• Share
 • Email
 • Embed
 • Like
 • Save
 • Private Content
naturals-13
 

naturals-13

on

 • 871 views

 

Statistics

Views

Total Views
871
Views on SlideShare
847
Embed Views
24

Actions

Likes
0
Downloads
2
Comments
0

1 Embed 24

http://blocs.xtec.cat 24

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  naturals-13 naturals-13 Presentation Transcript

  • PLANTA DE COMPOSTATGE Josep Boada Ribot Sergi Segura Sánchez 5è B L’Estació Abril 2008
  • QUÈ ÉS UNA PLANTA DE COMPOSTATGE? És una instal·lació dedicada a tractar matèria orgànica i residus vegetals per obtenir-ne compost, que és un adob orgànic que es pot emprar tant en jardineria com en agricultura. La matèria orgànica que s’hi tracta prové de la recollida selectiva, correspon a la que els ciutadans recullen selectivament en origen i a la generada per grans productors (mercats, restaurants, comerços…) Els residus vegetals són restes de poda i jardineria recollides a les deixalleries o generades pels serveis municipals.
  • COM FUNCIONEN? Pel que fa als residus orgànics, el primer que s’aplica és un procés de tria per extreure els materials valoritzables que hi pugui haver (papers, plàstics, etc). Aquests materials s’envien als recicladors corresponents. A continuació, la matèria orgànica es barreja amb altres materials, per exemple, els residus de jardineria o els residus orgànics de grans productors, com ara els mercats. En cas que s’hi afegeixin residus de poda i jardineria, abans de mesclar-los, es trituren per facilitar-ne la descomposició posterior. El procés de compostatge consisteix a deixar que aquesta barreja de residus es descompongui imitant la degradació que ocorre a la natura, però d’una manera més ràpida. Es tracta d’un procés biooxidatiu controlat produït per una sèrie de microorganismes que actuen sota unes condicions ambientals –temperatura, humitat, etc- determinades. El procés es fa en compartiments estancs, que faciliten aquesta acceleració i eviten les males olors. El resultat és un producte orgànic que, segons la seva qualitat, es pot usar com a adob en jardineria i agricultura o bé per a esmenes del sòl.
  • BENEFICIS Reducció de la càrrega contaminant en abocadors . Gràcies als processos mecànics biològics es redueix la quantitat de residus que van a parar a les plantes finals de tractament, com ara els dipòsits controlats i les incineradores. Només això ja és molt important perquè els residus biodegradables en un dipòsit controlat produeixen gasos amb efecte hivernacle. El tractament mecànic biològic, per tant, permet reduir la càrrega contaminant del rebuig que es porta als abocadors. A més, el rebuig del procés de compostatge es pot embalar: una nova forma de dipositar els residus que permet utilitzar-los, per exemple, com a material per a la restauració paisatgística. Hi ha llocs on s’han dut a terme proves pilot de disposició de rebuig en forma de bales. Producció de compost , un substrat orgànic que es pot utilitzar per a l’agricultura; així s’estalvien recursos i, a més a més, es fixen els fertilitzants químics, que poden ser una font de contaminació d’ecosistemes
  •  
  • EL COMPOSTATGE A SANT FELIU DE GUÍXOLS L’Ajuntament de Sant Feliu ha començat una campanya de compostatge de la fracció orgànica en les cases amb jardí. La campanya s’anomena “comportar és natural” i incideix en la necessitat de realitzar i fer adob dels residus orgànics que es generen a les llars. La campanya s’adreça a sis urbanitzacions (Les Bateries, El Vilar d’Aro, el Mas Trempat, la Casa Nova, Sant Amanç i Punta Brava). Amb la implantació del compostatge casolà es persegueix reduir els costos associats a la recollida, transport i tractament en planta dels residus orgànics, disminuir les tones de residus destinades a l’abocador, incrementar el nivell d’informació del ciutadà sobre el sistema de recollida selectiva de residus i corresponsabilitzar la població sobre el seu paper actiu en la correcta gestió en origen dels residus municipals. El nucli urbà de Sant Feliu ja té, en l’actualitat, tres circuïts de recollida de fracció orgànica. El primer correspon a un sector important del centre, conegut com l’Eixample (va entrar en servei al 2005) i el segon és el sector Gaziel i Sants Boada (operatiu des del 2006). Un tercer circuït correspon als grans productors (hotels, comerços i altres establiments) i funciona des de l’any 2000.
  •  
  •  
  • PLANTA DE COMPOSTATGE Josep Boada Ribot Sergi Segura Sánchez 5è B L’Estació Abril 2008