Community Center and Opportunities in Spitalla Low-income Area CCOSLA – 2007/134666 Takim, Shqiperi ,Durres, 10-13 Qershor...
Qendra e Grupimit Rinor QGR <ul><li>Prezantimi i planit te punes </li></ul><ul><li>Dita I - Normativa referuese </li></ul>...
Fazat kryesore te zhvillimit te politikave per femijerine dhe per adoleshencen 1989  Mareveshja Onu mbi te drejtat per te...
Ligjshmeria europiane referuese COOSLA  Durres, 11 Qershor 2008 2003 Ligji 77 – Mareveshja e Strasburgut Parashikon sht...
Ligjshmeria nacionale referuese <ul><li>Ligji 328/00, “Ligje kuader per realizimin e sistemit integrues te sherbimeve soc...
Ligjshmeria nacionale referuese <ul><li>Ligji 328/00: Ligje kuader per realizimin e sistemit integrues te sherbimeve socia...
Ligjshmeria nacionale referuese <ul><li>Ligji 285/95, “Vendimet per te drejtat e femijeve dhe te adoleshnteve  ”. </li></...
Politikat per femijerine dhe adoleshencen: berballja e pare mes tendencave dhe orientimeve Ballafaqimi sinoptik mes konfi...
Ligjshmeria referuese e Rajonit Marche <ul><li>L.R. 46/95 “Nxitja e koordinimit te politikave ne favor te te rinjve dhe te...
Ligjshmeria referuese e Rajonit Marche <ul><li>L.R. 46/95 “Nxitja e koordinimit te politikave ne favor te te rinjve dhe t...
Ligjshmeria referuese e Rajonit Marche <ul><li>L.R. 9/03 “Disipline per realizimin dhe rregullimin e sherbimeve per femij...
Ligjshmeria referuese e Rajonit Marche <ul><li>Rregullorja Rajonale 13/04 “Vecorite per autorizimin dhe akreditimin e she...
Ligjshmeria referuese e Rajonit Marche <ul><li>DGR 172/05 e Rajonit Marche </li></ul><ul><li>Eshte akti i fundit i Rajoni...
Cfare eshte nje Qender e Grupimit Rinor? COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Nje pike takimi me sherbimet e tjera, qe zhvilloj...
Roli i QGR-ve dhe politikat rinore COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Mundesi . Te krijosh mundesi me dhe per te rinjte Te pu...
Roli i QGR-ve dhe politikat rinore COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Perhapje dhe kujdes . Aftesi per tu perballuar dhe per ...
Objektivat e sherbimit Ne lidhje me territorin Te krijojme rolin e QGR-ve: “pike referimi territorial” Forcon identitetin ...
Objektivat e sherbimit Ne maredhenie me individet e vecante dhe me grupin Tu lejosh te rinjve te eksperimentojne idete e t...
Ku do te vendosen QGR-te COOSLA  Durres, 11 Qershor 2008 Lagje me nje prezence te madhe familjesh Zona ku ka emigrante B...
Qendra te grupimit rinor ne Marche <ul><li>Provinca e Pesaros n. 50 </li></ul><ul><li>Provinca e Ancones n. 33 </li></ul>...
Stakeholders te nje sherbimi  <ul><li>Grafiku tregon harten e stakeholders (te interesuarve) te nje sherbimi per te rinjt...
Metodologjia e sherbimit <ul><li>Metode pune precise. </li></ul><ul><li>Lejon qe te kemi vemendjen tek objektivat qe duh...
Marredheniet e kater elementeve <ul><li>HAPESIRE  INDIVID </li></ul><ul><li>SHOQERI  GRUP </li></ul><ul><li>Marredhenia ...
Percaktimi i punes ne rjet <ul><li>Veprime marreveshjesh, sforco direkte per te lehtesuar sinkronizimin, bashkeveprimi mes...
Ku mbeshtetet QGR-ja LE RISORSE FONDAMENTALI DELLA RETE BURIME JO FORMALE NGA KOMUNITETI BURIMET E MERKATOS <ul><li>SEKT...
