последния проект, който ще ви покажем днес.
 • Става дума за Ромпетрол. За съжаление не всеки продукт е толкова благодатен като филмовия фестивал. Как да постъпиш, когато трябва да направиш интересен един най-обикновен бензин, предлаган от абсолютно неизвестна бензиностанция.
  Това беше проблема с който се сблъскахме, когато започнахме да мислим кампанията за новото гориво Ефикс на Ромпетрол.
  Визията, която румънците искаха да покажем на хората беше това - .......
 • От друга страна хората, до които искахме да достигнем бяха ъпиниън лидери в автомобилните форуми – майстори, маниаци на тема коли. Те искаха да видят нещо, което по-скоро изглежда така ....
 • Тогава се сетихме, че за да привлечем интереса им, можем да направим това
  ....Създадохме Ефи.
 • ЗАЕК
 • Всички тези примери говорят за това. Няма успешна реклама, която не е атрактивна, но това не е всичко. Тя трябва да бъде лесна, интуитивна, да улеснява живота на хората, а не да го прави по-сложен. Да предполага дългосрочно развитие и да предизвиква желание у хората да комуникират със и за марката.
  Затова не се страхувайте да опитвате нови неща, не винаги всичко ще върви гладко, не винаги ще постигате добри резултати, но със сигурност ще се отличите от тълпата. Защото добрата идея е реализираната идея, ако не сте я реализирали, значи няма как да знаете дали е добра. Няма как да знаете това предварително, защото е просто нова идея преди да се реализира.
  А какво ще ви подскаже, че идеята е наистина нова – ако плаши не само вас, но и всички останали.
 • CG&Web 2010 Kres Iva and Ivan Viral Marketing

  1. 1. най-добро графично съдържание - Българската уеб асоциация www.bestflashanimationwebsite.com
  2. 2. Contact us i.popov@kres.com ivelina@kres.com

  ×