Cyberpesten

987 views
643 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Heldere presentatie. Goed dat hier zoveel aandacht voor is.

  Sinds 2011 werken we met de M5 aanpak om pesten en sociaal onveilig gedrag op en rond scholen zichtbaar te maken en te stoppen. De aanpak heeft ook groot effect op de sociale veiligheid in de buurt en bij verenigingen. Datzelfde geldt voor het verkeerd gebruik van social media. We krijgen regelmatig meldingen binnen en de aanpak die we op scholen neerzetten, maakt het mogelijk om hier gericht op in te haken. De aanpak is heel overzichtelijk, maar het gaat wat ver om daar hier op in te gaan. Voor wie geïnteresseerd is... kijk even op www.pestaanpak.nl Mocht je vragen hebben stuur me dan even een mailtje: bertvanderneut@m5groep.nl
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
987
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cyberpesten

 1. 1. *
 2. 2. ** Onder cyberpesten verstaan we alle vormen van pesterijen waarvoor internet, gsm of de computer gebruikt worden om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen,...
 3. 3. * * Pesten : altijd al bestaan. * 20% van alle jongerenen ooit al eens slachtoffer * Nu evolutie naar cyberpesten * 1 jongere op 10. * Meestal kinderen die ook “live” gepest worden, op de speelplaats of in de klas. * Na schooltijd loopt het door via pc of gsm.
 4. 4. ** Punten van overeenkomst: •Het is kwetsend. •De pester is meestal sterker dan het slachtoffer. •Het blijft vaak niet bij één keer, het blijft voortduren. •Zware gevolgen voor de slachtoffers : angst, depressie, zelfmoordgedachten.
 5. 5. ** Punten van verschil: •Slachtoffers vinden cyberpesten vaak nog erger. Dader kan anoniem blijven. Wie is het ? Pesten stopt niet aan de voordeur, gaat gewoon mee naar binnen. •De dader hoeft niet fysiek sterker te zijn dan het slachtoffer. •Het bericht kan oneindig lang op internet blijven staan. •Het bericht is toegankelijk en zichtbaar voor iedereen. •De pester kan niet zien hoe kwetsend zijn daden wel zijn.
 6. 6. ** Cyberpesten voorkomen :▶ Geef nooit vertrouwelijke informatie zoals bv je paswoord aaniemand anders, zelfs niet als je die persoon vertrouwt.▶ Opletten als je webcam aanstaat. Degene aan de andere kantkan zonder dat je het weet foto’s en filmpjes van je maken endeze daarna op internet zetten.▶Accepteer niet om het even wie als vriend op facebook.▶Geef nooit zomaar het e-mail adres of gsm-nummer door vaniemand anders.▶Doe zelf nooit op het internet wat je in het echte leven niet zoudoen of zeggen▶Zet nooit informatie over anderen op je eigen website ofweblog.
 7. 7. **Wat als ik gecyberpest wordt?▶ Blijf niet zitten met je probleem. Vertel het aan iemand dieje vertrouwt (ouders, leerkracht)▶ Reageer nooit op pestmails of -smsjes. Pestberichten op de chat : ga er niet op in en haal er eenvolwassene bij.▶ In publieke chatrooms, websites, weblogs : spreek de moderator aan (pester blokkeren)▶ In ernstige gevallen kan de politie ingeschakeld worden. (Maak printscreens van ongewenste chatsessies of foto’s)
 8. 8. ** Waar kan ik terecht met vragen en problemen?▶Praat erover met je ouders, een leerkracht of eenandere volwassene die je vertrouwt.▶Wil je je verhaal eens kwijt en tegelijkertijd tipskrijgen over hoe je er nu en in de toekomst het bestemee omgaat, kan je terecht bij : •Child Focus ◦ clickhelp@childfocus.be •De Kinder- en Jongerentelefoon : op http://www.awel.be/ of gratis via telefoon op 102

×