Pikat e forta te sherbimit <ul><li>Koordinim dhe kontroll i rregullt </li></ul><ul><li>Monitorim dhe mbeshtetje kostante k...
Kapaciteti i operatoreve <ul><li>Duke pare situatat e shumta ne te cilat ndodhet ne mardhenie me te rinjte dhe territori...
Cilesite e koordinuesit <ul><li>Organizon punen e vet duke pasur parasysh arrijten e synimeve te sherbimit. </li></ul><ul...
Cilesite e operatorit <ul><li>Organizon aktivitetet ne Qender dhe oraret, mer pjese ne koordinimin e QGR-se </li></ul><ul...
Puna e nje operatori Operatori Verifikim dhe Monitorim Dokumentimin e Punes Pjesemarje Perqendrim Projektim ekzekutiv Te...
Elementet e projektimit te nje QGR-je BUXHETI Burime , mjete Kontrolli i administrimit Respektimi i kontratave Cilesi, cer...
 Lloje projektesh Perpilim projektesh Projekte Administruese Projekte Vepruese Projekte Formuluese Sherbime QGR, inform...
Llojet e aktiviteteve te nje QGR-je COOSLA  Durres, 11 Qershor 2008 Aktivitete te perditshme dhe gjalleruese Aktivitete ...
COOSLA  Durres, 11 Qershor 2008 Gadishmeri dhe interes ne mardheniet me te rinjte Prirje per te zhvilluar marredheniet m...
COOSLA  Durres, 11 Qershor 2008 Marredheniet me perdoruesit Piket e forta: - Je nje nga ata por nuk te shohin si nje i r...
Relazione con l’utenza <ul><li>Piket e dobeta: </li></ul><ul><li>Lodhje </li></ul><ul><li>- Pjesemarje jo e mire ne aktiv...
Aftesi dhe kompetenca profesionale <ul><li>Njohja e karakteristikave te frekuentuesve </li></ul><ul><li>Aftesi degjimi dhe...
<ul><li>Kompetenca te llojit pedagogjik dhe psikologjik </li></ul><ul><li>Aftesi organizuese dhe krijuese </li></ul><ul><l...
Nevojat e operatoreve <ul><li>Formim dhe Drejtim </li></ul><ul><li>Ballafaqim </li></ul><ul><li>Garanci per vazhdimesine e...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

CCOSLA Project. Taining Module

1,111 views
1,016 views

Published on

Published in: Travel, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,111
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

CCOSLA Project. Taining Module

 1. 1. Community Center and Opportunities in Spitalla Low-income Area CCOSLA – 2007/134666 Takim, Shqiperi ,Durres, 10-13 Qershor 2008 Spiker: Giampaolo Gherardi
 2. 2. Qendra e Grupimit Rinor QGR <ul><li>Prezantimi i planit te punes </li></ul><ul><li>Dita I - Normativa referuese </li></ul><ul><li>- Percaktimi i sherbimit </li></ul><ul><li>-Objektivat dhe metedologjite e sherbimit </li></ul><ul><li>Dita II - Puna e operatoreve </li></ul><ul><li>- Profesionalizmi dhe karakteristikat </li></ul><ul><li>- Aktiviteti </li></ul><ul><li>Dita III - Zhvillime ne te ardhmen </li></ul>CCOSLA Durazzo, 11 giugno 2008
 3. 3. Fazat kryesore te zhvillimit te politikave per femijerine dhe per adoleshencen 1989 Mareveshja Onu mbi te drejtat per te rinjte 1990 Plan veprimi boteror per femijerine 1991 Ratifikimi i Mareveshjes ONU - L. 176 1997 Plan veprimi i pare 2000 Plan veprimi i dyte 2001 Ungass on Children 1997 Ligji 285 1997 Ligji 451 2000 Ligji 328 2003 Plan i ri pune 2002 Ungass on Children 2002 Konferenca e dyte nacionale 1998 konferenca e pare Nacionale 1998 Ligji 269 1998 Ligji 476 – Mareveshja L’Aia 2001 Ligji 149 2001 Ligji 154 2003 Ligji 77 – Mareveshja e Strasburgut
 4. 4. Ligjshmeria europiane referuese COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 2003 Ligji 77 – Mareveshja e Strasburgut Parashikon shtimin e qendrave per te rinjte ne territorin nacional qe kane te bejne me socializimin, informimin, orientimin, mbeshtetjen dhe shoqerimin e te rinjve.
