• Like
 • Save
Biografia Gumersind Riera Sans
Upcoming SlideShare
Loading in...5
×
 

Biografia Gumersind Riera Sans

on

 • 554 views

Biografia del poeta menorquí Gumersind Riera Sans feta pels alumnes de 6èB del CEIP Mare de Déu de Gràcia durant el curs 2012-2013.

Biografia del poeta menorquí Gumersind Riera Sans feta pels alumnes de 6èB del CEIP Mare de Déu de Gràcia durant el curs 2012-2013.

Statistics

Views

Total Views
554
Views on SlideShare
503
Embed Views
51

Actions

Likes
0
Downloads
1
Comments
0

1 Embed 51

http://cepdemenorca.cat 51

Accessibility

Categories

Upload Details

Uploaded via as Microsoft PowerPoint

Usage Rights

© All Rights Reserved

Report content

Flagged as inappropriate Flag as inappropriate
Flag as inappropriate

Select your reason for flagging this presentation as inappropriate.

Cancel
 • Full Name Full Name Comment goes here.
  Are you sure you want to
  Your message goes here
  Processing…
Post Comment
Edit your comment

  Biografia Gumersind Riera Sans Biografia Gumersind Riera Sans Presentation Transcript

  • Alumnes 6èB del CEIP Mare de Déu de Gràcia curs 2012-2013
  • Gumersind Riera Sans va néixer a Fornells. La sevafamília era humil. El seu avi i el seu pare erenpescadors; la seva mare va morir a principis de generlany 1969. Tenia un germà. Va tenir un fill que va serdoctor. La seva dona va morir i més tard es va casaramb Mercè Riba Bordó.
  • Amb tretze anys estudià al Seminari deCiutadella on començà a estudiar Humanitats.Després va deixar la carrera eclesiàstica i va anara estudiar Magisteri a Barcelona; mentre donavaclasses a un col·legi privat religiós.
  • Lany 1926 tornà a Menorca on també va fer demestre descola privada. Més tard a Palma acabàMagisteri i aprovà les oposicions.Va començar a escriure poemes al Seminari deCiutadella. Va publicar el seu primer poemalany 1926 a la revista “El bien público” de Maó.Va ser un poeta precoç.
  • Tot i que la major part de la seva vida la dedicà aser professor dHumanitats, també va serbibliotecari de lAteneu de Maó i secretari delJutjat Municipal. Va exercir de mestre adiferents pobles de Lleida. A la Seu dUrgell vaestar-hi molts danys i quan va anar-sen li ferenun gran homenatge. Després va fer de mestre aBarcelona per a què el seu fill (Juan AntonioRiera Pons) fos més a prop de la facultat demedicina.
  • Entre lany 1944 i lany 1947 es va quedar cec iels doctors Barraquer de Barcelona el van curar.Gràcies en aquest fet va escriure el poema“Recordances dun malalt” que el va fer famósguanyant al 1947 el Premi Extraordinari de laFesta de les Lletres de Barcelona.
  • LIlla canta i altres poemes, Rimas de cristal,Enmig de la mar, Los cisnes mueren cantando,La petita Atlàntida i Els onze pobles de lilla,varen ser les seves obres poètiques fonamentalsdel poeta. A més descriure poemes també vaescriure una sarsuela i lletres de cançons.
  • Va escriure poesia amorosa, religiosa, social ibiogràfica. En molts poemes es percep lanostàlgia per Menorca i la mar i el vent hi sónpresents. Algunes de les seves obres van sertraduïdes al francès, lalemany i a langlès.
  • Lany 1974 li varen dedicar a Fornells durant lesfestes patronals el nom dun carrer, el carrer delpoeta Gumersind Riera. Va assistir a lacte queva donar nom al carrer més ampli del seu poble.
  • Gumersind va morir a Barcelona el 4 dabril del1990. El van enterrar a Fornells de cara a latramuntana, com ell va dir a un dels seuspoemes (Vull que m’enterrin aquí, de cara a latramuntana, vora aquesta arena groga, sotaaquestes aigües blaves...) i les seves cendresforen espargides pel port de Fornells.
  • Gumersind Riera Sans encara és recordat pelsseus poemes i moltes de les cançons que vaescriure que són ara ja cançons populars delilla. És considerat un dels grans poetesmenorquins.
  • Bibliografia i webgrafia-Breviario de menorquines distinguidos – PedroHernández Sastre.-Gumersind entre el record i l’enyorança – J.Mascaró Pasarius (Revista de Menorca, 1990, IIpàg 197-204)-Antologia catalana de Gumersind Riera Sanspublicat per l’IME.-Hemeroteca de la Vanguardia des de 1881-http://www.lavanguardia.com/hemeroteca/-Activitats de recercahttps://sites.google.com/site/gumersindriera/