San Lorenzo, Florència

535 views
267 views

Published on

Explicació de San Lorenzo a Florència per un grup d'Història de l'Art de 2n Batxillerat.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
535
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
6
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

San Lorenzo, Florència

 1. 1. San Lorenzo Context històric El Renaixement és un moviment que neix i creix a Itàlia. La seva difusió per Europa va ser limitada. Va ser molt important a Castella, però no tant a la resta d’Europa. Concretament, el Renaixement neix a Florència al S.XV, el Quattrocento. De la mà dels Médici, poderosa família que governava la ciutat-Estat, els artistes florentins van desenvolupar una nova concepció de l’art basat en els preceptes i elements de l’Antiguitat clàssica revisitada.
 2. 2. Filippo Brunelleschi inaugura el Renaixement a Florència amb l’Hospital dels Innocents, el primer edifici renaixentista.
 3. 3. Filippo Brunelleschi inaugura el Renaixement a Florència. Ell és un nou tipus d’arquitecte, no ha ha fet aprenentatge al taller d’un picapedrer. És fill d’un notari ric i va rebre una educació liberal. Va visitar Roma per estudiar els seus monuments antics. Va ser elogiat pel seu talent com a enginyer i pel seu coneixement de les formes de l’arquitectura. Com a florentí que és, se sent molt orgullós del passat romà d’Itàlia de la que se sent hereu. L’art clàssic és l’origen de la seva arquitectura i el seu rebuig al gòtic (art bàrbar).
 4. 4. ANÀLISI FORMAL Elements de suport i suportats San Lorenzo és una església de tres naus i planta basilical. Esveltes columnes corínties sense estries acabades en fragments d’entaulament (arquitrau, fris i cornisa)sostenen un entaulament pla amb sostre cassetonat. Sobre els arcs de mig punt trobem finestres que il·luminen la nau central.
 5. 5. San Lorenzo és una església de tres naus i planta basilical. Esveltes columnes corínties sense estries acabades en fragments d’entaulament (arquitrau, fris i cornisa)sostenen un entaulament pla amb sostre cassetonat. Sobre els arcs de mig punt trobem finestres que il·luminen la nau central.
 6. 6. Les naus laterals estan cobertes per voltes de quatre punts (o bufades). Aquestes voltes se sostenen sobre les columnes de la nau central i els murs. Als murs una sèrie de pilastres corínties culminen en un entaulament que es correspon en alçada amb els fragments d’entaulament de les columnes. Les pilastres corínties emmarquen capelles laterals. Sobre el creuer trobem una cúpula semiesfèrica sobre petxines.
 7. 7. Espai interior i exterior L’espai interior de San Lorenzo s’inspira en les basíliques romanes (que Brunelleschi ha estudiat), però la planta és més allargada. Totes les línies convergeixen a l’altar. Els braços del transsepte són quadrats. La nau central és el doble d’ampla que les laterals. Les columnes i els arcs són de pedra grisa típica de Florència que contrasta amb el blanc de les parets i el sostre.
 8. 8. La coberta està decorada amb cassetons (sostre cassetonat).
 9. 9. Al pis superior grans finestrals il·luminen l’interior i els òculs de les capelles il·luminen les naus laterals.
 10. 10. L’interior està perfectament ordenat, en perfecta simetria. Abans de l’església es va construir la “sagristia vella”, un espai quadrat cobert amb una cúpula sobre petxines. A la sagristia trobem una capella quadrada coberta també per una cúpula. Se li diu “sagristia vella” en contraposició a la “sagristia nova” que va construir Miquel Àngel més tard.
 11. 11. Estil San Lorenzo és la primera església plenament renaixentista. Els arcs de mig punt, les columnes corínties i la distribució rítmica de les finestres recorden poderosament a l’Hospital dels Innocents. Brunelleschi va projectar i començar l’església, però no la va acabar per estar centrat en la cúpula de la catedral.
 12. 12. INTERPRETACIÓ Contingut i significació L’església ens ofereix una visió àmplia i diàfana en la que predominen les línies horitzontals sobre les verticals. L’ordenació regular de l’espai, la simplicitat en la distribució dels elements, les columnes esveltes i els arcs de mig punt permeten tenir una visió clara del conjunt. És un edifici de mides humanes, les línies horitzontals marquen un horitzó abastable per l’home. La decoració és escassa, la protagonista és l’arquitectura.
 13. 13. Funció Sant Lorenzo es va construir com a edifici religiós i avui dia encara se celebren cerimònies litúrgiques. Brunelleschi pretenia glorificar la divinitat amb un edifici de línies ordenades i simples que reflectís la perfecció i bellesa de Déu. La família Medici va encarregar aquesta església a Brunelleschi per a enterrar allà als membres il·lustres de la seva família. És un molt bon exemple de com l’art fa propaganda del poder i la riquesa d’una família.

×