 5. 5. Ligjshmeria nacionale referuese <ul><li>Ligji 328/00, “Ligje kuader per realizimin e sistemit integrues te sherbimeve sociale”. </li></ul><ul><li>Legge 285/95, “Vendimet per te drejtat e femijeve dhe te adoleshnteve ”. </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 6. 6. Ligjshmeria nacionale referuese <ul><li>Ligji 328/00: Ligje kuader per realizimin e sistemit integrues te sherbimeve sociale. </li></ul><ul><li>- Sistemi i sherbimeve socialo-edukative italiane eshte orientuar dejt nje “Welfare promozionale” (Ngitjeje te mireqenies) e bazuar mbi nje afrim territorial integrues”. </li></ul><ul><li>Nje impostim shumedimensional qe parashikon nje nderthurje komplekse te shume politikave qe kane te bejne me te rinjte: edukuese, shendetsore , urbanistike, ambientale. </li></ul><ul><li>- Nga politikat per te rinjte tek politikat , duke u impenjuar per karantimin e hapesirave fizike dhe kulturore per te rinjte. </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qqershor 2008
 7. 7. Ligjshmeria nacionale referuese <ul><li>Ligji 285/95, “Vendimet per te drejtat e femijeve dhe te adoleshnteve ”. </li></ul><ul><li>Llogjika e gjykimeve kryesore, fuqizimi i burimeve individuale dhe ndertimi i mireqenies. </li></ul><ul><li>Metodologjia integruese e “punes ne grup” behet kushti kryesor per nje ndryshim efikase ne favor te te rinjve. </li></ul><ul><li>Sherbimet e reja karakterizohen nga nje kosto e ulet hyrje, nje zhvillim i te drejtave dhe qyteterimin e te rinjve. </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 8. 8. Politikat per femijerine dhe adoleshencen: berballja e pare mes tendencave dhe orientimeve Ballafaqimi sinoptik mes konfigurimit idealo-tipik te sistemit te sherbimit social per femijerine dhe adoleshencen i Qeverise se qendres se majte dhe i Qeverise se qendres se djathte Dimensionet Qeveria e qendres se majte: Minister Livia Turco Qeveria e qendres se djathte: Minister Roberto Maroni MISIONI Contribuimi per realizimin e nje komuniteti edukues qe favorizon respektin e te drejtave te cdo “qytetari ne rritje”. Te kemi vemendjen tek femijet dhe tek adoleshentet per te zhvilluar shoqerine per ta pershtatur me ndryshimet kulturore. MENYRA E LLEGULLIMIT PUBLIKE- Autonomi administruese e institucioneve publike e lidhur me nivelin gjendror.Ne raste te mos arritjes se qellimit burimet ndahen ne territoret e tjera. SHOQERORO-FAMILJARE - Jo e shtjelluar formalish dhe e lidhur me devijime te mundshme te konceptit te dhenies se ndihmes. GADISHMERI INSTITUCIONALE Mbrojtja e te drejtave te minornve te garantuara nga ligje nacionale Mbrojtja e minorenit brenda ne familje Ndarjen e kompetencave ne shume ministri Dhenia e autonomise Rajoneve per aplikimin e rregullave nacionale FINANCIMI Institucioni i te vetmit fond per femijerine dhe per adoleshencen ( pastaj bashkohet me fondin e vetem per shoqerine) me fonde “te sigurta” per femijerine dhe adoleshencen. Fond i vetem i padallueshem i dhene Rajonit per financimet direkte te perdoruesve finale RREGULLA ORAGANIZUESE DHE ADMINISTRATIVE Investim i madh ne administraten rajonale per promovimin e koordinimeve edhe te vete administruara. Orientim nacional per te garantuar barazine mes territoreve Binar i dyfishte: kryesisht i pergjendruar tek Rajonet por me kanale te drejtuar nga qendra drejt periferise per ndonje tematike strategjike
 9. 9. Ligjshmeria referuese e Rajonit Marche <ul><li>L.R. 46/95 “Nxitja e koordinimit te politikave ne favor te te rinjve dhe te adoleshenteve” </li></ul><ul><li>L.R. 9/03 “Disipline per realizimin dhe rregullimin e sherbimeve per femijerine, adoleshencen dhe mbeshtetjen e figures prinderore” </li></ul><ul><li>Rregullore Rajonale 13/04 “Vecorite per autorizimin dhe akreditimin e sherbimeve per femijerine, per adoleshencen dhe per mbeshtetjen e prinderve dhe te familjeve.” </li></ul><ul><li>L.R. 18/02 “Themelimin e garanteve per femijerine dhe per adoleshencen” </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 10. 10. Ligjshmeria referuese e Rajonit Marche <ul><li>L.R. 46/95 “Nxitja e koordinimit te politikave ne favor te te rinjve dhe te adoleshenteve” </li></ul><ul><li>Tregon instrumentat per pjesemarjen e te rinjve ne jeten sociale te komunitetit dhe percakton programe tre vjecare per ta. </li></ul><ul><li>Nxit shtimin e sherbimeve si QGR-te, per informimin e te rinjve, projekte te natyres socialo-kulturore po per te rinjte. </li></ul><ul><li>Synon te favorizoje koordinimin e politikave rinore locale, qe te favorizoje perhapjen e projektimeve ne territor. </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 11. 11. Ligjshmeria referuese e Rajonit Marche <ul><li>L.R. 9/03 “Disipline per realizimin dhe rregullimin e sherbimeve per femijerine, adoleshencen dhe mbeshtetjen e figures prinderore” </li></ul><ul><li>Nje hap me tej ne lidhje me 46: tregon rrugen per ndertimin e nje “sistemi integrues” sherbimesh per femijerine dhe adoleshencen. </li></ul><ul><li>Trovano pari dignità realtà promosse dagli Enti pubblici che dalla società civile (terzo settore, oratori, associazionismo). </li></ul><ul><li>Tregon nje sere menyrash veprimi, kerkesa specifike te rendesishme (organizuese, drejtuese, formuese) te sherbimit. </li></ul><ul><li>Sherbime te parashikuara: qender dhe cerdhe femijesh, hapesira per femijet dhe familjet, qender grupimi per adoleshentet, sherbime per mbeshtetjen prinderore. </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 12. 12. Ligjshmeria referuese e Rajonit Marche <ul><li>Rregullorja Rajonale 13/04 “Vecorite per autorizimin dhe akreditimin e sherbimeve per femijerine, per adoleshencen dhe per mbeshtetjen e prinderve dhe te familjeve.” </li></ul><ul><li>Percakton nevojat strukturale te sherbimit, percakton menyren organizimit, aftesite dhe figurat profesionale prezente ne sherbimet e ndrushme. </li></ul><ul><li>Percakton cka duhet per akreditimin </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 13. 13. Ligjshmeria referuese e Rajonit Marche <ul><li>DGR 172/05 e Rajonit Marche </li></ul><ul><li>Eshte akti i fundit i Rajonit qe percakton ne politikat e mosmireqenies dhe sjelljes se te rinjve nje instrument te rendesishem per ritjen e personave ne menyre autonome dhe me pergjegjshemri </li></ul><ul><li>Parandalimin e mosmireqenies, pjesemarje aktive </li></ul><ul><li>Percakton tek QGR-te nje nyje trategjike te rjetit te sherbimeve per adoleshentet dhe te rinjte: formimi i operatoreve, veprimtari praktike, larmi pergjigjesh. </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 14. 14. Cfare eshte nje Qender e Grupimit Rinor? COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Nje pike takimi me sherbimet e tjera, qe zhvillojne aktivitete per te favorizuar socializimin, integrimin dhe kane interesa te perbashketa per aktivitetet. (Rajoni Marche) Si pike kufiri eshte nje observator (vezhgues) te cilin administratoret e komunes perdorin per te kuptuar gjendjen e rinise ne territor .Eshte nje laborator eksperiencash ku behen te gjitha gjykimet. (Provinca e Milanos)
 15. 15. Roli i QGR-ve dhe politikat rinore COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Mundesi . Te krijosh mundesi me dhe per te rinjte Te punosh ne menyre te organizuar.Politikat rinore i pebehen nga ceshtje te ndyshme: fomimi, pune, instruimi, koha e lire, urbanizimi. Vazhdimesi biografike . Te krijosh veprime, nderhyrje, projekte reth ritjes se minoreneve ( familja, shkolla, sport, grupim …) Rrenjezim. Nuk eshte vetem “te hapesh qender sherbimesh” , por te ndertosh nje imazh mbi gjendjen rinore te nje territori specifik.
 16. 16. Roli i QGR-ve dhe politikat rinore COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Perhapje dhe kujdes . Aftesi per tu perballuar dhe per te hyre ne mardhenie me te rinjte qe banojne ne nje zone specifike. Te veprosh me kulture . Te propozosh projekte dhe sherbime me dhe per te rinjte, te investosh jo vetem mbi ta por ne te gjithe komunitetin. Ne vazhdimesi. Gjykimi, nxitja, kultura, puna ne grup jane bazat e stabilitetit dhe te vazhdimesise kohore. Per te formuar qytetare. I quajme qytetare para se ti quajme rini!
 17. 17. Objektivat e sherbimit Ne lidhje me territorin Te krijojme rolin e QGR-ve: “pike referimi territorial” Forcon identitetin e QGR-ve si vende ku te krijohen mundesite Te mbash kontakte dhe mardhenie me agjensite e tjera edukuese ne territor Te realizosh aktivitete, iniciativa nxitese dhe gjykuese Ka nje funksion socializimi , mbeshtetes, orientues dhe shoqerues CCOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 18. 18. Objektivat e sherbimit Ne maredhenie me individet e vecante dhe me grupin Tu lejosh te rinjve te eksperimentojne idete e tyre ne nje diskutim Te zhvillosh krijueshmerine dhe kritiken Te propozosh rruge perfshirjeje Te thjeshtesoje maredheniet me moshataret dhe me te riturit Te thjeshtesoje ndertimin e identitetit personal te te rinjve dhe kontakin me iniciativa formuese te ndryshme CCOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 19. 19. Ku do te vendosen QGR-te COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Lagje me nje prezence te madhe familjesh Zona ku ka emigrante Bashkesi jasht shkollore dhe pak te pranishme ne jeten reale Zona qe kane nje numer te madh minoresh Zona ku ka hapesira jeshile dhe sportive.
 20. 20. Qendra te grupimit rinor ne Marche <ul><li>Provinca e Pesaros n. 50 </li></ul><ul><li>Provinca e Ancones n. 33 </li></ul><ul><li>Provinca e Macerates n. 28 </li></ul><ul><li>Provinca e Ascoli Picenos n. 66 </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 21. 21. Stakeholders te nje sherbimi <ul><li>Grafiku tregon harten e stakeholders (te interesuarve) te nje sherbimi per te rinjte ose me sakte prezantimi i subjekteve “te interesuar”: ata qe direk ose ne menyre indirekte jane te perfshire ne aktivitetet e sherbimit, ne nivele te ndryshme dhe influencime te ndyshme. </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Oratke, nenpunes bashkepunues Sherbimi Insitucione lokale Familjaret e pjesemaresve Vullnetare Obiettori Konsulente Furnizuas Sigurime Banka dhe shoqata Sistemi i sherbimeve shendetsore Sistemi i sherbimeve sociale Sistemi shkollor Institucione te edukimit dhe formimit Rajonet A.S.U.R. Rajoni Marche Ministria e Shendetsise Ministero del Welfare Qytetaria Komuniteti lokal Sindikalist Rjete jo fitimprurese Sektori i trete Shoqeri Partnere Europiane
 22. 22. Metodologjia e sherbimit <ul><li>Metode pune precise. </li></ul><ul><li>Lejon qe te kemi vemendjen tek objektivat qe duhet te arime, dhe tek nevojat qe hasim ne situatat reale </li></ul><ul><li>Ne kte aspekt, duke qene se projektimi eshte nje faktor i rendesishem, verifiki gradual fiton nje rendesi te madhe, duke vleresuar ndryshimet e objektivave edukues. </li></ul><ul><li>Adoptimin e nje metodike edukative duke u vene ne rolin e drejtuesit por dhe te pjesemarresit </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 23. 23. Marredheniet e kater elementeve <ul><li>HAPESIRE INDIVID </li></ul><ul><li>SHOQERI GRUP </li></ul><ul><li>Marredhenia e elementeve dhe drejtimi i saj, duke ju pasqyruar te rinjve, eshte fusha ne te cilen QGR-ja operon, duke percaktuar kohet dhe aktivitetet. </li></ul>CCOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 24. 24. Percaktimi i punes ne rjet <ul><li>Veprime marreveshjesh, sforco direkte per te lehtesuar sinkronizimin, bashkeveprimi mes shum subjekteve ne territor (institucionale , sektori i trete) te perfshire ne ndihmen per nje person ose te nje kategorie te caktuar personash me probleme. </li></ul>Nje“Forme Mentis” Puna ne rjet
 25. 25. Ku mbeshtetet QGR-ja LE RISORSE FONDAMENTALI DELLA RETE BURIME JO FORMALE NGA KOMUNITETI BURIMET E MERKATOS <ul><li>SEKTORI I TRETE: </li></ul><ul><li>Shoqatat </li></ul><ul><li>Kooperativat </li></ul><ul><li>Vullnetarizmi </li></ul><ul><li>Fondacione </li></ul>RRETHI FAMILJAR DHE PRINDEROR SHERBIMI SHENDETESOR INSTITUCIONET SHKOLLORE INSTITUCIONET PUBLIKE COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 SHERBIME FORMUESE UNIVERSITETI
 26. 26. Pikat e forta te sherbimit <ul><li>Koordinim dhe kontroll i rregullt </li></ul><ul><li>Monitorim dhe mbeshtetje kostante kompleksitetit te sherbimit </li></ul><ul><li>Rritja e profesionalitetit te operatoreve </li></ul><ul><li>Adoptimin e nje pikepamje projektuese e tipit “ermeneutiko” (lexim i vazhdueshem i gjerave me kryesore) </li></ul><ul><li>Perhapje e vashdueshme e territorit </li></ul><ul><li>Duke shtuar rastet per kontakte me agjensite e tjera. </li></ul><ul><li>Aktivitetet e zhilluara nga QGR-te ne bashkepunim me sherbimet e tjera </li></ul><ul><li>Mbi te gjitha per realizimin e projekteve, ballafaqimin, dhe mbledhjen e materialeve te nevojshme. </li></ul><ul><li>Ritja e terheqjes direkte te te rinjve </li></ul><ul><li>Te nxite lindjen e grupeve te vogla te rinjsh duke i drejtuar drejt interesash te vecanta. </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 27. 27. Kapaciteti i operatoreve <ul><li>Duke pare situatat e shumta ne te cilat ndodhet ne mardhenie me te rinjte dhe territorin, operatori duhet te kete : </li></ul><ul><li>Aftesi te mira psiko-pedagogjike </li></ul><ul><li>Gadishmeri personale dhe profesionale dhe te drejtoje me realizemcdo situate </li></ul><ul><li>Aftesi per te degjuar dhe per te komunikuar </li></ul><ul><li>Aftesi per te kuptuar nevojat e te rinjve, individuale dhe kolektive. </li></ul><ul><li>Aftesi per te gjetur burime njerezore, strukturale dhe financiare </li></ul><ul><li>Aftesi per te patur mardhenie dhe raporte me institucionet dhe agjensi te tjera ne territor </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 28. 28. Cilesite e koordinuesit <ul><li>Organizon punen e vet duke pasur parasysh arrijten e synimeve te sherbimit. </li></ul><ul><li>Ofron mbeshtetje teknike punes se operatoreve </li></ul><ul><li>Vlereson punene e bere , duke pasur kujdes tek menyra e zhvillimit te punes. </li></ul><ul><li>Vendos menyrat dhe kohet ne te cilat duhet te zhvillohen sherbimet e formimit/axhornimit, objektivi kryesor i te cilit eshte permiresimi i bagazhit kultural dhe i njohjes teknike te opeatoreve. </li></ul><ul><li>Jep sugjerime per zhvillimin e aktiviteteve . </li></ul><ul><li>Pergjegjes i dokumentimit dhe mer funksionin e perfaqesuesit te sherbimit. </li></ul>CCOOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 29. 29. Cilesite e operatorit <ul><li>Organizon aktivitetet ne Qender dhe oraret, mer pjese ne koordinimin e QGR-se </li></ul><ul><li>Krijon aktivitete per grupimin e te rinjve. </li></ul><ul><li>Mbledh informacione mbi tendencat me te fundit te te rinjve dhe mbi aktivitetet qe mund te beje. </li></ul><ul><li>Meret me mardheniet e jashme(shoqata, private qe bashkepunojne me QGR-ne, operatoret ASUR, shkolla, shtypi lokal). </li></ul><ul><li>Vihet ne mardhenie me administruesit e komunes per hartimin e dokumentave te nevojshem. </li></ul><ul><li>Kryen konsulta. </li></ul><ul><li>Meret me kerkimin e fondeve per realizimin e aktiviteteve specifikenepermjet sponsorave private ose fondeve publike. </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 30. 30. Puna e nje operatori Operatori Verifikim dhe Monitorim Dokumentimin e Punes Pjesemarje Perqendrim Projektim ekzekutiv Te ndihmoje personin dhe grupin Programim Drejtim dhe mbeshtetje operatoreve te tjere Administrimin E Iniciativave COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Pune ne grup ne territor
 31. 31. Elementet e projektimit te nje QGR-je BUXHETI Burime , mjete Kontrolli i administrimit Respektimi i kontratave Cilesi, certifikim LEGJIZLACIONI SOCIAL Siperfaqe referimi njoftime lokale PROGRAMIM FORMIM Curse– njoftime- F.S.E. – IFTS axhornim, mbikqyrje, grupe mbeshtetese ADMINISTRIMI Coordinim Programim Orientim PARTNERE Institucione Lokale, ASUR Shoqata, grupe Rjete formale dhe jo formale PJESEMARRES DHE FAMILJARE Objektiva, cilesi, metoda perfshirje RRETHI SOCIAL Bashkepunim, marreveshje akreditim, TERRITORI Partnere per integrimin e projekteve, aktivitete dhe sherbime COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 32. 32. Lloje projektesh Perpilim projektesh Projekte Administruese Projekte Vepruese Projekte Formuluese Sherbime QGR, informimi i te rinjve, per femijerine Nderhyrje - Buxhet Fonde, financime, ligje Nacionale, rajonale, Provinciale dhe europiane Formulim i mbyllur - Buxhet COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 33. 33. Llojet e aktiviteteve te nje QGR-je COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Aktivitete te perditshme dhe gjalleruese Aktivitete shprehese-krijuese Aktivitete kulrurore-formuese Aktivitete argetuese dhe bashkuese Aktivitete per integrimin social
 34. 34. COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Gadishmeri dhe interes ne mardheniet me te rinjte Prirje per te zhvilluar marredheniet me te rinjte Mirekuptimin e ndryshimeve te gjeneratave Interesimin per nje axhirnim te vazhdueshem dhe konstant Prirje per krijimin e projekteve rinovuese, sperimentale dhe ne laborator Flesibilitet, dhe motivim i larte Momente emocionuese te qendrueshme, durim, gadishmeri per tu perballuar Te dish te degjosh dhe te kesh aftesi ne mardhenie te ndyshme Vendosshmeri Karakteristikat personale te operatorit
 35. 35. COOSLA Durres, 11 Qershor 2008 Marredheniet me perdoruesit Piket e forta: - Je nje nga ata por nuk te shohin si nje i ritur - Shum stimulues - Sfida - Te arrish te krijosh marredhenie te ndryshme - Stimulon ritshmerine - Reagime pozitive - Te jesh ndihme dhenes - Te ndihesh me i ri
 36. 36. Relazione con l’utenza <ul><li>Piket e dobeta: </li></ul><ul><li>Lodhje </li></ul><ul><li>- Pjesemarje jo e mire ne aktivitetet e propozuara </li></ul><ul><li>- Distanca mes moshave </li></ul><ul><li>- Te gjesh nje terren te perbashket </li></ul><ul><li>- Bisedime te vazhdueshme per rregullat </li></ul><ul><li>- Momente dobesie personale kur ke nje moment krize </li></ul><ul><li>- Te krijosh nje raport stabel kur oret jane te pakta </li></ul><ul><li>- Veshtiresite e para, duhet te te studiojne </li></ul><ul><li>- Nuk di tu pergjigjem pyetjeve te tyre </li></ul><ul><li>- Eshte rrezik tu japesh besim personave te gabuar </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 37. 37. Aftesi dhe kompetenca profesionale <ul><li>Njohja e karakteristikave te frekuentuesve </li></ul><ul><li>Aftesi degjimi dhe vezhgimi </li></ul><ul><li>Njohja e proceseve te komunikimit </li></ul><ul><li>Aftesia per tu dhene zgjidhje problemeve te ndyshme qe mund te hasen </li></ul><ul><li>Njohje te mira pedagogjike dhe karakteristika psiko-pedagogjike </li></ul><ul><li>Aftesia per tu lidhur me te rinjte </li></ul><ul><li>Aftesia per te stimuluar dialogimin dhe pjesemarrjen </li></ul><ul><li>Aftesia per programimin dhe leximin e permbajtjes edukuese </li></ul><ul><li>Aftesi mendimi </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 38. 38. <ul><li>Kompetenca te llojit pedagogjik dhe psikologjik </li></ul><ul><li>Aftesi organizuese dhe krijuese </li></ul><ul><li>Aftesi per te integruar te rinjte </li></ul><ul><li>Aftesi komunikuese </li></ul><ul><li>Rregullimin e konflikteve </li></ul><ul><li>Aftesi per drejtimin e grupit </li></ul><ul><li>Njohje teorike persa i perket zhvillimit te femijeve dhe te te rinjve </li></ul><ul><li>Njohje pedagogjike te modeleve te ndyshme edukative </li></ul>Aftesi dhe kompetenca profesionale COOSLA Durres, 11 Qershor 2008
 39. 39. Nevojat e operatoreve <ul><li>Formim dhe Drejtim </li></ul><ul><li>Ballafaqim </li></ul><ul><li>Garanci per vazhdimesine e sherbimit </li></ul><ul><li>Koordinim i rregullt </li></ul><ul><li>Me shume burime per kryerjen e aktiviteteve </li></ul><ul><li>Nevoja per mbeshtetje ne marredheniet me te rinjte e “veshtire” </li></ul><ul><li>Shkembim eksperiencash </li></ul><ul><li>Krijimi i nje rjeti ose i nje bashkepunimi me realitetet dhe sherbimet e ndryshme territoriale per te perballuar se bashku problemet e adoleshenteve </li></ul><ul><li>Me shume fonde per aktivitetet </li></ul><ul><li>Me shume mbeshtetje per aktivitetet </li></ul>COOSLA Durres, 11 Qershor 2008

×